image

Amerikaanse rechter blokkeert TikTok-verbod in staat Montana

vrijdag 1 december 2023, 10:36 door Redactie, 5 reacties

Een Amerikaanse federale rechter heeft het aankomende TikTok-verbod in de staat Montana tijdelijk geblokkeerd. Volgens de rechter overschrijdt de staat met het verbod haar bevoegdheden en is het waarschijnlijk in strijd met het eerste amendement, dat de vrijheid van meningsuiting beschermt (pdf).

In mei keurde gouverneur Greg Gianforte van Montana een wet goed die het Apple, Google, TikTok en andere appstores verbiedt om TikTok vanaf volgend jaar januari nog aan te bieden. TikTok of appstores die zich hier niet aan houden krijgen een boete van 10.000 dollar per dag. De boete geldt niet voor het gebruik van TikTok door eindgebruikers.

Gianforte claimde dat de maatregel nodig is voor de veiligheid van de staat en het beschermen van de gevoelige gegevens van inwoners. TikTok spande daarop een rechtszaak aan om het verbod ongedaan te maken. Ook een groep van TikTok-gebruikers besloot wegens de wetgeving een zaak tegen de staat aan te spannen. Volgens de rechter is Montana met de wetgeving meer geïnteresseerd in China's rol in TikTok dan het beschermen van inwoners die de video-app gebruiken.

Montana heeft als staat geen zeggenschap over buitenlandse zaken, ging de rechter verder. Die noemde ook het argument van nationale veiligheid, zoals geclaimd door de staat, niet overtuigend. Ook de advocaten van TikTok stelden dat er nooit overtuigend bewijs is gegeven dat TikTok een bedreiging voor de nationale veiligheid van de staat vormt. De wet had vooral een anti-Chinees sentiment, merkte de rechter op. Het gaat hier om een voorlopige uitspraak. Het definitieve oordeel wordt volgend jaar tijdens een rechtszaak verwacht.

Reacties (5)
01-12-2023, 11:14 door Anoniem
Hadden we hier ook maar zulke rechters in onze EU-kikker-provincie.

Zou wel fijn zijn in de toekomstige of al gedeeltelijk gerealiseerde VS van Europa.

Beter af van de verslaving en aansturing via sociale apps,
maar ook de vrijheid behouden deze wel te kunnen gebruiken.

Let wel, soms wel gebruiken, anders word je account "geruimd" (denk aan Google).
01-12-2023, 11:29 door Anoniem
"Volgens de rechter is Montana met de wetgeving meer geïnteresseerd in China's rol in TikTok dan het beschermen van inwoners die de video-app gebruiken."

Het jammer dat de rechter niet op de hoogte is van de wetgeving in China, die bedrijven verplicht alle gegevens te delen met hun.
01-12-2023, 13:34 door Anoniem
Mensen mogen ook bepalen of ze de Amerikaanse Meta-spyware willen installeren, evenals Chinese spyware zoals Wish en de meeste andere apps in de Apple AppStore en Google PlayStore, vraag me af waarom TikTok dan zo speciaal os, de Amerikaanse overheid heeft daar nooit duidelijkheid in gegeven, geen details.
01-12-2023, 17:45 door Anoniem
Door Anoniem: Mensen mogen ook bepalen of ze de Amerikaanse Meta-spyware willen installeren, evenals Chinese spyware zoals Wish en de meeste andere apps in de Apple AppStore en Google PlayStore, vraag me af waarom TikTok dan zo speciaal os, de Amerikaanse overheid heeft daar nooit duidelijkheid in gegeven, geen details.

Hier dan de explainer: https://www.theguardian.com/technology/2022/dec/30/explainer-us-congress-tiktok-ban
01-12-2023, 18:30 door Anoniem
Maar wat is straks het verschil tussen mainland China, de VS van Europa en de rest van onze globe?

Globalisten houden niet op en dat doen ze ook niet vanzelf.

Ik schrijf nu wel "onze globe", maar is die dat nog wel eigenlijk?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.