image

Belastingdienst gaat volgend jaar honderden processen aan AVG toetsen

donderdag 21 december 2023, 12:31 door Redactie, 5 reacties

De Belastingdienst gaat volgend jaar honderden processen aan de AVG toetsen. Daarnaast gaat het volgend jaar proberen om minstens negentig procent van de AVG-inzageverzoeken binnen de wettelijke termijn af te handelen. Dat laat de Belastingdienst weten in het vandaag verschenen Jaarplan 2024 (pdf).

"Er liggen in 2024 grote opdrachten op het gebied van werving, ICT en het voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)", zo stelt Peter Smink, directeur-generaal Belastingdienst. Zo zullen er volgend jaar bijna achthonderd bedrijfsprocessen van de Belastingdienst worden getoetst aan het voldoen aan de AVG. Die toetsing zou eind 2024 moeten zijn afgerond.

"Voor het oplossen van hiaten in de compliantie die eventueel uit de toetsing blijken, wordt direct na de toetsing van een bedrijfsproces een plan van aanpak gemaakt en gemonitord. Sommige hiaten zijn makkelijk direct op te lossen, andere vragen om tijdelijke beheersmaatregelen die ook na 2024 kunnen doorlopen", zo laat het Jaarplan weten. De fiscus stelt dat het eind volgend jaar in ieder geval alle hoog risicovolle tekortkomingen met tijdelijke of permanente maatregelen heeft afgedicht.

Inzageverzoeken

Iedere belastingplichtige kan bij de fiscus een inzageverzoek indienen met vragen over de verwerking van zijn of haar persoonsgegevens. Op deze inzageverzoeken moet de Belastingdienst binnen één maand beslissen. Deze termijn kan met twee maanden worden verlengd. Uit een interne audit die dit jaar werd uitgevoerd bleek dat de Belastingdienst de inzageverzoeken niet op tijd heeft afgehandeld. Volgend jaar heeft de fiscus als doel om minstens negentig procent van de aanvragen binnen de wettelijke termijn af te handelen.

"Er zijn de afgelopen jaren mooie stappen gezet. Ik ben trots op wat de organisatie – die mij dicht aan het hart ligt – heeft bereikt. Er is meer grip op de modernisering van de IT-systemen, fouten uit het verleden worden hersteld en beleid en uitvoering werken nauw met elkaar samen. Dat is goed voor een evenwichtig belastingstelsel" stelt demissionair staatssecretaris Van Rij van Financiën. "De Belastingdienst heeft de afgelopen periode het fundament gelegd waar de komende jaren op verder gebouwd kan worden."

Reacties (5)
21-12-2023, 15:33 door Anoniem
Volgens mij hadden ze dit ergens voor 25 mei 2018 moeten doen..
21-12-2023, 15:47 door karma4
Wonderljik belasting voldoen gaat volgens wettelijke regels. Daar hoeft geen controle meer bij of het van de wet mag.
21-12-2023, 18:46 door Anoniem
Door karma4: Wonderljik belasting voldoen gaat volgens wettelijke regels. Daar hoeft geen controle meer bij of het van de wet mag.
Iets dat aan de wet voldoet kan als er een nieuwe wet ingaat opeens niet meer aan de wet voldoen. Dan heeft iedereen die het raakt wel degelijk wat te controleren.

Wat wonderlijk is is dat dit kennelijk niet, zoals de eerste reageerder al aangaf, voor de datum van inwerkingtreding van de AVG is gedaan maar nu pas gebeurt. Organisaties hebben toen twee jaar de tijd gehad om eraan te voldoen. De Belastingdienst had dit al in 2016 op moeten starten. Ze zijn dus ruim 7 jaar te laat, en dan lijkt het erop dat de Belastingdienst al die tijd niet aan alle wettelijke regels heeft voldaan.

Dat zal neem ik aan niet het gevolg zijn van moedwillig de wet breken, het zal eerder betekenen dat de Belastingdienst de problemen die nu heel erg op scherp staan toen ook al had: ze konden het niet meer bijbenen.
21-12-2023, 23:51 door Anoniem
Directie en managers van de Belastingdienst zijn al heel lang niet meer bezig met de dienst te laten functioneren, maar met zichzelf te positioneren. Individueel eigenbelang boven het belang van de Belastingdienst, laat staan het belang van het Nederlandse volk bij een goed functionerende Belastingdienst.
24-12-2023, 13:48 door Anoniem
Door Anoniem: Directie en managers van de Belastingdienst zijn al heel lang niet meer bezig met de dienst te laten functioneren, maar met zichzelf te positioneren. Individueel eigenbelang boven het belang van de Belastingdienst, laat staan het belang van het Nederlandse volk bij een goed functionerende Belastingdienst.

en zo zijn er nog wel meer van die tokos in NL!

mijn kerstwens? een wereld zonder reclames en BS en dat is dus ook zonder middel management waarbij een prutser met een pret pakket studie of ecogonmie het veld ruimt voor mensen die WEL abstract en dieper kunnen denken en WEL gemakkelijk ene 8 of hoger steevast voor wiskunde B op VWO hadden!
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.