image

Google: helft Androidgebruikers installeert app-updates na melding

dinsdag 30 januari 2024, 09:40 door Redactie, 7 reacties

Meer dan de helft van de Androidgebruikers die een melding ziet om een app te updaten doet dit ook, zo stelt Google. Android-apps kunnen updates via de automatische updatefunctie van Google Play laten installeren of dit vanuit de app doen. Volgens Google updaten de meeste gebruikers hun apps op deze manier. Het komt echter voor dat gebruikers niet meer ondersteunde versies van een app gebruiken of de app niet goed meer werkt.

Om deze gebruikers ook hun apps te laten updaten biedt Google ontwikkelaars via een nieuwe tool de optie om een 'full-screen prompt' te tonen, waarin staat dat er een update beschikbaar is. Ontwikkelaars kunnen de melding tonen aan alle gebruikers van een gekozen versie, op basis van land of regio of afhankelijk van gebruikte Androidversie. De updatemelding kan elke keer verschijnen wanneer gebruikers de app starten.

Google meldt dat 'Play recovery tools' een nieuwe feature voor ontwikkelaar is, maar heeft de updatemelding vermoedelijk zelf al getest, aangezien het techbedrijf meldt dat op dit moment meer dan vijftig procent van de gebruikers op de updatemelding reageert.

Image

Reacties (7)
30-01-2024, 11:53 door Anoniem
Ik zie dit soort meldingen pas als ik een tijdje op WiFi zit. En dat is niet zo vaak.
30-01-2024, 12:38 door _R0N_
Door Anoniem: Ik zie dit soort meldingen pas als ik een tijdje op WiFi zit. En dat is niet zo vaak.

Dan heb je ingesteld staan dat je alleen updates wilt over wifi.
30-01-2024, 12:55 door Erik van Straten
Onmiddellijk updates installeren, ook van Google zelf, is niet altijd een goed idee (en dit was niet de eerste keer dat dit fout ging): https://www.bleepingcomputer.com/news/google/google-pixel-phones-unusable-after-january-2024-system-update/.
30-01-2024, 17:23 door Anoniem
Niet alleen dat, maar veel apps die geupdatet worden, gooien hun account instellingen weg.
Als je dan MFA nodig hebt om in te loggen moet je die bij je hebben om de app weer te heractiveren, wat dan feitelijk betekent dat je altijd je YUBI of andere keys altijd bij je moet hebben mocht je gsm weer een app willen updaten.

Er zijn plekken en tijdstippen dat ik dat niet wil of kan en dat betekent dat totdat ik weer bij mijn keys kan, ik de app niet kan gebruiken... En dat is erg vervelend, zeker als het een VPN, bank of AUTH app is.

Dus alle apps staat op delayed, behalve meuk zoals chrome, arc, enz.
31-01-2024, 00:56 door Anoniem
Updates kunnen naast heil ook veel onheil brengen als de ontwikkelaar bijvoorbeeld de permissions aanpast bij een update, of wanneer de ontwikkelaar wordt opgekocht door een vaag advertentiebedrijf en de nieuwe update vol reclame en trackers zit.
Beveiligingsuodates zie je weinig in apps, daarvoor moet men zich meer richten op de maandelijke beveiligingspatches van Google.
Het is altijd goed om de broncode van iedere update na te gaan (indien beschikbaar, evenals het bekijken van de nieuwe permission manifest binnenin de app.
Pas op wat je in huis haalt.
01-02-2024, 18:01 door Rubbertje
Wat een ingewikkeld gedoe om daar weer een aparte app voor te installeren. Je kunt ook gewoon naar de Google Play app gaan, en dan kies je voor Apps en apparaat beheren en dan zie je welke updates er beschikbaar zijn. Je kunt zelfs ook nog zelf bepalen welke app(s) je wel en niet wilt updaten.
03-02-2024, 01:04 door Anoniem
Terughoudend zijn met het uitvoeren van updates is inderdaad de verstandige keuze. Hiermee houdt je de controle ten minste bij jezelf en kun je zelf vooraf zien wat er gaat veranderen + welke eventuele nieuwigheidjes je erbij krijgt (in tegenstelling tot automatische piloot). Of dat goed of slecht is laat ik maar in het midden.

Ik heb zelf op dit moment een app die dus nooit (meer) geupdate gaat worden. Jarenlang gratis en toen op een dag besloten de makers er een betaalde app van te maken terwijl de functionaliteit nog steeds hetzelfde is.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.