image

AIVD lanceert jaarlijkse kerstpuzzel: 'niet alleen voor Einsteins'

dinsdag 12 december 2023, 12:44 door Redactie, 12 reacties

De AIVD heeft weer de jaarlijkse kerstpuzzel en juniorkerstpuzzel gelanceerd, en die zijn niet alleen voor de Einsteins onder ons, aldus de inlichtingendienst. De kerstpuzzel wordt sinds 2011 op de website van de AIVD geplaatst, maar binnen de inlichtingendienst is de "breinkraker" al veel langer een traditie.

"De puzzel is ooit begonnen om het systematisch en logisch denken onder medewerkers op een leuke manier te stimuleren. De kerstpuzzel wordt gemaakt door medewerkers van de dienst met kennis van informatiebeveiliging en het versleutelen van staatsgeheimen", aldus de AIVD. Zowel de puzzels als illustraties worden door medewerkers gemaakt. Dit jaar bevat de AIVD kerstpuzzel zelfs een geheel nieuw onderdeel: Scharten, een mix van darten en schaken.

De AIVD juniorkerstpuzzel is specifiek gemaakt voor puzzelaars tot en met 15 jaar oud. De puzzelmakers willen jongeren zo laten kennismaken met cryptografie en een creatieve manier van denken. Puzzelaars hebben tot woensdag 17 januari de tijd om hun oplossingen in te sturen. "De puzzels zijn niet alleen voor de Einsteins onder ons; door logisch na te denken en met flink wat doorzettingsvermogen kan iedereen een heel eind komen."

Image

Reacties (12)
12-12-2023, 12:50 door Anoniem
Ik heb hem opgelost.

Je kunt ze op het einde contacteren maar dat doe ik niet. Geen zin in aivd als baas.
12-12-2023, 13:24 door Anoniem
Dat is alleen een bladzijde uit het document.
12-12-2023, 13:58 door Anoniem
Ik doe de puzzles per definitie nooit..

#1 ik ben bang dat ik het niet kan oplossen en dan zou ik me dom voelen (geen zin in)
#2 ik ben bang dat als ik het wel op kan lossen ik ineens een 25 jaar oudere versie van Bruce Willis tegenkom
#3 ik bang ben dat het doel niet het doel is.

En dan hebben we het nog niet gehad over dat logisch nadenken helemaal niet handig is.
Iedereen kan leren logisch na te denken, je krijgt dan https://xkcd.com/538/ oplossingen voor problemen die in de echte wereld heel anders opgelost worden.

Voorbeeld; een logische oplossing voor het probleem om niet gebeld te worden door onbekenden is je nummer niet in de gids te zetten.
De echte wereld is dat irrelevant, want als voip bellen uit India jou 0.001 cent/minuut kost, begin je gewoon met +31600000000 en eindig je met +31699999999.... Ja, je hebt een geheim telefoon nummer, niemand weet het, maar dat maakt helemaal niets uit als je alle 06 nummers van nederland gaat bellen, omdat het toch niets kost.

Een logische oplossing voor het buitenhouden van een inbreker is goedgekeurd slot op de deur plaatsen. Maar wat nu als je een koevoet pakt voor het raam?

Of het schrijven in een omgeving zonder zwaartekracht... ga je een balpen ontwerken die onder alle omstandigheden inkt naar de kop stuurt, op z'n kop, zero-gravity of pak je gewoon een vulpotlood? Maak je een vliegtuig wat super wendbaar is door het instabiel te maken zodat alleen een zooi computers het ding in de lucht kunnen houden maar wat wel een schoon biljard-laken van een startbaan nodig heeft, of ga je ervan uit dat de vijand al je vliegvelden bombardeert en maak je een vliegtuig wat kan opstijgen van een parkeerplaats of stukje weg in de bossen met alle takjes, lege blikjes, kauwgumballen op de grond enz?

Ik weet niet of je met meer mensen die logisch denken Nederland gaat redden. Ik denk dat er altijd een mate van mensen moet zijn die denken als jouw vijand en die kunnen denken als jouw toekomstige vijand... Want vriendjes van nu zijn de vijanden van morgen en de aartsvijanden van nu, zijn je vriendjes van morgen. 78 jaar geleden vochten we tot op het bot de duitsers, en nu doen we timesharing met tanks met hen. 78 jaar geleden hadden we jappenkampen waar nederlanders vaak niet levend uitkwamen, nu werken we samen met hen en kopen we tv's en auto's van hen. 78jaar geleden spendeerden we 1800 levens en 600 vliegtuigen om de chinezen te helpen tegen de japanners, nu helpen we de japanners tegen de chinezen.

Alleen de mensen die vasthouden aan het nu en gisteren (denk aan ex-joegoslavie, spanje-basken, ierland-noord-ierland) leven nog steeds in de oude problemen...
12-12-2023, 14:01 door Anoniem
Wat mij opvalt, elk jaar weer, aan die AIVD puzzle, is dat er heel veel tijd in gaat zitten om die op te lossen. Elke dag 18 holes golf lopen is er niks bij.

Je moet dus wel een heel erg saai leven hebben om eraan te beginnen.

Vooral omdat, als het je lukt, het je niks oplevert.
12-12-2023, 14:20 door Anoniem
kan ik daar ook de staatveiligheid mee winnen....oh wacht even
de kernbom hebben we all weggegeven aan Pakistan.....maar eerst de puzzel oplossing ¿???¿???????????? sukkeltjes
12-12-2023, 14:48 door Anoniem
Ik heb geen zin in puzzels. Te lui voor. Doe liever het echte werk.
12-12-2023, 15:20 door Anoniem
Door Anoniem:
Je moet dus wel een heel erg saai leven hebben om eraan te beginnen.

Vooral omdat, als het je lukt, het je niks oplevert.

Soms is iets aanpakken om het voltooid te zien het doel op zichzelf. Soms zijn dingen gewoon leuk en dat hoeft niet nuttig te zijn of iets op te leveren behalve persoonlijke voldoening.
Vraag jezelf af of je niet zelf een eindeloos saai leven hebt als je dat niet kunt inzien...
12-12-2023, 18:59 door Anoniem
Arme AIVD-ers...
Hopelijk hebben ze daar geen nerd-macho-cultuur waarin men zich voortdurend wordt gepushed zich te moeten "bewijzen" voor een ander...
Doet me denken aan de Arch-cult, lol! https://i.imgflip.com/6pvpje.jpg
Uiteindelijk zijn de werknemers van de AIVD allemaal pionnen voor een andere agenda. (Geld voor hogeraf via de verzameling van metadata)
Als macht niet corrumpeert is het wel geld, ze gaan echt geen miljarden die ze zouden kunnen hebben in de prullenbak gooien, het reflecteert alleen niet op het salaris van de gemiddelde ambtenaar)
12-12-2023, 19:30 door Anoniem
Daar ben ik veel te dom voor, haha!
15-12-2023, 22:43 door Anoniem
Yes ik heb hem af.
17-12-2023, 22:05 door Anoniem
Door Anoniem: Yes ik heb hem af.

Same

Makkie dit jaar
21-12-2023, 09:55 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb hem opgelost.

Je kunt ze op het einde contacteren maar dat doe ik niet. Geen zin in aivd als baas.
Het is een interactief document... Dus je staat al op de radar.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.