image

Overheid trekt miljoenen uit voor bewustzijnscampagnes over cybercrime

dinsdag 23 januari 2024, 14:09 door Redactie, 3 reacties

De overheid trekt de komende jaren miljoen euro's uit voor campagnes om burgers bewust over cybercrime te maken. Dat blijkt uit antwoorden die demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid heeft gegeven op vragen over de begroting van Justitie en Veiligheid voor dit jaar (pdf). De vaste Tweede Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie wilde onder andere weten welke vormen van cybercrime in de campagneprogramma's worden meegenomen en of er ook aandacht is voor gedigitaliseerde criminaliteit en AI.

De minister antwoordt dat erin het coalitieakkoord structureel extra middelen zijn vrijgemaakt, oplopend naar twee miljoen euro structureel vanaf 2027, voor een campagneprogramma om de basisweerbaarheid van burgers tegen cybercrime te vergroten. "Het gaat hierbij om cybercrime in enge zin, vormen van criminaliteit waarbij ict-systemen zowel doel als middel zijn (bijvoorbeeld hacken en ransomware)", voegt Yesilgöz toe.

Ze merkt op dat de thema’s die in de campagnes behandeld worden ook relevant kunnen zijn voor het tegengaan van gedigitaliseerde criminaliteit. "In dat geval worden de risico’s van gedigitaliseerde criminaliteit meegenomen en wordt de campagne vormgegeven op een wijze die ook bewustwording van de risico’s van gedigitaliseerde criminaliteit tot gevolg heeft."

Als voorbeeld noemt de minister de campagne ‘Laat je niet interneppen’ om burgers bewust te maken van het risico van social engineering door criminelen. Onder het campagneprogramma voor cybercrime zijn er momenteel geen thema’s die specifiek gaan over kunstmatige intelligentie.

Reacties (3)
23-01-2024, 18:33 door Anoniem
Wanneer gaat de Nederlandse overheid de burger een keer uitleggen dat e-mail hyper onveilig is?
Of komt dat niet uit omdat de geheime diensten nu makkelijk kunnen meelezen?
(Dan kunnen criminelen dat ook, lieve overheid.)
23-01-2024, 22:06 door Anoniem
Ik mis het tv programma "Over de balk" waar dit soort onzin publiekelijk benoemd werd..
24-01-2024, 12:24 door Anoniem
Door Anoniem: Ik mis het tv programma "Over de balk" waar dit soort onzin publiekelijk benoemd werd..

Niks wat je tegenhoudt om een YouTube kanaal aan te maken waar je het zelf aan de kaak stelt! Oh, wacht...
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.