image

Rechtspraak roept advocaten op echtscheidingsverzoeken digitaal in te dienen

dinsdag 9 januari 2024, 14:13 door Redactie, 2 reacties

De Rechtspraak roept advocaten op om gemeenschappelijke verzoeken tot echtscheidingen digitaal in te dienen. Vanaf 5 februari is dat mogelijk bij alle rechtbanken in Nederland. Sinds 6 november vorig jaar kon dit al bij de rechtbanken Amsterdam, Rotterdam, Midden-Nederland, Limburg en Overijssel. De echtscheidingsverzoeken zijn in te dienen via het webportaal 'Mijn Rechtspraak'.

Advocaten moeten hiervoor inloggen met de advocatenpas, een persoonsgebonden authenticatiemiddel waarmee advocaten op verschillende diensten kunnen inloggen. De advocatenpas is er als fysieke pas of digitale app. "Door via ‘Mijn Rechtspraak’ digitaal te communiceren staan alle stukken in een digitaal dossier bij elkaar. Dossiers kunnen tijd- en plaatsonafhankelijk worden ingezien", aldus de Rechtspraak.

De Rechtspraak is bezig met het project "Digitale Toegang van de Rechtspraak", wat voor digitale toegang voor alle rechtzoekenden en hun procesvertegenwoordigers in de rechtsgebieden civiel recht en bestuursrecht moet zorgen. Digitaal procederen is op dit moment nog vrijwillig, maar zal op een gegeven moment worden verplicht voor juridische professionals.

Reacties (2)
09-01-2024, 16:30 door Anoniem
En eh... waar zit het voordeel voor de betrokkenen? Behalve dat de data gemakkelijker op straat komt te liggen?
09-01-2024, 17:04 door Anoniem
Door Anoniem: En eh... waar zit het voordeel voor de betrokkenen? Behalve dat de data gemakkelijker op straat komt te liggen?
De laatste alinea noemt een project en noemt iets dat ermee te maken kan hebben. Als je de naam van dat project als zoekopdracht gebruikt (ik heb het in startpage.com gedaan) krijg je als eerste hit een uitleg ervan op rechtspraak.nl, en daar staan dingen waar de betrokkenen wat aan kunnen hebben.

Probeer het eens: gewoon zelf even zoeken als je een vraag hebt. Het levert nog wel eens antwoorden op. Tenzij je vragen niet stelt om er antwoorden op te krijgen, natuurlijk.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.