image

CSR: nieuw kabinet moet miljoenen extra investeren in digitale veiligheid

dinsdag 6 februari 2024, 10:58 door Redactie, 2 reacties

Het nieuwe kabinet moet miljoenen euro's extra investeren in de digitale veiligheid van Nederland, zo schrijft de Cyber Security Raad in een brief aan de informateur. De raad waarschuwt dat de huidige inspanningen en investeringen voor cybersecurity niet genoeg zijn om de groeiende digitale dreigingen vanuit statelijke actoren en cybercriminelen het hoofd te bieden. "Dit raakt onze nationale veiligheid en zet onze vrijheid, democratie en welvaart steeds meer onder druk", aldus de CSR.

In zijn brief aan de informateur pleit de raad voor stevige centrale regie vanuit de overheid, gezamenlijk optrekken met het bedrijfsleven en de wetenschap, en meer vaart in de uitvoering van de Nederlandse Cybersecuritystrategie (NLCS). De CSR schat in dat jaarlijkse investeringen vanuit het nieuwe kabinet nodig zijn van 200 miljoen euro in 2024, oplopend tot 550 miljoen in 2028 en daarna. Volgens de Cyber Security Raad zijn er de afgelopen jaren veel goede stappen gezet voor meer digitale veiligheid, maar er is nog meer inspanning nodig, ook gezien de internationale samenhang en invoering van nieuwe EU-regelgeving zoals de NIS2-richtlijn.

”Voor bedrijven staat cybersecurity inmiddels in de top 3 van bedrijfsrisico’s. Ook het nieuwe kabinet moet onomwonden inzetten op meer digitale veiligheid”, zegt CSR-raadslid Lokke Moerel. "De kosten die daarbij horen, zijn zowel voor bedrijven als voor de overheid onvermijdelijk; de prijs van te weinig investeren in cybersecurity zal uiteindelijk vele malen hoger zijn."

Moerel merkt op dat er haast moet worden gemaakt met het nemen van de cyber risicomanagement maatregelen zoals genoemd in de NIS2. "Deze verplicht een groter aantal bedrijven hun digitale veiligheid op orde te hebben en incidenten te melden, inclusief verzwaard toezicht en bestuurlijke verantwoordelijkheid. Ook gaat de EU strenge eisen stellen aan de digitale veiligheid van producten en diensten uit alle EU-lidstaten."

De CSR roept het kabinet daarnaast op om kritisch te kijken naar risico’s in de digitale infrastructuur, zoals bij het gebruik van cloudtechnologie. Daarvoor moet Nederland eigen technische capaciteit opbouwen en de kennispositie op het gebied van cybersecurity versterken. De Cyber Security Raad is een adviesorgaan van het kabinet en bestaat uit vertegenwoordigers van publieke en private organisaties en de wetenschap.

Reacties (2)
06-02-2024, 11:02 door Anoniem
Regie vanuit de overheid. Op IT gebied.
What could possibly go wrong? Is er *enig* IT project wat de overheid niet heeft laten ontsporen?
06-02-2024, 22:56 door Anoniem
Miljarden bedoelt men, lol!
Miljoenen is zakgeld voor dit soort zaken.
Achter de feiten aanlooen noemt men dat, haha!
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.