image

Frankrijk verbiedt gebruik van WhatsApp en Signal door ministers

donderdag 30 november 2023, 14:35 door Redactie, 12 reacties

Franse ministers, staatssecretarissen en hun personeel mogen vanaf 8 december geen WhatsApp, Telegram, Signal of andere chatapps meer gebruiken. Alleen het gebruik van de Franse chatapps Olvid en Tchap zijn dan nog toegestaan. Dat laat het Franse nieuwsmedium Le Point weten. Volgens de Franse premier Élisabeth Borne bevatten andere chatapps kwetsbaarheden en kan daarom de veiligheid van gesprekken en uitgewisselde informatie niet worden gegarandeerd.

Olvid is gecertificeerd door het Franse cyberagentschap ANSSI, terwijl Tchap door de Franse overheid zelf is ontwikkeld. "Ze is Frans, gecertificeerd door het ANSSI, versleuteld, verzamelt geen persoonlijke data. We maken er al sinds juli vorig jaar met mijn team gebruik van. In december zal de gehele overheid Olvid gebruiken, de veiligste chatapp ter wereld", aldus Jean-Noël Barrot, de Franse minister van Digitale Zaken op X. Eerder werden Franse ambtenaren al vanwege veiligheids- en privacyzorgen opgedragen om socialmedia-, streaming- en gamingapps van hun telefoon te verwijderen.

Reacties (12)
30-11-2023, 14:42 door Anoniem
Voor WhatsApp en Telegram is een hoop te zeggen, Signal is opensource, blijkbaar vertrouwen ze dat niet op basis van een code review.

Of, en dat is ook niet onmogelijk, is het toch weer een stukje Frans chauvinisme dat ze alleen een "eigen" app vertrouwen...
30-11-2023, 14:46 door Anoniem
Ze bedoelt dat de Franse veiligheidsdiensten dan wel kunnen meeluisteren. Dat zal met Signal moeilijker zijn. ;)
30-11-2023, 15:00 door Anoniem
Klinkt stoer. En als je met andere mensen wilt communiceren? Bijvoorbeeld iemand buiten de overheid of in het buitenland? De app kost 5 euro/maand als je outbound voice will. Wel een mooie technische beschijving. Meer detail dan er wat andere publiceren.
30-11-2023, 15:54 door Valheru
Door Anoniem: Ze bedoelt dat de Franse veiligheidsdiensten dan wel kunnen meeluisteren. Dat zal met Signal moeilijker zijn. ;)

Dat dacht ik dus ook al ;)
30-11-2023, 16:37 door Anoniem
Door Anoniem: Ze bedoelt dat de Franse veiligheidsdiensten dan wel kunnen meeluisteren. Dat zal met Signal moeilijker zijn. ;)

als je zo'n claim doe, waarom kom je dan niet met een concreet bewijs of concrete reden waarom je die claim doet?
30-11-2023, 17:18 door Anoniem
als je zo'n claim doe, waarom kom je dan niet met een concreet bewijs of concrete reden waarom je die claim doet?

Ik denk dat als er één rode draad door de versleutelde communicatie loopt, dan is het wel dat overheden er alles aan doen om systemen zowel openlijk (van Clipper-chip tot chatcontrol) en stiekem van (DES, Crypto AG, Maximator / Philip Crypto, Dual-EC) van achterdeuren en -deurtjes te voorzien. Er is historisch gezien werkelijk alle reden voor wijzertje-met-hoorbare-tik-helemaal-naar-rechts-wantrouwen als overheden vooral willen dat je hun eigen prachtige crypto-systeem gebruikt
30-11-2023, 18:56 door Anoniem
Binnenkort mogelijk client side scanning in Frankrijk, dus dan vertrekken politici naar een veiliger platform...
Wel jammer, dan kunnen ze de tegenpartij niet meer zwartmaken met schandalen e.d. /-:
30-11-2023, 19:00 door Anoniem
Signal heeft wel een kleine hoeveelheid proprietaire code, vandaar dat ik Molly-FOSS gebruik: https://molly.im/
Deze is compatible met Signal-gebruikers, maar ondersteund TOR en is volledig vrije software.
(Al zal TOR nog steeds niet helpen bik gebruik van een telefoonnummer, wat opzich al een identifyer is)
Voor noodgevallen gebruik ik Briar messenger. (Werkt offline via een mesh-netwerk, en online via TOR)
https://briarproject.org/
30-11-2023, 22:54 door Anoniem
Nou ja, voorlopig is er veel meer reden om een overheid te wantrouwen dan te vertrouwen. Dus tsja...
01-12-2023, 10:20 door Anoniem
Ik weeet niet of ik een app van franse origine zou willen installeren op mijn foon..
Frankrijk is niet vies van mensen opblazen als ze iets vervelends voor frankrijk doen, ze vinden het ook geen probleem om de gehele vissersvloot op basis van valse voorwendselen naar de verdoemenis te helpen... ze vinden het ook geen probleem om encryptie zwak genoeg te houden zodat ze zelf kunnen meekijken...

En zo'n app moet IK vertrouwen? Misschien is het nog veiliger dan de NSA mee kan kijken wanneer ik een boodschappen lijstje krijg toegestuurd... Anders moet ik straks ipv FLUFF of skippy ineens BonMamman als broodbeleg meenemen.

Overigens, wat is het nu? End-2-End encryptie voor gratis, maar als je een uitgaand gesprek wil moet je wel 5 euro per maand betalen. hoe kun je gratis inkomende gesprekken krijgen als de andere kant daarvoor moet betalen??? Beetje vreemd, je mag 8GB grote ISO's delen van cock-o-vin-linux, maar 20kbps VOIP gesprek niet?
01-12-2023, 18:31 door Anoniem
Volgens de Franse premier Élisabeth Borne bevatten andere chatapps kwetsbaarheden en kan daarom de veiligheid van gesprekken en uitgewisselde informatie niet worden gegarandeerd.
Elk stuk software heeft vroeg of laat altijd wel ergens een bug in zitten, dat is gewoon onvermijdbaar. Overigens hebben alle 3 de optie voor E2EE (alleen Telegram niet standaard) dus dat is in principe veilig. Veel beter dan Nothing chat die iMessage berichten in plaintext verstuurde. Daarnaast heb ik nog nooit van die 2 Franse apps gehoord maar dat is wellicht omdat ik daar niet woon.
21-01-2024, 19:59 door Anoniem
Alle sociale netwerken moeten eigenlijk verboden worden voor mensen met een hoge risicograad en in het leger. Verplicht alle speeltjes onder de vernietigingspers. Ik wil dat gratis doen - in ruil voor de waterlandertjes. Maar het is al zinvol gebleken daar heel streng en strak in te zijn.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.