image

Overheid waarschuwde bedrijven 140.000 keer voor kwetsbare systemen

vrijdag 12 januari 2024, 11:53 door Redactie, 1 reacties

De overheid heeft Nederlandse bedrijven vorig jaar zo'n 140.000 keer gewaarschuwd voor kwetsbare systemen, bijvoorbeeld door het ontbreken van beveiligingsupdates, configuratiefouten of de aanwezigheid van malware. Dat laat het Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken vandaag weten. Het DTC waarschuwt sinds juni 2021 bedrijven proactief voor ernstige bedrijfsspecifieke cyberdreigingen of kwetsbaarheden.

In totaal zijn er sindsdien 157.000 waarschuwingen verstuurd, waarvan 140.000 vorig jaar. Het aantal kwetsbaarheden waarvoor gewaarschuwd wordt is de afgelopen maanden aanzienlijk gegroeid, aldus het DTC. "Deze groei is mede mogelijk gemaakt doordat het CSIRT-DSP, het Nationaal Cyber Security Centrum en het DTC in de zomer van 2023 de krachten zijn gaan bundelen en intensief zijn gaan samenwerken op het gebied van slachtoffer- en doelwitnotificatie." Het DTC verwacht dat de trend zich doorzet, omdat er dit jaar over nog meer soorten kwetsbaarheden gewaarschuwd gaat worden.

Het DTC stelt dat de overheid dagelijkse informatie ontvangt over kwetsbare of gecompromitteerde systemen, afkomstig van beveiligingsonderzoekers, ethische hackers en binnen- en buitenlandse partners. "Als er dreigingsinformatie is die te herleiden is naar een specifiek bedrijf of organisatie, dan is essentieel om deze informatie snel bij het bedrijf te krijgen dat slachtoffer of mogelijk doelwit is. Het bedrijf kan dan actie ondernemen om schade te voorkomen of beperken. De overheid verzendt daartoe een waarschuwingsbericht per e-mail."

Reacties (1)
12-01-2024, 13:23 door Anoniem
E-mail van de Overheid gaat direct in de spam-bak.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.