image

Britse overheid ontkent malware in nucleaire opwerkingsfabriek Sellafield

dinsdag 5 december 2023, 11:54 door Redactie, 7 reacties

De Britse overheid ontkent dat aan China en Rusland gelieerde aanvallers erin zijn geslaagd om systemen van de nucleaire opwerkingsfabriek Sellafield met malware te infecteren, zoals de Britse krant The Guardian beweert. Bronnen verklaren tegenover de krant dat de eerste waargenomen malwarebesmettingen van 2015 dateren. Om wat voor malware het gaat en hoe de vermeende infecties plaatsvonden laat de krant niet weten.

Sellafield stelt in een reactie dat het over robuuste monitoringssystemen beschikt en het zeer zeker is dat er geen malware op de systemen aanwezig is. "Dit was ruim voor de publicatie aan The Guardian gemeld, alsmede met een reactie op meerdere onnauwkeurigheden in hun berichtgeving. We hebben The Guardian om een bewijs over deze vermeende aanval gevraagd zodat we die kunnen onderzoeken. Ze hebben dit niet gegeven."

Ook de Britse autoriteit voor kernenergie ONR stelt dat het geen bewijs heeft gezien dat systemen van Sellafield gecompromitteerd zijn zoals door The Guardian wordt omschreven. Wel zijn er gebieden waar ruimte voor verbetering is, maar er zijn geen aanwijzingen dat dit een risico voor de openbare veiligheid is. Wat betreft cybersecurity voldoet Sellafield niet aan gestelde standaarden, wat ook de reden is dat de opwerkingsfabriek hiervoor onder verscherpt toezicht staat.

Reacties (7)
05-12-2023, 13:32 door Anoniem
Je kunt je natuurlijk wel afvragen of een overheid überhaupt ooit zal toegeven dat de IT-security van nucleaire energieopwekkingssystemen (gebaseerd op kernsplitsing) niet was zoals die zou moeten zijn of waarvan gehoopt werd dat die zou zijn.
Het lijkt mij dat elke overheid elke twijfel aan de veiligheid - dus ook IT - standaard de kop indrukt.
Niet iedereen wil op fietsafstand van Zaporizja wonen, maar daar is het dan ook Oorlog. Hier niet natuurlijk.
En cyberoorlog bestaat niet.
05-12-2023, 16:30 door Anoniem
Stuxnet vergeten?

Je zult maar op het eiland Man wonen.

Maar Tsernobyl leverde wel gigantische aardbeien op.
05-12-2023, 20:38 door Anoniem
wel vreemd dat de britten roepen dat er geen bewijs is, maar dat dit niet nodig is, bewijs, om china te boycotten in de telecom, in de pv panelen, in de ev autoindustrie en nu zelfs ali expres, temu en andere webshops..
05-12-2023, 23:01 door Anoniem
De eerste waargenomen malwarebesmettingen dateren uit 2015. Dan zit het er nog in, tenzij iemand mij kan vertellen dat het hele w... zooitje opnieuw is geïnstalleerd.
05-12-2023, 23:25 door Anoniem
Door Anoniem: wel vreemd dat de britten roepen dat er geen bewijs is, maar dat dit niet nodig is, bewijs, om china te boycotten in de telecom, in de pv panelen, in de ev autoindustrie en nu zelfs ali expres, temu en andere webshops..
Het meten met twee maten is een vast bestanddeel van het aanjagen van mondiale (bi)polarisatie vanuit de Angelsaksische wereld. Uiteraard volgens de formule: "wij zijn sterk en de vijand is zwak."
Er is nooit bewijs nodig van agressieve intenties of handelingen van de tegenstander voor een actor die zelf op het oorlogspad is.
De eerste oproepen (vanuit de NAVO) om een Europese oorlogseconomie in te richten zijn al gesignaleerd.
De richting van de ontwikkelingen is voorgegeven.
06-12-2023, 12:32 door Anoniem
Door Anoniem:De eerste oproepen (vanuit de NAVO) om een Europese oorlogseconomie in te richten zijn al gesignaleerd.
De richting van de ontwikkelingen is voorgegeven.

Die complottheorieën kun je meteen overboord gooien met dit nieuwsartikel; ze zouden er dan juist bij gebaat zijn toe te geven dat Rusland/China een (digitale) aanval heeft gedaan.
06-12-2023, 13:59 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:De eerste oproepen (vanuit de NAVO) om een Europese oorlogseconomie in te richten zijn al gesignaleerd.
De richting van de ontwikkelingen is voorgegeven.

Die complottheorieën kun je meteen overboord gooien met dit nieuwsartikel; ze zouden er dan juist bij gebaat zijn toe te geven dat Rusland/China een (digitale) aanval heeft gedaan.
Welke complottheorieën?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.