image

Hoe moet ik als werkgever omgaan met een mailbox van een overleden medewerker?

woensdag 10 januari 2024, 12:12 door Arnoud Engelfriet, 3 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Juridische vraag: Hoe moet ik als werkgever bij een klein bedrijf omgaan met een mailbox van een overleden medewerker? Er is zo te zien niets geregeld bij overlijden. Bestaan er voorbeeldprotocollen voor werkgevers over dit onderwerp?

Antwoord: Nee, dergelijke protocollen zijn er niet of nauwelijks. Gewoonlijk gebruik je de “uit dienst” protocollen omdat het op hetzelfde neerkomt. Je moet erbij vanwege werkredenen, en je houdt als goed werkgever rekening met de persoonlijke levenssfeer van de ex-werknemer. Of in dit geval met de legitieme gevoelens van de nabestaanden en de achtergebleven collega’s.

De AVG geldt natuurlijk niet bij overledenen. Maar privacy en persoonlijke levenssfeer is meer dan de AVG. En goed werkgeverschap is een aparte norm los van die twee: je moet eerlijk, netjes en redelijk handelen in alles dat je doet als werkgever. Mensen verwachten dat je zorgvuldig omgaat met zo’n mailbox of set bestanden, dus dat moet je dan doen.

Een aanvullend punt is dat nabestaanden soms vragen om kopieën van privéberichten uit die mailbox (of chatlogs, of bestanden). Algemeen is er geen plicht om privémails aan ex-werknemers te geven, ook niet aan nabestaanden. Deze mails zijn geen zaken die eigendom werknemer zijn.

We hebben een precedent uit 2021 waarbij Microsoft nabestaanden toegang moest geven tot de mailbox van een overledene. Maar dat ging om een privéaccount waar de erfgenamen juridisch ‘eigenaar’ (eigenlijk opvolgende contractspartij) van waren geworden.

Dat is onvergelijkbaar met de situatie van een overleden werknemer: het mailboxaccount wordt niet krachtens een dienstverleningscontract aan de werknemer beschikbaar gesteld maar is een gereedschap waar de werknemer mee moest werken.

Je kunt ook hier hooguit weer met goed werkgeverschap oordelen dat je mails eventueel in kopie meegeeft, maar dat is dan hetzelfde soort argument als dat je een bepaald schilderij uit de kantoorruimte meegeeft omdat de overledene daar zo aan gehecht was. Het kan, het is prima en netjes, maar het is géén juridisch recht.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (3)
10-01-2024, 14:36 door Anoniem
Nog een belangrijk punt is dat de AVG nog wel geldt voor de overige medewerkers en overige contactpersonen. Dus ik zou er überhaupt zeer terughoudend mee zijn om toegang te geven (lijkt me ook niet de juiste weg) tot dan wel kopieën te verstrekken.
10-01-2024, 15:52 door -Peter-
Door Anoniem: Nog een belangrijk punt is dat de AVG nog wel geldt voor de overige medewerkers en overige contactpersonen. Dus ik zou er überhaupt zeer terughoudend mee zijn om toegang te geven (lijkt me ook niet de juiste weg) tot dan wel kopieën te verstrekken.

Daarom is het verstandig om hier beleid voor te schrijven, rekening houdend met twee situaties.
1) een leidinggevende wil bij bedrijfsinformatie.
2) een nabestaande wil bij prive informatie.

Peter
10-01-2024, 21:36 door Anoniem
Dit is echt een heel aardige vraag. Die overigens veel te weinig wordt gesteld. Zijn data en -bases te stom om te weten dat je allang dood bent? Ja dus.

Als je namelijk overlijdt, dan overlijden al je accounts niet netjes tegelijkertijd. Wat dus ook aantoont dat je qua indentiteit enkel je (inmiddels zelf hemelende) zelf was, nìet je account. Een vrij belangrijk punt, enkel al over je identiteit. Met name ook omdat bijvoorbeeld de burgerlijke stand geen API heeft waar elke gek kan controleren of je nog leeft. Wat al heel ver voor de AVG te doen gebruikelijk is. Dat om te weten of iemand dood is, voor zomaar een derde, je dat echt niet bij de burgerlijke stand kon opeisen om te mogen weten. Dat, ik noem maar wat, je altijd al veel te nieuwsgierige buurvrouw op hoge poten naar de burgerlijke stand kon om te vragen of het klopte dat je opoe dood is. Belangrijkste reden was trouwens om je prive te beschermen tegen dat heel de straat zomaar zou kunnen navragen of je een vette erfenis gewonnen hebt. Wat doorgaans van buren en vrienden het belangrijkste motief is om zulke dingen te willen weten. Met welke smoes dan ook. Want zo lief zijn ze meestal van binnen niet, ook al doen ze nog zo vriendelijk en beleefd.

De juridische weekvraag is weer eens extra moeilijk gemaakt. Want wat nou als het over een bedrijfsaccount gaat. Juridisch denk ik tamelijk simpel. Een bedrijfsaccount is en blijft van het bedrijf. Daar kun je weinig tegen doen denk ik, en zeker als je zelf al dood bent. Moreel is een ander verhaal. Zelfs als je stiekem wel blij bent dat die lelijke boekhoudster die elke team meeting verziekte overwacht haar eigen licht heeft uitgedaan. Dus dat je daar eindelijk vanaf bent. Waar het in het belang van het bedrijf is, gewoon iemand zoeken die de overledene nooit heeft gekend. Een onafhankelijke derde. Die door de mailbox te laten pluizen voor voor het bedrijf belangrijke informatie. En de rest netjes mee de kist in. Want dood is dood. Ga je daar niet correct mee om, dan kan het zomaar flink gaan spoken in je bedrijf. Op dat punt moet je overledenen niet te gemakkelijk onderschatten. Er is evenwel geen wet tegen bestand als het gaat spoken.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.