image

Braziliaanse stad voert door ChatGPT geschreven verordening in

vrijdag 1 december 2023, 12:42 door Redactie, 5 reacties

Een Braziliaanse stad heeft een door ChatGPT geschreven verordening ingevoerd. Het voorstel werd afgelopen oktober door de gemeenteraad aangenomen, maar die wist toen nog niet dat het voorstel van een chatbot afkomstig was. Gemeenteraadslid Ramiro Rosário, die het voorstel indiende, maakte deze week bekend dat hij het voorstel door ChatGPT had laten maken. Het voorstel gaat over het niet laten opdraaien van belastingbetalers voor gestolen watermeters bij inwoners.

Rosário besloot het gegenereerde voorstel zonder enige aanpassingen en vermelding dat het door een chatbot was gemaakt bij de gemeenteraad van Porto Alegre in te dienen. "Als ik het eerder had laten weten, was er zeker niet over het voorstel gestemd", aldus de Braziliaan tegenover persbureau AP. Die wil met zijn actie naar eigen zeggen niet alleen het probleem van de watermeters oplossen, maar ook een debat over het gebruik van chatbots starten.

Reacties (5)
01-12-2023, 13:03 door MathFox
Ik zie het als een goed gebruik van AI als hulpmiddel bij het schrijven van een tekst. Het raadslid wist welke inhoud het raadsvoorstel moest hebben en heeft kunnen controleren dat het inhoudelijk correct was voordat hij het indiende. Daarna heeft de raad het voorstel nogmaals gecontroleerd en goed bevonden.
01-12-2023, 16:24 door Anoniem
Door MathFox: Ik zie het als een goed gebruik van AI als hulpmiddel bij het schrijven van een tekst. Het raadslid wist welke inhoud het raadsvoorstel moest hebben en heeft kunnen controleren dat het inhoudelijk correct was voordat hij het indiende. Daarna heeft de raad het voorstel nogmaals gecontroleerd en goed bevonden.
Behalve dan dat het raadslid eigenlijk weg gestuurd had moeten worden wegens het opzettelijk niet delen van de informatie en misleiding. Dit soort spelletjes horen niet binnen een professionele setting gedaan te worden. Hij had beter twee voorstellen kunnen indienen eerlijk aangeven dat 1 door A.I is geschreven de andere niet en dan laten vergelijken en laten stemmen welke van de twee ze beter vonden en of 1 van beide voor stemming doorkon.

En hij heeft geen controle gedaan simpelweg ingediend als is.
Ik ben voor A.I invoering op veel gebieden maar dit soort populariteits stunts zijn misplaatst.
01-12-2023, 16:52 door Anoniem
Brigado
01-12-2023, 21:12 door Anoniem
Ik zie geen enkel probleem met wat dit raadslid heeft gedaan.
Het gaat om de inhoud van het voorstel. Dat is het enige wat hier telt. Over die inhoud kan de raad discussiëren en de indiener van het voorstel kan het verdedigen.
Het wordt hooguit dubieus wanneer het voorstel niet-onderbouwde feiten bevat, maar dat is dan aan de raad om hier de vinger op te leggen. Niet-onderbouwde feiten kun je overal tegenkomen, daar heb je geen AI voor nodig.
01-12-2023, 23:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Door MathFox: Ik zie het als een goed gebruik van AI als hulpmiddel bij het schrijven van een tekst. Het raadslid wist welke inhoud het raadsvoorstel moest hebben en heeft kunnen controleren dat het inhoudelijk correct was voordat hij het indiende. Daarna heeft de raad het voorstel nogmaals gecontroleerd en goed bevonden.
Behalve dan dat het raadslid eigenlijk weg gestuurd had moeten worden wegens het opzettelijk niet delen van de informatie en misleiding.
Waarom zou het raadslid moeten delen dat hij niet alles - of zelfs niks - zelf had verzonnen? De "misleiding" waarover jij het hebt zit 'm alleen daarin, maar wat maakt dat uit? Een raadslid wordt alleen betaald voor het leveren van oplossingen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.