image

Nederlanders voor miljoenen euro's opgelicht via dating- en beleggingsfraude

maandag 29 januari 2024, 12:12 door Redactie, 1 reacties

Nederlanders zijn vorig jaar voor miljoenen euro's opgelicht via dating- en beleggingsfraude, zo laat de Fraudehelpdesk vandaag weten. De totaal gerapporteerde fraudeschade bedroeg vorig jaar ruim 44 miljoen euro. Het grootste deel daarvan betreft dating-, voorschot- en beleggingsfraude. Bij beleggingsfraude worden mensen verleid om in te gaan op dubieuze investeringsvoorstellen. Zo'n duizend mensen maakten hier melding van bij de Fraudehelpdesk, waarvan er negenhonderd voor in totaal twintig miljoen euro waren opgelicht.

Het aantal meldingen, slachtoffers en schade door beleggingsfraude vorig jaar steeg ten opzichte van 2022. Toen waren er nog ruim zeshonderd slachtoffers met een schadebedrag van 14,7 miljoen euro. Ook de schade veroorzaakt door datingfraude nam vorig jaar toe. Zo'n vijfhonderd mensen deden melding bij de Fraudehelpdesk, waarvan de helft daadwerkelijk slachtoffer was geworden, met een totaal schadebedrag van meer dan 7,6 miljoen euro.

In 2022 werden slachtoffers van datingfraude nog voor 4,3 miljoen euro opgelicht. De stijging in 2023 wordt volgens de Fraudehelpdesk mede veroorzaakt door hoge schadebedragen van slachtoffers die door hun ‘date’ werden verleid tot het aangaan van nep-investeringen. Een andere groep slachtoffers die veel geld kwijtraakte is te vinden in de categorie voorschotfraude, met een bedrag van bijna 8,9 miljoen euro. Voorschotfraude is de overkoepelende term voor alle fraudevormen waarbij de gedupeerde een bedrag moet betalen om iets waardevols te ontvangen. De beloofde prestaties of goederen blijven uit.

Malafide sms-berichten

De meeste meldingen vorig jaar werden gedaan over frauduleuze sms-berichten. Het ging om bijna zestienduizend meldingen, een stijging van 260 procent ten opzichte van 2022. De meldingen betroffen vooral WhatsAppfraude: het bekende ‘appje’ van een familielid waarin oplichters om geld vragen, dat in 2023 vaak voorafgegaan werd door een sms met het verzoek zélf een WhatsAppbericht te sturen naar een bepaald nummer. Ook ontving de Fraudehelpdesk veel meldingen over phishing-sms'jes van een bank, en valse betaalverzoeken van zogenaamd de Belastingdienst en het CJIB. Ook afpersing via sms kwam regelmatig voor.

Reacties (1)
06-03-2024, 19:30 door Anoniem
De politie en de Fraudehelpdesk maken zich zorgen over een snel toenemende vorm van oplichting, waarbij mensen op datingapps worden verleid om te investeren in cryptomunten. De oplichter doet zich voor als een succesvolle zakenman of een aantrekkelijke, rijke vrouw met een luxueuze levensstijl om te laten zien: 'als je in crypto investeert, kan jij dit ook'.

Deze praktijk is in China ontstaan en heeft zich eind 2019 over de wereld verspreid. Er is inmiddels een naam voor: 'pig butchering'. Letterlijk vertaald in het Nederlands: varkensslachting. Met dat woord wordt gedoeld op het 'vetmesten' van slachtoffers met een klein financieel succesje en liefdevolle berichten, waarna ze worden kaalgeplukt.

https://nos.nl/artikel/2511687-zorgen-over-nieuwe-datingfraude-pig-butchering-ik-voelde-me-zo-dom

Achter deze fraude zitten veelal grote criminele organisaties. De oplichters zijn vaak het slachtoffer van mensenhandel,
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.