image

Jetten over actieplan: de minister gaat niet in uw meterkast zitten

donderdag 25 januari 2024, 13:40 door Redactie, 51 reacties
Laatst bijgewerkt: 25-01-2024, 14:28

Demissionair minister Jetten voor Klimaat en Energie is niet van plan om bij een overvol elektriciteitsnet in de meterkast van burgers te gaan zitten, zo liet hij gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer weten. Wel kan het in de toekomst mogelijk worden dat apparatuur van burgers in noodgevallen een signaal ontvangt om minder stroom te verbruiken. Onlangs presenteerde de minister de 'Actieagenda netcongestie laagspanningsnetten' (pdf), met plannen om de overvolle elektriciteitsnetten tegen te gaan.

In de Actieagenda staat dat slimme en aanstuurbare apparaten de norm worden. Het gaat dan om apparaten en systemen die in staat zijn om in reactie op een signaal (gedragsmatig of geautomatiseerd) de vraag naar of het aanbod van elektriciteit aan te passen zonder dat de gebruiker hier veel overlast van ondervindt. "Een signaal kan zowel een prijssignaal zijn als een directe instructie", aldus de uitleg.

Naast vrijwillige maatregelen om overbelasting tegen te gaan beschrijft de Actieagenda ook 'verplicht congestiemanagement'. "Als tijdig uitbreiden van het net niet mogelijk is én voorgaande vrijwillige maatregelen hebben te weinig opgeleverd om overbelasting te voorkomen, dan kan het nodig zijn om kleinverbruikers te verplichten om productie of verbruik aan te passen. Dit komt in de praktijk neer op directe aansturing van apparaten door de netbeheerder (of op basis van een signaal uit het lokale net)."

De maatregel zou alleen worden ingezet als zonder de maatregel bijvoorbeeld de stroom uitvalt. "Het is vanuit het oogpunt van proportionaliteit ook denkbaar dat bij de uitwerking van zo’n verplichting een onderscheid gemaakt wordt tussen verschillende apparaten om recht te doen aan de verschillende impact die ingrijpen op de kleinverbruiker heeft." Om een dergelijke maatregel uit te voeren is wel de aanwezigheid van slimme en aanstuurbare apparaten vereist, zoals bij de mogelijk complicerende factoren staat vermeld.

Branchevereniging Energie-Nederland stelde dat flexibel gedrag vrijwillig moet zijn en ook in de Tweede Kamer was er kritiek. Zo sprak de PVV van 'Noord-Koreaanse toestanden'. Volgens Jetten zijn de zorgen onterecht. "Als we op die manier mensen thuis angst aanpraten, dan verliezen we inderdaad het draagvlak voor deze energietransitie", reageerde de bewindsman. "De minister gaat niet in uw meterkast zitten, de minister zit niet aan de warmteknop van uw douche. Daar bemoeit de minister zich niet mee. Punt."

Jetten voegde toe dat netbeheerders in het geval van noodsituatie wel de verantwoordelijkheid hebben om de stabiliteit van het net te waarborgen. "En dan kun je dus noodmaatregelen nemen." Het gaat dan ook om ingrepen om te voorkomen dat het net eruit klapt, ging de minister verder, die vooral wil inzetten op slimme apparaten, zodat ze 'niet onnodig' gebruikmaken van het net.

"Altijd vanuit de gedachte dat je er als consument geen last van moet hebben als die warmtepomp niet op honderd maar negentig procent draait, heel even om netcapaciteit vrij te maken en dan wordt het huis nog steeds warm gestookt." Jetten herhaalde daarna opnieuw dat de in het actieplan voorgestelde maatregel om apparaten bij consumenten uit te schakelen alleen voor noodsituaties is bedoeld.

Reacties (51)
25-01-2024, 13:46 door Anoniem
Jetten wil dat maar al te graag. Maar trekt het proefballonnetje snel in na kritiek. Het is natuurlijk de natte droom van een dergelijke luchtfietser om de verwarming bij iemand uit te kunnen zetten als die meer gebruikt dan 'de norm'.
In de meterkast? Daar zit-ie al. In de meter om precies te zijn...
25-01-2024, 13:57 door Anoniem
Klinkt mij juist als prima voorwaarden in de oren. Maar misschien moet je dan dus ook wat dieper in de materie zitten om de problematiek te kunnen begrijpen en dit voorstel dat daar gedeeltelijk bij wil kun helpen.
25-01-2024, 14:31 door Anoniem
"De minister gaat niet in uw meterkast zitten, de minister zit niet aan de warmteknop van uw douche. Daar bemoeit de minister zich niet mee. Punt."

Dat doet me denken aan de "Nee, we gaan mensen niet dwingen om zich te laten vaccineren. Geen drang, geen dwang." Op gebied van waardeloze beloftes (in dit geval: uitgesproken door een demissionaire minister die hier over een tijdje niet meer over gaat) heeft de overheid zich van haar slechtste kant laten zien, dus daar gaan we niet meer in mee Jetten. Mooi hoor, al die eufemistische termen zoals "verplicht congestiemanagement", maar er staat eigenlijk "u bent de pineut en wij bepalen de regels".

Misschien hadden de betrokkenen beter hun best moeten doen en er voor moeten zorgen dat het electriciteitsnet niet zo overvol was, danwel tijdig was uitgebreid. Nu is het (voor de zoveelste keer) te laat en worden mensen met de gevolgen opgescheept, doordat de verantwoordelijken er weer eens een bende van hebben gemaakt. Zuinig doen met energie prima, maar dat verhullen van eigen onkunde en de rekening doorschuiven naar de burger met indrukwekkende termen .. nee dank u.

En daarnaast: "...zonder dat de gebruiker hier veel overlast van ondervindt." Definieer "veel". Dat soort vage termen is vragen om problemen.
25-01-2024, 14:36 door Anoniem
Ik begrijp deze partij niet, van een kant zijn ze milieu activist en van de anderen kant horen ze bij de grootste vervuilers.
Hiermee bedoel ik het digitaal dwingen waar deze partij heelgoed in is, alles in de cloud, digitaal zaken doen met de regering,landelijk en Europese. Zoveel mogelijk apparatuur aan het stroomnet hangen om dat mensen blijkbaar zelf de schakelaar niet meer aan of uit kunnen zetten, en ga zo maar door.
25-01-2024, 14:50 door Anoniem
Jetten was toch uit de kast? En nu wil hij er weer in?
25-01-2024, 14:51 door Anoniem
Wel ik als afnemer van een domme meter lach me en breuk om dit soort congestie management waanzin.
Eerst bleken die ondingen niet nauwkeurig, daarna rekende ze te veel, nog veel later waren er een aantal modellen die makkelijk te hacken waren en nu gingen ze een feature activeren die nadelig is voor de gebruiker. Wat wordt de volgende ontdekking meters bevatten verborgen killswitch uit China perhaps?

Zelfde met die warmtepompen opvallend hoe vaak je berichten leest over mensen in de kou met nieuwe technologie niet?
Of die leuke zonnepanelen die stoorzenders blijken te zijn en je straks voor moet betalen voor onderhoud gebruik en opwekking.

Smart device = stupid user
Dumb device = smart user

Simpeler kan ik het niet uitleggen.
25-01-2024, 14:52 door Anoniem
Dank voor het oppakken van de informatie die Rob Jetten in zijn Actieagenda Netcongestie Laagspanningsnetten heeft vermeld. Ik was voorheen blij dat hij Wiebes z'n verplichting tot slimme meter aanschaf vanaf 2023 van de baan gooide. Maar dat had alles te maken met de saldering. Ik ben na het lezen van Jettens Actieplan wat meer teleurgesteld geworden. Ik zal nimmer vrijwillig een slimme meter nemen. Heel mss een digitale domme meter maar die vertouw ik ook niet helemaal. Ik vind nog weinig info daarover mbt privacy data en foutmeldingen.

Nu wacht ik af of/wanneer het wettelijk verplicht wordt een slimme meter te nemen. Ik heb een oude terugdraaischijf Ferraris meter en zonnepanelen en wil dit graag zo houden. Ik lees dat slimme en aanstuurbare apparaten nodig zijn die een mogelijk hebben tot directe aansturing door de netbeheerder (of op basis van een signaal uit het lokale net).. Hoe bedenkt ie het.. maarja dat was de natte droom al toen die dingen op de markt kwamen.

En dit voor het mogelijke risico dat anderhalf miljoen huishoudens even zonder stroom zitten.
Je kan mensen toch ook voorlichten over hun stroomgebruik en vragen of ze (zeker diegene die dagelijks afhankelijk zijn van een medisch apparaat) nadenken over een alternatieve stroomvoorziening zoals een aggregaat?

Hoe zit het met de half miljoen slimme meters die (nog steeds?) verkeerde metingen geven? En het feit dat je als burger compleet in de kou staat dan. Omdat netbeheerders (verkapte overheid) totaal onbehulpzaam zijn want een meteronderzoek wordt uitgevoerd o.b.v. het zogenaamde ‘principe van ongelijk’. Dat betekent dat je de kosten voor het onderzoek vooruit betaalt. Mocht uit het onderzoek blijken dat de meter niet voldoet aan de wettelijke eisen, dan krijg je het bedrag teruggestort.
Of je ff 200 euro wil dokken en als je niet eens bent met het besluit van de netwerkbeheerder mag je zelf een onafhankelijk onderzoek instellen a 600-800 euro...

https://www.businessinsider.nl/slimme-meter-eneco-storing-acm-problemen-energieverbruik/

https://www.businessinsider.nl/slimme-meter-liander-stedin-cdma/

In het debat over de Klimaatnota 2023 en de Klimaat- en Energieverkenning op 20 december 2023 zegt Jetten het volgende:

Jetten benadrukt dat ambities en doelen niet naar beneden bijgesteld moeten worden, want die zijn in lijn met de Europese klimaatwet. Samen met de minister van Financiën rapporteert hij over de financiële impact van het klimaatbeleid in het klimaatplan dat in 2024 verschijnt.

Wel zo handig dat hij dat nu sinds 9 januari Minister van Financiën is geworden.
Dat blijkt nogal een ramp te zijn:
https://www.stichting-jas.nl/2023/12/jetten-maakt-financiele-puinhoop-van.html?m=1
25-01-2024, 15:13 door Anoniem
Nou, eigenlijk had ik persoonlijk er echt geen moeite mee gehad, zeker niet toen hij net begon, dat ik zomaar Rob Jetten in mijn meterkast had aangetroffen. Maar dat is een kwestie van smaak.

Evenwel even serieus. Politici, en al helemaal ministers, moeten niet de indruk wekken dat ze het recht zouden hebben om in je meterkast te kruipen. En ook niet onder je bed of in je nachtkastje. Dat is regelrechte misleiding. Of regelkrom misschien.

Een zeer actueel onderwerp omdat steeds vaker grondrechten worden gepresenteerd als een kadootje van één of andere minister. Wat eenvoudig de boel voorliegen is. Dat ondergraaft het fundament dus dan stort het huis vanzelf in en dan heb je ook niet echt een meterkast meer nodig waar iemand in zou kunnen kruipen. Regeringen horen de vrijheid te dienen. Tenzij er een noodtoestand zou zijn. Maar dan moeten ze die eerst netjes uitroepen. Verder niet meer dreigen dat ze er voorlopig dan toch maar vanaf zien om in mijn keukenkastjes te kruipen of zo. Dat zou elke minister totaal onwaardig moeten zijn om zelfs maar de suggestie te entameren. Dan vraag ik me enkel af of zo een minister vroeger misschien al blond was.
25-01-2024, 15:22 door Anoniem
"Een signaal kan zowel een prijssignaal zijn als een directe instructie", aldus de uitleg.

Ah, dus de minister gaat niet in de meterkast zitten, maar doet het via een omweg...

Dus als vieze smerige bedrijven die ons allemaal ziek (of erger) maken zoals BASF, Dow, Chemelot, Rockwool, Bayer, Ineos enz extra stroom willen hebben om ons nog zieker te maken, dan moet bij de jou de koelkast, vaatwasser, fornuis, warme douche, centrale verwarming uit... Doen we niet door de knop om te zetten, nee, doen we geheel op D66 wijze door de stroom dan 40 euro per kwh te maken, dan zet je het zelf wel uit...

Nep-dansen op tafel, ineens pro-klimaat (want als salon-socialist van amper 50 jaar, snap je natuurlijk wat deze planeet van 3.500.000.000 jaar oud nodig heeft en weet je als omnipotente narcist natuurlijk alle ins-en-out van de cosmos, hoe de zon op waterstofmolecuul zich gedraagd en waarom en weet je dus al lang een jaar van de tevoren waar er bijvoorbeeld groene of roze golven in de lucht te zien zijn.)
25-01-2024, 15:37 door Anoniem
Net de niet-zo-slimme meters dienen te vervagen.
Waartoe vraag je dan af? Wordt het dan goedkoper?
25-01-2024, 15:38 door Anoniem
Prachtige nietszeggende oneliner.
Veel meer blijft er niet in dat geheugen van die robot zitten.
25-01-2024, 15:53 door Anoniem
Vertrouwen komt te voet, en gaat te paard. Voor vertrouwen in dit soort uitspraken heeft de overheid zich de afgelopen jaren bij lange na niet betrouwbaar en competent genoeg getoond. Als het kan, moet je ervan uitgaan dat het gebeurt.
25-01-2024, 15:56 door Anoniem
Door Anoniem: Klinkt mij juist als prima voorwaarden in de oren. Maar misschien moet je dan dus ook wat dieper in de materie zitten om de problematiek te kunnen begrijpen en dit voorstel dat daar gedeeltelijk bij wil kun helpen.
Ik ben oorspronkelijk elektricien en dit gehele plan is belachelijk en een spuug in het gezicht van de burger.
De overheid heeft ten eerste geen enkele plaats in een woning, dat is privé en dat moet blijven. Elektriciteit is ten tweede een essentiële levensbehoefte. Daar kan deze debiel niet aanzitten en dat is grondwettelijk vastgelegd. Als derde bestaat er momenteel helemaal geen techniek die dit faciliteert.

Dit is weer typisch zo'n domme uitspraak door iemand die totaal geen verstand heeft van de materie. De plannen worden altijd geschreven door andere (externe) medewerkers en nu moet hij ze verdedigen. Het is tenenkrommend en het stinkt naar lobbywerk.
25-01-2024, 16:12 door Anoniem
De maatregel zou alleen worden ingezet als zonder de maatregel bijvoorbeeld de stroom uitvalt. [...] Om een dergelijke maatregel uit te voeren is wel de aanwezigheid van slimme en aanstuurbare apparaten vereist, zoals bij de mogelijk complicerende factoren staat vermeld.

Dus ergens heeft een genie DE oplossing voor het huidige probleem van een overbelast stroomnetwerk bedacht: IoT op afstand aansturen.

Caveat: IoT moet dan wel aanwezig zijn in de huishoudens die ze willen afknijpen.
Mogelijk effect van deze communicatie blunder: Snel alle IoT apparaten van het internet afkoppelen of de deur uit doen.

Al deze ophef had voorkomen kunnen worden als de overheid/politiek tijdig het stroomnetwerk mee had laten groeien ipv alleen maar inzetten op stroomopwekking door windmolenparken en zonnepanelen en dit alles terug te laten leveren aan het stroomentwerk.

Een andere simpele oplossing kan zijn om al die (private) stroomopwekkers niet naar het stroomnet te laten terug leveren, maar alleen voor eigen gebruik in te zetten. Al dan niet met accu's op andere vorm van opslag.
Dan wordt het netwerk ook minder belast.
Begin maar bij de nieuw aangevraagde aansluitingen. (incl zakenlijke afnemers)

Of kijk nog eens goed naar de zakelijke grootverbruikers van energie. Mischien moeten die maar uitgekocht worden of overstappen naar een eigen prive wind- of zonnepark en losggekoppeld worden van het stroomnetwerk.

Of laat de overheid zelf het goede voorbeeld geven, en niet alles digitaal willen doen.
Ook gas als verwarmingsbron en kookvorm zijn alternatieven die het stroomvebruik kunnen terugdringen.
In ieder geval totdat het stroomnetwerk voldoende uitgebouwd is om het (toekomstige) stijgende verbruik aan te kunnen. Zeker als de overheid/politiek inzet op nog meer digitalisering en IoT. (want vergrijzing en geen immigratie om tekorten aan personeel op te vangen)
[alle problemen grijpen in elkaar]
25-01-2024, 16:49 door Anoniem
Ik zou gewoon het netwerk gaan dual-stacken. Gewoon wisselspanning EN gelijkspanning op die masten zetten...
Kweet niet wat het rendement is van gelijkspanning op de masten, maar vast makkelijker te realiseren met minder koeien die ineens niet meer biologische melk maken en meer dan 22 onteigeningen per jaar opleveren dan met geweld proberen 40 jaar achterstand in te halen..

Want schijnbaar was het belangrijker om bedrijven in duitsland te kopen dan met dat geld gewoon meer kabels te spannen in nederland voor tennet..
bedrijven die we nu weer voor gratis terug geven aan duitsland?
lekker geld verbranden die stroomjongens..
25-01-2024, 16:57 door Anoniem
Door Anoniem:
"Een signaal kan zowel een prijssignaal zijn als een directe instructie", aldus de uitleg.

Ah, dus de minister gaat niet in de meterkast zitten, maar doet het via een omweg...

Jetten is toch al uit de kast ? Laat ie daar inderdaad vooral uit blijven .Dus als vieze smerige bedrijven die ons allemaal ziek (of erger) maken zoals BASF, Dow, Chemelot, Rockwool, Bayer, Ineos enz extra stroom willen hebben om ons nog zieker te maken, dan moet bij de jou de koelkast, vaatwasser, fornuis, warme douche, centrale verwarming uit...

nee, dat een prima werkend stroomnet gesloopt wordt is de schuld van al die milieu leipen met hun elektrische auto's en warmte pompen.
Gewoon gas stoken - waanzinnig veel vermogen door een dunne pijp die er ligt.
Maar natuurlijk moet de industrie weer schuld krijgen.
25-01-2024, 17:07 door Anoniem
Natuurlijk wil Jetten dat.

Als er ergens wordt bedrogen en gelogen, dan is het in de politiek wel.
25-01-2024, 17:21 door Anoniem
"De minister gaat niet in uw meterkast zitten, de minister zit niet aan de warmteknop van uw douche. Daar bemoeit de minister zich niet mee. Punt."

Dat laat de minister over aan zijn onderdanen!
25-01-2024, 17:54 door Anoniem
Door Anoniem: "De minister gaat niet in uw meterkast zitten, de minister zit niet aan de warmteknop van uw douche. Daar bemoeit de minister zich niet mee. Punt."

Dat laat de minister over aan zijn onderdanen!

- Externe partijen geen toegang geven tot apparatuur in je eigen huis. Dan is dit probleem voorlopig opgelost.
- Voorlopig niet afstappen van je gasaansluiting. Voor het geval dat ze toch met de electra-prijzen gaan klooien.

De politiek heeft dit geheel aan zichelf te wijten. Ze hebben 20-40 jaar de tijd gehad om de steeds groter wordende problemen aan te pakken toen ze nog klein waren. Dat hebben ze nagelaten. Met als matra "marktwerking" en "de markt kan dit beter oplossen". En doot alles in de uitverkoop te doen, naar oa. buitenlandse partijen.
Daar zien we nu de resultaten van.

En omdat de politiek de markt vervolgens niet wil aanpakken, mag de burger er maar weer voor opdraaien.

Wanneer gaat dit deuntje nu eindelijk eens veranderen?
Eerst de basis maar eens op orde brengen, en pas dan verder gaan met de vergroeing.
Niet het paard achter de wagen spannen. Of het beste jongetje van de klas willen zijn.
25-01-2024, 19:25 door Anoniem
En dan zijn ze zo bang als men met een fakkel voor hun deur gaan staan... Gaan ze vervolgens in iemand meterkast zitten met al dat electrocutiegevaar??
Bij mij passen ze er niet eens in, tenzij het een héél klein ministertje is...
Misschien met heel veel duwen, dan is het net een saucijzenbroodje in een tosti-ijzer.
25-01-2024, 19:58 door spatieman
kuch,kuch..
vanaf 2026 willen ze iedereen een warmtepomp aansmeren
Hoeveel verbruiken die gemiddeld ?
iets van 1KW per uur, en om het ding efectief te laten werken, moeten ze 24/7 draaien ?
sure, jetten,sure.
25-01-2024, 20:02 door Anoniem
De wet stelt daarnaast nieuwe regels voor het uitwisselen van gegevens, zodat het voor huishoudens en bedrijven eenvoudiger wordt om hun eigen data in te zien of te delen met een dienstverlener zoals een prijsvergelijker of energieverbruiksmanager.

uit zijnwetsvoorstel Enerhiewet afgelopen juni: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/06/12/consumenten-en-bedrijven-beter-beschermd-met-nieuwe-energiewet

Hij wil het echt heel graag he
25-01-2024, 20:09 door Anoniem
Klinkt mij juist als prima voorwaarden in de oren. Maar misschien moet je dan dus ook wat dieper in de materie zitten om de problematiek te kunnen begrijpen en dit voorstel dat daar gedeeltelijk bij wil kun helpen.
De problematiek is simpel: men wil alles elektrisch maar heeft nooit nagedacht over dat dat ook moet kunnen - in de politiek in elk geval.
Dat wordt nu afgeschoven op de burger. Waarbij de overheid meent te moeten gaan bepalen wanneer je wat mag. Naar Chinees model. Eerst nog even 'om het net te ontlasten', maar na 5 jaar gewoon volgens het sociale punten systeem. Jij doet niet braaf wat de overheid wilt? Jouw auto gaat uit. Dan rijd je maar wat minder. Kwestie van een paar jaar. Zie het voorbeeld met vaccinaties hierboven. En dan noemen we het ook 'drang'.
Die 'slimme apparatuur' zal dan wel weer z'n eigen communicatie netwerk hebben. Anders is het natuurlijk veel te makkelijk om 'uit' te zetten.
25-01-2024, 20:18 door Anoniem
Door Anoniem: De wet stelt daarnaast nieuwe regels voor het uitwisselen van gegevens, zodat het voor huishoudens en bedrijven eenvoudiger wordt om hun eigen data in te zien of te delen met een dienstverlener zoals een prijsvergelijker of energieverbruiksmanager.

uit zijnwetsvoorstel Enerhiewet afgelopen juni: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/06/12/consumenten-en-bedrijven-beter-beschermd-met-nieuwe-energiewet

Hij wil het echt heel graag he

Dus eerst moet die data naar buiten, voordat je er zelff weer bij mag komen? Dat is pas de omgekeerde wereld.
Mag de gerbuiker niet zelf beslissen wat hij/zij wel of niet wil delen met de buitenwereld of de leverancier.
Nee, tenzij.

Pas die wet meteen maar aan, meneer Jetten.

(Persoonlijke) data is het nieuw goud.
Daar moet je zuinig op zijn. Niet klakkeloos in de uitverkoop gooien.
En daar zijn die "marktwerking" (politieke) partijen zo goed in.
U wordt gezien als het product.
25-01-2024, 22:28 door Anoniem
Grappen en grollen zijn niet op z’n plaats.
We verbruiken steeds meer energie, de ijskappen smelten en de zeespiegel stijgt.
Uiteindelijk tot wel vijf meter en dat is helemaal niet grappig.
26-01-2024, 08:33 door Anoniem
Wat een negativiteit weer in de commentaren. Alleen maar kritiek op de overheid. Heeft die er voor gezorgd dat er veel meer elektriciteit wordt gebruikt dan verwacht. Volgens mij zijn wij zelf degene die maar al te graag de nieuwste uitvindingen en gadgets willen gebruiken, zoals elektrisch gordijnen, stepjes, tablets, slimme verlichting, enz. Die moeten continu aan het stroomnet of de lader.
Maar focus nou eens op het probleem. Je kan niet in een paar maanden overal extra elektriciteitshuisjes bijplaatsen, ook omdat er altijd weer bewoners in de buurt zijn die dit soort procedures tegenhouden, want ze willen zo'n ding niet in de buurt. Dus wat als er daadwerkelijk een overbelasting is, dan kan je dat niet aan onszelf overlaten om stekkers uit het stopcontact te halen, want we willen gewoon niet dat de mobiel niet kan laden of de vaatwasser niet kan draaien. Vervolgens ontstaan er problemen bij diensten en organisaties die die stroom echt nodig, zoals ziekenhuizen, hulpdiensten, enz. Het gaat volgens mij om deze stelling en dat lijkt mij een prima oplossing: "Jetten voegde toe dat netbeheerders in het geval van noodsituatie wel de verantwoordelijkheid hebben om de stabiliteit van het net te waarborgen. "En dan kun je dus noodmaatregelen nemen." Het gaat dan ook om ingrepen om te voorkomen dat het net eruit klapt, ging de minister verder, die vooral wil inzetten op slimme apparaten, zodat ze 'niet onnodig' gebruikmaken van het net."
26-01-2024, 10:25 door Anoniem
Door Anoniem: Grappen en grollen zijn niet op z’n plaats.
We verbruiken steeds meer energie, de ijskappen smelten en de zeespiegel stijgt.
Uiteindelijk tot wel vijf meter en dat is helemaal niet grappig.

Nòg eentje die met dat soort argumenten in mijn meterkast wil kruipen!
26-01-2024, 10:34 door Anoniem
Door Anoniem: Jetten wil dat maar al te graag. Maar trekt het proefballonnetje snel in na kritiek. Het is natuurlijk de natte droom van een dergelijke luchtfietser om de verwarming bij iemand uit te kunnen zetten als die meer gebruikt dan 'de norm'.
In de meterkast? Daar zit-ie al. In de meter om precies te zijn...

Ik denk als je ziet met hoeveel mensen we op deze aarde zitten, het klimaat naar de klote gaat (meer mensen = meer de aarde naar de klote), je er niet aan ontkomt om drastische maatregelen stap voor stap te implementeren.
Dus mensen die het vervelend vinden dat ze opeens extra benzine accijnzen moeten betalen, of hogere gas prijzen moeten betalen of dat er gewoonweg minder is voor iedereen: dat is iets waar we mee moeten leven.
Wat ik vooral vervelend vind is dat de alternatieven die schoner zijn ontzettend duur zijn en maar gedeeltelijk wordt gesubsidieerd waardoor je niet kan overstappen op een beter of schoner alternatief.
26-01-2024, 10:37 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een negativiteit weer in de commentaren. Alleen maar kritiek op de overheid. Heeft die er voor gezorgd dat er veel meer elektriciteit wordt gebruikt dan verwacht.

Eh, ja dus... Iedereen moet van het gas af, dus overal inductie kookplaten, electrische verwarming.
Iedereen moet millieuvriendelijk rijden, dus bestelbussen op accu, overal PEHV's en BEV's...
Dus ja... de overheid heeft er voor gezorgd dat al die gigawatten die eerst door gas werden opgewekt, nu door een 1.5mm stroomkabeltje heen moeten...

Volgens mij zijn wij zelf degene die maar al te graag de nieuwste uitvindingen en gadgets willen gebruiken, zoals elektrisch gordijnen, stepjes, tablets, slimme verlichting, enz. Die moeten continu aan het stroomnet of de lader.

Mijn DAB radio gebruikt 3 watt, wanneer die aan staat, en het merendeel komt van de zonnepaneel op de bovenkant... Gordijnen zullen 2, misschien 4 keer per dag bewegen, dat is echt verwaarloosbaar, tablets verbruiken bijna niets als ze uit staan en bij gebruik zal het hoogstens 12 watt zijn.. dat is bijna lekstroom..

Mijn auto die ik dankzij de overheid verplicht op accu moet rijden (mijn perfect werkende autopark die op gerecyclede plantjes en diertjes rijdt is gewoon te duur geworden met tot wel 70.000 euro BPM, en 120ct (46% accijnzen, 17% btw) aan belastingen per liter. Met twee zonnepanelen op het dak van mijn daily-driver had ik nooit externe stroom nodig... mijn Polestar, Kia en Tesla verbruiken in 3 dagen bij elkaar net zoveel als mijn huis in een jaar..
en die stroom moet ergens vandaan komen..


Maar focus nou eens op het probleem. Je kan niet in een paar maanden overal extra elektriciteitshuisjes bijplaatsen, ook omdat er altijd weer bewoners in de buurt zijn die dit soort procedures tegenhouden, want ze willen zo'n ding niet in de buurt. Dus wat als er daadwerkelijk een overbelasting is, dan kan je dat niet aan onszelf overlaten om stekkers uit het stopcontact te halen, want we willen gewoon niet dat de mobiel niet kan laden of de vaatwasser niet kan draaien.

Je mag toch hopen dat het motto 'regeren is vooruit zien' ten harte is genomen toen we massaal aan de EV gedwongen werden? Wil je nu echt beweren dat het ONZE schuld is dat de overheid ons in een EV stopt omdat de rest te duur is geworden en daardoor het netwerk overbelast raakt? Victim blaming 1.0.1


Vervolgens ontstaan er problemen bij diensten en organisaties die die stroom echt nodig, zoals ziekenhuizen, hulpdiensten, enz.

Ik ben er 100% van overtuigd dat de AED op een niet-oplaadbare-accu werkt.. Ik heb genoeg ziekenhuizen gebouwd om te weten dat stroomverbruik niet hun main-concern was... Sterker nog, ik heb datacenters aangelegd waar een hele woonwijk op zou kunnen draaien.. en dat boeide niet, omdat de hardware gesponsord werd door Cisco en de stroom semi-gratis was... de meeste ziekenhuizen waar ik voor werkte betaalde namelijk niet voor kwh maar voor de aansluiting... of ze nu 500 gigawatt verbuikten of 800 gigawatt, de prijs was hetzelfde..

Het gaat volgens mij om deze stelling en dat lijkt mij een prima oplossing: "Jetten voegde toe dat netbeheerders in het geval van noodsituatie wel de verantwoordelijkheid hebben om de stabiliteit van het net te waarborgen. "En dan kun je dus noodmaatregelen nemen." Het gaat dan ook om ingrepen om te voorkomen dat het net eruit klapt, ging de minister verder, die vooral wil inzetten op slimme apparaten, zodat ze 'niet onnodig' gebruikmaken van het net."

Dan ben je in mijn ogen echt een prutser puur sang, als je zoveel geld en tijd hebt dat je een half netwerk in duitsland kunt kopen van nederlandse belastingcenten en dat nu gratis verkoopt voor een symbolisch bedrag (daaag belastingcenten) en nu het handje gaat op houden om het EIGEN netwerk een beetje in 2024 te trekken... Tennet sloeg zichzelf op de schouder nog geen 5 jaar geleden dat ze het beste netwerk hadden toen ze vergeleken werden met het stroomnetwerk in bijvoorbeeld Las Vegas... Als ze het beste netwerk TOEN hadden, dan is er wel erg veel fout gegaan in 5 tot 10 jaar...
26-01-2024, 11:08 door Anoniem
Door Anoniem: Grappen en grollen zijn niet op z’n plaats.
We verbruiken steeds meer energie, de ijskappen smelten en de zeespiegel stijgt.
Uiteindelijk tot wel vijf meter en dat is helemaal niet grappig.

De stupiditeit vind ik best grappig...

Laten we overal zwarte velden met zonnepanelen neerplanten waar voorheen weiland bestond. Laten we windmolens vanuit china importeren vol Bisphenol A en bomen hiervoor uit de weg ruimen.

Stijgende zeespiegel, opwarming aarde, ook dat komt weer uit de alom bekende modellen ipv gebaseerd op realiteit.
26-01-2024, 11:09 door Anoniem
De minister gaat niet in uw meterkast zitten
Onderhand wel met die "slimme"meters en daar dus voorbij tot je slaapkamer met deze shit show...

In het geval dat, dan maar net als in het ziekenhuis een 1:1 / scheidingstrafo in de gang zetten tussen de groepenkast(signalen uitdempen a.k.a firewall), ben je gelijk een zwik van de netvervuiling kwijt.

Zo'n ding van pak hem beet 6kVA kost een paar centen maar heb je wel schone stroom, misschien ook nog wel "groen". En als je toch bezig bent maak het af met een net filter erachter.
26-01-2024, 11:21 door Anoniem
Hoe zit het dan met al die energielabels die je bij electrische apparatuur ziet? Je mag er als simpele ziel toch van uit gaan dat een groen gekleurde A++ beter is dan een diep rode G? Helemaal nadat die losers in de EU de criteria verder opschroefd hebben.
26-01-2024, 11:35 door Anoniem
Door Anoniem: Grappen en grollen zijn niet op z’n plaats.
We verbruiken steeds meer energie, de ijskappen smelten en de zeespiegel stijgt.
Uiteindelijk tot wel vijf meter en dat is helemaal niet grappig.

Deze problemmen zijn al veel langer bekend. In ieder geval de laatste 40 jaar (smeltende ijbergen, zure regen, etc)
De politiek had hier tijdig op voor kunnen sorteren. Maar deed dat niet.


En de echte bron van al deze problemen is de ongeremde bevokingsgroei op deze aardkloot:
Rond 1800 was dat ruim 1 miljard mensen.
In 1927 was dat verdubbeld (2 miljard).
In 1974 in dat weer verdubbeld (4 miljard).
En in 2022 is het weer verdubbeld (8 miljard)

De temperaturen zijn wereldwijd gaan stijgen vanaf ongeveer 1880.

Tel uit je winst.
26-01-2024, 11:51 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een negativiteit weer in de commentaren. Alleen maar kritiek op de overheid.

Vanaf de zijlijn anderen voortdurend de schuld geven is geven is gemakzuchtiger dan zelf verantwoordelijkheid nemen.
26-01-2024, 12:03 door Anoniem
Misschien al die reclameborden eens uitzetten langs de weg, en de bedrijfslogo's die 's-nachts aanstaan, of de floodverlichting van bedrijfspanden "kijk eens hoe mooi wij zijn". Ook al die reclameborden aan lantaarnpalen. Weet wel dat het een verdienmodel is voor gemeentes, maar dat kan ook anders..
26-01-2024, 12:26 door majortom
Door Anoniem: Wat een negativiteit weer in de commentaren. Alleen maar kritiek op de overheid. Heeft die er voor gezorgd dat er veel meer elektriciteit wordt gebruikt dan verwacht. Volgens mij zijn wij zelf degene die maar al te graag de nieuwste uitvindingen en gadgets willen gebruiken, zoals elektrisch gordijnen, stepjes, tablets, slimme verlichting, enz. Die moeten continu aan het stroomnet of de lader.
Maar focus nou eens op het probleem. Je kan niet in een paar maanden overal extra elektriciteitshuisjes bijplaatsen, ook omdat er altijd weer bewoners in de buurt zijn die dit soort procedures tegenhouden, want ze willen zo'n ding niet in de buurt. Dus wat als er daadwerkelijk een overbelasting is, dan kan je dat niet aan onszelf overlaten om stekkers uit het stopcontact te halen, want we willen gewoon niet dat de mobiel niet kan laden of de vaatwasser niet kan draaien. Vervolgens ontstaan er problemen bij diensten en organisaties die die stroom echt nodig, zoals ziekenhuizen, hulpdiensten, enz. Het gaat volgens mij om deze stelling en dat lijkt mij een prima oplossing: "Jetten voegde toe dat netbeheerders in het geval van noodsituatie wel de verantwoordelijkheid hebben om de stabiliteit van het net te waarborgen. "En dan kun je dus noodmaatregelen nemen." Het gaat dan ook om ingrepen om te voorkomen dat het net eruit klapt, ging de minister verder, die vooral wil inzetten op slimme apparaten, zodat ze 'niet onnodig' gebruikmaken van het net."
Regeren zou vooruitzien moeten zijn. Iedereen wordt min of meer gedwongen om over te gaan naar puur elektrisch. Dat is beleid dat al jaren loopt en dat je aan had moeten zien komen. Dan had er dus voor moeten worden gezorgd dat de infrastructuur daarvoor gereed was voordat je iedereen dwingt (en aanspoort) om dit te gaan doen. Die netverzwaring had al 10-20 jaar eerder moeten zijn begonnen. Nu heeft men andersom gehandeld en zit je met de gebakken peren.

En nee, bij mij thuis komen geen "slimme" IoT apparaten aan het internet te hangen (vanwege security en privacy redenen) Tevens is en komt er geen "slimme" meter (vanwege dezelfde redenen). Dus veel succes gewenst met deze aanpak.
26-01-2024, 12:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Grappen en grollen zijn niet op z’n plaats.
We verbruiken steeds meer energie, de ijskappen smelten en de zeespiegel stijgt.
Uiteindelijk tot wel vijf meter en dat is helemaal niet grappig.

De stupiditeit vind ik best grappig...

Laten we overal zwarte velden met zonnepanelen neerplanten waar voorheen weiland bestond. Laten we windmolens vanuit china importeren vol Bisphenol A en bomen hiervoor uit de weg ruimen.

Stijgende zeespiegel, opwarming aarde, ook dat komt weer uit de alom bekende modellen ipv gebaseerd op realiteit.

Ik haal het einde van deze eeuw niet, daar ben ik te oud voor.
Wat erger is, wie nu geboren wordt maakt ook de eeuwwisseling niet mee.
We hebben de planeet verkloot en we ondernemen ook geen pogingen om ons gedrag te veranderen.
We willen ons energieverbruik niet minderen, we zoeken naar mogelijkheden om meer energie op te wekken.
Onze hebzucht wordt onze ondergang.
26-01-2024, 13:21 door Anoniem
Door Anoniem:
"Een signaal kan zowel een prijssignaal zijn als een directe instructie", aldus de uitleg.

Ah, dus de minister gaat niet in de meterkast zitten, maar doet het via een omweg...

Dus als vieze smerige bedrijven die ons allemaal ziek (of erger) maken zoals BASF, Dow, Chemelot, Rockwool, Bayer, Ineos enz extra stroom willen hebben om ons nog zieker te maken, dan moet bij de jou de koelkast, vaatwasser, fornuis, warme douche, centrale verwarming uit... Doen we niet door de knop om te zetten, nee, doen we geheel op D66 wijze door de stroom dan 40 euro per kwh te maken, dan zet je het zelf wel uit...

Nep-dansen op tafel, ineens pro-klimaat (want als salon-socialist van amper 50 jaar, snap je natuurlijk wat deze planeet van 3.500.000.000 jaar oud nodig heeft en weet je als omnipotente narcist natuurlijk alle ins-en-out van de cosmos, hoe de zon op waterstofmolecuul zich gedraagd en waarom en weet je dus al lang een jaar van de tevoren waar er bijvoorbeeld groene of roze golven in de lucht te zien zijn.)

Fijn om te zien dat er steeds mensen het grotere plaatje beginnen te snappen!!!
26-01-2024, 13:33 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Grappen en grollen zijn niet op z’n plaats.
We verbruiken steeds meer energie, de ijskappen smelten en de zeespiegel stijgt.
Uiteindelijk tot wel vijf meter en dat is helemaal niet grappig.

De stupiditeit vind ik best grappig...

Laten we overal zwarte velden met zonnepanelen neerplanten waar voorheen weiland bestond. Laten we windmolens vanuit china importeren vol Bisphenol A en bomen hiervoor uit de weg ruimen.

Stijgende zeespiegel, opwarming aarde, ook dat komt weer uit de alom bekende modellen ipv gebaseerd op realiteit.

Ik haal het einde van deze eeuw niet, daar ben ik te oud voor.
Wat erger is, wie nu geboren wordt maakt ook de eeuwwisseling niet mee.
We hebben de planeet verkloot en we ondernemen ook geen pogingen om ons gedrag te veranderen.
We willen ons energieverbruik niet minderen, we zoeken naar mogelijkheden om meer energie op te wekken.
Onze hebzucht wordt onze ondergang.


Misschien eens de volgende docus bekijken hoe belachelijk we momenteel bezig zijn:

beerput Nederland uit 2017 (https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=vBc-9oFJJvI)

Headwind door Marijn Poels (https://www.youtube.com/watch?v=Y1jiDRwflYM)
26-01-2024, 13:46 door Anoniem
Als straks de Nederlandse overheid zichzelf "genoodzaakt" acht steeds vaker de stroom van gewone mensen af te sluiten, moeten we maar een rechtszaak beginnen tegen M. Rutte die dit dertien jaar lang heeft voorbereid (wel iedereen naar elektrisch drukken maar niet het net tijdig aanpassen). Maar ja, tegen die tijd heeft Rutte natuurlijk asiel aangevraagd bij de NAVO en is effectief naar Brussel of IJsland verhuisd. Die staat dan allang boven de wet. Nu ook al trouwens.
26-01-2024, 14:08 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Grappen en grollen zijn niet op z’n plaats.
We verbruiken steeds meer energie, de ijskappen smelten en de zeespiegel stijgt.
Uiteindelijk tot wel vijf meter en dat is helemaal niet grappig.

De stupiditeit vind ik best grappig...

Laten we overal zwarte velden met zonnepanelen neerplanten waar voorheen weiland bestond. Laten we windmolens vanuit china importeren vol Bisphenol A en bomen hiervoor uit de weg ruimen.

Stijgende zeespiegel, opwarming aarde, ook dat komt weer uit de alom bekende modellen ipv gebaseerd op realiteit.

Ik haal het einde van deze eeuw niet, daar ben ik te oud voor.
Wat erger is, wie nu geboren wordt maakt ook de eeuwwisseling niet mee.
We hebben de planeet verkloot en we ondernemen ook geen pogingen om ons gedrag te veranderen.
We willen ons energieverbruik niet minderen, we zoeken naar mogelijkheden om meer energie op te wekken.
Onze hebzucht wordt onze ondergang.


Misschien eens de volgende docus bekijken hoe belachelijk we momenteel bezig zijn:

beerput Nederland uit 2017 (https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=vBc-9oFJJvI)

Headwind door Marijn Poels (https://www.youtube.com/watch?v=Y1jiDRwflYM)


Mooi. Dan zijn we het er over eens dat we niet goed bezig zijn en dat we ons leven ook niet willen beteren.
Op alle vlakken graven we ons eigen graf.
26-01-2024, 14:52 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een negativiteit weer in de commentaren. Alleen maar kritiek op de overheid. Heeft die er voor gezorgd dat er veel meer elektriciteit wordt gebruikt dan verwacht. Volgens mij zijn wij zelf degene die maar al te graag de nieuwste uitvindingen en gadgets willen gebruiken, zoals elektrisch gordijnen, stepjes, tablets, slimme verlichting, enz. Die moeten continu aan het stroomnet of de lader.
Maar focus nou eens op het probleem. Je kan niet in een paar maanden overal extra elektriciteitshuisjes bijplaatsen, ook omdat er altijd weer bewoners in de buurt zijn die dit soort procedures tegenhouden, want ze willen zo'n ding niet in de buurt. Dus wat als er daadwerkelijk een overbelasting is, dan kan je dat niet aan onszelf overlaten om stekkers uit het stopcontact te halen, want we willen gewoon niet dat de mobiel niet kan laden of de vaatwasser niet kan draaien. Vervolgens ontstaan er problemen bij diensten en organisaties die die stroom echt nodig, zoals ziekenhuizen, hulpdiensten, enz. Het gaat volgens mij om deze stelling en dat lijkt mij een prima oplossing: "Jetten voegde toe dat netbeheerders in het geval van noodsituatie wel de verantwoordelijkheid hebben om de stabiliteit van het net te waarborgen. "En dan kun je dus noodmaatregelen nemen." Het gaat dan ook om ingrepen om te voorkomen dat het net eruit klapt, ging de minister verder, die vooral wil inzetten op slimme apparaten, zodat ze 'niet onnodig' gebruikmaken van het net."

De overheid wist 20 jaar terug al dat er grote tekorten zouden ontstaan als het net te snel belast zou worden.
De overheid wist 20 jaar terug dat er beter geinvesteerd moest worden in dijkbewaking, ophoging en drinkwater bescherming.
De overheid wist 20 jaar ook terug van gevolgen van uitstaat van bepaalde industrie.
De overheid wist 20 jaar terug ook over de gevolgen van aardgaswinning in nederland.
De overheid wist 20 jaar terug ook dat we niet voorbereid waren op een pandemie.
De overheid wist 20 jaar terug ook dat de zorg capaciteit ontoereikend was.
De overheid wist 20 jaar terug ook dat er tekorten zouden ontstaan in onderwijs.

De overheid heeft al langer dan 20 jaar een plaat voor zijn kop.

Ze hebben bijna alle adviezen van deskundige in de wind geslagen dit zijn de gevolgen.
De kritiek is wel verdiend en het werdt tijd dat ze bestuurlijk verantwoordelijk werden gesteld met persoonlijke boetes want ze leren het anders echt niet.

Die stroom problemen komen niet door ons smart apparatuur die komen door dat buitenlandse investeerders overal windmolen parken en zonnepaneel farms plempen zonder dat ze verplicht zijn gesteld te investeren in de huidige infrastructuur waar ze op verbonden worden. Ondertussen zit TenneT met het gezeik. Door particuliere die zo nodig 24,7 warme pompen moesten nemen zogenaamd voor het milieu en hun dak vol hangen met panelen. En we weten allemaal dat 9 van de 10 het doen voor de sprookjes die zijn verkocht over kosten besparing.

Afname is niet het probleem toevoer is het probleem. Anders zaten we al jaren in de ratten door bitcoin farms en datacenters. Guess wat dat zitten we niet die zijn enkel zuiniger geworden door de jaren heen door over te gaan op passive air cooling hogere temperatuur server farms en de bitcoin farms zijn inmiddels bijna allemaal naar Azie verplaatst.
26-01-2024, 14:57 door Anoniem
mochten ze mijn ferraris meter willen vervangen met een slimme meter,
zal ik vragen waarom en op welke wetgeving gebaseerd.
zolang de Elektriciteit wet van 1998 nog geldt
zit je goed.
en mag je de slimme meter wijzigen.

in het wetsvoorstel van Jetten staat dat de slimme neters van enkele jaren terug vervangen dienen te worden
alsof netbeheerders daar ook de ruimte voor hebben.
27-01-2024, 15:31 door Anoniem
Misschien eens de volgende docus bekijken hoe belachelijk we momenteel bezig zijn:

beerput Nederland uit 2017 en (..)
Of deze:
https://nos.nl/artikel/2506477-veel-troep-msc-zoe-wordt-nooit-meer-opgeruimd-noordzee-is-afvalhoop
van vandaag.
Met dezelfde teneur: milieuvernietiging voor geldgewin.
Alle staten staan erbij en kijken ernaar: naar vuilstortplaats genaamd: De Zee (bijvoorbeeld, er zijn ook andere).
Dat is de grote context waar niets aan gedaan wordt.
Noch door Jetten, noch door ons.
27-01-2024, 17:22 door Anoniem
Verbiedt fabrikanten van elektrische auto dat deze tussen 16:00 en 10:00 opgeladen worden en het probleem is opgelost.
Als dat niet werkt kunnen netbeheerders via de onderbreker in slimme meters de toevoer van een huishouden afsluiten als de meter ziet dat en buiten deze uren een auto wordt opgeladen. Of zorgt dat wegenbelasting van een elektrische auto 4x zo hoog wordt als van een benzine auto en maak waterstofauto's belastingvrij.

Het is natuurlijk idioot dat een netbeheerder controle gaat krijgen over de eigendommen bij mensen in huis. Een security nachtmerrie die Nederland nog meer kwetsbaar zal maken.

Bovendien kun je wel een dergelijk systeem optuigen wat miljarden gaat kosten, maar met een simpel sinusfilter achter de meter kan een consument dit ongewenst gedrag eenvoudig blokkeren.
28-01-2024, 00:24 door Anoniem
Door Anoniem: Verbiedt fabrikanten van elektrische auto dat deze tussen 16:00 en 10:00 opgeladen worden en het probleem is opgelost.
Als dat niet werkt kunnen netbeheerders via de onderbreker in slimme meters de toevoer van een huishouden afsluiten als de meter ziet dat en buiten deze uren een auto wordt opgeladen. Of zorgt dat wegenbelasting van een elektrische auto 4x zo hoog wordt als van een benzine auto en maak waterstofauto's belastingvrij.

Het is natuurlijk idioot dat een netbeheerder controle gaat krijgen over de eigendommen bij mensen in huis. Een security nachtmerrie die Nederland nog meer kwetsbaar zal maken.

Bovendien kun je wel een dergelijk systeem optuigen wat miljarden gaat kosten, maar met een simpel sinusfilter achter de meter kan een consument dit ongewenst gedrag eenvoudig blokkeren.
daar lossen ze het probleem niet mee op. tussen 10 en 16 is er juist de meeste zon energie vooral in de zomer dus veel te veel over capaciteit. Elektrische autos kunnen dan juist het net ontlasten.
De tekorten die er nu zijn onstaan vooral wanneer mensen thuis komen van het werk en de auto aan de lader wordt gehangen en wanneer de warmte pompen en aircos massaal aangaan in de winter als er geen of nauwelijks zonne energie wordt opgewekt en Jetten door zijn beleid alle kolen centrales gesloten heeft. die wiebelstroom maakt het net instabiel net als de enorm wisselende vraag.
Als het enkel normale belasting was als vanouds zonder electrische autos en warmte pompen en aircos dan hadden we deze problemen niet
28-01-2024, 00:27 door Anoniem
De overheid zal straks wel iedereen verplicht over zetten en dwingen een dynamisch contract te nemen om zo de vraag beter op het aanbod af te stellen.
Echter ben ik hier helemaal geen voorstander van. Het klimaatbeleid van D66 is 100% de oorzaak van de energie tekorten en net instabiliteit. ze drammen er van alles door waar het net niet opberekend is. zoveel elektrische autos die allemaal om 17.00 aan de lader gelegd worden en warmtepompen en aircos die ineens allemaal massaal aangaan hadden we niet gehad als we gewoon op gas waren blijven verwarmen en op benzine waren blijven rijden en er was ook meer stabiele energie als de kolencentrales gewoon open gebleven waren of tenminste gestookt werden op koude dagen zoals nu in de winter,.
28-01-2024, 12:45 door Anoniem
Door Anoniem: De overheid zal straks wel iedereen verplicht over zetten en dwingen een dynamisch contract te nemen om zo de vraag beter op het aanbod af te stellen.
Echter ben ik hier helemaal geen voorstander van. Het klimaatbeleid van D66 is 100% de oorzaak van de energie tekorten en net instabiliteit. ze drammen er van alles door waar het net niet opberekend is. zoveel elektrische autos die allemaal om 17.00 aan de lader gelegd worden en warmtepompen en aircos die ineens allemaal massaal aangaan [..]

De kabinetten van de afgelopen 20 jaar hebben dan ook steeds het paard achter de wagen gespannen (als ze al iets deden).

Veel inactie.
En als er actie was, dan voor de buhne. Zoals het electrificeren van het wagenpark.

Zo ook het Groningse gas dat ze jarenlang in de uitverkoop gedaan hebben, om hun hobby projectjes te kunnen financieren, waarbij ze 1. de aarbevingen in Groningen jarenlang negeerden en 2. enige (nood)voorraad aan eigen gas opgesoepeerd hadden toen die opeens nodig was.

Vwb het uitbreiden van het stroomnetwerk en opslag van overproductie aan electriciteit (om zo tekorte op te vangen op andere momenten), daar hebben ze nooit actief iets aan gedaan.
Waarschijn galmde het mantra "de markt regelt dat wel voor ons, dus wiij hoeven niets actief te doen" door hun lege schedels.

Als je je basis niet op orde hebt en houdt, hoe kun je dan denkenn en verwachten zo goed als probleemloos grote veranderingen door te voeren?

En zou hebben ze in Den Haag veel meer probleemdossiers vooruitgeschoven of overgelaten aan "de markt".

Regeren is vooruitzien.
Ipv te regeren speelden en spelen ze blindemannetje.

Waar blijft koning Eenoog?
29-01-2024, 14:42 door Anoniem
De technologie in het bezit van het MIC(militair industrieel complex) is zo'n 300 jaar(consumenten markt) zijn tijd vooruit.

Met deze technologieën kunnen in een zeer korte periode alle problemen opgelost worden. Het probleem is dat de het merendeel van de bestaande machtsstructuur dan vernietigd wordt. De nachtmerrie van het topje van de piramide is een bevolking die volledig zelf voorzienend is en geen afhankelijkheid heeft bij de gratie van de macht.
29-01-2024, 18:38 door Anoniem
Door Anoniem: De technologie in het bezit van het MIC(militair industrieel complex) is zo'n 300 jaar(consumenten markt) zijn tijd vooruit.

Met deze technologieën kunnen in een zeer korte periode alle problemen opgelost worden.
Kun je wat voorbeelden van deze nieuwe technologieën geven?
31-01-2024, 14:51 door Anoniem
Regeren is vooruitzien.
Ipv te regeren speelden en spelen ze blindemannetje.

Waar blijft koning Eenoog?
Zaken niét aanpakken en problemen laten cumuleren en dooretteren is óók een regeringsstijl, namelijk een politiek van laissez faire, de dingen op hun beloop laten en niet (politiek) interveniëren.
Dit is een ultra neo-liberale politiek die aan de bevolking verkocht wordt door een politiek gewiekste, communicatief handige, altijd lachende koning Eenoog: Mark Rutte ("gaaf land!") - e.e.a. ondersteund door de Nederlandse volksaard die gericht is op geld verdienen ("lekker bezig"), problemen graag voor zich uitschuift ("Hollandse nuchterheid") en überhaupt een algeheel flegmatisme t.a.v. maatschappelijke problemen ten toon spreidt ("komt tijd, komt raad").
De rol van D66, i.c.m. Groen Links, in deze politiek is het acceleren van problemen door het injecteren van specifieke "ethische" input in het politieke proces (het neo-liberalisme als zodanig kent geen enkele ethiek). Wij moeten warmtepompen aanschaffen en overigens ook zoveel mogelijk elektrificeren (mobiliteit) om "het milieu te redden". Wij moeten onze CO2-afdruk bewaken, ook vanwege "het mlieu".
Dit zijn evenzovele crises.
De manieren die gekozen worden om het milieu te "redden" zijn enigszins willekeurig, maar het gaat dan ook om het idee. Nederlanders hebben graag het gevoel dat ze "goed" bezig zijn en hun aandeel leveren aan het redden van de planeet (de EU overigens ook).
De manieren die gekozen worden bijten het neo-liberalisme op geen enkele manier, integendeel. Dat is ook nooit de bedoeling, mensen moeten anders consumeren, maar onder géén beding minder (kweekvlees is een ontzettend dure laboratoriumgrap in vergelijking met echte koeien en varkens).

Hoe het neo-liberalisme, wat absoluut niet alleen een vorm van economie bedrijven is, werkt heb ik aangegeven in mijn bijdrage @anoniem 30-01-2024:20.54 in Forumthread "Is dit nog vol te houden.....?".
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.