image

Ministerie haalt planning niet voor opslag chatberichten Rutte in nieuw systeem

dinsdag 16 januari 2024, 17:12 door Redactie, 7 reacties

Het ministerie van Algemene Zaken heeft de planning niet gehaald om chatberichten van demissionair premier Rutte in een nieuw systeem op te slaan, zo heeft de minister-president zelf laten weten. Begin 2022 werd bekend dat Rutte sms-berichten op zijn telefoon zelf verwijderde en berichten die hij nodig vond om te laten archiveren doorstuurde. Hierdoor is onduidelijk of berichten die wel gearchiveerd hadden moeten worden niet zijn verwijderd.

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed besloot een onderzoek uit te voeren over de naleving van de Archiefwet en hoe het ministerie van Algemene Zaken chatberichten archiveert, waaronder die van Rutte. Een jaar na het uitkomen van het Inspectierapport over het niet goed archiveren van de chatberichten van Rutte en de manier waarop het ministerie van Algemene Zaken berichten van bewindslieden archiveert, heeft de inspectie nog steeds zorgen en had meer voortgang verwacht.

De Inspectie stelde een aantal weken geleden dat het ministerie van Algemene Zaken belangrijke stappen heeft gezet om de informatiehuishouding te verbeteren, maar er ook nog zorgen zijn. Ook had de Inspectie inmiddels, een jaar na publicatie van het rapport, meer voortgang verwacht bij de verbetering van de informatiehuishouding. "Wat betreft de aanbevelingen voor de archivering van chatberichten is het ministerie van Algemene Zaken nog afwachtend."

Dit was aanleiding voor NSC-Kamerlid Palmen om de premier om opheldering te vragen. "Het is helaas niet mogelijk gebleken om het nieuwe Document Management Systeem (DMS) conform planning in te voeren. Het ministerie van Algemene Zaken zal het nieuwe DMS-systeem invoeren zodra dit verantwoord is met het oog op de uitvoering van haar taken", aldus Rutte, die geen oordeel over conclusie van de Inspectie wilde geven.

"Zoals ik heb gemeld in deze reactie op het Inspectierapport verwijder ik sinds eind mei 2022 geen chatberichten meer en worden deze bewaard ten behoeve van veiligstelling en archivering. De chatberichten van de minister-president worden per oktober 2023 ook opgeslagen in het bestaande document management systeem", laat Rutte verder weten (pdf).

Reacties (7)
16-01-2024, 17:55 door Anoniem
Rutte de grootste plaat boef van het land....
16-01-2024, 18:00 door Anoniem
stinkt naar corruptie
16-01-2024, 18:04 door Anoniem
En dan vraagt de (r)overheid zich af waarom wij geen vertrouwen hebben in de overheid... Gek he met zulke berichten....
Alle burgers onderwerpen aan een sleepwet.. maar zelf een potje van maken.

TheYOSH
16-01-2024, 19:17 door Anoniem
Zelfs de telefoon van Rutte heeft een selectief geheugen.
16-01-2024, 22:56 door Anoniem
Door Anoniem: Zelfs de telefoon van Rutte heeft een selectief geheugen.
Dat berust op een keuze.
Dienst Overheidsinformatie en Erfgoed en zijn internet-karikaturen op de loonlijst, is het spoor van het fundamentele verschil tussen goed en kwaad kwijtgeraakt, en dat is ingegeven door omstandigheden in de jaren '90.

Yoran of Yorin, Veronica of Veronique, maakt een naam voor een commerciële zender iets uit? Het exclusief Nederlands exportproduct om de wereld zogenaamd te bewijzen hoe slim Nederlanders wel niet zijn, daar zijn een aantal families de dupe van geworden.

Take note.

Er is behoefte aan ICT-historici, met basale kennis van ICT, mensenkennis en enorm veel FATSOEN in den donder (om de 3e naamval kracht bij te zetten) om de politieke waan van de dag zoals die hier gepresenteerd wordt, zinvol te duiden voor de achterblijvers.
16-01-2024, 23:45 door Anoniem
Vreemd aangezien alle SMS-berichten bewaard blijven via de sleepwet bij de AIVD...
De provider bewaart ze eveneens zeer lang.
En het was niet eens versleuteld...
Het zaakje riekt naar vriendjespolitiek.
Misschien moet de AIVD er achteraan, daar zijn ze toch voor, en nu geen gebruik maken van die sleepwet? Of is die alleen gereserveerd voor de burger? Zonde hoor!
17-01-2024, 12:24 door Anoniem
Door Anoniem: Er is behoefte aan ICT-historici, met basale kennis van ICT, mensenkennis

Ik heb op dit forum al vele honderden links naar relevante krantenartikelen en wetenschappelijke tijdschriften geplaatst. :)
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.