image

SP wil opheldering over algoritmes Belastingdienst die niet aan AVG voldoen

maandag 18 december 2023, 10:15 door Redactie, 12 reacties

De SP heeft demissionair minister Kaag van Financiën om opheldering gevraagd over algoritmes waar de Belastingdienst gebruik van maakt en niet aan de AVG voldoen. Aanleiding is berichtgeving van Follow The Money dat de Belastingdienst na het toeslagenschandaal advies kreeg om drie mogelijk discriminerende fraude-algoritmen onmiddellijk stop te zetten. Toch besloot de fiscus ze te blijven gebruiken.

De risicomodellen zouden niet aan de AVG voldoen en mogelijk zelfs de grondrechten schenden. Na de zogenoemde risicomodellen tijdelijk niet te gebruiken besloot de directie van de Belastingdienst om die weer aan te zetten. Het organisatiebelang werd zwaarder gewogen dan het voldoen aan de wet, zo blijkt uit documenten die Follow The Money via de toenmalige Wet openbaarheid van bestuur (Wob) in handen kreeg.

"Waarom is ervoor gekozen om algoritmes die niet voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) nog steeds te gebruiken bij de Belastingdienst, zelfs na de blootlegging van het toeslagenschandaal?", vraagt SP-Kamerlid Dijk. "Klopt het dat de risicomodellen OBCF, ABN en OB Negatief op 20 januari 2021 tijdelijk zijn stopgezet, maar dat er na een interne discussie over het belang van het gebruik van deze algoritmes deze weer aan zijn gezet?"

De minister moet ook duidelijk maken of de risicomodellen nu volledig aan de AVG voldoen en ook op discriminatie zijn getest. Wanneer blijkt dat de algoritmes niet aan de AVG voldoen wil Dijk weten of Kaag bereid is het gebruik daarvan onmiddellijk stop te zetten. "Zijn er andere algoritmes of datasets in gebruik die in strijd zijn met de AVG? Gaat u gebruik van deze algoritmes en datasets onmiddellijk stopzetten?", vraagt het SP-Kamerlid verder.

Dijk wil ook weten of de minister niets geleerd heeft van de analyse risicoclassificatiemodel toeslagen van 21 april 2022, waaruit blijkt dat de hoogste risicoscores worden gegeven aan mensen met een laag inkomen, alleenstaande ouders en mensen met een andere nationaliteit. "Vindt u het acceptabel dat gelijkwaardige data nog steeds gebruikt wordt bij de Belastingdienst? Dit is toch simpelweg klassenjustitie?"

Afsluitend moet de minister laten weten of ze het ook vindt dat inwoners altijd moeten kunnen zien waar en op welke manier hun persoonsgegevens en data gebruikt worden door de overheid, en dat als een besluit over een persoon (deels) wordt genomen door een algoritme, dat die persoon daarover geïnformeerd moet worden. Als dat niet zo is vraagt Dijk wat Kaag gaat doen om dit toch mogelijk te maken. De minister heeft drie weken om met een reactie te komen.

Reacties (12)
18-12-2023, 10:30 door karma4
Het is een slecht artikel van FTM dat toont dat ze nog interne strijden herkennen nog voldoende inzicht hebben in AI - ML.
18-12-2023, 10:35 door Anoniem
Het gaat bij de overheid helemaal niet om burger. De overheid is de vijand. Blijkt ook hier weer.
18-12-2023, 10:46 door Anoniem
Het organisatiebelang woog daarbij zwaarder dan aan de wet voldoen, blijkt uit documenten over het besluit.
Vertaald:
Geld binnenharken door dit van onschuldige burgers af te paaken is belangrijker dan alle mensen rechtvaardig behandelen.
Mag ik dan ook zeggen:
Als zij/belasting/overheid zich niet aan de wet behoeven te houden en mensen mogen schofferen die ook nog 's nergens anders hun recht kunnen halen, geeft mij, nee, neem ik het het recht om zelf te bepalen aan welke wet ik me wel en niet gaat houden! Dit vraagt om burgelijke ongehoorzaamheid.
Stelletje criminelen die denken boven de wet te staan; en dat is NB. onze overheid die z'n eigen wetten overtreed om z'n kaslaatje gevuld te krijgen door de eigen bevolking op te lichten!
Prima dat de SP hier vragen over stelt. De regering moet zich zelf natuurlijk houden aan de wet. Als het klopt dat de regering welbewust heeft gekozen zich (stiekem) op onderdelen niet langer aan de wet te houden, is dat een eerste stap op weg naar een soort stille coup.

Het is goed dat Pieter Omtzigt (NSC) bij de onderhandelingen over een nieuwe regeringscoalitie grote nadruk legt op het naleven van de beginselen en regels van de rechtsstaat. Omtzigt heeft tot dusverre ook voldoende morele statuur om dat op een enigszins geloofwaardige manier te kunnen doen - in tegenstelling tot partijen als VVD, D66, CDA, CU, PvdA of GL.

Hopelijk kunnen SP (Jimmy Dijk) en NSC elkaar op dit punt (blijven) vinden en samenwerken, ook gezien de vroegere samenwerking van Omtzigt en Renske Leijten (SP) bij het aanpakken van het Toeslagenschandaal.

M.J.
18-12-2023, 12:08 door Anoniem
Door karma4: Het is een slecht artikel van FTM dat toont dat ze nog interne strijden herkennen nog voldoende inzicht hebben in AI - ML.
Bedoel je wellicht
Niet karma4: Het is een slecht artikel van FTM dat toont dat ze noch interne strijden herkennen noch voldoende inzicht hebben in AI - ML.
...?
Maar zelfs dan kan ik het niet helemaal volgen.
Maargoed, als dan ook nog eens het FTM artikel achter een betaalmuur zit, en de kamerstukken slordig zijn is ronduit alles slecht.

Ikzelf vermoed dat als men het over algoritmes heeft, het niet direct over AI/ML gaat, maar het gewoon over algoritmes heeft.
18-12-2023, 13:59 door karma4
Door Anoniem: Ik zelf vermoed dat als men het over algoritmes heeft, het niet direct over AI/ML gaat, maar het gewoon over algoritmes heeft.
Ik heb het stuk gelezen (de eerste dag is de betaalmuur er niet).

Het bezigt de oppervlakkige algemeenheden dat een algoritme niet perfect is, dus fouten toont. Die fouten worden gemakzuchtig neergelegd als een probleem door nieuwe technologie (AI ML).
De bron die gehanteerd wordt is een intern BD stuk waar je een interne machtsstrijd goed kan herkennen.

Wie het verhaal Zembla in 2017 gevolgd heeft zou zien dat er iets met een aan herhaling gebeurt.
Zit in het verlengde van de debacles met UWV VWS en informatieverwerking.
18-12-2023, 14:03 door karma4
Door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ: Prima dat de SP hier vragen over stelt. De regering moet zich zelf natuurlijk houden aan de wet. Als het klopt dat de regering welbewust heeft gekozen zich (stiekem) op onderdelen niet langer aan de wet te houden, is dat een eerste stap op weg naar een soort stille coup.
..
M.J.
Er wordt eerde iets zorgelijkers getoond met een coup door activisten met lobby's. Mogelijke verdachten zijn BOF, Privacy First.
De andere kant vanuit blckbx weltscherz zou een relatie kunnen hebben. Journalisten welke zich niet aan de wet houden en niets hebben met ethiek rond journalistiek bestaat ook. Daar zouden kamervragen over gesteld mogen worden.
Door karma4:
Door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ: Prima dat de SP hier vragen over stelt. De regering moet zich zelf natuurlijk houden aan de wet. Als het klopt dat de regering welbewust heeft gekozen zich (stiekem) op onderdelen niet langer aan de wet te houden, is dat een eerste stap op weg naar een soort stille coup.
..
M.J.
Er wordt eerde iets zorgelijkers getoond met een coup door activisten met lobby's. Mogelijke verdachten zijn BOF, Privacy First.
De andere kant vanuit blckbx weltscherz zou een relatie kunnen hebben. Journalisten welke zich niet aan de wet houden en niets hebben met ethiek rond journalistiek bestaat ook. Daar zouden kamervragen over gesteld mogen worden.

"Weltscherz"... Die vind ik wel leuk. Voor de rest denk ik dat jij de coupkracht van BOF en Privacy First zwaar overschat. Ik heb nog even met de directie van de Belastingdienst gebeld, maar ook zij zien geen enkele aanwijzing van een coupdreiging van de kant van BOF of Privacy First. Eén van de directeuren zei tegen me: "Eigenlijk wel jammer, ik heb best wel trek in een coupe met pistache- en hazelnotenijs." M.J.
18-12-2023, 15:12 door Anoniem
De regering moet zich zelf natuurlijk houden aan de wet.
Ik heb als burger voor de overheid gewerkt, maar als je eens wist hoe vaak diezelfde overheid zich niet aan de wet houdt!
Als een burger dit doet, dan hangt er meteen een of andere opsporingsdienst in z'n nek!
18-12-2023, 15:43 door Anoniem
Had niet anders verwacht. Dezelfde club die alleen maar problemen creëert en niks oplost is aan de macht met hetzelfde systeem.
Staat rechtszaak aanspannen is de enige manier.
18-12-2023, 21:49 door Anoniem
Veel gezinnen zijn hun kind kwijtgeraakt aan een pleeggezin vanwege de toeslagenaffaire.
De belastingdienst moet nu maar eens heel snel opdonderen met hun algoritmes en eens normaal gaan doen.
Als het mij zou overkomen was er geen belastingdienst meer, letterlijk, als ik niets te verliezen had dan zou ik buiten zinnen zijn en niet voor mijzelf instaan.
De hoge bietes die de belastingdienst gaf, en de magere compensaties die de slachtoffers er voor terugkregen terwijl Ruttetje gewoon lekker bleef zitten, dat beest.
Het er alleen al over horen maakt me al kwaad, het zal je maar gebeuren...
Vraag me af hoe het vroeger zo goed kon blijven gaan zonder deze algoritmes.
19-12-2023, 09:44 door Anoniem
@ anoniem van 15:43 gisteren,

Dat soort rechtzaken worden eindeloos gerekt en anders komt de landsadvocaat in actie.

Een soort 'vermakelijk" ganzenbord of feitelijk monopolie-spel.

We weten wie bij voorbaat verliest.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.