image

Apple laat iPhone-bezitters straks apps sideloaden, waarschuwt voor risico's

vrijdag 26 januari 2024, 10:05 door Redactie, 13 reacties

Apple laat Europese iPhone-bezitters binnenkort apps sideloaden, iets wat volgens het techbedrijf allerlei risico's met zich meebrengt. Tevens zullen gebruikers via een keuzescherm hun browser kunnen kiezen. Dat heeft Apple aangekondigd. De aanpassingen zijn het gevolg van de Digital Markets Act (DMA). De wet moet volgens Brussel voor een gelijk speelveld zorgen en verplicht onder andere dat platforms hun eigen apps niet voortrekken.

Apple claimt dat het openstellen van iOS, waardoor gebruikers straks via alternatieve appstores apps kunnen downloaden, allerlei risico's met zich meebrengt. "IOS, Safari en de App Store zijn onderdeel van een geïntegreerd, end-to-end systeem dat Apple heeft ontworpen om de veiligheid en privacy van onze gebruikers te beschermen en biedt een eenvoudige, intuïtieve gebruikerservaring", aldus het techbedrijf. "De DMA vereist aanpassingen aan dit systeem die grotere risico's voor gebruikers en ontwikkelaars introduceren."

Als voorbeeld noemt Apple nieuwe mogelijkheden waarop malware zich kan verspreiden en gebruikers het slachtoffer kunnen worden van fraude, scams, illegale en schadelijke content en andere privacy- en securitydreigingen. "Deze aanpassingen brengen ook Apples mogelijkheid in gevaar om schadelijke apps op iOS te detecteren, voorkomen en hier maatregelen tegen te nemen, en gebruikers te ondersteunen die de dupe zijn geworden van apps gedownload buiten de App Store."

Tevens waarschuwt Apple partijen die van plan zijn om een eigen appstore voor iOS te beginnen. "Het beheer van een alternatieve appstore vereist aanzienlijke verantwoordelijkheid en toezicht van de gebruikerservaring, waaronder contentregels en moderatieprocessen, antifraudemaatregelen om scams te voorkomen, transparant dataverzamelingsbeleid en de mogelijkheid om betwiste betalingen en vergoedingen te beheren." Het sideloaden van apps zal vanaf begin maart mogelijk worden.

Reacties (13)
26-01-2024, 11:02 door Anoniem
The Hated One video, het gaat eveneens over apps van alternatieve locaties.

https://youtu.be/nQ9LR8homt4&t=976
26-01-2024, 11:12 door Anoniem
Apple Reacts to Being Forced to Allow Other App Stores

https://youtu.be/sgUs6-5edIg&t=17
26-01-2024, 11:19 door Anoniem
Zelfs op Android zijn alternatieve appstores vaak een betere oplossing dan de PlayStore, ook op IOS zal dat niet anders worden.
Neem alleen geen apps van onbekende websites.

Naomi Brockwell over alternatieve Android appstores:
Most PRIVATE App Stores!
https://youtu.be/PdxooS4g5tM&t=111

Mental Outlaw over de alternatieve app locaties van Apple:
Apple May Soon Allow Sideloading Apps on iOS
https://youtu.be/00ymi9v7jKE&t=220
26-01-2024, 12:50 door Anoniem
Benieuwd hoe dit gaat lopen.
Of het FUD blijkt (marketing) of echt criminelen kansen gaat geven.

Denk dat als je apps download via echt via een 2e marketplace zeg van Google of Amazon of zelfs Epic) dat het mee valt (denk dat Apple wel de strengste is op wat mag). Maar echt side loading (zonder certificaat) heb ik zelfs op m’n MacOS al jaren uitstaan zonder ooit tegen problemen te lopen.
26-01-2024, 13:33 door Anoniem
In elk hedendaags protest bepaalt technologie het slagveld. Voor de burgers op straat is het een belangrijk tactisch hulpmiddel dat massa's snel kan organiseren en momenten buiten het zicht van tv-cameralenzen kan vastleggen. Maar dezelfde technologie kan door overheden worden gebruikt om publieke onrust met chirurgische precisie te onderdrukken. Wie de technologie onder controle heeft, mag de uitkomsten bepalen. Neem als voorbeeld de demonstranten in Hongkong en de iPhone. Als wapen bij uitstek bood de iPhone de burgers een overvloed aan hulpmiddelen voor versleutelde communicatie, het monitoren van de aanwezigheid van de politie of het mobiliseren van menigten.

Met AirDrop konden Apple-gebruikers snel en anoniem afbeeldingen en bestanden delen die anders op andere platforms in China zouden worden gecensureerd. Helaas duurde het niet lang voordat Apple begon in te gaan op verzoeken van de Chinese overheid om apps te censureren die de protesten mogelijk maakten of ondersteunden. Langzaam maar zeker verloren Hongkongers de toegang tot versleutelde messengers, VPN-apps en de Hkmap.live app, voor het monitoren van de politie. Sinds Apple Peking totale controle gaf over alle iCloud-gegevens van Chinese gebruikers, werd de ooit geprezen privacy-respecterende iPhone achteraf omgebouwd tot het meest vijandige surveillance gereedschap ooit.

De belangrijkste conclusie van het Hong Kong-verhaal is dat iPhone-gebruikers nooit de controle hadden over hun apparaten. Apple nam die controle van hen af en gaf het aan de overheid om aan de macht te blijven. Toen Hongkongers hun privacy verloren, was het voor de overheid gemakkelijk om ze een voor een aan te pakken. Privacy gaat uiteindelijk over het nemen van controle over wat er met je gegevens gebeurt. Hoe minder controle je hebt, hoe meer je wordt blootgesteld aan uitbuiting en onderdrukking: dit de gevaarlijke trend in bijna alle consumentenelektronica van vandaag.

De meeste big tech bedrijven proberen, net als Apple, gebruikers onwetend te houden en ze op te sluiten in hun ecosystemen. En daarmee ontnemen ze gebruikers steeds meer controle over hun eigen apparaten. Het is zo simpel als het beperken van waar gebruikers apps kunnen downloaden tot een enige plaats die door het platform zelf wordt beheerd. Of gebruikers niet toestaan om standaard-apps voor berichten of browsen te wijzigen. Of gebruikers geen optie geven om hun apparaten volledig te gebruiken zonder advertentie-ID of een andere wijze van zelfidentificatie bij het bedrijf. Al deze beperkingen worden beschermd door licenties die geen rekening houden met de rechten van eindgebruikers.

Dit is de reden waarom Android, ondanks alle gebreken van Google die het ontwikkelt, vandaag de dag een betere keuze is voor uw privacy. Als demonstranten in Hongkong de volledige mogelijkheden van het open source-besturingssysteem AOSP hadden benut, dan zouden ze nog steeds in staat zijn geweest om apps te installeren en uit te voeren, zelfs als Google ze uit de Play Store had verwijderd. Het is misschien dit besef dat kan verklaren waarom de iPhone in de loop van de protesten in Hong Kong is onttroond van zijn dominante marktaandeel in de stad. Android is niet perfect. Maar voor bijna iedereen van vandaag, van de meest kwetsbare dissidenten tot elke gewone gebruiker, is Android meer privé.

Door Anoniem: The Hated One video, het gaat eveneens over apps van alternatieve locaties.

https://youtu.be/nQ9LR8homt4&t=976
26-01-2024, 20:01 door Anoniem
Ik hoop wel dat ik sideloaden met een wachtwoord kan beveiligen of helemaal uitschakelen.
27-01-2024, 13:55 door Anoniem
Door Anoniem: Ik hoop wel dat ik sideloaden met een wachtwoord kan beveiligen of helemaal uitschakelen.
Het is meer een kwestie van niet inschakelen. Het is niet zo dat dit volautomatisch geactiveerd wordt zonder dat je dat wil, het gaat erom dat Apple niet mag blokkeren dat je als gebruiker zelf een appstore toevoegt en daar apps uit installeert. Als je niets doet verandert er voor jou niets.
27-01-2024, 14:56 door Anoniem
Door Anoniem: Benieuwd hoe dit gaat lopen.
Of het FUD blijkt (marketing) of echt criminelen kansen gaat geven.

Het gaat zeker een hoop kansen geven.

En dan gaan de betweters hier natuurlijk de slachtoffers de schuld geven want ze hebben zich laten ompraten dat ze een speciale plugin moesten installeren voor dit of dat en dan hadden ze maar 6 uur per dag op security sites moeten zitten om te lezen wat er nu weer voor threat of the day rondgaat .
27-01-2024, 17:13 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik hoop wel dat ik sideloaden met een wachtwoord kan beveiligen of helemaal uitschakelen.
Het is meer een kwestie van niet inschakelen. Het is niet zo dat dit volautomatisch geactiveerd wordt zonder dat je dat wil, het gaat erom dat Apple niet mag blokkeren dat je als gebruiker zelf een appstore toevoegt en daar apps uit installeert. Als je niets doet verandert er voor jou niets.

Mooi! Dank voor je uitleg!
28-01-2024, 13:43 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Benieuwd hoe dit gaat lopen.
Of het FUD blijkt (marketing) of echt criminelen kansen gaat geven.

Het gaat zeker een hoop kansen geven.

En dan gaan de betweters hier natuurlijk de slachtoffers de schuld geven want ze hebben zich laten ompraten dat ze een speciale plugin moesten installeren voor dit of dat en dan hadden ze maar 6 uur per dag op security sites moeten zitten om te lezen wat er nu weer voor threat of the day rondgaat .
Mhhh, het is een idee... (Evil laugh)
Maar serieus; straks kunnen mensen Fortnite installeren evenals een alternatieve appstore, dan hebben mensen een klein srukje meer vrijheid, en inderdaad, het is een keuze die mensen voor zichzelf moeten maken.
Qua veiligehid en privacy moeten mensen inderdaad hun gezond verstand gebruiken en uitsluitend downloaden vanuit beteouwbare bronnen, of het nou via Apple is of niet.
Ik zou inderdaad niet zomaar naar een onwillekeurige website gaan en zomaar een appje downloaden, dat die ik zelf ook niet op Android al hebben daar eveneens de keuze om hun eigen apps te installeren.
Wel is het een fabeltje dat zich er geen onveilige apps op de Apple appstore bevinden, de meeste apps op zowel de playstore en apple store bevatten trackers, al is het in beide gevallen niet direct malware.
Hoe dan ook betekent een alternatieve appstore niet per definitie dat zoiets onveilig is, op Android hebben mensen F-Droid, (FOSS) The Guardian Project en vele andere zeer veilige appstores.
Gebruik uw telefoon hetzij het een Android of iPhone is, met wijsheid, er is nu tenminste een beetje meer gebruikersvrijheid.
29-01-2024, 07:58 door Anoniem
Door Anoniem: Wel is het een fabeltje dat zich er geen onveilige apps op de Apple appstore bevinden, de meeste apps op zowel de playstore en apple store bevatten trackers, al is het in beide gevallen niet direct malware.
Spyware is een malware-categorie. Het houdt niet op malware te zijn omdat het alomtegenwoordig is, dat betekent juist dat het probleem groot is.
30-01-2024, 01:05 door Anoniem
Louis Rossman over dit onderwerp;

Privacy, safety, security
https://youtu.be/i-tgNOJyLTY&t=0
30-01-2024, 10:52 door Anoniem
Door Anoniem: Louis Rossman over dit onderwerp;
Apple Liesroom: It's all about CONTROL (but wel call it "security")
Privacy, safety, security
https://youtu.be/i-tgNOJyLTY&t=0
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.