image

Minister Yesilgöz, Meta, X en Telegram winnen Big Brother Awards

maandag 15 januari 2024, 20:28 door Redactie, 7 reacties

Demissionair minister Yesilgöz van Veiligheid en Justitie, Meta, X en Telegram hebben vanavond de Big Brother Awards 2023 gewonnen, de jaarlijkse prijs voor de grootste privacyschender van Nederland De prijs, een initiatief van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, werd uitgereikt door het publiek en een vakjury.

De publieksprijs ging naar minister Yesilgöz omdat zij mensen die onterecht op een terreurlijst staan aan hun lot overlaat, aldus Bits of Freedom. "Een terreurlijst is niet zomaar iets. Een onderbuikgevoel zou niet voldoende moeten zijn om op zo’n lijst terecht te komen. Er mag nooit lichtzinnig worden omgegaan met terrorismeverdenkingen door mogelijk onjuiste informatie voortijdig te delen."

Volgens de burgerrechtenbeweging geeft het winnen van deze prijs aan dat er werk aan de winkel is voor het ministerie van Justitie en Veiligheid. "De minister moet zorgen voor veiliger beleid bij de politie als het gaat over wanneer mensen op een terreurlijst terechtkomen en wanneer er een signalering naar Interpol uitgaat. Daarnaast moet er een plan komen hoe mensen hier bij een onterechte registratie direct vanaf worden gehaald. Dat geldt dus óók voor de mensen die nu nog onterecht op een terreurlijst staan", zegt Evelyn Austin, directeur van Bits of Freedom.

De vakjury kende de prijs toe aan platformen Meta, X en Telegram voor het ontnemen van een stem van onschuldige mensen in oorlogsgebied. Bits of Freedom stelt dat er een direct verband bestaat tussen geweld online en geweld offline. "Online geweld, zoals de verspreiding van haat, desinformatie, de blokkade van de toegang tot het internet en censuur, kunnen leiden tot fysieke geweld. Wanneer platformen besluiten om bepaalde groepen onzichtbaar te maken en uit het debat te weren, ontnemen zij deze groep een belangrijk beschermingsmiddel tegen het geweld waarbij die groep offline van hun land verdreven en vermoord wordt."

Reacties (7)
15-01-2024, 21:00 door Anoniem
Meta, Iks en Telegram staan al boven de grondwet. Dat zijn virtuele soevereine machten. Die al jaren maling aan alles kunnen hebben wegens dat we allemaal toch dom zijn en blijven.

Wie daar wat tegen kon doen was Yesilgöz. Dus het is wel teleurstellend dat ze in één adem in het zelfde rijtje wordt genoemd.

Ik had nou juist de laatste tijd de indruk dat ze nog wat bij kon leren. Jammer maar helaas. De enige vraag die resteert is waar ze die krullen laat zetten, maar dat vraag ik voor een vriendin.
15-01-2024, 22:41 door Anoniem
Door Anoniem: Meta, Iks en Telegram staan al boven de grondwet. Dat zijn virtuele soevereine machten. Die al jaren maling aan alles kunnen hebben wegens dat we allemaal toch dom zijn en blijven.

Wie daar wat tegen kon doen was Yesilgöz. Dus het is wel teleurstellend dat ze in één adem in het zelfde rijtje wordt genoemd.

Ik had nou juist de laatste tijd de indruk dat ze nog wat bij kon leren. Jammer maar helaas. De enige vraag die resteert is waar ze die krullen laat zetten, maar dat vraag ik voor een vriendin.
Yesilgöz is een groot voorstander van client side scanning, ze heeft het best verdiend.
Priveberichtjes van miljoenen onschuldige mensen lezen om een drietal mensen te kunnen oppakken lijkt me een beetje over the top...
Haar voorganger (Grapperhaus) was al net zo'n creep, hij was groot voorstander van de sleepwet, en die "wet" is er ook nog gekomen.
Juist Yesilgöz had beter moeten weten aangezien ze juist uit een land komt waar men mensenrechten niet al te serieus neemt.
Er waren eveneens belangenverstrengelingen bij betrokken, uiteindelijk ging het allemaal om geld.
Ook werd door het OM gezicht naar onbeperkte toegang, niet alleen de "zielige kindertjes" als drogreden.
15-01-2024, 23:08 door Anoniem
Van mij had mevrouw Y. de prijs mogen krijgen omdat ze in elke computer wilde inbreken op zoek naar K.P.
16-01-2024, 00:49 door Anoniem
Gekrulde haren, gekrulde zinnen, zegt ons spreekwoord.
Sorry, na het bovenstaande voorzetje, kon ik het niet laten.
Groetjes,

#laufer
16-01-2024, 08:09 door Anoniem
De VVD profileert zich graag als crimefighter partij, maar ze vergeten vaak dat het achterliggende doel is om onschuldige mensen te beschermen en in de Nederlandse wet is eenieder onschuldig tot het tegendeel is bewezen.
16-01-2024, 10:59 door Anoniem
De vakjury kende de prijs toe aan platformen Meta, X en Telegram voor het ontnemen van een stem van onschuldige mensen in oorlogsgebied.

huh, wat is hier dan de privacy-schendende factor!?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Big_Brother_Awards
De Big Brother Awards worden jaarlijks uitgereikt aan een persoon, bedrijf, overheidsinstelling en voorstel, waarvan wordt gemeend dat deze de persoonlijke privacy beperkt.
...
of wordt pivacy-schendende nu ook uitgebreid naar ...uhhh, naar ongewenst genegeerd worden?
16-01-2024, 14:37 door Anoniem
Door Anoniem:
De vakjury kende de prijs toe aan platformen Meta, X en Telegram voor het ontnemen van een stem van onschuldige mensen in oorlogsgebied.

huh, wat is hier dan de privacy-schendende factor!?
Ik vind dit ook een lastige. Als je alles toelaat (wat vooral op Twitter de laatste tijd het geval is), wordt het vaak één grote cesspool. Maar als je te veel weghaalt, word je weer verdacht van censuur en het sturen van mensen naar een bepaalde mening. Vooral bij oorlogen, waarbij het dikwijls moeilijk is om recente claims te verifiëren, kan het zeer lastig zijn om hier een goede balans in te vinden.
Zelfs dan, ik zou niet zeggen dat het verspreiden van desinformatie een privacy schending is. Een probleem kan het zeker worden, maar wel een ander probleem. Als je Facebook en Twitter voor de bus wilt gooien vanwege privacy kun je beter even op de Engelstalige Wikipedia gaan kijken.

Persoonlijk had ik op staatssecretaris Van Rij gestemd vanwege het overtreden van de Europese privacywet. Dat was een stuk toepasselijker op het originele doel van de Big Brother award.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.