image

OM: strafrecht alleen gaat doxing niet oplossen, is maatschappelijk probleem

dinsdag 19 december 2023, 13:25 door Redactie, 7 reacties

Vanaf 1 januari is het strafbaar om persoonsgegevens te verspreiden om mensen zo te intimideren, maar strafrecht alleen zal doxing niet oplossen. Het gaat hier namelijk om een maatschappelijk probleem, aldus het Openbaar Ministerie (OM). Wie zich straks schuldig maakt aan doxing kan worden bestraft met een gevangenisstraf van maximaal twee jaar of een geldboete van maximaal 22.500 euro.

"Het is goed dat de wetgever een duidelijk signaal afgeeft door doxing strafbaar te stellen", zegt Sue Preenen, lid van het College van procureurs-generaal van het OM. "De gevolgen voor slachtoffers, en hun omgeving, kunnen namelijk heel groot zijn. Ook mensen met een publieke functie moeten hun werk in een democratische rechtsstaat zonder belemmeringen of intimidatie kunnen doen."

Volgens Preenen is het strafbaar stellen van doxing geen wondermiddel. "We moet waken voor te grote verwachtingen: we hebben te maken met een maatschappelijk probleem, dat niet alleen via het strafrecht kan worden opgelost. Het is een stuk makkelijker dan een paar jaar geleden om online snel een groot publiek te bereiken. Sociale mediabedrijven hebben daarom ook een belangrijke verantwoordelijkheid in het tegengaan van strafbare uitingen via hun platforms."

Het OM maakt bij het bepalen van de strafeis gebruik van de richtlijn voor strafvordering doxing. Dit kan uiteenlopen van geldboetes en werkstraffen voor first offenders, tot gevangenisstraffen voor personen die vaker in de fout gaan. Ook wordt rekening gehouden met onder andere het aantal slachtoffers en de gevolgen. Doxing tegen onder andere politici, journalisten en politieagenten leidt tot een hogere strafeis.

Reacties (7)
19-12-2023, 13:44 door Anoniem
Het strafrecht (althans dat is mijn ervaring) kan wel een oplossing zijn voor bepaalde individuen, maar ik heb vaak meegemaakt dat er draaideur-crimineeltjes rondlopen waar geen kruid tegen gewassen is.
19-12-2023, 14:28 door Briolet
Het strafrecht voorkomt ook geen diefstal. Ook dat is een maatschappelijk probleem met betrekking tot normen en waarden. Moeten we diefstal dan ook maar uit het strafrecht halen?
19-12-2023, 14:45 door Anoniem
Door Briolet: Het strafrecht voorkomt ook geen diefstal. Ook dat is een maatschappelijk probleem met betrekking tot normen en waarden. Moeten we diefstal dan ook maar uit het strafrecht halen?

Dat is toch niet het punt wat wordt gemaakt?
"maar strafrecht alleen zal doxing niet oplossen". Volgens mij geeft het OM hier vooral aan dat de wetgever zichzelf niet te snel schouderklopjes moet gaan geven omdat ze doxing hebben aangepakt. Er moet namelijk meer dan alleen dat gedaan worden om het probleem te verhelpen.
19-12-2023, 15:14 door Anoniem
Door Briolet: Het strafrecht voorkomt ook geen diefstal. Ook dat is een maatschappelijk probleem met betrekking tot normen en waarden. Moeten we diefstal dan ook maar uit het strafrecht halen?
Ik zie nergens een voorstel om doxing dan maar uit het strafrecht te halen/laten.
19-12-2023, 18:58 door Anoniem
Gedeeltelijk speelt ook mee dat een gedoxte(?) persoon nieteens weet dat er überhaupt iets aan de hand is. Zit jij op alle fora een ego-search te doen? (Moet je sowieso niet doen). En de mensen in je omgeving? Denk je dat zij dat tegen je gezicht gaan zeggen?

Hierdoor is er voor veel slachtoffers niet eens een kans om v..a. 1 januari gebruik te maken van het strafrecht. Dat is dus ook een deel van het probleem.

En jij? Persoon die zo'n informatie over iemand die je kent tegenkomt: heb jij die persoon geïnformeerd over het feit dat je die info online staat?

Gewoon effe zeggûh. Kan de strafrecht op zijn minst effectief zijn.

Ra5a
19-12-2023, 20:51 door Anoniem
Ah, de DSA wordt eraan gekoppeld. Die big tech bedrijven die meer in VvMU geloven dan in EU censuur moeten geconfronteerd kunnen worden met huilstruiken die zich "bedreigd voelen" met "ongekende gevolgen" voor hun persoonlijke omgeving. Waar zijn de definities van de gehanteerde bewijsvoering voor "al dat aangedane leed" te vinden? AI (dus uiterst manipuleerbaar) gedreven CSS meldingen misschien?

Of gaat het meer om "bewijsvoering" zoals gehanteerd door metoo en discriminatie roepers? Want dan is het meer stokken vinden/geven om (kritisch denkende) anderen mee in het gareel te slaan, voor de mensen die overigens als eersten, georganiseerd, als een malle aan het doxen, adverteerdersbellen, boycot acties, orde verstorende demonstraties en meer van dat gingen doen. En ook niet de eerste keer dat een keihard liegend persoon het leven zuur maakte van iemand die het waagde een tegenvraag te stellen, simpelweg door emo woorden uit te schreeuwen en te eisen alleen daarom al geloofd te worden, om daarna de persoon die met onderbouwde tegenwoorden komt voor van alles en nog wat uit te maken (meestal in de vorm van smaad, laster, stigmatisering en demonisering).

Het begint meer en meer op Canada te lijken, waar bijvoorbeeld "misgendering" je in serieuze problemen kan krijgen (maar ook vreedzaam demonstreren, of een onwelgevallige mening uiten). Iedereen die niet ziet hoe dat misbruikt kan worden snapt weinig van mensen in het algemeen, en al helemaal niets van geconditioneerde en geradicaliseerde sneeuwvlokjes. Geloof het of niet, maar binnen dergelijke groeperingen kunnen je training krijgen om maximaal effect te krijgen bij allerlei vormen van confrontaties (demonstraties, aanhoudingen, arrestaties, niet gelijk buigende medemensen, mediamanipulatie, doxing, broodroof, noem maar op). Van alles en nog wat om je politieke eisen er doorgedramd te krijgen.
20-12-2023, 00:24 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Briolet: Het strafrecht voorkomt ook geen diefstal. Ook dat is een maatschappelijk probleem met betrekking tot normen en waarden. Moeten we diefstal dan ook maar uit het strafrecht halen?
Ik zie nergens een voorstel om doxing dan maar uit het strafrecht te halen/laten.

Integendeel : men is juist bezig om aan het strafrecht TOEgevoegd te worden.

En ik dat het OM terecht opmerkt dat iets strafbaar stellen het probleem niet vanzelf of helemaal oplost.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.