image

Mozilla teleurgesteld in Apples plan voor alternatieve browser-engines

maandag 29 januari 2024, 11:23 door Redactie, 4 reacties

Apple heeft aangekondigd dat het alternatieve browser engines op Europese iPhones gaat toestaan, maar Mozilla is niet blij met het plan. Op dit moment zijn alle browsers op iOS verplicht om van WebKit gebruik te maken, de door Apple ontwikkelde browser-engine. Als gevolg van de Europese Digital Markets Act (DMA) moet Apple ook andere browser-engines gaan toestaan.

Deze browsers moeten zich aan bepaalde eisen houden, zoals het tijdig verhelpen van kwetsbaarheden, het blokkeren van trackingcookies, het niet synchroniseren van cookies tussen browser en andere apps en het volgen van secure design en secure coding best practices. De maatregel gaat echter alleen gelden voor Europese iPhones. Niet voor iOS-gebruikers in andere gebieden. Daarnaast vallen iPad-gebruikers, ook in de EU, buiten de boot. Alleen Europese iPhones krijgen support voor third-party browser engines.

"We zijn de technische details nog aan het bekijken, maar zijn zeer teleurgesteld met Apples voorgestelde plan om de nieuw aangekondigde BrowserEngineKit alleen tot EU-specifieke apps te beperken", aldus een woordvoerder van Mozilla tegenover The Verge. "Dit heeft als gevolg dat onafhankelijk browsers zoals Firefox worden gedwongen om twee verschillende browser-implementaties te ontwikkelen en beheren. Een last die Apple zelf niet hoeft te dragen."

Reacties (4)
29-01-2024, 14:56 door Anoniem
Apple wil de DMA helemaal niet, dus zullen ze er alles aan doen om juridisch nèt aan te voldoen, maar op de meest onpraktische en dure manier voor partijen die van de DMA mogelijkheden gebruik willen maken. Kapitalisme is leuk, maar het moet natuurlijk geen level playingfield zijn, dan valt er te weinig te verdienen
29-01-2024, 15:52 door Anoniem
Allemaal in lijn met de vendor lock-in die Apple nastreeft en het zo beperkt mogelijk beschikbaar maken van het eigen platform. Je weet wel, datgene waar Apple vroeger Microsoft van betichtte.
29-01-2024, 17:44 door Anoniem
Door Anoniem: Allemaal in lijn met de vendor lock-in die Apple nastreeft en het zo beperkt mogelijk beschikbaar maken van het eigen platform. Je weet wel, datgene waar Apple vroeger Microsoft van betichtte.
Voor mij als een gebruiker heeft dit weinig met een vendorlock te maken. Dan heb je niet begrepen wat er zo ergerlijk aan Microsoft was/is. Dit is meer een leverancier opzadelen met meer onderhoudswerk.
30-01-2024, 08:09 door Anoniem
Halve maatregelen en alleen in Europa. De rest van de wereld heeft er niks aan.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.