image

ChatGPT in strijd met AVG oordeelt Italiaanse privacytoezichthouder

maandag 29 januari 2024, 16:21 door Redactie, 2 reacties

De Italiaanse privacytoezichthouder GPDP heeft OpenAI geïnformeerd dat chatbot ChatGPT in strijd met de AVG is. Vorig jaar besloot de GPDP om ChatGPT een maand lang te verbieden. Aanleiding voor het verbod was het het illegaal verzamelen van persoonlijke gegevens voor het trainen van de algoritmes en het niet controleren van de leeftijd van minderjarigen. OpenAI, de ontwikkelaar van de chatbot, werd door de Garante per la protezione dei dati personali opgeroepen om per direct het verwerken van de gegevens van Italiaanse gebruikers te stoppen.

De GPDP stelde eind april vorig jaar dat OpenAI maatregelen had genomen om de eerder gemelde bezwaren weg te nemen. Zo is de informatie aan gebruikers en niet-gebruikers uitgebreid en zijn er maatregelen genomen waardoor gebruikers en niet-gebruikers hun rechten kunnen uitoefenen, aldus de Italiaanse privacytoezichthouder destijds. Die voerde ook een verder onderzoek uit naar de chatbot.

Op basis van de uitkomsten van dit feitenonderzoek stelt de GPDP dat het bewijs heeft gevonden dat erop duidt dat ChatGPT één of meerdere bepalingen van de AVG overtreedt. OpenAI heeft van de toezichthouder dertig dagen de tijd gekregen om met een reactie te komen.

Reacties (2)
30-01-2024, 14:22 door Anoniem
Maar hoe kan AI de prestaties verbeteren zonder feedback op zijn eigen corpusgegevens?

Dit zal uiteindelijk wel voeren tot een persoonlijk leeftijdsgebonden digi-ID,
om deze bezwaren van de AVG tegemoet te komen.
Maar dat voert weer tot inbreuken op persoonlijke vrijheden als zekere anonimiteit en privacy.

Blijft moeilijk laveren tussen interessen van de grootgraaier en die van de eindgebruikers.

Maar Google heeft toch van iedere gebruiker deze gegevens al? (geboortedatum, naam, adres).

luntrus
31-01-2024, 17:41 door Anoniem
Door Anoniem: Maar hoe kan AI de prestaties verbeteren zonder feedback op zijn eigen corpusgegevens?
Volgens mij is het punt dat niet zomaar alles in een corpus mag worden opgenomen. Als een toezichthoudende autoriteit voor de AVG dat als feedback geeft weet je zeker dat er persoonsgegevens verwerkt zijn zonder geldige grondslag.

Voor wie het niet weet: een corpus is een verzameling teksten die gebruikt worden voor taalkundig onderzoek. Het wereldwijd beschikbaar stellen van ChatGPT als toepassing is geen taalkundig onderzoek, trouwens, dat is een commerciële activiteit.

Dit zal uiteindelijk wel voeren tot een persoonlijk leeftijdsgebonden digi-ID,
om deze bezwaren van de AVG tegemoet te komen.
Maar dat voert weer tot inbreuken op persoonlijke vrijheden als zekere anonimiteit en privacy.
Het probleem zal juist zijn dat privacy niet gewaarborgd is door hoe het nu wordt aangepakt. ChatGPT kan immers potentieel zeer vertrouwelijke informatie over mensen ophoesten als het daarmee getraind is. En dat zonder toestemming van de betrokkenen.

Blijft moeilijk laveren tussen interessen van de grootgraaier en die van de eindgebruikers.
Nee hoor. Wat moeilijk is is om tegen te gaan dat de grootgraaiers niet zoals het hoort zorgvuldig belangen afwegen maar alleen die van henzelf nastreven.

Maar Google heeft toch van iedere gebruiker deze gegevens al? (geboortedatum, naam, adres).
Waarom zou het per se om die gegevens gaan? Voor de beoordeling van ChatGPT is het trouwens volstrekt irrelevant wat Google al heeft. ChatGPT is van OpenAI en dat werkt samen met Microsoft. Google staat daarbuiten.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.