image

Is het strafbaar om beveiligingscamerabeelden te wissen als daar een strafbaar feit op te zien is?

woensdag 31 januari 2024, 11:46 door Arnoud Engelfriet, 16 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Juridische vraag: Stel je voor dat mijn camera beelden opneemt van iemand uit de buurt die een misdrijf begaat (zeg, iemand zwaar lichamelijk letsel toebrengt). Als de politie dan weet dat ik een camera heb zullen ze die beelden willen hebben, en die dan vorderen zodat die als bewijs kunnen dienen. Wat nu als ik bij mezelf denk “Ja die persoon die ken ik, die is zeer agressief, dus als die weet dat hij dankzij mijn camerabeelden veroordeeld is dan komt ‘ie vast verhaal halen, of wraak nemen op mij of mijn gezinsleden”, en daarom wis ik die beelden direct. Is dat dan strafbaar?

Antwoord: Dat is een goeie vraag. Je hoort vaak dat “vernielen van bewijs” strafbaar is, maar laten we eens nagaan hoe dat precies zit. Artikel 189 Strafrecht regelt onder meer de strafbaarheid van het wegmaken van bewijs (tot 6 maanden cel):

[Strafbaar is] hij die nadat enig misdrijf is gepleegd, met het oogmerk om het te bedekken of de nasporing of vervolging te beletten of te bemoeilijken, voorwerpen waarop of waarmede het misdrijf gepleegd is of andere sporen van het misdrijf vernietigt, wegmaakt, verbergt of aan het onderzoek van de ambtenaren van de justitie of politie onttrekt;

We nemen even aan dat het gaat om een misdrijf, zoals een overval, beroving of mishandeling, dat op beeld is vastgelegd door je camera. Bij overtredingen (je filmt iemand die door rood licht rijdt) is dit artikel niet van toepassing.

Strafbaar is dus het wegmaken van “sporen van het misdrijf”. De videobeelden van het misdrijf zijn aan te merken als dergelijke sporen. Je maakt die weg, want je gooit de data erop weg zodat er niets meer te onderzoeken over is. De enige vraag is dan nog of je dit doet met het genoemde oogmerk: het misdrijf bedekken (verhullen, verbergen) of de opsporing/vervolging bemoeilijken.

De vraagsteller noemt een heel ander motief, namelijk angst voor jezelf. Er is een uitspraak uit 2013 waarin een discotheek-eigenaar videobeelden van een mishandeling voor zijn deur had gewist met als motivatie de reputatie van de disco te beschermen. Dat was geen legitiem motief: alleen de angst om zélf vervolgd te worden op basis van die beelden, of directe bloedverwanten beschermen kan een uitzondering zijn (lid 3). Het motief van angst voor jezelf is uiteindelijk nog steeds het oogmerk om het te willen wissen om zo nasporing of vervolging te bemoeilijken. Oftewel: waarom je de vervolging wilde bemoeilijken, doet er niet toe.

Ik kan angst voor represailles goed billijken, maar met deze beperkte uitzondering in de wet zie ik niet hoe je dat juridisch kunt rechtvaardigen. Behalve wellicht als noodweer, je zat acuut hoog in je angst en wiste in totale paniek de beelden want de verdachte stond met een knuppel voor de deur, zoiets. Mijn conclusie is dus: ja, als je videobeelden wist terwijl je weet dat er een misdrijf op staat, dan is dat strafbaar.

Ben je bang dat je voor zulk wissen vervolgd zou worden, dan is denk ik de enige tip om structureel en automatisch beelden te wissen. Gebeurt het wissen namelijk altijd automatisch na 72 uur en hoor je pas daarna dat je daarmee bewijs hebt gewist, dan ben je niet strafbaar want dan ontbreekt de opzet. De reden dat ik "altijd" en "structureel" zeg is omdat je dat kunt aantonen. Wis je nooit iets en nu nét die ene video met dat misdrijf erop, dan is het buitengewoon ongeloofwaardig dat je niet wist van die gebeurtenis.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (16)
31-01-2024, 12:33 door Anoniem
Dus mocht je toevallig de beelden van je deurbelcamera verwijderen op een dag dat er een misdaad is gepleegd in de straat dan ben je de sjaak? Ik vraag me toch af hoe zwaar dat als bewijs telt dat je dat met opzet hebt gedaan.
31-01-2024, 12:50 door Anoniem
Zolang de politie niet bewust is dat er uberhaubt een camera hangt zoals in gevallen by spycams met offline opslag dan zou ik gewoon doen wat ik zelf handig vind.
Ik zou als volgt besluiten:
1 - Als de politie het adres/persoon bij de beelden wilt betrekken dan is het mijn verantwoordelijkheid aan mijzelf om niet in de problemen te komen, dan moet de politie ook niet raar opkijken als mensen het niet willen geven.
2 - Als ik een garantie heb dat dit niet gebeurd zou ik het wel geven ja, maar alleen als dat ding niet aan mijn huis hangt, want dat kan me alsnog identificeren.
Don't call me chicken, but a wise little hen.
Ik heb ook naasten te beschermen, niet alleen mijzelf.

NB: Dit is geen legaal advies, ik vertel wat ik zelf zou doen in zo'n geval, niet wat anderen moeten doen.
31-01-2024, 16:52 door Anoniem
De eerste fout is dat de popo weet dat die camera er is.
De tweede fout is er van uit gaan dat je wat delete. Om wat om zeep te helpen, moet het er eerst zijn. Ofwel: ben je ook de sjaak als de boel uit stond? Zo ja: best spannend dat je die camera die wat op neemt die het niet op mag nemen blijkbaar geacht wordt in de lucht te houden. Zo nee: het stond uit. Er zijn geen beelden.
Waar wil men je van beschuldigen?
Dan: ik bewaar het maar 1 dag. Niet ingebroken, kan weg.
31-01-2024, 17:47 door Anoniem
Door Anoniem: De eerste fout is dat de popo weet dat die camera er is.
De tweede fout is er van uit gaan dat je wat delete. Om wat om zeep te helpen, moet het er eerst zijn. Ofwel: ben je ook de sjaak als de boel uit stond? Zo ja: best spannend dat je die camera die wat op neemt die het niet op mag nemen blijkbaar geacht wordt in de lucht te houden. Zo nee: het stond uit. Er zijn geen beelden.
Waar wil men je van beschuldigen?
Dan: ik bewaar het maar 1 dag. Niet ingebroken, kan weg.

Helaas houden cloud services zoals die van Ring (Amazon) en dergelijke merken een log (metadata) bij van alles dat er gebeurd, ook als er een bestand gewist is en vanuit welk IP-adres dat gebeurde en om welke tijd en datum.
De AIVD en mogelijk ook de politie hebben toegang tot deze informatie, dus met cloud diensten kunnen mensen zich er niet makkelijk omheen praten.
Als men een spycam gebruikt en de opgenomen data offline lokaal opslaat zal dat echt geen probleem zijn.
Ook een inbreker gaat echt geen muur openbreken om te kijken of er een Raspberry met opslag inzit als de camera al ontdekt wordt, en ook die moeten binnen minuten weer vertrokken zijn.
01-02-2024, 15:11 door Briolet
Stel je voor dat mijn camera beelden opneemt van iemand uit de buurt die een misdrijf begaat (zeg, iemand zwaar lichamelijk letsel toebrengt).

Voor mijn rechtsgevoel ben je zelfs medeplichtig als je actief helpt om iemand, die een ander zwaar lichamelijk letsel toebrengt, zijn straf te ontlopen.
01-02-2024, 17:04 door Anoniem
De beste optie is uiteraard om gewoon te zorgen dat je geen opnames hebt, probleem opgelost :-)
01-02-2024, 21:27 door Anoniem
Dat wissen van camerabeelden kan de beste overkomen https://www.geenstijl.nl/5128162/politie_amsterdam_er_zijn_wel.
01-02-2024, 21:54 door Anoniem
Het is in wezen geen juridische vraag maar een gewetensvraag. Hoe je er "zelf in staat". Bijvoorbeeld als je ziet dat er zwaar lichamelijk letsel wordt toegebracht.

De angst die je kunt hebben als je daders herkent is ook relevant.

Als je dan zelf er ondanks het geweld voor kiest dat je er later niks mee te maken wil hebben dan is het vooral van belang wat je later met je eigen security systeem hebt gedaan en met welk motief. Want als later wordt vastgesteld dat het maatschappelijk belang boven het jouwe ging, dan kun je er alsnog goed problemen mee krijgen. Er zullen dan evenwel weinig daders zijn die je daarna bloemen komen brengen. En een taart waar een vijl in zit terwijl je vastzit. Zolang het je eigen camera is kun je er mee doen wat je wilt. Je moet wel oppassen wat je verklaart, want dat kan ook tegen je gebruikt worden. Of alsnog in je nadeel uitvallen. Wat resteert is je geweten. Dat als je een vastlegging hebt gewist van iets wat echt niet kan, of je daar zelf voor de rest van je leven mee wil leven. Maar wissen kan altijd want je staat niet op de loonlijst van de politie. Op je eigen spullen ben je ook geen enkel motief verschuldigd. Dan hadden ze zelf maar een camera ernaast moeten hangen. Maar wil je het zelf op je geweten meedragen. Nog even leuk aan terugdenken met kerstmis.
02-02-2024, 09:44 door Anoniem
Door Anoniem: Het is in wezen geen juridische vraag maar een gewetensvraag. Hoe je er "zelf in staat". Bijvoorbeeld als je ziet dat er zwaar lichamelijk letsel wordt toegebracht.

De angst die je kunt hebben als je daders herkent is ook relevant.

Als je dan zelf er ondanks het geweld voor kiest dat je er later niks mee te maken wil hebben dan is het vooral van belang wat je later met je eigen security systeem hebt gedaan en met welk motief. Want als later wordt vastgesteld dat het maatschappelijk belang boven het jouwe ging, dan kun je er alsnog goed problemen mee krijgen. Er zullen dan evenwel weinig daders zijn die je daarna bloemen komen brengen. En een taart waar een vijl in zit terwijl je vastzit. Zolang het je eigen camera is kun je er mee doen wat je wilt. Je moet wel oppassen wat je verklaart, want dat kan ook tegen je gebruikt worden. Of alsnog in je nadeel uitvallen. Wat resteert is je geweten. Dat als je een vastlegging hebt gewist van iets wat echt niet kan, of je daar zelf voor de rest van je leven mee wil leven. Maar wissen kan altijd want je staat niet op de loonlijst van de politie. Op je eigen spullen ben je ook geen enkel motief verschuldigd. Dan hadden ze zelf maar een camera ernaast moeten hangen. Maar wil je het zelf op je geweten meedragen. Nog even leuk aan terugdenken met kerstmis.
Nah, ik heb gewoon een spycam en offline opslag, helpt enorm, dan krijg ik ook geen lastige vragen van buren vanwege het gevoel dat ze bekeken worden.
En inderdaad niks zeggen tijdens een ondervraging, ook niet ontkennen, in beide gevallen kan het leiden tot meer bewijslast.
Daarnaast is het niet mijn "verantwoordelijkheid", ik bent immers niet diegene die een ander aanvalt op straat, en die camera zit er voor andere zaken. (-;
De wet is een ding, bedacht door mensen net zoals de religieuze bijbel, of alle verhaaltjes in films over "goed" tegen "kwaad" maar uiteindelijk is zelfs dat onzin, een bedenksel, het is meer bedoeld om de samenleving in goede banen te leiden, maar zodra men begint te spreken over dat het onze schuld zou zijn dat iemand anders iemand anders op straat aan zou vallen en ik mijn camerabeelden (mijn privé eigendom) niet afgeef ben ik klaar met deze "wet".
Ik denk liever aan mijn eigen gezin, dat komt op de eerste plaats, voor de rest gewoon mijn gezonde verstand gebruiken, de wet komt me geen bloemtletje brengen als ik in het ziekenhuis on in een graf lig, evenals mijn familieleden, de wet compenseert mijn schade niet.
De wet is bedield om mensen veilig te houden, en dit houd mij en mijn familie niet veilig dus schiet het zijn doel voorbij, vandaar dat ik de wet los intepreteer en me liever aan mijn eigen ethische wetten houd, die zijn prima voor mij en mijn familie, een Klaas en Guus op straat die ken ik niet, die gaan dus ook niet vóór mijn gezin.
NB: Dit is geen legaal advies, het is alleen wat ik zelf zou doen als ik een camera zou hebben.
02-02-2024, 15:07 door Anoniem
Dit verhaal hangt samen van de nuances:
- Hoe weet de politie dat jij die camera hebt? Heb je die zelf aangemeld bij 'Camear in Beeld' (geen idee welke 'verplichtingen' je aangaat door zo'n registratie) of hangt deze gewoon zichtbaar voor iedereen (en dus ook voor de politie)
- Hoe weet de politie dat er uberhaubt beelden zijn? Als er geen beelden zijn kan er ook niets kwijt gemaakt zijn.

Daarnaast is dit onderwerp gerelateerd aan het bericht van vorige week (?) waarin gesteld werd dat je met naam en toenaam in het strafdossier komt wanneer jouw beelden zijn gebruikt bij een rechtzaak.
Daarin stond dat de politie de beelden moet vorderen (waarbij je strafbaar handelt wanneer je niet aan die vordering voldoet).
Dat betekent dat men alleen kan vorderen indien bekend is dat die persoon ook aan de vordering kan voldoen (hoe bewijs je dat iets, dat van jou gevorderd wordt, niet bestaat?)

Kan de politie ook beelden vorderen waarvan men vermoedt dat deze bestaan?
Of kan met alleen beelden vorderen van camera's die aangemeld zijn bij 'Camera in Beeld'?

Vragen, vragen en nog eens vragen.......
02-02-2024, 17:07 door Anoniem
Door Anoniem: Dit verhaal hangt samen van de nuances:
- Hoe weet de politie dat jij die camera hebt? Heb je die zelf aangemeld bij 'Camear in Beeld' (geen idee welke 'verplichtingen' je aangaat door zo'n registratie) of hangt deze gewoon zichtbaar voor iedereen (en dus ook voor de politie)
- Hoe weet de politie dat er uberhaubt beelden zijn? Als er geen beelden zijn kan er ook niets kwijt gemaakt zijn.
Dat is denk ik heel simpel: Camera's zijn over het algemeen zichtbaar. Ze moeten immers zicht hebben op hetgeen ze filmen, dus is de camera vanaf die plek zichtbaar.
Daarna is het gewoon een kwestie van vorderen en dan is het aan jou om aannemelijk maken dat er geen beelden zijn (als dat zo is).
03-02-2024, 10:55 door Anoniem
Helaas houden cloud services
In de eerste zin al een red flag: cloud services.
Geen zinnig mens gebruikt die.
Helaas zijn er best veel gebruikers.
03-02-2024, 12:19 door majortom
Door gewoon geen camera's op te hangen voorkom je dit probleem en het probleem van het schenden van de privacy van toevallige passanten. Bovendien hou je je dan netjes aan de wet in tegenstelling tot degenen die wel camera's ophangen die de openbare weg filmen.
03-02-2024, 12:42 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dit verhaal hangt samen van de nuances:
- Hoe weet de politie dat jij die camera hebt? Heb je die zelf aangemeld bij 'Camear in Beeld' (geen idee welke 'verplichtingen' je aangaat door zo'n registratie) of hangt deze gewoon zichtbaar voor iedereen (en dus ook voor de politie)
- Hoe weet de politie dat er uberhaubt beelden zijn? Als er geen beelden zijn kan er ook niets kwijt gemaakt zijn.
Dat is denk ik heel simpel: Camera's zijn over het algemeen zichtbaar. Ze moeten immers zicht hebben op hetgeen ze filmen, dus is de camera vanaf die plek zichtbaar.
Daarna is het gewoon een kwestie van vorderen en dan is het aan jou om aannemelijk maken dat er geen beelden zijn (als dat zo is).

Welnee joh. Als heb je tien camera's, er is geen wet die je verplicht om er 24 uur per dag voor te zorgen dat die aan staan. Al is het maar omdat jìj daar de stroom voor levert, niet de staat. Als jouw stroom er niet op staat werken ze sowiezo niet. Terwijl ze wel afschrikken. Wat vaak al genoeg is. Je bent ook nergens verplicht om opnames op te slaan.

Dat vorderen klinkt indrukwekkend. Maar denk al die camera's even weg. Je zou wat gezien kunnen hebben door je raam. Of op straat omdat je tien meter verderop bij de groenteboer buiten naar de appeltjes stond te kijken. Dan kan er wel gevraagd worden of je wat gezien hebt of gehoord. En of je daar een getuigenverklaring over wilt afleggen. Maar vorderen van een getuigenverklaring wordt wat politiestaterig. Beter gezegd, gemiddeld pakt de staat al je halve loon of inkomsten af, dat is dan wel de laatste die je zou mogen durven afdwingen dat je je gedraagt alsof je voor hullie werkt.

De staat hoort juist je privesfeer te beschermen. Eventueel door jou, met jouw apparatuur opgenomen beelden vallen daar ook onder. Men kan een dringend beroep op je doen mee te werken voor het publieke belang. Meer niet. Het is dan aan jou om vrijwillig je medewerking te verlenen. Zelfs als de camera eventueel en mogelijk de openbare weg bestreek, dan nog kan wat er mogelijk opgenomen is niet zomaar gevorderd worden. Dan moet eerst overtuigend aannemelijk worden gemaakt dat je mogelijk medeplichtig was met wat daar buiten gebeurde. Daarna kan er gevorderd of zelfs veiliggesteld worden en zelfs in beslag worden genomen. Zolang dat niet speelt is vorderen blufkoek. Dat afbreuk doet aan de vrije rechtsstaat. Alsmede aan burgerfatsoen om vrijwillig mee te willen werken. Voor het wissen van beelden op je eigen spullen ben je niemand het motief verschuldigd. Zeker niet omdat als je dat zou geven dat ook nog eens tegen je gebruikt zou kunnen worden. Niemand kan gedwongen worden om bewijs tegen zichzelf te geven. Dus dan vorderen ze zich maar suf. Jouw camera, jouw stroom, jouw harde schijf. En jouw deleteknop.
07-02-2024, 10:27 door Anoniem
Maarre Arnoud...

...wat waren de gevolgen van een Rijksrecherche die de resolutie van de beelden van Mitch Henriquez nogal naar beneden schroeften, om zo de rechtsgang tegen hun collega's te saboteren?

Je weet wel; toen die advocaat de rechter de keiharde keuze gaf: of die fatsoenlijke beelden in de rechtzaak toestaan, of verschoningsrecht + de betere beelden publiekelijk online.
Heel verassend konden toen -heel spontaan- die beelden ineens wel als bewijs toegelaten worden.

En dus was er helemaal niks aan de hand, nietwaar?
12-02-2024, 11:49 door Anoniem
Ook bij conflicten is het zo irritant als men ineens zo'n privacy-schendende smartphone in je gezicht schuiven, op dat moment zeg ik geen woord meer en loop weg, met dat soort type's valt niet te praten.
Straks gaan mensen daar nog fakes van maken om je of je familie af te persen.
Camera's van alle soorten zijn een no-go voor mij.
Hooguit om de schade op te nemen voor de verzekeraar, of als mensen zich misdragen kan ik het me voorstellen, maar niet bij voorbaat.
Daarna sroppen ze hun cameras weg en gaan ze zichzelf enorm misdragen, terwijl je jezelf keurig hebt gedragen, grappig hoe dat werkt.
Vooral deugsgebruikers en deonkelappen doen dat nog al eens...
Het is een dystopische rotwereld aan het worden vol wantrouwen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.