image

Nederland start Europese proef met digitaal reisdocument op smartphone

woensdag 10 januari 2024, 11:59 door Redactie, 11 reacties

Nederland start vandaag met een Europese proef met een digitaal reisdocument op de smartphone, het Digital Travel Credential (DTC). Bij de pilot creëren deelnemers zelf een digitaal reisdocument door via een smartphone-app de chip van hun paspoort uit te lezen. Vervolgens moet er een selfie worden gemaakt. Deze foto wordt vervolgens vergeleken met de foto die op de paspoortchip is opgeslagen.

"Hiermee wordt gecontroleerd of de persoon die de DTC aanmaakt, ook de rechtmatige houder van het document is. Pilotdeelnemers kunnen hun DTC voorafgaand aan hun reis delen met de overheid (ten behoeve van de grenspassage) en de luchtvaartmaatschappij (ten behoeve van het boarden van het vliegtuig)", aldus demissionair staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid. Volgens Van der Burg kost het huidige grensproces, waarbij de controle plaatsvindt op het moment dat de reiziger fysiek aan de grens verschijnt, zowel aan de handmatige balie als de e-gates, de nodige tijd. Met een DTC kan de Marechaussee als grensautoriteit enkele controles voorafgaand aan de grenspassage uitvoeren.

"Pilotdeelnemers kunnen bij aankomst naar een tap & go poortje, waar een foto van de reiziger gemaakt wordt. Het pilotsysteem vergelijkt deze foto met de foto uit de paspoortchip die middels de DTC is verzonden en klaarstaat in het systeem. Als de reiziger is gematcht met zijn DTC, moet de reiziger zijn paspoort gesloten op de paspoortlezer van het poortje leggen. Het systeem opent de chip met de gegevens uit de DTC. Bij een juiste combinatie van reiziger, paspoort en DTC, slaagt dit. Daarna controleert het systeem of dit het oorspronkelijke document is waaruit de DTC afkomstig is en of deze authentiek is", legt de staatssecretaris uit.

Reizigers die aan de pilot deelnemen moeten dan ook altijd nog een fysiek paspoort bij zich hebben. "De DTC is geen vervanger van het paspoort", aldus Van der Burg, die toevoegt dat het digitale reisdocument ook te gebruiken is voor het boarden van het vliegtuig. Het doel van de proef is om minimaal duizend en maximaal vijfduizend reizigers te laten deelnemen. Na maximaal drie maanden wordt de DTC-pilot gestopt. Alleen Nederlandse, Belgische en Canadese paspoorthouders van 18 jaar en ouder, die met KLM van Canada naar Nederland reizen, kunnen aan de proef deelnemen.

Reacties (11)
10-01-2024, 12:10 door Anoniem
Vraag me af wat https://exodus-privacy.eu.org/en/ als trackers en permissions gaat aangeven, lol! (Ongetwijfelt Google Firebase Analytics)
Bijvoorbeeld als het van translink afkomstig is...
Zo'n app is vaak niet FOSS, en dus niet transparant en verifieerbaar.
https://reports.exodus-privacy.eu.org/en/reports/nl.tls.ovchip/latest/
10-01-2024, 12:37 door Anoniem
Bron: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2023/02/23/nederlandse-deelname-aan-europese-dtc-pilot

Welke persoonsgegevens verwerken we?

Alleen reizigers met een Nederlands, Belgisch of Canadees paspoort kunnen deelnemen aan de Pilot. De volgende persoonsgegevens van deelnemers zullen gedurende de Pilot worden verwerkt:

- Het e-mailadres waarmee de reis is geboekt.
- Vluchtnummer en – datum.
- Persoonsgegevens uit het reisdocument (volledige naam, geboortedatum en –plaats, nationaliteit, geslacht, documentkenmerk, - - BSN of vergelijkbaar persoonsnummer, land van uitgifte, geldigheidsdatum).
- Biometrische persoonsgegevens (pasfoto uit reisdocument, een live gezichtsfoto en de uitslag van de gezichtsvergelijking).
- De DTC.
- Toestemming voor het creëren van de DTC, voor het verstrekken van de DTC aan de KLM en/of de KMar en voor verificatie middels gezichtsvergelijking.
- Voor Canadese reizigers: beantwoording van vragen over het doel, de duur en de middelen van de reis.
- Akkoord of afkeuring voor grenspassage in deze Pilot, op basis van een prescreening door de KMar.
- Een online identificator (zijne een digitale representatie van de boarding pass) voor het KLM boarding proces in deze Pilot.
10-01-2024, 12:38 door Anoniem
daar gaan we
Digitale gevangenis komt er aan
Koo\ppel aan je digid
gezondheidsgegevens
stikstofuitstoot (houdt de bank al bij0
medische gegevens (coronaprik)
bankgegevens
Alles bij elkaar
huppakee
All under control
alleen nog een digitale munt
klaar!
enne , niet meer dan 100 euro he anders krijg je vragen
https://www.deanderekrant.nl/nieuws/big-brother-wet-van-kaag-opent-deur-naar-totale-financile-controle-2022-10-31
10-01-2024, 13:38 door Anoniem
Ambtenaar in functie bij Marechaussee of politie vergelijkt snel een pasfoto met persoon en gokt (schat in) of het waarschijnlijk is dat de foto goed genoeg lijkt.
Slim product-domme klant poortje met een camera die niet goed genoeg is gecombineerd met een arbritrair afwijkend "shot" en een AI getraind softwaremodel schat in of een foto uit een chip op een reisdocument of een via een database en telefoon app goed genoeg lijkt.
Natuurlijk is de controle via de _Selfie_ methode niet goed, maar er is arbitrair besloten dat het goed genoeg is. Het gaat immers om het geven van het gevoel van veiligheid, het gaat er om dat er iets gecontroleerd is.
Verwerking van data welke pas waar gecontroleerd is blijft.

Waar het hier om gaat is dat we heel hip iets met Smartphone doen en ook nog met AI en slim... Dus dat gaat door.
10-01-2024, 13:44 door Anoniem
Hopelijk gaan ze de fysieke veiligheidscontrole op vliegvelden niet ook digitaliseren. Dan zou ik me in een vliegtuig toch een stuk minder veilig voelen. "De bom had niet mogen afgaan, want de reiziger was een Trusted Passenger(tm) conform DTC-specificaties en ook diens bagage had de juiste DTC-code."
10-01-2024, 13:59 door Anoniem
"Reizigers die aan de pilot deelnemen moeten dan ook altijd nog een fysiek paspoort bij zich hebben. "De DTC is geen vervanger van het paspoort""

Laat dan maar zitten. Wat een gedoe, alleen maar om alsnog een fysieke paspoort bij je te moeten hebben.
10-01-2024, 15:03 door Anoniem
Door Anoniem: "Reizigers die aan de pilot deelnemen moeten dan ook altijd nog een fysiek paspoort bij zich hebben. "De DTC is geen vervanger van het paspoort""

Laat dan maar zitten. Wat een gedoe, alleen maar om alsnog een fysieke paspoort bij je te moeten hebben.
Het goede nieuws voor jou is, dat als de pilot slaagt, jij ook je paspoort mag thuislaten (nergens meer in het buitenland nodig?).
Het slechte nieuws is voor de rest.
10-01-2024, 15:27 door Anoniem
Eens kijken hoelang het duurt voor al dit soort meuk aan elkaar geknoopt wordt en Aadhaar achterna gaat https://www.security.nl/posting/557445/India+verplicht+biometrische+identiteit+voor+honderden+diensten (India)
Dat zit ook al met de function creep dat je ook zonder dat diverse diensten uit de private sector geweigerd wordt.

https://media.ccc.de/v/37c3-12004-please_identify_yourself - Digital Identity Systems in the EU & around the world (2023-12-27)

Digital Identity Systems proliferate worldwide without any regard for their human rights impact or privacy concerns. Driven by governments and the crony capitalist solutionism peddled by the private sector, official statistics estimate that 80 % of the world’s population is condemned to use them by the end of this decade. These identification systems are a frontal attack on anonymity in the online world, might lead to completely new forms of tracking and discrimination and they are a gift to Google and other companies which are monitoring the behaviour of people on a large scale. In this talk we focus on how the recent EU reform played out, how the UN is becoming a central player in promoting their hasty adoption and which strategies civil society and hackers can deploy to fight back.....
10-01-2024, 16:56 door Anoniem
Door Anoniem: Hopelijk gaan ze de fysieke veiligheidscontrole op vliegvelden niet ook digitaliseren. Dan zou ik me in een vliegtuig toch een stuk minder veilig voelen. "De bom had niet mogen afgaan, want de reiziger was een Trusted Passenger(tm) conform DTC-specificaties en ook diens bagage had de juiste DTC-code."
Of ze vragen aan een nietsvermoedend persoon een verdacht pakketje mee te nemen in hun bagage voir een fikse vergoeding.
10-01-2024, 20:07 door Anoniem
Door Anoniem: "Reizigers die aan de pilot deelnemen moeten dan ook altijd nog een fysiek paspoort bij zich hebben. "De DTC is geen vervanger van het paspoort""

Laat dan maar zitten. Wat een gedoe, alleen maar om alsnog een fysieke paspoort bij je te moeten hebben.
en dan wordt in het buitelnd je telefoon gejat, verlies je die of raakt die te water...
kortom je bent even alles kwijt. Je geld, je reispapieren, de mogelijkheid om alarm te slaan of iets te laten blokkeren.

Maar alles voor de vooruitgang.
12-01-2024, 23:38 door Anoniem
dit is het vervolg van het Known Traveler Digital Identity project dat de Nederlandse en Canadese overheid
samen met Schiphol Airport en Trudeau Airport geïnieerd hebben in 2015; zie:
https://ktdi.org/

Ook het Corona Passport en het Europese eID project bouwen hierop voort.
Mark Rutte heeft de eID in de Raad van Europa zitten pushen, en dan zegt hij in het Parlement 'dat de eID van Europa moet'...
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.