image

Google gaat advertenties voor loodgieters in Nederland verbieden

woensdag 7 februari 2024, 09:30 door Redactie, 31 reacties

Google gaat binnenkort advertenties voor loodgieters in Nederland verbieden, zo heeft het techbedrijf na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten. Aanleiding zijn advertenties van malafide loodgieters die volgens de Consumentenbond voor veel slachtoffers zorgen. Slachtoffers laten weten dat ze voor eenvoudige klusjes honderden en soms zelfs duizenden euro's moeten betalen.

In 2021 besloot Google al na een verzoek van de ACM om advertenties van malafide slotenmakers offline te halen. "Dat zorgde voor een flinke afname in het aantal klachten", aldus de Consumentenbond, die daarop bij Google erop aandrong dit ook te doen bij loodgietersbedrijven. Nu blijkt dat Google na meerdere gesprekken met de ACM besloten heeft om op korte termijn advertenties voor loodgietersdiensten in Nederland te verbieden.

Reacties (31)
07-02-2024, 09:35 door Anoniem
Mooi van Google, helaas veel te laat,
wat is de volgende branche die tijdelijk mensen, met spoed iemand nodig hebben, kunnen beduvelen.
Het is jammer dat er niet verder gekeken is, om dit risico te beperken.
07-02-2024, 09:38 door Anoniem
Nu ook slotenmakers
07-02-2024, 09:49 door Anoniem
Next up: dakgotenreinigers.

Voor 10 Euro checken we uw dakgoot.
Ja per meter dus.
En dat is alleen nog de 'check', niet de echte reiniging.
07-02-2024, 09:51 door Anoniem
Onzin er mag toch geadverteerd worden als mensen er maar voor betalen dat het geplaatst wordt. Sommige loodgieters willen toch juist reclame maken voor hun bedrijf soms?.
07-02-2024, 09:54 door Anoniem
Ik zie al vele jaren, nooit, nergens nog, Google of Google ads. Hoe kan dat toch?
07-02-2024, 09:57 door Anoniem
En toch wringt het ergens - er zijn zat hardwerkende, welwillende en fatsoenlijke loodgieters die nu de mogelijkheid wordt ontnomen om op 's werelds grootste advertentieplatform te adverteren voor hun bedrijf(je).

Is dit een betere oplossing dan die malafide loodgieters keihard aan te pakken? Of geldt dat door te weinig tijd, prioriteit of anderszins de goeden weer mogen lijden voor de slechten?

Het doet mij denken aan een grapje van Herman Finkers: Sauna's zijn bewezen goed voor mensen met astma. Sinds mensen met astma massaal de sauna zijn gaan bezoeken, zijn er veel minder mensen met astma.
07-02-2024, 10:00 door Anoniem
Dus de oplossing voor het bestrijden van malafide praktijken, is reclame bij Google offline halen.

Trek dit dan meteen door, en vraag Google te stoppen met alle recame.
Dat voorkomt heel veel overlast. Voor iedereen.
07-02-2024, 10:06 door Anoniem
Looggietsters, Dakdekkers, Schoorsteenvegers... allemaal het zelfde laken een pak.
07-02-2024, 10:14 door Anoniem
Raar. Je zou toch zeggen dat malafide oplichters gestraft moeten worden.

Krijgen bonafide belastingophoesters dan een toeslag zodat ze in een branche-specifieke toeslagaffaire kunnen meedingen naar compensatie van de toch-niet-terechte-teruggevorderd compensatie??
07-02-2024, 10:26 door Anoniem
Een (malafide¿) advertentiebureau die gaat stoppen met het plaatsen van advertenties... omdat ze achteraf malafide bleken te zijn, ofwel crimineel!
Eerst de slotenmakers, nu de loodgieters, wie/wat volgt?
Eigenlijk zou de ACM, of weet ik welke instantie daar controle op moet uit voeren (iig niet de consumentenbond, goed werk , maar daar zijn ze niet voor), google moeten bestraffen voor het financiëren van een -of nee, meerdere- criminele organisaties. Als je als burger een verkeerde >€100 euro overmaakt, wordt je rekening (+ die van je gezinsleden of andere direct gemoeide) direct bevroren en is er weinig weg om dit weer ongedaan te krijgen. Maar dit soort big-money-bedrijven kunnen maar hun gang blijven gaan, want goed voor de economie.
Tijd voor verandering, om te beginnen moet elke website (en dat is bijna élke website) 's kappen met het draaien van die googletagmanager script-shit, ik wil niet gevolgd worden door deze malafide advertentiebureau, ook geen gstatic of andere google-volg-verkoop-data shitscripts meer. En beboeten met zulke hoge bedragen zodat dat criminele verdiende geld weer op een legale manier wit gewassen wordt, net zolang totdat ze hun processen op orde hebben, of nog liever, totdat ze failliet gaan, opgeruimd staat netjes.
07-02-2024, 10:30 door Anoniem
Reclame is nu eenmaal verleiden en misleiden van mensen
Zo zijn er nog genoeg andere advertenties die ze wel mogen verbieden. b.v. game app advertenties die games laten zien die totaal niet stroken met de werkelijke game. om maar een voorbeeld te noemen.
07-02-2024, 10:39 door Anoniem
Google???
07-02-2024, 11:26 door Anoniem
Door Anoniem: Looggietsters, Dakdekkers, Schoorsteenvegers... allemaal het zelfde laken een pak.
En schilders dan. Voor mij zo wie zo bouwvakkers in het algemeen. Wat is er misgegaan? Vroeger stemde ze ook allemaal op de pvda en nu ....
07-02-2024, 11:39 door Anoniem
Door Anoniem: Google???
Haha, ja inderdaad, het lijkt wel een naam door een kind bedacht.
Ik heb ook geen idee wie die "Google" is, blijkbaar een bekend figuur want iedrreen heeft het er altijd over, misschien iemand uit een Scandinavisch land, die hebben ook altijd van die gekke namen zoals Bjôrg en Blargh ofzo.
07-02-2024, 12:06 door Anoniem
Ik weet wel tien loodgieters die al vele jaren werkzaam zijn in onze gemeente.
Daar hoef ik niet voor op internet te zoeken.
07-02-2024, 12:44 door Anoniem
[sarcasme_on]
Wat een goed idee zeg!

Meteen ook even doorvoeren voor alle banken, verzekeraars naast energiemaatschapijen en laten we ook niet de detailhandel vergeten daar wordt ook heel veel opgelicht via advertenties.

Eigenlijk moeten we ook Google verbieden qua advertenties want tja daar zitten ook vele honderden malafide aanbieders op.

Wat fijn dat een marktleider zo een goed voorbeeld geeft.
[/sarcasme_on]


Wat een stel idioten eerst caching verwijderen en nu dit.
Hebben ze teveel van een soort narcotica genuttigd of zo.
07-02-2024, 12:49 door Anoniem
En wat Google doen met de miljoenen die het verdiend heeft aan het faciliteren van criminele zaken?
07-02-2024, 13:54 door Briolet - Bijgewerkt: 07-02-2024, 13:58
Door Anoniem: Nu ook slotenmakers

Lezen is ook een kunst. Herlees eens de start van de 2e alinea.

----
Google kan echter geen onderscheid maken tussen bonafide en malafide ambachtslieden. Dus ook de goeden lijden onder dit protocol. Gelukkig opereren de bonafide diensten lokaal en hebben ze vaak geen behoefte iets landelijk te adverteren.
07-02-2024, 15:03 door Anoniem
Door Anoniem: Onzin er mag toch geadverteerd worden als mensen er maar voor betalen dat het geplaatst wordt. Sommige loodgieters willen toch juist reclame maken voor hun bedrijf soms?.

Dat betalen gaat per veiling. Een gewone loodgieter die netjes zijn werk doet en geen exorbitant tarief rekent komt er niet tussen. Die betaalt niet 75 euro voor een klik. Malafide loodgieters die veel geld betalen aan Google willen dat "terugverdienen" en meer door exorbitante tarieven te rekenen aan de klant.

Ik denk niet dat ACM tegen Google heeft gezegd dat ze moeten stoppen met advertenties voor loodgieters, maar met het rekenen van die exorbitante advertentietarieven. Dat Google dan zegt, dan stoppen we er helemaal mee, dat is hun keuze. Het is uiteraard niet de goede keuze. Ze gaan liever voor het grote geld en willen geen redelijk maximum zien aan veilingopbrengsten. Het is niet zo dat er een evenwichtige markt is met Google Search als overgrote marktleider. Daarom wordt de markt niet vanzelf gereguleerd.
07-02-2024, 16:44 door Anoniem
Door Briolet: Google kan echter geen onderscheid maken tussen bonafide en malafide ambachtslieden. Dus ook de goeden lijden onder dit protocol. Gelukkig opereren de bonafide diensten lokaal en hebben ze vaak geen behoefte iets landelijk te adverteren.
Gelukkig hoeft google ook geen onderscheid te maken, dat zou aan de handhavers overgelaten moeten worden.
07-02-2024, 16:45 door Anoniem
Onbetrouwbare sekswerkers die me een happy ending beloven en niet nakomen.

Wat is de grens?

In principe is het natuurlijk omdat de er weining politie/rechtbankcapaciteit is om malafide bedrijven aan te pakken.
07-02-2024, 17:19 door Anoniem
Door Anoniem: Looggietsters, Dakdekkers, Schoorsteenvegers... allemaal het zelfde laken een pak.

Surinaamse wonderdokters werken op dezelfde analoge manier: briefjes deur aan deur verspreiden. Helaas is mijn buurman handig met computers, en van een ander geloof.
07-02-2024, 18:06 door Anoniem
Door Anoniem: Next up: dakgotenreinigers.

Voor 10 Euro checken we uw dakgoot.
Ja per meter dus.
En dat is alleen nog de 'check', niet de echte reiniging.

Niemand kruipt voor 50 euro jouw dak op.

Allemaal risico.

Een serieuze ladder, een busje om de ladder mee te vervoeren. Ga maar tellen wat dat kost.

Vakjongens kosten al gauw 40-50 euro per uur, per stuk, ex btw
07-02-2024, 18:51 door Anoniem
Wanneer gaat google goole offline halen?
08-02-2024, 08:38 door Anoniem
En glazenwassers, en politieke reclame, en reclame met een tepel zichtbaar onder een truitje, en video's waarop martelingen te zien zijn - onder andere van de Christus aan het kruis, en reclame voor auto's vanwege het gesjoemel, en historische video's vanwege uitbuiting, reclame van games vanwege geweld en slechte smaak in het algemeen, en filmpjes van ontwikkelingsorganisaties vanwege dat ze liever niet worden geassocieerd met slavernij, reclame van banken en financiële instellingen vanwege witwasserij, vacatures omdat werkgevers niet allemaal de beste werkgever kunnen zijn en liegen over hoe duurzaam ze wel zijn, en en en...
08-02-2024, 10:58 door Anoniem
De oplichters achter die scam advertenties gaan gewoon door ze verzinnen gewoon iets nieuws er zijn immers genoeg klusjes waarmee ze het kunnen proberen. van loodgieters tot sloten makers tot ongedierte bestrijding het zijn gewoon de zelfde figuren en ze zijn ook erg actief in de telemarketing branche waar ze met gestolen klanten bestanden van een aantal energie leveranciers flink veel oudere mensen inclusief mijn moeder lastig vallen met vriend in nood whatsapp fraude, nep bankmederwerker fraude, nep telefonische verkopen etc en nep incasso bureaus niet te vergeten. ze hebben ook een callcenter afdeling in Turkije zodat ze mooi buiten de EU wetgeving vallen jij krijgt op de nummer weergave een nederlands nummer te zien of het nummer van jou bank.
Ik zou hier zo kunnen zeggen om welke figuren het gaat maar dan voldoe ik niet aan het reactie beleid. laten we het erop houden dat de top man erachter een creatief figuur is met een dikke sigaar en dat hij er riant van leeft en een nederlandse vrouw getrouwd heeft die ook veel nep en callcenter bedrijven op haar naam heeft. hij heeft voldoende jongens die die bedrijven op naam willen nemen als katvanger. en zo blijft het door gaan. Het is prima op te lossen als de organisaties die er verantwoordelijk voor zijn er prioriteit aan geven. maar meestal wordt het slachtoffer eerst voor gekverklaard of wordt er te lang niks mee gedaan. en dat is de marge waar die figuren het van moeten hebben. als een katvanger een aantal dagen actief kan zijn is er over die vriend in nood fraude gebruikte bank rekening veel geld heen getrokken. zorg daarom dat je naast aangifte altijd de bank van de katvanger benaderd en informeerd zij kunnen de rekening blokkeren. de politie wacht er meestal weken mee dan is het geld al lang verdwenen natuurlijk.
Alle advertenties verbieden lijkt mij niet de oplossing. Google moet gewoon wat beter open staan voor feedback als het op scams en klachten aankomt over een bedrijf wat malafide advertenties plaatst zodat ze die kunnen verwijderen of kunnen blacklisten wanneer duidelijk wordt dat het oplichting betreft.
08-02-2024, 12:42 door Anoniem
Door Anoniem: Nu ook slotenmakers

Als jij een lek ergens hebt, dan zoek je toch ook een loodgieter om de klus te klaren?

Want als mijn huis is doorzocht, zoek ik ook een betrouwbare slotenmaker.
08-02-2024, 15:04 door Anoniem
Tja, dat krijg je met die Digital Services Act (als het al geen onderdeel van een (geheime) publiekscampagne ervoor is).
08-02-2024, 17:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Nu ook slotenmakers

Als jij een lek ergens hebt, dan zoek je toch ook een loodgieter om de klus te klaren?

Want als mijn huis is doorzocht, zoek ik ook een betrouwbare slotenmaker.

Slotenmakers hebben al een slechte naam.

Als je in de regen voor je dichte deur staat met sleutel verloren/slot kapot dan bel je de eerste die in google boven komt.

En daar zitten/zaten wel wat cowboys tussen die 500-800 euro rekenen.
Het is juridisch een grijs domein - als je een opdracht geeft, en het werk laat uitvoeren zit je vast aan de rekening, ook als die tegenvalt.

Zelfde als de zigeuners die aan de deur aanbieden om gereedschap of messen te slijpen , of de 'irish travellers' die oprit asfalteren oid.


Je _zou_ alert genoeg moeten zijn om eerst te vragen wat het (gaat) kosten en niet laten beginnen voordat dat duidelijk is.
Maar ja - in die omstandigheden doen veel mensen dat niet.
08-02-2024, 18:05 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Nu ook slotenmakers

Als jij een lek ergens hebt, dan zoek je toch ook een loodgieter om de klus te klaren?

Want als mijn huis is doorzocht, zoek ik ook een betrouwbare slotenmaker.

Slotenmakers hebben al een slechte naam.

Als je in de regen voor je dichte deur staat met sleutel verloren/slot kapot dan bel je de eerste die in google boven komt.

En daar zitten/zaten wel wat cowboys tussen die 500-800 euro rekenen.
Het is juridisch een grijs domein - als je een opdracht geeft, en het werk laat uitvoeren zit je vast aan de rekening, ook als die tegenvalt.

Zelfde als de zigeuners die aan de deur aanbieden om gereedschap of messen te slijpen , of de 'irish travellers' die oprit asfalteren oid.


Je _zou_ alert genoeg moeten zijn om eerst te vragen wat het (gaat) kosten en niet laten beginnen voordat dat duidelijk is.
Maar ja - in die omstandigheden doen veel mensen dat niet.

Nog iets: De batterij communiceert de hele tijd met je telefoon. In een volslagen van de pot gerukte kapatalistisch-marxistische AI suveillance samenleving (Als de hegomonie van China, en ideeen vandaar verder wortel schieten in de as EU-VS) dan krijg je sowieso de duurste bovenaan in je zoekresultaten.

De über app maakte misbruik van dit principe. Als de app signaleert dat je batterij bijna leeg is, dan kan je al snel meer geen taxi bellen, dus rekent de app een duurder tarief.

Ik kan het artikel hierover niet meer terugvinden, stond in de Guardian, zo rond 2010-12
09-02-2024, 12:44 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Nu ook slotenmakers

Lezen is ook een kunst. Herlees eens de start van de 2e alinea.

----
Google kan echter geen onderscheid maken tussen bonafide en malafide ambachtslieden. Dus ook de goeden lijden onder dit protocol. Gelukkig opereren de bonafide diensten lokaal en hebben ze vaak geen behoefte iets landelijk te adverteren.

Dat is een misvatting. De goeden (met normale tarieven) kunnen geen belachelijke bedragen betalen voor superdure kliks. Dus nee, de goede bedrijven lijden net zo hard als de zoekende consumenten. Daarbij wordt er brood uit de mond gestoten van de bedrijven die het goed doen door de oplichters.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.