image

Europol waarschuwt voor crimineel gebruik van bluetooth-trackers

maandag 11 december 2023, 12:25 door Redactie, 16 reacties

De Europese politiedienst Europol heeft vandaag een waarschuwing gegeven voor het crimineel gebruik van bluetooth-trackers. Het gaat dan om kleine apparaatjes waarmee mensen persoonlijke voorwerpen kunnen terugvinden, zoals sleutels en tassen, maar ook voertuigen. Criminelen gebruiken de apparatuur voor het lokaliseren van drugstransporten, zo claimt Europol.

"Gebaseerd op de technologische mogelijkheden van bluetooth-trackers, en de informatie gedeeld met Europol, is het bevestigd dat drugshandelaren ze gebruiken om het transport van verboden goederen te tracken", aldus de Europese politiedienst. "Via de trackers kan vracht na het aankomen in havens worden gevolgd." Om het publiek voor het crimineel gebruik van bluetooth-trackers te waarschuwen heeft Europol een 'Early Warning Notification' afgegeven (pdf).

Daarin staat dat bluetooth-trackers vooral worden gebruikt voor het tracken van cocaïnetransporten. Het gaat dan om zendingen van meer dan honderd kilo die afkomstig uit Zuid-Amerika zijn. De trackers werden daarbij vooral aangetroffen in containerzendingen van voedselproducten, maar ook verborgen in de zeekasten van schepen. Het volgen van zendingen op zee is niet mogelijk met bluetooth-trackers. Voor deze gevallen is GPS geschikter, zo laat Europol verder weten, dat toevoegt dat GPS en bluetooth-trackers in combinatie met elkaar voor een nauwkeurige gelocatie kunnen worden gebruikt.

Reacties (16)
11-12-2023, 13:03 door Anoniem
Voor een paar tientjes een melder waar de drug zijn gebleven. Wat een boefjes die dit gebruiken....
Het zou verboden moeten worden :-)
11-12-2023, 13:10 door Anoniem
Ik zie de verontrusting niet zo. Zoals met alles, bijvoorbeeld boeken lezen (ja heel vervelend dat de boekdrukkunst is uitgevonden, wat heeft dat niet voor verontrusting gezorgd!), vrije nieuwsgaring, vrije kunsten ook zeker (!!!), worden technologische ontwikkelingen vanzelf toegankelijk voor iedereen. Wat dan weer over het algemeen het algemeen nut dient. Zelfs als criminelen het ook blijken te gebruiken.

Als trackers worden gebruikt om containers met bananen te volgen (oh nee sorry, ik bedoel coke), dan moeten die een signaal afgeven. Dat je weet waar je bananen zijn. Dat signaal moet prima te detecteren zijn, en zou dus het opsporen van coke juist gemakkelijker moeten maken.

Want ik ken geen enkele banaan met een mobiele telefoon. Verder nog vragen?
11-12-2023, 14:32 door Anoniem
Daarin staat dat bluetooth-trackers vooral worden gebruikt voor het tracken van cocaïnetransporten.
Nou ga ik dat stuk niet lezen want ...... tja.... waar gaat het over...... Er wordt gewaarschuwd dat rietjes verboden moeten worden (zowel de plastic als de papieren variant) want de snuivers gebruiken dat om het witte spul op hun hersenen te laten inwerken.

Ik ga geen BT tracker kopen want..... ze worden vooral gebruikt voor witte poeder transporten?!?!?!??!
11-12-2023, 14:51 door Anoniem
Waarschuwt Europol nu juist voor de functie van een tracker?? Moet niet gekker worden. Die dingen zijn toch gemaakt om iets of iemand te tracken?

En waarom zou ik mij druk maken dat criminelen trackers gebruiken voor hun drugstransporten. Daar heb ik toch geen last van? Vind het maar een raar bericht...

TheYOSH
11-12-2023, 16:28 door Anoniem
En wat nu als we het eens legaliseren? Of heeft de helft van de politie agenten en andere ambtenaars dan geen job meer? :)
11-12-2023, 17:00 door Anoniem
Ideaal. Containers hoeven niet meer doorzocht te worden, als je een tracker detecteert weet je al genoeg.Kijk ook even terug in de log waar de tracker allemaal is geweest en je kan gelijk de hele criminele bende op alle locaties inrekenen.
11-12-2023, 17:03 door Anoniem
Door Anoniem: En wat nu als we het eens legaliseren? Of heeft de helft van de politie agenten en andere ambtenaars dan geen job meer? :)
Bingo! En misschien ook even nationaliseren (kwestie van instappen) en dan gewoon nationaal aanbesteden voor het opkopen van partijen met de laagste prijs. Geheel volgens Europese aanbestedingsregels.
'Europe in drugs', wij zijn nog nooit vies van geld geweest; trouwens, Nederland zit toch al in drugs, waarom niet van de nood een deugd gemaakt?
De EU is toch zo'n controlfreak? Waarom dan geen coke-EU? Dan wordt er misschien ook eens preventief opgetreden tegen die ongereguleerde natuurverwoestende drugsafvaldumpingen omdat dat dan valse concurrentie is.
11-12-2023, 17:37 door Anoniem
Door Anoniem: En wat nu als we het eens legaliseren? Of heeft de helft van de politie agenten en andere ambtenaars dan geen job meer? :)
Dat vind de drugsmaffia ook wel een goed idee hoor. Meteen legaliseren.
Het zou mij niet verbazen als dit soort aanvragen voor legalisatie van hun afkomstig zijn.
11-12-2023, 17:40 door Anoniem
Door Anoniem: En wat nu als we het eens legaliseren? Of heeft de helft van de politie agenten en andere ambtenaars dan geen job meer? :)
Nee kan niet omdat legalisering de prijs zou drukken waardoor de omzet (waarde van de verkoop) zou dalen. Prijsdaling is ongunstig in een economie waarin de hoogte van het BNP belangrijk is. Prijsdaling is deflatoir, daar is ons financiële en economische systeem niet op ingericht.
Handel verboden houden is dus lucratief voor de staat die zegt "criminaliteit" te bestrijden, maar die er direct baat bij heeft om dit in stand te houden - zolang de gewone burgers er niet al teveel - rekbaar begrip wat gedownplayd kan worden - onder lijden.
De reëel bestaande verhouding tussen de staat en de (internationale) drugscriminaliteit is uiterst schimmig - dit geldt ook in meer uitgebreide zin voor de relatie tussen "onderwereld" en "bovenwereld" - en de staat zou wel eens elke geloofwaardigheid van haar burgers kwijt kunnen raken wanneer deze verhouding open en bloot zou komen te liggen en met goed gedocumenteerde feiten onderbouwd zou worden (voor dit soort wetenschap, research en onderzoeksjournalistiek is natuurlijk nooit geld, nog afgezien van het feit dat je je leven op het spel zet wanneer je hier e.e.a. wil ophelderen).
11-12-2023, 18:51 door Anoniem
Ik zie het probleem niet zo. Als er nu een container langs komt kan de douane gewoon ff kijken of er een tracker in ligt, is vast niet voor de bananen :-) Pakkans 90% vergroot.
11-12-2023, 18:55 door Anoniem
Dat is makkelijk voor duane om drugs lading te onderscheppen. Waarom criminelen waarschuwen?
11-12-2023, 22:07 door Anoniem
vpn = kiddypr0n handelaar
2de gsm is hoerenloper
linux = hacker

en nu tracker is drugsdealer..

benieuwd welke systemen becriminaliseerd worden, volgende week.
12-12-2023, 00:25 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: En wat nu als we het eens legaliseren? Of heeft de helft van de politie agenten en andere ambtenaars dan geen job meer? :)
Dat vind de drugsmaffia ook wel een goed idee hoor. Meteen legaliseren.
Het zou mij niet verbazen als dit soort aanvragen voor legalisatie van hun afkomstig zijn.
De drugsmaffia heeft dan geen inkomsten meer want wie wil dan nog in contact komen met die gevaarlijke onderwereldfiguren als het overal legaal gekocht kan worden voor een lage prijs. Nederland krijgt dan wel een ander probleem want legalisatie maakt het spul niet minder verslavend.
12-12-2023, 06:42 door Anoniem
Door Anoniem: Ideaal. Containers hoeven niet meer doorzocht te worden, als je een tracker detecteert weet je al genoeg.Kijk ook even terug in de log waar de tracker allemaal is geweest en je kan gelijk de hele criminele bende op alle locaties inrekenen.

Ook mijn gedachte.
Behalve dan als je een zeecontainer hebt met trackers :P

En weetje misschien gebruiken criminelen ook wel telefoons en wie weet zelfs auto's *kijkt geschokt*
12-12-2023, 10:21 door Anoniem
hmmm lijkt me voor politiediensten in havens dan wel baje interessant op eventjes rond te tuffen met een professionele bluetooth detector en zo de meer "interessante" containers te lokaliseren.

Buiten de ogenblikken dat men zelf verkent gebruik maken van dekking van de containerzones met bluetooth jamming...
12-12-2023, 11:09 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: En wat nu als we het eens legaliseren? Of heeft de helft van de politie agenten en andere ambtenaars dan geen job meer? :)
Dat vind de drugsmaffia ook wel een goed idee hoor. Meteen legaliseren.
Het zou mij niet verbazen als dit soort aanvragen voor legalisatie van hun afkomstig zijn.

Juist niet.
De winstgevendheid van illegale drugs is er net omdat het illegaal is. Eens gelegalisseerd wordt het een stuk makkelijker om te verhandelen en daardoor goedkoper.
De winstmarges gaan daardoor naar beneden en omdat er minder op het spel staat, daalt ook de criminaliteit errond.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.