Privacy - Wat niemand over je mag weten

Talis woningbouw schendt privacy met inzet drones

16-01-2024, 18:04 door harrydasdd, 8 reacties
Laatst bijgewerkt: 16-01-2024, 18:06
Woningbouwvereniging Talis wil mbv van drones de achtertuinen van zijn huurders gaan controleren ivm illegale schuurtjes en rattenoverlast.
Dit valt nooit binnen het huidige privacyrecht, ze proberen via een aankondiging in een brief het richtong legaal te krijgen, maar dat is het nnatuurlijk niet. Voor meer info zie linkhttps://www.gelderlander.nl/nijmegen/bewoners-bezorgd-omdat-verhuurder-vliegende-cameras-wil-inzetten-aantasting-van-de-privacy~a0d2ee40/
Reacties (8)
17-01-2024, 10:06 door Anoniem
Zeer waarschijnlijk gebeurde het in het verleden al maar dan met een gewone camera. Je kan er wat van vinden maar tot nu toe mag je gewoon vanaf de straat filmen en fotograferen.
17-01-2024, 11:47 door Anoniem
De achtertuinen zijn eigendom van de woningbouwvereniging; of niet?

Lees je koopcontract eens goed door. Misschien staat er wel in dat ze zelfs gewoon je woning mogen betreden bij zwaarwegende reden.

Als de inspecteur langsloopt en overal over de schutting gaat staan kijken, is hetzelfde of niet? Ik kan me vanuit de arbo wet wel voorstellen dat een drone makkelijker, sneller en efficienter is.
17-01-2024, 12:12 door Anoniem
Dit artikel is alleen voor abonnees
Ja, wettelijk heeft een verhuurder het recht om (af en toe) een controle te houden op de staat van het verhuurde, ook om te kijken of de huurder de woning (en tuin) goed onderhoudt. Met een drone over de tuinen vliegen is een stuk sneller dan een inspecteur te laten aanbellen (en dan nog eens bij de mensen die eerder niet thuis waren.)
Zolang de verhuurder probeert te voorkomen dat zonnende buurvrouwen in beeld komen, zie ik geen groot probleem. (Ik weet dat gemeente Delft ooit luchtfoto's ingezet heeft om te controleren op illegale boomkap in achtertuinen.)
17-01-2024, 19:06 door Anoniem
Het is niet woningbouw vereniging Talis maar Portaal
17-01-2024, 21:11 door Anoniem
Sorry hoor, maar ik vindt dit echt ziek.

Waarom kan een "mens" dit niet gewoon controleren?

Hebben we echt de hele drone/cloud/ai mikmak hier voor nodig?
17-01-2024, 21:40 door Anoniem
Door Anoniem: Sorry hoor, maar ik vindt dit echt ziek.

Waarom kan een "mens" dit niet gewoon controleren?

Hebben we echt de hele drone/cloud/ai mikmak hier voor nodig?

Wat heeft een drone nu meteen te maken met cloud en/of AI?

Een drone is een vliegende camera, er zit gewoon iemand te kijken naar die beelden, dus het is gewoon een "mens" die het controleert, hij gebruikt er alleen een hulpmiddel bij. En een vliegende camera is makkelijker dan op je tenen met een camera over de shutting beelden maken.
18-01-2024, 03:19 door Anoniem
Door Anoniem: Het is niet woningbouw vereniging Talis maar Portaal
Ze doen het allebei.
18-01-2024, 10:31 door majortom
Ook hier wordt iedereen blijkbaar weer als verdachte beschouwd en wordt een grootschalige surveillance methode ingezet. Je mag wel oppassen wat je prive in je achtertuin doet, voor je het weet vliegt er een camera over je heen om eea vast te leggen. En naast de woningbouw kan dit natuurlijk ook een drone van een of andere gluurder, crimineel of andersoortig zijn. Prive zou prive moeten zijn en overvliegende camera's zouden gewoon verboden moeten worden.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.