image

Overheid start innovatiecentrum voor veilig uitwisselen van gegevens

vrijdag 1 december 2023, 16:53 door Redactie, 4 reacties

Deze week heeft demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering een nationaal innovatiecentrum geopend dat het veilig uitwisselen van gegevens moet bevorderen. Het Nationaal innovatiecentrum voor privacy-enhancing technologies (Nicpet) verzamelt en deelt kennis over Privacy Enhancing Technologies (PET’s). Die moeten voor het veilig uitwisselen en analyseren van gegevens zorgen.

"Om PET’s binnen de overheid goed te gebruiken, moeten er vaak nog ethische en juridische vraagstukken worden beantwoord. Het innovatiecentrum is er voor de overheid en de publieke sector en staat open voor alle partijen die beter met gevoelige data om willen gaan", zo laat Digitale Overheid weten.

In het Nicpet werken verschillende organisaties samen, waaronder de ministeries van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken, de Belastingdienst, Kamer van Koophandel en Centraal Bureau voor de Statistiek, alsmede een aantal private partijen en technologieaanbieders. Naast het innovatiecentrum is ook een website gelanceerd met een kennisbank, onderzoek, richtlijnen en best practices op het gebied van Privacy Enhancing Technologies.

Reacties (4)
01-12-2023, 17:09 door Anoniem
Heerlijk weer, die stoere Engelse kretologie. "Privacy Enhancing Technologies." Of nog mooier! "best practices op het gebied van Privacy Enhancing Technologies".

Klein vraagje. Van wie is Mijn Privacy eigenlijk nog? Ga ik daar zelf nog wel over en mag ik daar zelf nog wat mee te maken hebben?
01-12-2023, 19:09 door Anoniem
Het is pas veilig als er helemaal niks wordt uitgewisseld. Mijn gegevens liggen al op veel te veel plaatsen... Over 'ethisch vraagstuk' gesproken.
01-12-2023, 21:28 door Anoniem
Technisch veilig, wel een aantasting van burgerrechten. Kijk het TrosAvro radar maar terug van afgelopen maandag. En steun de petitie tegen overmatige massa surveillance. https://radar.avrotros.nl/amp/stichting-human-rights-in-finance-start-petitie-tegen-verregaande-witwascontroles/
04-12-2023, 08:01 door Anoniem
Door Anoniem: Heerlijk weer, die stoere Engelse kretologie. "Privacy Enhancing Technologies." Of nog mooier! "best practices op het gebied van Privacy Enhancing Technologies".

Klein vraagje. Van wie is Mijn Privacy eigenlijk nog? Ga ik daar zelf nog wel over en mag ik daar zelf nog wat mee te maken hebben?
Hoewel ik snap dat je kan vinden dat er te veel Engelse termen rondgeslingerd worden, is dit vooral de term (en afkorting) die het onderzoeksveld al jaren gebruikt, dus zou het raar zijn om daarvan af te wijken.
Het idee is dat je manieren ontwikkelt waarbij je normale alledaagse functionaliteiten kan krijgen, zonder dat je er op privacy gebied hoeft in te leveren. Bijvoorbeeld: buienradar gebruiken zonder dat de app precies weet waar je bent; wegenbelasting op basis van gereden kilometers zonder dat je reisbewegingen bekend worden; legitimeren voor het kopen van alcohol zonder dat iemand je naam, foto, of geboortedatum hoeft te weten.

Al deze technologieen schrijven je ook niet voor hoe je zelf met je privacy om moet gaan, je mag nog steeds zo veel of zo weinig over jezelf delen als je wil. Het biedt je alleen de *mogelijkheid* om minder te delen en niet op leefgemak in te leveren.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.