image

Apple vereist voortaan gerechtelijk bevel voor verstrekken data pushnotificaties

donderdag 14 december 2023, 09:24 door Redactie, 8 reacties

Amerikaanse opsporingsdiensten die Apple om data over pushnotificaties van gebruikers vragen moeten voortaan een gerechtelijk bevel overhandigen, zo heeft het techbedrijf in de eigen juridische procesrichtlijnen laten weten. Onlangs meldde de Amerikaanse senator Ron Wyden dat niet nader genoemde overheidsinstanties in het buitenland gegevens over pushnotificaties bij Apple en Google opvragen, waarmee overheidssurveillance mogelijk is. Apple en Google bevestigde dat dit gebeurt.

Tal van apps maken gebruik van pushnotificaties om gebruikers over bijvoorbeeld een nieuw bericht of 'breaking nieuws' te informeren. Ze worden echter niet direct via de app-aanbieder naar gebruikers verstuurd. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van servers van Apple en Google. Daardoor beschikken de techbedrijven over allerlei informatie over de pushnotificaties, zoals wie de afzender of ontvanger is, en in bepaalde gevallen zelfs de onversleutelde inhoud.

"Daardoor zijn Apple en Google in een unieke positie om overheidssurveillance te faciliteren van hoe gebruikers bepaalde apps gebruiken", aldus Wyden. "De data die deze twee bedrijven ontvangen bestaat uit metadata, waarin staat welke app een notificatie ontving en wanneer, alsmede de telefoon en het bijbehorende Apple- of Google-account waar de notificatie moet worden afgeleverd." Apple zal dergelijke data nu alleen naar een gerechtelijk bevel verstrekken. Het bedrijf heeft de beleidswijziging niet aangekondigd, maar wel in de 'Legal Process Guidelines' vermeld (pdf).

"Wanneer gebruikers toestaan om pushnotificaties van geïnstalleerde applicaties te ontvangen, wordt een Apple Push Notification Service (APNs) token gegenereerd en geregistreerd bij die ontwikkelaar en toestel. Sommige apps hebben meerdere APNs-tokens voor één account op één apparaat om tussen berichten en multimedia onderscheid te maken. Het Apple ID gekoppeld aan een geregistreerd APNs-token en bijbehorende records kunnen via een gerechtelijk bevel of zoekbevel worden verkregen", aldus de uitleg. Google vereiste al een gerechtelijk bevel voordat het pushnotificatiedata overhandigt.

Reacties (8)
14-12-2023, 09:26 door Anoniem
En we blijven apple en google spionage software gewoon gebruiken. Niks te verbergen natuurlijk!
14-12-2023, 09:31 door Anoniem
Dus wanneer het niet meer stiekem kan, dan moet het ineens volgens de regels?

Ik wil nu wel eens weten hoe veel gebruik is gemaakt van deze tap.
Dat is het minste dat onze overheid verplicht is te doen.
14-12-2023, 10:37 door Anoniem
Grappig dat ze pas een gerechtelijk bevel vraagden nadat dit probleem bekend werd bij het publiek, nu gaan ze ineens "de held" spelen...
Apple (en ook Google) gaven het eerder gewoon zonder bevel weg.
14-12-2023, 11:09 door Anoniem
Door Anoniem: En we blijven apple en google spionage software gewoon gebruiken. Niks te verbergen natuurlijk!
Het internet is altijd open geweest en nooit ontworpen met de privacy in gedachten. Dus wat hebben Apple en Google hier mee te maken?
Door Anoniem: Dus wanneer het niet meer stiekem kan, dan moet het ineens volgens de regels?

Ik wil nu wel eens weten hoe veel gebruik is gemaakt van deze tap.
Dat is het minste dat onze overheid verplicht is te doen.
Dat vind ik als Apple gebruiker wel relevant: waarom eerst niet volgens de regels, en nu wel?
Als de tech-bedrijven wat meer voor hun gebruikers zouden doen, dan is het gauw afgelopen met het massaal volgen van gebruikers. Na Apple, nu Google nog.
14-12-2023, 14:57 door Anoniem
Techbedrijven en overheden veranderen pas
mee als de gebruikers het niet meer willen,
gebruikers van de begin periode van het internet
zijn niet meer de gebruikers van nu,iedereen word
wijzer en veranderd mee met de tijd

We blijven meta,google,microsoft,apple gebruiken
en aanschaffen,dus wie heeft nu de sleutel in handen
dat zijn de gebruikers zelf,ze kunnen er afstand van doen,
maar verslaving en werkgevers die het vereisen,of voor je werk is het
dus nog een strijd,maar alternatieven zijn er genoeg.

The Matrix
14-12-2023, 16:10 door Anoniem
De grootste onzin die weer uit de marketingkokers komt van Apple..

De amerikaanse rechters kunnen in een GEHEIME rechtzaak een non-stop-get-out-of-jail-free-kaart trekken om Apple deze berichten onder een gerechterlijk bevel te blijven geven... En vervolgens een gag order erachteraan zodat niemand weet dat deze uitspraak er is, en niemand erover mag praten...

Uiteindelijk is er een gerechtelijk bevel, niemand weet het, niemand ziet het en de wereld draait door en Apple kan weer zeggen " zie je wel, wij houden ons aan de wet"... maar in de bananenrepubliek VS is dat dus een wassen neus.
14-12-2023, 20:53 door Anoniem
Door Anoniem: De grootste onzin die weer uit de marketingkokers komt van Apple..

De amerikaanse rechters kunnen in een GEHEIME rechtzaak een non-stop-get-out-of-jail-free-kaart trekken om Apple deze berichten onder een gerechterlijk bevel te blijven geven... En vervolgens een gag order erachteraan zodat niemand weet dat deze uitspraak er is, en niemand erover mag praten...

Uiteindelijk is er een gerechtelijk bevel, niemand weet het, niemand ziet het en de wereld draait door en Apple kan weer zeggen " zie je wel, wij houden ons aan de wet"... maar in de bananenrepubliek VS is dat dus een wassen neus.

Precies! Maar helaas bestaan inmiddels in Nederland deze gag orders ook, net zoals een sleepwet zoals die in Amerika.
Het lijkt net of Europa en Nederland deze wetten 1 op 1 importeren vanuit Amerika.
En dit is nog maar het begin, het wordt bijna met de dag erger dat gegraai en die verzamelwoede.
15-12-2023, 03:48 door Anoniem
Mental outlaw die privacy en lnux gerelateerde videos maakt zegt hier toch iets anders over. https://www.youtube.com/watch?v=znZKqM7wEUk
Dat gerechtelijke bevel is een facade apple en google verzamelen gewoon al jou push notificaties een nieuwe manier om de eindgebruiker te bespioneren en een volledig profiel op te bouwen net zo erg als clientside scanning. Inlichtingen en overheden kunnen er gewoon bij en en anders passen ze hun wetgeving er gewoon op aan.
Beter maar helemaal geen google of apple services voor push notificaties. Gelukkig zijn er ondertussen veel opensource alternatieve app die geen google services nodig hebben voor push notificatie functies.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.