image

Volkskrant: Nederlandse AIVD-agent installeerde Stuxnet-virus in Iraanse centrale

maandag 8 januari 2024, 07:42 door Redactie, 37 reacties
Laatst bijgewerkt: 08-01-2024, 15:41

Een Nederlandse AIVD-agent heeft in samenwerking met de Amerikaanse CIA en de Israëlische Mossad het Stuxnet-virus in de Iraanse uraniumverrijkingscentrale van Natanz geïnstalleerd, zonder dat de Nederlandse politiek hier weet van had, zo meldt de Volkskrant vandaag. De AIVD was niet van het doel van de operatie op de hoogte. Verschillende politieke partijen willen opheldering.

Stuxnet was een computerworm ontwikkeld om het Iraanse atoomprogramma te saboteren. De malware maakte gebruik van verschillende zerodaylekken in Windows. De ontwikkelaars hadden een compleet nieuwe methode gevonden om Windowssystemen via een usb-stick te infecteren. Het LNK-lek dat Stuxnet gebruikte zorgde ervoor dat het openen van een Windows-map of usb-stick al voldoende was om de computer met de malware te infecteren, zonder enige verdere interactie.

Eenmaal actief op de besmette systemen veranderde Stuxnet de snelheid van de rotoren in de centrifuges, maar toonde de beheerders een andere waarde. De eerste Stuxnetversie nam voor 21 seconden de sensorwaardes van het beveiligingssysteem op, om die vervolgens aan de beheerders te laten zien. In de achtergrond werd vervolgens de druk op de kleppen verhoogd, maar de beheerders kregen dit nooit te zien. De verhoogde druk zou de centrifuges permanent hebben kunnen beschadigen.

Na de ontdekking van Stuxnet in 2010 stelde antivirusbedrijf Symantec al dat iemand een besmette usb-stick met de malware op een computer in de centrale had aangesloten. Nadat details over het lek openbaar werden begonnen ook cybercriminelen er gebruik van te maken. In 2019 meldde de Volkskrant al dat de AIVD voor de verspreiding van de malware in de Natanz-centrale verantwoordelijk was. Vandaag meldt de krant dat de Nederlandse dienst op verzoek van de Amerikanen en Israëliërs een Nederlandse ingenieur rekruteerde die ín het complex kwam en in Dubai woonde.

De AIVD wist echter niet dat de man werd ingezet om het Stuxnet-virus via waterpompen te verspreiden. "Dat realiseerden we ons pas veel later", zo laat een betrokken AIVD’er aan de Volkskrant weten. "Het is een schrijnend beeld: we hadden beter moeten doorvragen." De AIVD wil zestien jaar na de operatie niet reageren tegenover de krant. Het is onduidelijk of de Nederlander wist dat de apparatuur die hij naar Natanz moest brengen Stuxnet bevatte. Hij zou volgens bronnen wel van het doel hebben geweten. De man overlijdt twee weken na zijn vertrek uit Iran bij een motorongeluk in Dubai. Personen die destijds op het plek van het ongeval waren laten aan de Volkskrant weten dat er geen aanwijzingen voor opzet waren.

Opheldering

De Nederlandse politiek wist niets van de operatie. Premier Balkenende en de commissie Stiekem, waarin de fractievoorzitters van de grootste partijen in de Tweede Kamer zitten en die is belast met de parlementaire controle op de AIVD en MIVD, waren niet op de hoogte. Nieuw Sociaal Contract heeft de AIVD opgeroepen om alsnog de ‘politiek en de samenleving openheid te verschaffen’ over de Nederlandse betrokkenheid bij Stuxnet. "De AIVD kan niet op eigen houtje, zonder politieke afstemming, beslissen om aan zo’n operatie deel te nemen, zeker niet als we dan ook nog eens misbruikt worden door de CIA", reageert de SP, die samen met D66 aangeven Kamervragen te zullen stellen.

Ook NSC gaat om opheldering vragen. "We vinden het van belang dat er een algemene reflectie komt op het functioneren van de democratische en bestuurlijke controlemechanismen van de Nederlandse inlichtingendiensten", laat NSC-Kamerlid Six Dijkstra weten. "Geheimhoudingsverplichtingen mogen nooit als excuus worden gebruikt om geen transparante belangenafwegingen te maken en geen politieke verantwoording af te leggen."

Reacties (37)
08-01-2024, 08:11 door beaukey
Leesvoer, boek over Stuxnet: Countdown To Zero Day van Kim Zetter.
08-01-2024, 08:13 door Anoniem
“ De man overlijdt twee weken na zijn vertrek uit Iran bij een motorongeluk in Dubai. Personen die destijds op het plek van het ongeval waren laten aan de Volkskrant weten dat er geen aanwijzingen voor opzet waren.”

Maar verdacht is het wel.
08-01-2024, 08:15 door karma4 - Bijgewerkt: 08-01-2024, 08:18
Vergeten de Urenco affaire, ofwel hoe de kennis tot kernwapens in andere handen kwam.
Stuxnet was mogelijk door de afhankelijkheid van die gestolen kennis. De werking van wat er stond was een kopie.

Dat de de politiek regeert dat gestolen kennis over gevaarlijke technologie geen probleem is, geeft een probleem aan. Zometeen gaan ze nog problemen maken dat een handelsverbod met Rusland een democratisch probleem is
08-01-2024, 08:26 door Anoniem
"Het is een schrijnend beeld: we hadden beter moeten doorvragen."

Je de ******* geheime dienst en je komt aanzetten met " ja wellicht hadden we wat vragen moeten stellen toen wij door een andere geheime dienst gevraagd werden een usbtje in een Iraanse kerncentrale te prikken
08-01-2024, 08:45 door Anoniem
Een goede secret agent laat namelijk nooit sporen achter en kan zijn mond goed dichthouden, zoals die Nederlandse agent van de AIVD. Dus ze zijn wel een vakman kwijt.
08-01-2024, 09:27 door Anoniem
Door karma4: Dat de de politiek regeert dat gestolen kennis over gevaarlijke technologie geen probleem is, geeft een probleem aan. Zometeen gaan ze nog problemen maken dat een handelsverbod met Rusland een democratisch probleem is

Wat bedoelt u nu? Want de politiek heeft zo niet geregeerd noch gereageerd. Staat al helemaal niet als zodanig in het artikel. En de link met Rusland en er een 'democratisch probleem van maken' zie ik al helemaal niet.
08-01-2024, 09:38 door Anoniem
Door Anoniem: "Het is een schrijnend beeld: we hadden beter moeten doorvragen."

Je de ******* geheime dienst en je komt aanzetten met " ja wellicht hadden we wat vragen moeten stellen toen wij door een andere geheime dienst gevraagd werden een usbtje in een Iraanse kerncentrale te prikken

Normaal gesproken is de uitdrukking dat je niet aan een complot moet toeschrijven wat je door stommiteit kunt verklaren.

Maar in de spionage wereld lijk het erop dat je soms een stommiteit moet toegeven om een complot te verbergen.

Hier lijkt het toch een gevalletje dat men de betrokkenheid niet wil toegeven of - 'vertel me niks officieel wat ik officieel niet wil weten , maar doe maar wat nodig is' .
08-01-2024, 10:06 door Anoniem
Zeer aannemelijk dat de operatie een succes was omdat niet teveel mensen er van af wisten.
Commissie "Stiekem" hoorde dus niets van de operatie "Heel Stiekem".
08-01-2024, 10:40 door Anoniem
Door beaukey: Leesvoer, boek over Stuxnet: Countdown To Zero Day van Kim Zetter.

Voor wie het boek al heeft kun je het Volkskrant artikel er als appendix bijplakken, Kim Zetter zal er ook wel van opkijken, de episode wordt ook (minder uitgebreid) beschreven in het boek Crime Dot Com van Geoff White, hij verwijst ook naar het boek van Kim Zetter.
08-01-2024, 10:43 door karma4
Door Anoniem: Wat bedoelt u nu? Want de politiek heeft zo niet geregeerd noch gereageerd. Staat al helemaal niet als zodanig in het artikel. En de link met Rusland en er een 'democratisch probleem van maken' zie ik al helemaal niet.

In het artikel staat dat de politiekkamervragen wenst te stellen, de volledige controle en inzage bij veiligheidsdiensten en andere personen. Het is een reactie op ophef om meer in de kijker te staan. Wat mist is een gezonde politieke cultuur met inzicht op wat globaal. speelt.

Voor het andere: de kennis van Urenco ging via diversity equity inclusivity (lijkt op de franse revolutie) van NL naar Pakistan en vandaar naar Iran. Iran en Rusland hebben op dit moment nauwe banden met wat ze noemen strijd tegen het westen.
Trek hem door als je geen probleem met de sociale verhoudingen in Iran en Rusland hebt wat dan het resultaat is.
08-01-2024, 11:00 door Anoniem
Is het niet heel vreemd dat de Volkskrant een AIVD medewerker onder de bus gooit op deze manier? Beste man is dan wel overleden, maar toch. Er gebeuren wel meer zaken achter de schermen die niet direct besproken worden in de politiek uit landsbelang of groter. Rare manier van zaken dit.
08-01-2024, 11:17 door Anoniem
Door Anoniem: “ De man overlijdt twee weken na zijn vertrek uit Iran bij een motorongeluk in Dubai. Personen die destijds op het plek van het ongeval waren laten aan de Volkskrant weten dat er geen aanwijzingen voor opzet waren.”

Maar verdacht is het wel.
Als er geen aanwijzingen zijn, hoe kun je dan van een verdacht overlijden spreken?
08-01-2024, 11:41 door User2048
In het artikel schrijft Huib Modderkolk dat toenmalig premier Balkenende geen vragen wilde beantwoorden. Vervolgens stelt hij dat uit het onderzoek blijkt dat de premier niet op de hoogte was. Dat heeft Balkenende hem niet verteld. Hoe komt hij dan tot die conclusie?
08-01-2024, 11:47 door Anoniem
Door Anoniem: "Het is een schrijnend beeld: we hadden beter moeten doorvragen."

Je de ******* geheime dienst en je komt aanzetten met " ja wellicht hadden we wat vragen moeten stellen toen wij door een andere geheime dienst gevraagd werden een usbtje in een Iraanse kerncentrale te prikken
En een dergelijk onvolwassen / amateuristische organisatie mag zonder toezicht opereren...
Hoe zou dat mis kunnen gaan....
08-01-2024, 11:53 door Anoniem
Door User2048: In het artikel schrijft Huib Modderkolk dat toenmalig premier Balkenende geen vragen wilde beantwoorden. Vervolgens stelt hij dat uit het onderzoek blijkt dat de premier niet op de hoogte was. Dat heeft Balkenende hem niet verteld. Hoe komt hij dan tot die conclusie?
Dat Balkenende geen vragen wilde beantwoorden (geheimhoudingsverklaring) stond in de Volkskrant niet in dit artikel ;)
08-01-2024, 11:59 door Anoniem
Door nujij.nl: heeft een hoge prijs betaald
ALS het doel van het ongeluk was hem het eeuwige zwijgen op te leggen, dan is dat ondanks de rigoureuse methode niet enorm effectief geweest. Waarmee DAN ook meteen vaststaat dat ALS het geen toeval was, zijn dood dus onnodig was - tenzij tijd kopen het werkelijk waard was.

En ik zeg "ALS" natuurlijk, want vanzelfsprekend was er "niets dat opzet deed vermoeden", en dit soort getuigenissen zijn gewoon betrouwbaar want ze zijn (of inmiddels waren) verifieerbaar, en God behoedde dat Nieuwsuur mij straks als conpiracy-wappie wegzet.
08-01-2024, 12:12 door Anoniem
Opvallend dat de directeur van het betrokken bedrijf toegeeft dingen gedaan te hebben die niet mochten, wordt hij nu vervolgd of is het verjaard?
08-01-2024, 12:24 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: “ De man overlijdt twee weken na zijn vertrek uit Iran bij een motorongeluk in Dubai. Personen die destijds op het plek van het ongeval waren laten aan de Volkskrant weten dat er geen aanwijzingen voor opzet waren.”

Maar verdacht is het wel.
Als er geen aanwijzingen zijn, hoe kun je dan van een verdacht overlijden spreken?

Toeval bestaat niet.

"Dead men tell no tales".
Met dit dodelijke ongeluk was een potentieel lek gedicht.
08-01-2024, 13:03 door Anoniem
Door Anoniem: Een goede secret agent laat namelijk nooit sporen achter en kan zijn mond goed dichthouden, zoals die Nederlandse agent van de AIVD. Dus ze zijn wel een vakman kwijt.

In films ja. In de echte wereld gaat dat wat anders. Een leven is niets waard, snap je.

Zodra iemand niet meer nuttig is voor de zaak wordt het een liability.
Liabilities moet je solveren.

Bovendien is dit een oud verhaal. Het was bekend dat een dubbele-nationaliteits persoon een asset was die een USB stickie naar binnen smokkelde.

Huib denkt weer eens een scoop te hebben :)
08-01-2024, 13:58 door User2048
Door Anoniem:
Door User2048: In het artikel schrijft Huib Modderkolk dat toenmalig premier Balkenende geen vragen wilde beantwoorden. Vervolgens stelt hij dat uit het onderzoek blijkt dat de premier niet op de hoogte was. Dat heeft Balkenende hem niet verteld. Hoe komt hij dan tot die conclusie?
Dat Balkenende geen vragen wilde beantwoorden (geheimhoudingsverklaring) stond in de Volkskrant niet in dit artikel ;)
Dat klopt. Ik heb de gewoonte om de bron (het Volkskrant-artikel) te lezen en niet alleen de samenvatting op Security.nl...
08-01-2024, 15:05 door Anoniem
Een vierdelige serie over de schimmige wereld van spionage, sabotage en desinformatie.

Niemand die het ziet
Afl. 1/4 Sabotage
BNNVARA 8 januari 2024, 20:30 uur 50 minuten

Volkskrant journalist Huid Modderkolk onderzoekt de [mogelijke] Nederlandse betrokkenheid bij een geheime inlichtingenoperatie in Iran. Is het waar dat een AIVD-agent wordt vermist na een cyberaanval op een kernfabriek? Op zoek naar clues daalt Huib steeds dieper af in de schimmige wereld van spionage en sabotage. Europarlementariër Bart Groothuis (VVD) slaat in Brussel alarm na de mysterieuze aanval op de gaspijpleiding Nord Stream.

https://npo.nl/start/serie/niemand-die-het-ziet

De laatste aflevering wordt uitgezonden op 22 januari 2024.


NPO Radio 1 Spraakmakers over digitale oorlogvoering
uitzending KRO-NCRV 8 januari 2024 09:30-11:30 uur

Te gast is Mea de Jong, regisseur van deze vierdelige serie.

https://www.nporadio1.nl/fragmenten/spraakmakers/0c875e9d-33a5-44e4-b042-16d388b5fcc6/2024-01-08-niemand-die-het-ziet-een-documentaire-over-digitale-oorlogvoering

De inlichtingendiensten zeggen tegen de Volkskrant dat ze niet inhoudelijk kunnen reageren op de publicatie. Ook toenmalig premier Balkenende (CDA) beroept zich op vertrouwelijkheid. Een anonieme leidinggevende bij de AIVD zegt dat het gebruikelijk was om "het stoepje van de minister-president schoon te vegen". Balkenende is mogelijk bewust niet op de hoogte gesteld van de operatie vanwege de potentiële politieke gevolgen.

https://nos.nl/artikel/2504114-nederlander-saboteerde-atoomcomplex-in-iran-den-haag-wist-niets

Ook de commissie 'Stiekem', waarin de fractievoorzitters van de grootste partijen zitten, zou niets hebben geweten.
08-01-2024, 15:11 door Anoniem
Het mag geen geheim heten dat onze inlichtingendiensten warmpjes op schoot zitten bij de Amerikanen, maar dat ze zich zo ver zouden laten gebruiken is toch zelfs voor mij wel een verrassing. Deze operatie was en is namelijk niet alleen niet bekend bij onze regering - wat al behoorlijk schandalig is - maar ook nog eens, laten we voorzichtig zeggen, diplomatiek licht ontvlambaar. In feite zou de AIVD nu als staatsgevaarlijk aangemerkt mogen worden.

Oh, en terzijde - dit zijn dus de mensen die wij moeten vertrouwen met hun sleepwet en "ons" netwerkverkeer?
08-01-2024, 16:40 door Anoniem
Door User2048: Dat klopt. Ik heb de gewoonte om de bron (het Volkskrant-artikel) te lezen en niet alleen de samenvatting op Security.nl...
Heeft u ook de gewoonte om artikelen in de volkskrant voor waar aan te nemen?
08-01-2024, 17:51 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: “ De man overlijdt twee weken na zijn vertrek uit Iran bij een motorongeluk in Dubai. Personen die destijds op het plek van het ongeval waren laten aan de Volkskrant weten dat er geen aanwijzingen voor opzet waren.”

Maar verdacht is het wel.
Als er geen aanwijzingen zijn, hoe kun je dan van een verdacht overlijden spreken?

Toeval bestaat niet.

"Dead men tell no tales".
Met dit dodelijke ongeluk was een potentieel lek gedicht.

Er is inderdaad best een hoop motief te bedenken, en loyaliteit jegens 'assets' kun je over twijfelen. Des te meer als het feitelijk huurlingen zijn (vanuit VS/IL perspectief) en geen zelf getrainde staatsburgers.

Otoh, expat die in Dubai woont en (toch al) support werk in Natanz doet, en zich laat recruteren voor spionage werk , motor muis - bepaald geen risico mijdend type .

https://carinsurance.ae/guides/road-safety-in-dubai/
Road safety in the United Arab Emirates has room for improvement. According to the Global Status Report on Road Safety 2018 published by the World Health Organisation (WHO), there were 18.1 deaths per 100,000 that year. This is high for a high-income country. The deaths in Canada and the United States were 5.8 and 12.4 per 100k respectively, while the safest country in the world was Norway with 2.7 deaths per 100k inhabitants.

Het kan natuurlijk nog steeds alle kanten op - tussen zoveel "normale" verkeersongelukken valt eentje met hulp misschien niet op .
Of natuurlijk meneer YOLO de avonturier nam een keer 'gewoon' een risico'tje te veel op de weg.
08-01-2024, 21:48 door Anoniem
Door Anoniem: Een vierdelige serie over de schimmige wereld van spionage, sabotage en desinformatie.

Niemand die het ziet
Afl. 1/4 Sabotage
BNNVARA 8 januari 2024, 20:30 uur 50 minuten
[...]
https://npo.nl/start/serie/niemand-die-het-ziet

De laatste aflevering wordt uitgezonden op 22 januari 2024.
Ik kwam hier ook om te melden dat dat er is, maar ik zie dat jij me voor was. Ik heb een NPO+-abonnement en daarmee kan je drie afleveringen nu al zien, wat ik zojuist heb gedaan. Interessant en spannend.
08-01-2024, 23:17 door Anoniem
Door Anoniem: Het mag geen geheim heten dat onze inlichtingendiensten warmpjes op schoot zitten bij de Amerikanen, maar dat ze zich zo ver zouden laten gebruiken is toch zelfs voor mij wel een verrassing. Deze operatie was en is namelijk niet alleen niet bekend bij onze regering - wat al behoorlijk schandalig is - maar ook nog eens, laten we voorzichtig zeggen, diplomatiek licht ontvlambaar. In feite zou de AIVD nu als staatsgevaarlijk aangemerkt mogen worden.

Oh, en terzijde - dit zijn dus de mensen die wij moeten vertrouwen met hun sleepwet en "ons" netwerkverkeer?

De Amerikanen en Israel die bepalen dus wat er hier gebeurd. De politiek wordt overal buitengehouden.

Wie dat niet bevalt, die kan wel eens een ongeval krijgen. Het is eenmaal hoe het is... zij zijn de baas :)

Vooral de CIA is heel professioneel.... zij zijn de beste
08-01-2024, 23:21 door Anoniem
Een les zou ook kunnen zijn welk besturingssysteem deze besmetting faciliteerde. Dat mag om de een of andere reden hier niet gezegd worden want?. Wel wie en waar de agent vandaan kwam die dit initieerde.
09-01-2024, 00:19 door Anoniem
Ik ben niet snel boos, maar nu wel.

Ik ben bekend met de aanloop naar Stuxnet en de nasleep ervan. Hierboven is de Urenco affaire met de paak al even aangestipt, maar vergeet Kim niet en toestanden in de gebiedsdelen van de voormalige Sovjet Unie mbt nucleaire wapens en technologie. Nog steeds actueel, want Oekraine had zijn atoomwapens ingeleverd.

Ik ben bekend met de privileges van enkele makers van de documentaire, en ik weet dat de Google Translate-achtige presentator stem, bedoeld is om te treiteren. Of anders: in toontaal de nasleep van de techniek van Stuxnet illustreren in een documentaire op een manier die mij woest maakt, maar de redactie van Security mij niet zal zal toestaan te uiten.

De grootste omissies in het stuk van Modderkolk gaan om de rol van Rutte, en Rusland en NSA. De kwestie Micheal Hayden-Micheal Heiden en Ruttes unilevershell-sound van zijn uitspraak van de Engelse taal.

Iemand hier opgevallen dat de verongelukte agent van Sabben was afgestudeerd op een digitaal programma dat berekeningen maakte over het verplaatsen van objecten? Heeft iemand dat kunnen vinden?

De werving en selectie van agenten door de AIVD voor militaire operaties, is niet willekeurig. De paniekaanvallen van van Sabben in Iran lijken zorgvuldig getriggerd, met de dood tot gevolg. Blijft bizar dat MIVD burgers inzet voor militaire aangelegenheden.

Ergens begrijp ik de terughoudendheid van journalisten ten behoeve van het mentale welzijn van nabestaanden want dat wereldje zit veel viezer in elkaar dan in een nette krant gepubliceerd schijnt te mogen worden. Of Modderkolk heeft een viertrapsraket in zijn la, en dit is nog maar het begin. In dat geval: bravo.

Even hengelen wat nabestaanden al weten, een klein beetje waarheid druppelsgewijs toedienen, is misschien netjes, maar maakt het nieuwsgehalte van de publicatie ongeloofwaardig. Net zoals de marketing tussen NPO en Volkskrant om op dezelfde dag dit oude nieuws onder de aandacht te brengen, de onafhankelijkheid van de geschreven en gesproken media, niet geloofwaardiger.

Is iemand hier bekend wat Nederland in ruil voor de actie in Natanz in ruil kreeg van de US en Israel in 2004? Speculeren mag wat mij betreft, doen ze bij de Volkskrant en NPO namelijk ook.
09-01-2024, 00:49 door Anoniem
Door Anoniem:
Vooral de CIA is heel professioneel.... zij zijn de beste

Vraag me af waar je _dat_ vandaan haalt. Het is de club zo'n beetje de meeste publieke blunders.

Het is voor buitenstaanders moeilijk om te beste te benoemen, maar in een business waarin 'geheim' en 'onzichtbaar' belangrijk zijn is een spionage instantie die uberhaupt regelmatig zichtbaar is - en dan ook nog met kennelijke blunders een heel slechte kandidaat voor 'beste' .
09-01-2024, 01:04 door Anoniem
Door Anoniem: “ De man overlijdt twee weken na zijn vertrek uit Iran bij een motorongeluk in Dubai. Personen die destijds op het plek van het ongeval waren laten aan de Volkskrant weten dat er geen aanwijzingen voor opzet waren.”

Maar verdacht is het wel.
Inderdaad, akelig verdacht, twee weken is een relatief korte tijd!
We weten lang niet alles wat er allemaal afspeeld rond de AIVD, buitenlandse diensten en Iran, misschien was het inderdaad toeval, het blijft speculatie.
Als het opzet was weten we ook niet van welke partij, in de NSA gebeurde ook dat soort vreemde dingen. (Zie de speelfilm over Edward Snowden)
Lijkt een beetje James Bond-achtig allemaal.
Op zee gebeuren regelmatig van dat soort dingen, hele veldslagen tussen landen om schatten en nog veel meer, dat klinkt ook zeer onwaarschijnlijk, maar toch gebeurd het, het is een keiharde wereld.
Akelig is het wel voor de familie van de overledene, opzet of niet.
09-01-2024, 10:09 door Anoniem
Ik heb een NPO+-abonnement en daarmee kan je drie afleveringen nu al zien
Zonder dat zie je er exact evenveel vooruit.

wat ik zojuist heb gedaan. Interessant en spannend.
Lijkt een beetje James Bond-achtig allemaal.
Nog maar 1 aflevering gezien, maar ikzelf word bloednerveus van die gozer.
Er komt iemand op bezoek om te praten, en ze klinken meteen alsof ze op het menu staan.
Ik hoop van harte dat hij snel 20 jaar ouder is, en wat rustiger en ontspannerder gaat zijn.
En die adjunct weet eigenlijk ook niks. Hebben grote kranten werkelijk zo weinig met intel diensten te maken?

Blijft bizar dat MIVD burgers inzet voor militaire aangelegenheden.
Dit is de eerste keer dat ik eindelijke eens geen AIVD lees in deze internationale militaire kweste.

Nog steeds actueel, want Oekraine had zijn atoomwapens ingeleverd.
Oh, was dat de link. Inderdaad ja. Dat verband ontging mij. Zonder dat leek dit wel oorlogspropaganda.
09-01-2024, 12:56 door Bitje-scheef
Door Anoniem: Het mag geen geheim heten dat onze inlichtingendiensten warmpjes op schoot zitten bij de Amerikanen, maar dat ze zich zo ver zouden laten gebruiken is toch zelfs voor mij wel een verrassing. Deze operatie was en is namelijk niet alleen niet bekend bij onze regering - wat al behoorlijk schandalig is - maar ook nog eens, laten we voorzichtig zeggen, diplomatiek licht ontvlambaar. In feite zou de AIVD nu als staatsgevaarlijk aangemerkt mogen worden.

Oh, en terzijde - dit zijn dus de mensen die wij moeten vertrouwen met hun sleepwet en "ons" netwerkverkeer?

1 - Alle Westerse diensten zijn nauw verbonden.
2 - Een teamleader/manager mag voor acties tekenen/goedkeuren en hoeft (tot bepaalde hoogte) niet een commissie/kamerlid op de hoogte te stellen.

Het kan dus heel goed dat deze op lager niveau is goedgekeurd. Verder is commissie stiekum (politiek) niet voor alles boven de AIVD/MIVD, die heeft zeg maar zijn eigen commissie.
09-01-2024, 15:36 door Anoniem
Door Anoniem:

[..]
Is iemand hier bekend wat Nederland in ruil voor de actie in Natanz in ruil kreeg van de US en Israel in 2004? Speculeren mag wat mij betreft, doen ze bij de Volkskrant en NPO namelijk ook.

Je kunt op vanalles gokken - De VS zal een hoop inlichtingen hebben in/om de Cariben , inzake drugs, drugstransporten,politieke corruptie, en politiek van bv Venezuela.
En natuurlijk over Rusland.
Delen omtrent de Antillen zijn relevant voor Nederland . Ook dingen die in Suriname spelen zijn of worden voor Nederland net wat interessanter dan voor andere landen .
Israel is - gewoonlijk - erg goed op de hoogte van islam terrorisme , en dingen die Iran doet . Ook dat zijn zaken die soms een link hebben met Nederland .

Ik heb geen idee of diensten een exacte 'boekhouding' hebben van geleverde gunsten en ontvangen inlichtingen of gunsten, maar mag wel hopen/verwachten dat er wederdiensten zijn.
En andersom - als je zelf de deur dichthoudt kun je niet snel verwachten dat je een heads-up krijgt als een andere dienst als "bijvangst" iets oppikt waar ze zelf geen belang bij hebben maar jij wel .
Zowel de VS als Israel zijn zeker in de positie om genoeg 'ruilmateriaal' te hebben waar Nederland belang bij heeft.
09-01-2024, 21:00 door Anoniem
Zowel de VS als Israel zijn zeker in de positie om genoeg ruilmateriaal te hebben waar Nederland belang bij heeft
Hoewel de mondiale aspecten en gevolgen van medewerking aan dit type acties in 2004 opmerkbaar waren, zijn er lijnen naar het heden die de aanleiding voor het openbaren van de naam van de verongelukte agent zijn. Pas twintig jaar na het verongelukken -het zwijgen opleggen klinkt zo cru- mag er een steen op het graf. Maakt me boos en verdrietig.

2004 was het jaar van (deze lijst is genereert door mijn eigen AI, dus een volstrekt willekeurige opsomming)

1) uitbreiding van de NAVO. O.a. Baltische Staten. Bulgarije, Roemenië.
2) de moord op nazaat van een AIVD-er, Theo van Gogh
3) aanslagen in Madrid, meer dan 200 doden.
4) 'Oranje Revolutie' in Oekraine
5) plofkippen met tijdbommen in twee vliegtuigen in Rusland,
6) vrijlating van Mohammed- 'Mo', voor ingewijden zoals Mabel- Sacirbey door de USA, onder ander op voorspraak (?) van vm.burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn, bekend van het keppeltje op de dodenherdenking.
7) kleine lettertjes in de krant van 2004 vermelden dat een Harvard-nerd foto's van medestudenten verzamelt en op het intranet van de universiteit zet, Facebook.
8) De Europese Commissie liet Amerikanen beantwoorden over wat NSA toch allemaal deed. Het antwoord was simpel: die luisterde in 2000 naar de de openingstune van Big Brother van Ed van Tijn over 14 miljoen mensen in Nederlandse huiskamers.

Het verschil tussen van Tijn en van Thijn: de CIA zag het, krantenlezers lazen het, Mossad luisterde en las mee, Spetznat zette de achtervolging in.

Van 2004 naar 2024. Nog wat geruchten uit die tijd, voor de aha erlebnis:

Diefstal van Munch's De Schreeuw in Oslo. Er werd gefluisterd dat dit geïnitieerd was door de vereniging van KGB veteranen om de vrijlating van de ontvoerde Arjen Erkel in Dagestan te financieren, maar in opdracht van een ander was georganiseerd en uitgevoerd. Tevens behoefde de ontvoering van een arts zonder grenzen diplomatieke stilte, zo predikte men, terwijl pers-stilte bedoeld werd.

Acheraf terugkijkend op stuxnet 2004-2024, had de Nieuwspoort kwestie over het verschil tussen diplomatieke stilte en pers-stilte, meer betekenis dan Modderkolk waarschijnlijk gaat onthullen, maar misschien gaan we boffen.

Er waren in 2003 genoeg Nederlandse belangen om in 2004 Hayden te sturen om te vragen mee te doen. Formeel leek dat Nederland het grotere belang als het tegengaan van de ontwikkeling en verspreiding van atoomwapens tegen ging, wapperend met VN mandaat.

Terwijl datzelfde Nederland meewerkte aan de ontwikkeling van atoomwapens door Pakistan, een paar decennia eerder.

Vooral de CIA is heel professioneel.... zij zijn de beste

In 2004 zeker. Een MIVD baas die zich vereerd voelt om mee te mogen werken aan zo'n belangrijk iets als stuxnet? Zou vreemd zijn als MIVD de stuxnet-worm niet goed bekeken en getest heeft, en daarna lekker zelf heeft gehouden. Voor wat, hoort wat.

Of was het in 2004 'pay back day' voor Nederland? En had Hayden relatiegeschenken op het bureau van de MIVD gezet? Een pionnetje maar, meer kost het niet.

Nog een gerucht uit de jaren '90, daterend uit de jaren '70:

Oekraine mocht een kernraket houden, want op sommige SCUDS waren oranje kernkoppen geschroefd. En inderdaad bleek er eentje kwijt in de administratie van de Sovjet Unie. Iemand in het bejaardenhuis vertelde me dat dit te maken had met de ontwikkeling van atoomwapens in de Sovjet Unie, paar decennia eerder.

Stuxnet zat zo ingenieus in elkaar, het was een echte schok in de wereld van computerbeveiliging. Vooral toen die in 2009 vanonder het beton weer begon te reutelen.

Alsof een met beton verzwaard lijk uit een Amsterdamse gracht met een T(h)ijn erin, toch nog komt bovendrijven.
10-01-2024, 12:55 door Anoniem
Tjonge, gewoon een inhoudelijke documentaire maken kan geloof ik niet meer. Belachelijk veel scènes die aan het verhaal niets toevoegen, maar het wel heeeel spannend maken (TikTok brain...?). Dan kijk ik liever gewoon naar een aflevering van Jack Ryan en weet ik dat het gewoon dom vermaak is.

Voor de rest natuurlijk bijzonder (en grotendeels bekend) verhaal en geheel passend bij de behoefte van NL-inlichtingen en -defensie (vaak individuele ambities) om lekker op schoot te zitten bij Amerikaanse diensten.
11-01-2024, 14:17 door Anoniem
Tjonge, gewoon een inhoudelijke documentaire maken kan geloof ik niet meer. Belachelijk veel scènes die aan het verhaal niets toevoegen, maar het wel heeeel spannend maken (TikTok brain...?).
Alle 3 de afleveringen bekeken. Tot nu toe hebben we dus verhaal over iemand die verongelukt zou zijn.
Het stond zwart-op-wit in de krant, dus dan is het waar. Zou zo'n Volkskrant journalist toch moeten weten, nietwaar?

Is iemand hier bekend wat Nederland in ruil voor de actie in Natanz in ruil kreeg van de US en Israel in 2004? Speculeren mag wat mij betreft, doen ze bij de Volkskrant en NPO namelijk ook.
Ik geloof het pas als er boze nabestaanden zijn, die beamen hem levenloos gezien te hebben. Er zijn wel eens vaker mensen "verongelukt", die in realiteit een nieuwe job hebben met lucratieve secundaire arbeidsvoorwaarden - zoals gratis plastische chirurgie door Israelisch experts op dat gebied, en housing in een prachtig land. Best handig als een boedelscheiding het obstakel was voor een nieuw leven waar je sowieso al naar verlangde.

Tja, je vroeg om eventeel te speculeren.
Gek dat ik zoiets kan verzinnen, en iemand die nogal een Holywood-achtige belevingswereld heeft niet.
Wil de Volkskrant liever een lijk voor de controverse, en zien we hier Zendtijd voor Polieke Partijen & Wapenlobby?

Naast deze 3 afleveringen ook maar zijn boek gaan lezen. Ik vind het totaal onvoorstelbaar dat die gozer Huib zich gedraagt als ware hij Flappie het Kerstkonijn, en dezelfde persoon zou zijn als de schrijver van zijn boek. Als je dat complete relaas aan publiek geheime feiten hebt opgeschreven, moeten die toch door datzelfde hoofd gegaan zijn. Hoe is het dan mogelijk dat je nu zo puberaal reageert op interactie met intel mensen?

Gaat met de botte bijl naar Israel en is dan verbaasd dat de deur dichtvalt. Je lijstje met vooraf verzonnen vragen afratelen, uberhaubt geen ruimte voor dialoog, voor hetgeen niet letterlijk gezegd kan worden. En al helemaal niet echt luisteren. Wat sowieso moeilijk gaat als je zelf aan het woord blijft. Wat was je doel van je kostbare reis dan eigenlijk?
Zoveel kosten die cursusen van de NVJ niet - als je tenminste goed in beroep wil zijn.

Zelfs de Seksrabbijn des Vaderlands -een paar deurtjes verderop in datzelfde complex- begeeft zich figuurlijk en letterlijk dichter op de huid van mensen die werkelijk zulke code kunnen schrijven. Ik zag 'm ooit zelf rondflaneren, toen tussen diezelfde gezichten als nu in die Tweede Kamer commissie. Minus die ex-rechter, voor wie ik eveneens respect heb.

De laatste aflevering wordt uitgezonden op 22 januari 2024.
Ik gok dat die tot het laatst mogelijke moment van de deadline in de montage zit.
Staat er ondertussen toevallig nog iets op de agenda's van kamerleden en MEP's ...?
11-01-2024, 14:24 door Anoniem
Waarom was de AIVD betrokken bij deze operatie? We bespreken het met onderzoeksjournalist Huib Modderkolk.

Luister naar podcast Elke Dag, 8 januari 2024 16:05 uur

https://www.volkskrant.nl/podcasts/aivd-spion-speelde-hoofdrol-bij-aanval-op-iraans-nucleair-programma-politiek-wist-van-niets~b37891ec/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.