image

Amnesty International lanceert aparte website op Tor-netwerk

dinsdag 5 december 2023, 09:58 door Redactie, 6 reacties

Amnesty International heeft een aparte website op het Tor-netwerk gelanceerd, waardoor ook mensen in landen waar internetcensuur plaatsvindt de site kunnen bezoeken. Dagelijks maken miljoenen mensen gebruik van het Tor-netwerk om hun privacy te beschermen en gecensureerde websites te bezoeken. Via het Tor-netwerk kan de normale versie van Amnesty's website worden bezocht, maar een aparte website op het Tor-netwerk, ook wel een onion-service genoemd, biedt volgens Isabela Bagueros, directeur van het Tor Project, verschillende voordelen.

"Onion-services zijn het op het moment de meest censuurbestendige technologie, omdat geen enkele internetprovider of overheid de verbinding naar een .onion-adres kan detecteren of blokkeren. Hun versleuteling en gedecentraliseerde aard maakt ze waardevol voor klokkenluiders, garandeert bescherming tegen surveillance en maakt in gebieden met beperkte internettoegang toegang tot informatie mogelijk", zo laat ze weten.

Het Tor-netwerk bestaat uit verschillende servers van vrijwilligers waarover het verkeer loopt. De laatste server in deze keten is de exitnode of exitrelay. Via deze server wordt het verzoek van de Tor-gebruiker naar het internet gestuurd. In het verleden zijn er verschillende incidenten met malafide exitnodes geweest die aanvallen op gebruikers uitvoerden. Tor biedt zoals gezegd ook de mogelijkheid voor het hosten van websites op het Tor-netwerk, die op .onion eindigen en alleen vanaf het Tor-netwerk toegankelijk zijn.

Er is een verschil tussen het gebruik van Tor Browser om een website op het 'normale' internet te bezoeken en het apart hosten van een onion-site op het Tor-netwerk die via Tor Browser wordt bezocht. In het eerste geval waarbij de 'normale' website via Tor Browser wordt bezocht is er nog altijd het risico van de exitnode. Door een website op het Tor-netwerk zelf te starten wordt dit risico weggenomen, omdat het verkeer op het Tor-netwerk blijft.

"Door de website van Amnesty International als veilige .onion-site op Tor beschikbaar te maken, hebben meer mensen toegang tot mensenrechtenonderzoek en kunnen zich bezighouden met het beschermen van mensenrechten", zegt Donncha O Cearbhaill van Amnesty. Verschillende media zoals de BBC, The New York Times en Deutsche Welle, alsmede socialmediaplatforms zoals X, Facebook en Reddit hebben een .onion-site.

Reacties (6)
05-12-2023, 12:22 door Anoniem
Amnesty International is niet meer organisatie met een goede naam die het vroeger had.
05-12-2023, 12:57 door Anoniem
Beter laat dan nooit, goede zet
05-12-2023, 13:16 door Anoniem
Waarom zou iemand de goede naam verliezen door gebruik te maken van een onion website?

Natuurlijk zitten er cybercriminelen en kwaadwillende staatsactoren op Tor, maar ook heel veel mensen,
die het strikt legaal gebruiken ten behoeve van een vrije en ongehinderde meningsuiting/-vorming.

Er zij n ook lieden die Tor het liefst overal zagen geblokkeerd. Collaboranten o.a. en globalisten.

Dan kun je gebruik maken van een Internet, waar je voortdurend op in de gaten gehouden wordt
en je absoluut geen enkele privacy en anonimiteit meer bezitten zal uiteindelijk.

Wil je dat dan liever?
05-12-2023, 14:22 door Anoniem
Niet verbazend dat Hamnasty zich, onder een woordenbrij van goede intenties, uitvent op het darkweb.
06-12-2023, 00:03 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom zou iemand de goede naam verliezen door gebruik te maken van een onion website?

Nog voordat zij een uberhaupt aan een onion website dachten was dat al het geval. Jammer dat organisaties zoals de UN of hier Amnesty International overgenomen zijn door diegenen die eerder speciale aandacht hadden omdat zij zich schuldig maakten aan schendingen van mensenrechten.
07-12-2023, 10:22 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Waarom zou iemand de goede naam verliezen door gebruik te maken van een onion website?

Nog voordat zij een uberhaupt aan een onion website dachten was dat al het geval. Jammer dat organisaties zoals de UN of hier Amnesty International overgenomen zijn door diegenen die eerder speciale aandacht hadden omdat zij zich schuldig maakten aan schendingen van mensenrechten.

Wat een ongefundeerde onzin. Ik denk dat u puur deze stelling poneert omdat het u niet bevalt welke keuzes zij maken. Maar van Amnesty is geheel geen bewijs dat zij zijn 'overgenomen', en bij de UN - overigens een totaal andere soort club - zijn er inderdaad partijen betrokken in commissies waarbij je vraagtekens kan zetten, maar ook daar kan je niet spreken van een overname, hooguit een beïnvloeding.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.