image

Criminelen stelen persoonlijke gegevens gebruikers EasyPark-app

maandag 18 december 2023, 14:00 door Redactie, 8 reacties

Criminelen zijn erin geslaagd om persoonlijke gegevens van klanten van EasyPark te stelen, zo heeft de mobiele parkeerapp laten weten. Het gaat om contactgegevens zoals naam, telefoonnummer en cijfers van IBAN- of creditcardnummer. EasyPark spreekt over een cyberaanval, maar laat niet weten om wat voor soort aanval het gaat en van hoeveel klanten de gegevens zijn buitgemaakt.

Het bedrijf zegt getroffen klanten over het datalek te zullen informeren. "Ons securityteam, inclusief externe security-experts, werkt hard om ervoor te zorgen dat er effectieve beveiligings- en privacymaatregelen worden genomen", zo meldt EasyPark in een uitleg over de aanval, maar geeft geen details waar de genomen maatregelen precies uit bestaan. Het datalek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en andere privacytoezichthouders. EasyPark is actief in meer dan twintig landen. Naast Nederland zijn ook gebruikers in anderen landen slachtoffer van het datalek geworden.

Reacties (8)
18-12-2023, 15:08 door Anoniem
Ik heb afgezien van het gebruik van dit soort apps omdat een kaartje kopen aan de openbare weg voor mij gewoon eenvoudiger is. Je kunt je wel afvragen hoe veilig deze apps eigenlijk zijn.

Hoe meer verhalen over inbraak, hoe voorzichtiger ik word.
18-12-2023, 16:04 door Anoniem
Ga er dan maar vanuit dan mijn gegevens niet buit zijn gemaakt gezien ik niet geïnformeerd ben door EasyPark?
18-12-2023, 19:06 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb afgezien van het gebruik van dit soort apps omdat een kaartje kopen aan de openbare weg voor mij gewoon eenvoudiger is. Je kunt je wel afvragen hoe veilig deze apps eigenlijk zijn.

Ik heb altijd het idee dat mensen die zeggen 'klassiek is voor mij eenvoudiger' dat eigenlijk zitten te verzinnen en uberhaupt weinig gebruiken, en alleen vanachter het toetsenbord speculeren hoe dat voor hen zou werken.

Je klassieke 'betaald aan de openbare automaat' is voor een vaste tijd - je moet weten hoe lang je gaat staan, op tijd terug zijn.

Het is niet moeilijk om te verzinnen (en : ervaren te hebben) dat je wel eens geld weggooit als je eerder terug bent, of bij een ietwat uitlopend bezoek/afspraak of risico loopt, of bot moet wegrennen "want de parkeermeter loopt af".

Dan is het ook echt wel een ervaringsfeitje dat parkeerpalen soms hinderlijk ver/onlogisch staan van de straat waar ze over gaan.

Als ik meer dan _heel_ incidenteel zou parkeren zou ik 'bij de meter betalen' echt niet aanprijzen als 'eenvoudiger'.


Hoe meer verhalen over inbraak, hoe voorzichtiger ik word.

vroeger zeiden mensen 'lees een ander ochtendblad' , nu zeggen we 'lees een ander forum' .
19-12-2023, 12:41 door Anoniem
Hacker: kentekenparkeren Q-Park is risico voor stalking
maandag 26 september 2022

https://nos.nl/artikel/2446082-hacker-kentekenparkeren-q-park-is-risico-voor-stalking

Het is niet beperkt tot parkeren: op tolwegen in Frankrijk, Zweden, Noorwegen en Ierland kan men worden gevolgd.

https://www.security.nl/posting/769204/Onderzoeker%3A+automobilisten+te+volgen+via+populaire+parkeerapps


GROOT DATALEK EasyPark
15-12-2023, 16:03 door Anoniem

https://www.security.nl/posting/822199/GROOT+DATALEK+EasyPark

Volgens EasyPark was de hack op 10 december. Een deel van de klanten is getroffen, maar het zou nog onbekend zijn om hoeveel mensen het gaat. Het bedrijf zegt in Nederland zo'n drie miljoen klanten te hebben.

https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5424649/easypark-app-parkeren-parkeerapp-data-persoonsgegevens-hack
19-12-2023, 13:40 door Anoniem
Door Anoniem: Ga er dan maar vanuit dan mijn gegevens niet buit zijn gemaakt gezien ik niet geïnformeerd ben door EasyPark?

Ik ben ook niet geinformeerd - maar toen ik gisteren de app opstartte bleek wel mijn account te zijn gereset.
20-12-2023, 14:51 door Roel de Vroed
[Verwijderd door moderator]
20-12-2023, 14:54 door Roel de Vroed
[Verwijderd door moderator]
28-12-2023, 12:32 door Anoniem
Door Anoniem: Ga er dan maar vanuit dan mijn gegevens niet buit zijn gemaakt gezien ik niet geïnformeerd ben door EasyPark?
Nou nee, want ik kreeg vandaag 28 dec pas een bericht van ze dat ook mijn account is gehackt. Eerder vertelden ze dat dat niet zo was via de helpdesk.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.