image

Minister ziet af van voorstel voor standaard dna-afname specifieke groep verdachten

vrijdag 15 december 2023, 08:49 door Redactie, 11 reacties

Demissionair minister Yesilgoz van Justitie en Veiligheid ziet af van een wetsvoorstel waardoor het dna van een specifieke groep verdachten, die nog niet zijn veroordeeld, standaard wordt afgenomen en direct wordt gebruikt om een dna-profiel te maken en te verwerken in de dna-databank voor strafzaken. Ook komt er geen wetsvoorstel voor het standaard afnemen van handpalmafdrukken. Het wetsvoorstel waarbij dna van onschuldige verdachten wordt afgenomen, om na een veroordeling te worden toegevoegd aan de databank, gaat wel gewoon door.

Op dit moment kunnen mensen die door de rechter worden veroordeeld, afhankelijk van het delict, worden verplicht om hun dna af te staan. In april van dit jaar kwam de minister met een concept-wetsvoorstel dat het mogelijk maakt voor politie om bij personen die van een misdrijf worden verdacht dna af te nemen. Dus nog voordat een eventuele veroordeling heeft plaatsgevonden. Wanneer de verdachte niet wordt veroordeeld zal het eerder afgenomen dna-materiaal moeten worden vernietigd. De Raad van State moet nog over dit voorstel adviseren, waarna het bij de Tweede Kamer wordt ingediend.

Daarnaast keek de minister naar de mogelijkheid om van een specifieke groep verdachten het dna af te nemen en meteen te gebruiken, nog voordat een veroordeling heeft plaatsgevonden. Om te kijken of hiervoor een objectieve onderbouwing kan worden gegeven liet het kabinet een hoogleraar en een universitair docent straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden onderzoek uitvoeren.

Uit het onderzoek blijkt dat voor een dergelijke bevoegdheid op dit moment geen objectieve onderbouwing kan worden gegeven die in overeenstemming is met het recht op privacy. "Ik onderschrijf het advies en heb besloten de standaardafname van celmateriaal ten behoeve van dna-onderzoek niet in een wetsvoorstel neer te leggen", reageert de minister op het onderzoek.

Daarnaast werd ook onderzocht of handpalmafdrukken standaard van verdachten kunnen worden afgenomen. Ook hier luidt de conclusie dat er geen objectieve onderbouwing kan worden gegeven die in overeenstemming is met het recht op privacy. "Ik zie daarom op dit moment geen aanleiding om over te gaan tot een voorstel tot wetswijziging die standaardafname mogelijk maakt", laat Yesilgoz hierover weten.

Reacties (11)
15-12-2023, 09:10 door Anoniem
Oh, dan weet zij iets wat wij nog niet weten: over 5 jaar moet iedereen DNA afstaan. Derhalve is het voorstel zinloos.
Zoiets? Want dat is natuurlijk wel wat men graag wil - de databank met vingerafdrukken is niet genoeg.
15-12-2023, 09:26 door majortom
Door Anoniem: Oh, dan weet zij iets wat wij nog niet weten: over 5 jaar moet iedereen DNA afstaan. Derhalve is het voorstel zinloos.
Zoiets? Want dat is natuurlijk wel wat men graag wil - de databank met vingerafdrukken is niet genoeg.
Veel erger: Vingeradrukken + foto (enkel tbv uitgifte ID bewijzen (yeah en gij gelooft dat: dus voor near-real time gezichtsherkenning in de zeer nabije toekomst) in de centrale databank.
15-12-2023, 09:39 door Anoniem
Door majortom:
Door Anoniem: Oh, dan weet zij iets wat wij nog niet weten: over 5 jaar moet iedereen DNA afstaan. Derhalve is het voorstel zinloos.
Zoiets? Want dat is natuurlijk wel wat men graag wil - de databank met vingerafdrukken is niet genoeg.
Veel erger: Vingeradrukken + foto (enkel tbv uitgifte ID bewijzen (yeah en gij gelooft dat: dus voor near-real time gezichtsherkenning in de zeer nabije toekomst) in de centrale databank.

Bij mij is de achterdocht/wantrouwen in politici ook beneden het vriespunt gedaald , zeker als er zoiets wenselijks (uit de ogen van yesil) weer wordt ingetrokken..., dan is het wachten op iets dat nog een graadje erger gaat uitpakken.
Nou maar hopen dat ze van het toneel verwijnt met d'r zogenaamde gedoogd-coalitie-partner wens.
15-12-2023, 09:52 door Anoniem
voor moordenaars daar zou ik voor zijn zeker bij kindermisbruik....asjemenou.
15-12-2023, 11:12 door Anoniem
Dit slaat nergens op.
Eerst wordt gezegd dat het toevoegen van dns verdachten direct niet meer als wetvoorstel wordt behandeld.
Vervolgens wordt gezegd
Het wetsvoorstel waarbij dna van onschuldige verdachten wordt afgenomen, om na een veroordeling te worden toegevoegd aan de databank, gaat wel gewoon door.

En daarna wordt weer gezegd
Ik onderschrijf het advies en heb besloten de standaardafname van celmateriaal ten behoeve van dna-onderzoek niet in een wetsvoorstel neer te leggen", reageert de minister op het onderzoek.

Dus hoe kan een wetvoorstel doorgaan als deze tegelijk ingetrokken wordt en afhankelijk is van de zelfde criteria.
15-12-2023, 11:30 door Anoniem
Door Anoniem: voor moordenaars daar zou ik voor zijn zeker bij kindermisbruik....asjemenou.
U gaat er maar van uit dat iemand bij voorbaat al een moordenaar is. We leven in een rechtsstaat hoor.
15-12-2023, 12:08 door Anoniem
Dan heb je het DNA en andere boimetrische in de datsbase. Er zijn genoeg strabare feiten waar geen boimetrische sporen worden achtergelaten of voorkomen kunnen worden.

Het wordt dan weer terug naar de schoolbank voor criminelen om hun kennis bij te laten spijkeren.
15-12-2023, 14:48 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: voor moordenaars daar zou ik voor zijn zeker bij kindermisbruik....asjemenou.
U gaat er maar van uit dat iemand bij voorbaat al een moordenaar is. We leven in een rechtsstaat hoor.

Nee hoor, een bananen republiek waar iedereen veroordeeld is totdat het tegendeel bewezen kan worden.
Het begon al honderd miljoen jaar geleden met "Wet Mulder"...

Ingevoerd om automatisch boetes te kunnen innen... Ipv dat een agent vast heeft gesteld dat jij een overtreding hebt begaan, moet dat ook door een frankeermachine in Groningen gedaan kunnen worden. Dan mag jij achteraf bewijzen dat jij onschuldig bent geweest... En nog erger eigenlijk niet alleen moet je bewijzen dat JIJ het niet was, nee, je moet bewijzen dat SPULLEN van jou het niet zijn geweest... Wat nog veel lastiger is... Zelfs wanneer het onmogelijk was...

Zo heb ik in het verleden bekeuringen gekregen voor het rijden door rood licht met mijn auto aan de andere kant van Nederland.. Niet alleen was het onmogelijk dat ik het was, ik zat dus elders, de auto met dat kenteken kreeg ik pas 3 weken later in mijn bezit, hij stond op moment van flitsen namelijk nog helemaal niet eens op kenteken. En dan NOG lukt het je niet om tegen de boete in bezwaar te gaan...en heeft het 3 maanden geduurd voordat het sanctie bedrag op 0 gezet werd.. en dat voelt toch alsof je wel een boete krijgt maar niet hoeft te betalen.

Vanaf dat moment, (Wet Mulder) is het een glijdende schaal geworden... Moordenaars vinden is een goed ding, begrijp me niet verkeerd, maar moordenaars moeten gepakt worden met goed recherchewerk, niet met CSI:Almere...
En dat is vaak toch al een probleem... Vooroordelen (de ex zal het wel gedaan hebben), want dat zeggen de statistieken (die dus ook onschuldige mensen meetellen in de statistieken)....
16-12-2023, 10:36 door Anoniem
Misschien is ook zij door Omtzigt geattendeerd dat dit wetsvoorstel het Grondrecht niet respecteert. Als verdachte heb je nog steeds dezelfde grondrechten alszijnde ieder andere -niet verdachte- burger. En voor eenieder geld het onschendbaarheid van het lichaam.
17-12-2023, 20:22 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien is ook zij door Omtzigt geattendeerd dat dit wetsvoorstel het Grondrecht niet respecteert. Als verdachte heb je nog steeds dezelfde grondrechten alszijnde ieder andere -niet verdachte- burger. En voor eenieder geld het onschendbaarheid van het lichaam.

Alsof deze "minister" ook maar enige waarde toekent aan grondwetten of grondrechten, en laten we eerlijk zijn: Omtzigt klinkt ook alsof ie liever regeert dan staatsrechtelijk correct is.
18-12-2023, 10:00 door Anoniem
Wanneer de verdachte niet wordt veroordeeld zal het eerder afgenomen dna-materiaal moeten worden vernietigd.
En ik denk ook ook als die in hoger beroep vrijgesproken worden.
Gaat vast helemaal perfect goedkomen, als een geo liede machine.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.