image

Burgerrechtenbewegingen bezorgd over besloten encryptiediscussie Brussel

donderdag 11 januari 2024, 12:24 door Redactie, 10 reacties

Digitale burgerrechtenbewegingen maken zich zorgen over een encryptiediscussie die de Europese Commissie achter gesloten deuren voert en zou moeten leiden tot een “access by design” verplichting in de ontwikkeling van alle privacytechnologieën. De in totaal 21 organisaties pleiten in een open brief voor meer transparantie en deelname van alle 'stakeholders'.

De Europese Commissie heeft een High-Level Group (HLG) opgericht bestaande uit afgevaardigden van nationale opsporingsdiensten met als doel het bespreken van 'toegang tot data voor effectieve rechtshandhaving'. "Het doel van deze groep is het vinden van manieren waardoor de EU politiediensten juridisch en technisch toegang tot meer data kan geven, alsmede het omzeilen van encryptie andere essentiële beveiligingsfeatures in al onze digitale apparaten", aldus digitale burgerrechtenbeweging EDRi.

De overleggen van deze groep vinden achter gesloten deuren plaats. Verschillende maatschappelijke organisaties hebben vorig jaar aangeboden om mee te overleggen, om zo hun visie en expertise over het onderwerp te delen. Deze verzoeken werden afgewezen, waarbij alleen schriftelijke inbreng werd geaccepteerd, die indien relevant mogelijk op een later moment tot een uitnodiging zou kunnen leiden.

De burgerrechtenbewegingen stellen dat ze in de tussentijd ontdekten dat verschillende 'industriespelers' wel waren uitgenodigd. Dat zou tot een ongebalanceerde belangenbehartiging kunnen leiden, zo waarschuwen de organisaties. Die maken zich met name zorgen over het doel van de HLG, om voor een 'security by design' aanpak voor al het Europese beleid en wetgeving te zorgen.

"We begrijpen dat dit frame een poging is om voor opsporingsdiensten een 'access by design' verplichting in de ontwikkeling van alle privacytechnologieën door te voeren, wat een ernstige belemmering zou zijn voor mensen om hun fundamentele rechten op privacy, databescherming, vrijheid van meningsuiting, informatie en vereniging, uit te oefenen. Het kan ook onvoorziene, schadelijke gevolgen voor de veiligheid van de vitale infrastructuur hebben waar we allemaal op vertrouwen bij het gebruik van elektronische communicatiediensten en digitale apparaten. Daarom is het zo belangrijk dit debat in openheid te voeren", aldus de burgerrechtenbewegingen.

Reacties (10)
11-01-2024, 13:31 door Anoniem
Newspeak avant la lettre. Een “access by design” verplichting == Een backdoor, oftewel een opgedrongen achterdeur.
11-01-2024, 16:15 door Anoniem
De EU vindt zichzelf vooral heel belangrijk, daarm zetten zij overal High Level voor. Ik vind dat maar niets en het staat heeeeeeel ver van de burger die zij zeggen/menen te vertegenwoordigen.
11-01-2024, 17:25 door Anoniem
Waarom dan de chinese spullen weigeren, die zijn al lek... Gewoon meeliften op de gebreken.
11-01-2024, 19:18 door Anoniem
Het wordt tijd dat de Europese Commissie volledig opgeheven wordt.
Niet alleen dit groepje personen, maar het hele instituut.
In een "democratisch" systeem hoort zo'n organisatie alleen te bestaan als zij verantwoordling aflegt aan en gekozen wordt door de bevolking.

Nu zijn het een aantal aangestelde bobo's die hun eigen lobbygroepen facliteren over de rug van de bevolking heen.
De E.C. bewijst dat keer op keer op keer op keer.
Wanneer trekken het europees parlement of de regeringsleiders de stekker uit deze kankercel in het europese democratische bestel?
12-01-2024, 01:52 door Anoniem
nexit please!!!
12-01-2024, 02:00 door Anoniem
Brussel wil; De burger massaal buiten proporties bij voorbaat (zonder verdenking) bespioneren op alle fronten, alle software ontwikkelaars een achterdeur laten inbouwen in privacy en beveiligingssoftware en en met een knevelorder opschepen. (Dan mogen ze er niks over zeggen)
En dit alles bespreken achter gesloten deuren, en ongetwijfelt gaat men de vergaarde metadata verkopen. (Financiele belangenverstrengeling)
Ook nog zonder het nut of toegevoegde waarde te hebben aangetoont?
En moeten we dat accepteren?
Daarnaast is privacy is een grondrecht!
Blijkbaar was de sleepwet niet goed genoeg voor ze en wil men meer.
Nexit, en liefst zo snel mogelijk!
12-01-2024, 02:09 door Anoniem
Wat in westerse landen als een "veilige" inbreuk in software wordt gezien wordt hopeloos misbruik van genaakt in landen zonder westerse waarden, dat wordt veel mensend de dood.
Alle privacy en beveiligingssoftware dat wordt ondermijnt in het westen heeft eveneens invloed op niet-westerse landen waar privacy en beveiliging juist zo broodnodig is.
Daarnaast is code vrije spraak, dat mag men niet zomaar censureren of beinvloeden.
Daarnaast zullen ook whistleblowers en journalisten komen hiermee in het geding komen.
Alle macht naar een centrale overheid en deze onverbrijdeld "vertrouwen" riekt naar het oude Duitsland van de jaren '40 als men begrijpt wat ik bedoel, maar dan digitaal.
12-01-2024, 09:44 door Anoniem
Door Anoniem: Brussel wil; De burger massaal buiten proporties bij voorbaat (zonder verdenking) bespioneren op alle fronten, alle software ontwikkelaars een achterdeur laten inbouwen in privacy en beveiligingssoftware en en met een knevelorder opschepen. (Dan mogen ze er niks over zeggen)
En dit alles bespreken achter gesloten deuren, en ongetwijfelt gaat men de vergaarde metadata verkopen. (Financiele belangenverstrengeling)
Ook nog zonder het nut of toegevoegde waarde te hebben aangetoont?
En moeten we dat accepteren?
Daarnaast is privacy is een grondrecht!
Blijkbaar was de sleepwet niet goed genoeg voor ze en wil men meer.
Nexit, en liefst zo snel mogelijk!
Het is nog erger dan u denkt of weet
lees dit eens:
https://bomenenbos.substack.com/p/nctv-richtte-een-censuurdienst-op
12-01-2024, 10:55 door Anoniem
Daar hoef je helemaal niet bezorgd over te zijn. De EUSSR wil een Chinese maatschappij, dus toegang tot alles. Moeilijker is het niet. Uit de EUSSR is de enige effectieve oplossing. Zo snel mogelijk.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.