image

VRT: ook gevoelige gegevens klanten afvalverwerker Limburg.net gestolen

dinsdag 23 januari 2024, 12:57 door Redactie, 1 reacties

Bij de ransomware-aanval op de Belgische afvalverwerker Limburg.net zijn ook gevoelige gegevens van klanten gestolen, zoals informatie over schuldaflossingen en erfenissen, zo meldt VRT NWS. In eerste instantie werd gemeld dat het om naam, adres en rijksregisternummer van 311.000 mensen ging.

"Het gaat over veel meer dan enkel rijksregisternummers", zegt Tim Verheyden van VRT NWS. "Maar het gaat over veel meer. Er zijn documenten gelekt van notarissen, die bijvoorbeeld gaan over erfenissen. Er zijn ook veel documenten van rechtbanken of over leeflonen. En mensen worden met naam en toenaam genoemd." De afvalverwerker zegt dat het vorige week bij de aankondiging hiervan niet op de hoogte was. "Limburg.net zal iedereen waarvan gevoelige en persoonlijke gegevens zijn gehackt transparant informeren op de manier zoals de wet voorschrijft."

Volgens de afvalverwerker hebben de aanvallers kunnen inbreken op een 'oude dataserver' en zijn daar allerlei documenten gekopieerd. "Op die servers stonden enkel openbare of zeer verouderde data. Uit het onderzoek blijkt dat de hackers niet in de kernsystemen zijn geraakt." Hoe de criminelen toegang tot de server konden krijgen is niet bekendgemaakt. Limburg.net is een organisatie die voor alle Limburgse gemeenten afval inzamelt en verwerkt.

Reacties (1)
24-01-2024, 18:20 door Anoniem
Je vraagt je toch af wat een intercommunale zoals dat bij ons heet - aan gevoelige data moet bewaren? Dit is meer dan afvalverwerking. Er is gewoon een veel strakker kader nodig, wie bezig is met afval moet geen andere activiteiten op zich nemen. Dus wat deden die data daar? En waarom?
Ik vindt in het algemeen de berichtgeving in ons land te soft - men gaat niet graven zoals in Nederland.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.