image

Oprichter cryptobeurs Bitzlato bekent witwassen losgeld ransomware

vrijdag 8 december 2023, 12:02 door Redactie, 1 reacties

Een 41-jarige Russische man die cryptobeurs Bitzlato oprichtte heeft in de Verenigde Staten bekend schuldig te zijn aan het witwassen van meer dan 700 miljoen dollar. Volgens de aanklacht zou het geld onder andere afkomstig zijn van ransomwaregroepen en drugshandelaren. Verder zou de cryptobeurs zelf meer dan vijftien miljoen dollar hebben ontvangen afkomstig van ransomware-aanvallen.

De Amerikaanse autoriteiten stellen dat Bitzlato zich neerzette als een cryptobeurs die minimale identificatie van gebruikers eiste. Zo waren selfies en paspoorten niet vereist. In de gevallen dat Bitzlato wel identificerende gegevens vroeg gaf het gebruikers de mogelijkheid om informatie van stromannen op te geven, zo stelt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Door de gebrekkige know-your-customer (KYC) procedures zou de cryptobeurs een veilige haven voor criminele activiteiten zijn geworden. Zo werden er zeer veel transacties van de Hydra Market verwerkt, een online marktplaats waarop drugs, gestolen gegevens en witwasdiensten werden aangeboden. Volgens de aanklacht hebben gebruikers van Hydra meer dan 700 miljoen dollar aan cryptovaluta via Bitzlato uitgewisseld. Ook zou de cryptobeurs zijn gebruikt voor het witwassen van geld dat via ransomware was verkregen.

De verdachte, woonachtig in China, kon in Miami worden aangehouden. Naast de aanhouding van de man werd tegelijkertijd de infrastructuur van Bitzlato ontmanteld en de cryptovaluta van de beurs in beslag genomen. Mocht de verdachte schuldig worden bevonden kan hij tot een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar worden veroordeeld. Als onderdeel van zijn schuldbekentenis zal de verdachte afstand doen van 23 miljoen dollar van de cryptobeurs die in beslag werd genomen.

Reacties (1)
10-12-2023, 07:50 door Anoniem
Een Rus (geen uitlevering) die in China woont (geen uitlevering) welke in Miami wordt opgepakt. Dan heb je ook wel het IQ van een knakworst om daar heen te gaan.... Met alle chain analysis tegenwoordig is Bitcoin makkelijk te volgen. Neem dan Monero en cash in USDT uit. Genoeg mogelijkheden om dat anoniem te doen in Azie en wellicht Midden Oosten of Zuid Amerika al zullen 10tallen miljoenen wel een uitdaging vormen. Be humble, op tijd stoppen ;-)
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.