image

Nationale bibliotheek beperkt toegang tot collecties voor trainen commerciële AI

zaterdag 13 januari 2024, 09:07 door Redactie, 5 reacties

De KB nationale bibliotheek wil niet dat commerciële bedrijven zonder toestemming digitale bronnen gebruiken voor het trainen van AI en heeft daarom de toegang tot collecties beperkt. De KB maakt veel werk van schrijvers, illustratoren en uitgevers online toegankelijk. Deze digitale bronnen worden volgens de bibliotheek door commerciële AI-bedrijven op grote schaal binnengehaald om AI-modellen te trainen.

"Wij vinden dat AI-toepassingen op een ethisch verantwoorde manier tot stand moeten komen. Zo vinden wij het belangrijk dat het auteursrecht wordt gerespecteerd, dat er aan bronvermelding wordt gedaan en dat persoonsgegevens worden beschermd’, zegt Martijn Kleppe van de KB. ‘Dat is bij veel commerciële AI-bedrijven niet het geval. Zij vragen geen toestemming voor het binnenhalen van deze data en zijn niet transparant over de manier waarop deze data worden gebruikt."

Om het gebruik van digitale bronnen door commerciële AI-bedrijven te beperken heeft de KB de gebruiksvoorwaarden voor verschillende websites aangepast en technische maatregelen genomen. "We zullen er uiteraard voor zorgen dat regulier gebruik van onze digitale bronnen niet zal worden gehinderd", aldus Kleppe. De KB zegt het AI-beleid te blijven monitoren en zal het waar nodig aanpassen. "Niet alleen omdat we zélf transparant willen omgaan met AI, maar ook om uit te dragen hoe ánderen op een verantwoorde manier kunnen omgaan met de bronnen die wij via onze websites toegankelijk maken."

Reacties (5)
13-01-2024, 13:35 door Anoniem
eigenlijk is het een grof schandaal dat grote (amerikaanse) multinationals, op onze kosten hun meuk gaat trainen en dan vervolgens dat wij het niet alleen met onze data moeten betalen maar ook met onze geschiedenis en onze sociale kosten, zoals het onderhouden van een bibliotheek en musea.
En vervolgens die USA clubjes grof geld verdienen en als je niet mee doet, wordt je geblokkeerd en is er een soort stasi die je eraan naait als je 1 dag je licentie niet betaald hebt, die elke dag inflatie correctie heeft.
13-01-2024, 17:54 door Anoniem
Hè sjit. Ik wou net opzoeken hoe laat de cursus Omgaan Met AI begon.

Dat komt omdat ik na jaren wachten eindelijk de cursus Omgaan Met Teleurstellingen heb afgemaakt. Die ging namelijk steeds maar niet door.

We zouden beter leren omgaan met AI. Hoe we er het beste gebruik en misbruik van kunnen maken. Vooral dat laatste is enorm interessant, want AI heeft toch geen gevoel. Het kent geen emotie. Het heeft helemaal geen recht op mensenrechten ook, want het blijft maar een duffe database. Het zal nooit het verschil tussen hemel en universum kunnen voelen. Als de zon op komt en je denkt, godskoelere wat mooi. Die dingen. We zijn momenteel af en toe bange inborlingen. Voor nieuwe techniek. Ook veel te bang om digitaal voor karretjes gespannen te worden. Omdat we daar al jaren inderdaad ingetrapt zijn. En door in de maling zijn genomen. Waardoor we gaan veronderstellen dat iedereen zo dom is als wijzelf. Wat een enorme misvatting is. Het zou best eens de domste veronderstelling van de eeuw kunnen worden.
14-01-2024, 10:51 door Anoniem
Vandaag een opgedrongen ad voor de Translator app op Android.

Wie gaan iedereen hiermee bespioneren?
15-01-2024, 05:53 door Anoniem
Wie haalt anders alle 'verkeerde' boeken uit de bieb?

Wie past alle content aan op voldoende diversiteit?

Wie bewaakt ons woordenboek, wie wikipedia?

Een desinfo verspreider is toch het ergste wat men maar kan indenken, toch?

AI for total control and total surveillance.
16-01-2024, 10:16 door Anoniem
Wat een goed voorbeeld van de KB om hier even pas op de plaats te maken. Het evenwicht tussen AI nuttig inzetten en dit correct en veilig te doen is iets wat we allemaal aan het leren zijn.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.