image

Jumbo gaat met AI-software afwijkend gedrag van klanten herkennen

woensdag 7 februari 2024, 17:34 door Redactie, 47 reacties

Jumbo gaat meer cameratoezicht inzetten tegen winkeldiefstal en is ook een proef gestart, waarbij het AI-software inzet om 'afwijkend gedrag' van klanten te herkennen. Laatst meldde Jumbo dat het vooral bij de zelfscankassa's te maken had met winkeldiefstal. De supermarktketen laat vandaag weten dat het extra maatregelen gaat invoeren om dit tegen te gaan.

Zo komt er in alle winkels 'opvallende communicatie' om klanten er aan te herinneren al hun boodschappen af te rekenen en dat er beter wordt gecontroleerd op winkeldiefstal. Tevens komt er meer capaciteit voor het uitvoeren van steekproeven en zegt Jumbo dat AI-technologie voortaan gerichte steekproeven mogelijk maakt. Daarnaast zijn in verschillende winkels proeven gestart met verschillende aanvullende maatregelen tegen winkeldiefstal.

Zo laat de supermarktketen weten dat het veel verwacht van de test met nieuwe software die met behulp van AI afwijkend gedrag van klanten in de winkel moet gaan herkennen. De proeven zullen naar verwachting zo'n drie maanden duren. Afhankelijk van hoe succesvol de geteste maatregelen zijn, voert Jumbo de maatregelen landelijk in.

Reacties (47)
07-02-2024, 17:44 door Anoniem
Prima idee zolang het niet aan een persoon wordt gekoppeld (bijvoorbeeld door klantenpas)
07-02-2024, 17:54 door Anoniem
Ik zeg allemaal ff oefenen ;) https://www.youtube.com/watch?v=eCLp7zodUiI

Zien of we die AI zo ver kunnen krijgen dat ie niet meer weet wat 'normaal' is....

TheYOSH
07-02-2024, 17:54 door Anoniem
Veel verwacht, weinig over nagedacht. Begin eerst eens met de privacy en discriminatie. Die AI gebeurt niet ergens in een filiaal en de kans is groot dat mensen mensen met een afwijking (kleur, gedrag, bewegingen) onterecht worden vastgehouden.

Er zijn al toezichthouders, dat zijn gewoon mensen met ogen en ervaring. AI kan dat niet overnemen.
07-02-2024, 18:03 door Bond-James-Bond
Camera aan en vastleggen wie wat doet. We gaan meer capaciteit inzetten voor steekproeven! Waarom zelfscan niet gewoon weg en kassa’s erbij? Gewoon de verantwoordelijkheid nemen Jumbo!
Ga je klanten maar vastleggen met AI. Ik vind het een goede reden om dan maar niet meer naar Jumbo te gaan. Het is niet okay dat mensen spullen niet afrekenen maar ik vind dit absoluut doorslaan. Alle klanten zijn potentiële dieven dus camera’s erop. Hopelijk gaat dit jullie meer kosten.
07-02-2024, 18:08 door Anoniem
Lees waar het dreigt heen te gaan nu ook met AI toezicht.

EU geeft de koers aan: https://www.politico.eu/article/eu-countries-strike-deal-ai-law-act-technology/

Moeten we hier blij mee zij?. Geen oplossingen voor de grondproblemen, wel meer machtsuitbreiding.

Waar is de tijd gebleven dat ik als kind 's avonds vroeg na sluitingstijd nog even een pakje boter kon gaan halen,
achterom bij de melkboer in de straat van onze wijk. "Volluk", "Van wie ben jij dereen?"." Oh, dan is het goed".

Die tijden komen nooit weerom, althans niet al te snel, naar ik vrees.
Het vertrouwen is ondertussen foetsie geraakt.

#laufer
07-02-2024, 18:16 door Anoniem
Leuk als je iets hebt zoals een handicap, dan ben je altijd een Jumbo-verdachte.
07-02-2024, 18:18 door Anoniem
Iemand bij voorbaat verdenken en voor eigen agentje gaan spelen moet je echt niet willen in Nederland, overheid, doe hier wat aan alstublieft, maak hier wetten tegen!!!
Wat gaat Jumbo doen als je verdachte bent; je uit de zaak gooien, mensen discrimineren door ze bij voorbaat te weigeren?
Wat doet men met de metadata?
07-02-2024, 18:25 door Anoniem
Leuk die discriminatie op "anders zijn dan anderen"
Je moet maar autisme hebben, of blind zijn, dan ben je anders dan anderen en wordt je permanent door winkels met deze bedoening als verdachte aangezien, misschien zelfs met een andere huidskleur, wat een zieke, zieke wereld waar we straks in leven.
Schande Jumbo!
07-02-2024, 18:32 door Anoniem
Je koopt je boodschappen, je laat uit vergeetachtigheid iets in de kar liggen zonder dit artikel af te rekenen, de computer registreert je als dief, je loopt er mee naar buiten, je merkt het op, en gaat terug naar de winkel en rekent het apart af.
De schade is dan al gedaan.
Een mens zou dit begrijpen, een machine niet.
Als machines gaan bepalen wie er welkom in winkels is gebaseerd op een geautomatiseerd algoritme ("AI") zijn de rapen gaar...
07-02-2024, 18:32 door Anoniem
Ze mogen ook diefstal door de Jumbo zelf wel eens aanpakken, kortingen staan vaak niet in het systeem, prijs op het schap is rustig hoger dan op je bonnetje en er worden rustig te veel boodschappen aangeslagen. En dan zijn de camerabeelden opeens niet terug te kijken :(
07-02-2024, 18:40 door Anoniem
Ik heb Jumbo zojuist op mijn zwarte lijst gezet en ik raad voortaan ieder af daar heen te gaan.
Voortaan naar de Aldi... Totdat die hetzelfde proberen, dan wordt het tijd om direct langs de boeren te gaan, geef ik ze gelijk een extra fooitje voor de moeite, dan krijgen ze gelijk veel meer waarde voor hun groente en eieren dan dat de supermarkten ze ooit zouden geven.
Als laatste hoop kan ik eventueel een moestuin beginnen.
07-02-2024, 18:47 door Anoniem
Maar dit is van alle tijden en Tacitus bericht al over dergelijke problemen in zijn Annnalen:

Copiam vendendi secuta vilitate, quanto quis obaeratior, aegrius distrahebant, multique fortunis provolvebantur; eversio rei familiaris dignitatem ac famam praeceps dabat, donec tulit opem Caesar disposito per mensas milies sestertio factaque
Vertaling luidt:

Omdat marktbederf volgde op de overvloed aan verkoop werd men, naarmate men dieper in de schulden stak, ernstiger op de pijnbank gelegd, en velen raakten aan de bedelstaf. Een verlies aan familiebezit hielp ook iemands aanzien en reputatie om zeep, totdat de keizer hulp bood door een fonds van 100.000.000 sestertieën beschikbaar te stellen
(bron: Ben Bijnsdorp)

Van ous dus, deze problemen den niet alleen bij de Jumbo.
07-02-2024, 18:51 door Anoniem
De klant scant de artikelen en de supermarkt scant de klant.
07-02-2024, 19:09 door Anoniem
Door Bond-James-Bond: Waarom zelfscan niet gewoon weg en kassa’s erbij?
Nog even en je gaat voorstellen dat ze voor emballage een apart loket moeten nemen.
Met zo'n deurbel, en een rolluik of kekke schuifdeurtjes.
En een medewerker van vlees en bloed/zweet/tranen en CAO
die de flessen aanneemt en wegzet in het magazijn, en je dan een bonnetje geeft welke je aan de kassa kan inleveren voor keiharde guldens.

Maargoed, A.I. in de supermarkt. Gaat het helemaal worden.

Eigenlijk best gek dat iedereen die het over AI heeft, en niemand werkelijk zo intelligent is om dat als A.I. te schrijven,
zodat je AI niet als Al leest. Al zou dat best makkelijk zijn.
07-02-2024, 19:11 door Anoniem
Door Bond-James-Bond: Camera aan en vastleggen wie wat doet. We gaan meer capaciteit inzetten voor steekproeven! Waarom zelfscan niet gewoon weg en kassa’s erbij? Gewoon de verantwoordelijkheid nemen Jumbo!
Ga je klanten maar vastleggen met AI. Ik vind het een goede reden om dan maar niet meer naar Jumbo te gaan. Het is niet okay dat mensen spullen niet afrekenen maar ik vind dit absoluut doorslaan. Alle klanten zijn potentiële dieven dus camera’s erop. Hopelijk gaat dit jullie meer kosten.
Ik vrees dat de kosten eveneens worden doorberekend via de producten oo de klanten...
07-02-2024, 20:49 door Anoniem
Niet meer naar de Jumbo dus... De AH bezorgt nu één keer per maand thuis.
Incidentele losse boodschapjes dan halen bij de Spar en niet meer bij de Jumbo.
07-02-2024, 20:51 door Anoniem
Ik weet zeker dat gewone kassa's veel goedkoper zijn dan die dure gesloten licentie software.Goedkope arbeidskrachten genoeg toch of anders online bestellen en thuis bezorgen. Mochten ze toch met die camera software doorgaan dan foto's maar gelijk ophangen van de dieven.
07-02-2024, 20:59 door Anoniem
Door Bond-James-Bond: Camera aan en vastleggen wie wat doet. We gaan meer capaciteit inzetten voor steekproeven! Waarom zelfscan niet gewoon weg en kassa’s erbij? Gewoon de verantwoordelijkheid nemen Jumbo!
Ga je klanten maar vastleggen met AI. Ik vind het een goede reden om dan maar niet meer naar Jumbo te gaan. Het is niet okay dat mensen spullen niet afrekenen maar ik vind dit absoluut doorslaan. Alle klanten zijn potentiële dieven dus camera’s erop. Hopelijk gaat dit jullie meer kosten.

Totdat het jouw 15-jarige dochter is die elke dag van 12 tot 22 achter de kassa zit voor 3,25 euro per uur. Met ook nog het risico dat ze door een bivakmuts overvallen wordt voor dat door velen geadoreerde cash geld (want lekker anoniem) in haar kassa.
07-02-2024, 21:33 door Anoniem
Die zelfscan kassa's gaan vanzelf weer weg en dat iedere klant als een potentiële dief wordt gezien, blijft.

Het viel mij al op dat in de Jumbo hier in het dorp vol hangt met camera's en het is gewoonweg een woud aan het plafond met die dingen.
07-02-2024, 22:19 door Anoniem
Het gaat niet om afwijkend gedrag, het gaat erom of mensen iets stelen. Het winkelpersoneel moet gewoon weer wat beter opletten of klanten iets in de zak steken. Wie daar geen scherp oog voor heeft is ongeschikt voor de detailhandel. En zoals anderen ook al zeggen, weg met de zelfscankassa's. Veel te onhandig en nodigt zelfs uit tot stelen, bij een gewone kassa is diefstal veel moeilijker omdat je alles op de band moet leggen.

Steeds eruit gepikt worden voor een steekproef omdat je je anders gedraagt dan anderen is ook niets anders dan discriminatie. Winkeliers gaan natuurlijk zeggen: "Maar dit is veel makkelijker voor ons!" Wat uiteraard geen excuus is. Als je niet steelt mag je van die onzin geen last hebben.
07-02-2024, 22:31 door Anoniem
Door Anoniem: Je koopt je boodschappen, je laat uit vergeetachtigheid iets in de kar liggen zonder dit artikel af te rekenen...

Dat gebeurd ook bij de kassa

Dat is geen vergeetachtigheid, dat is gewoon niet goed uit je doppen kijken of je kar kreeg is een alles op de loopband ligt.

Het heeft echt helemaal niets met vergeetachtigheid te maken.
07-02-2024, 22:46 door Anoniem
Door Anoniem: Prima idee zolang het niet aan een persoon wordt gekoppeld (bijvoorbeeld door klantenpas)

Tja, dan wordt het wel erg moeilijk om het aan een evt. beoogd ingrijpen bij een verdenking te koppelen. "We willen graag een tas controleren, maar we weten niet van wie" lijkt mij een moeilijk begaanbaar pad.
08-02-2024, 00:31 door Anoniem
Door Anoniem: Die zelfscan kassa's gaan vanzelf weer weg en dat iedere klant als een potentiële dief wordt gezien, blijft.

Het viel mij al op dat in de Jumbo hier in het dorp vol hangt met camera's en het is gewoonweg een woud aan het plafond met die dingen.
Bij de AH ook al, echt heel veel van die "zwarte spinnenogen" inderdaad
Ook bij NS stations!
Het loopt de spuigaten uit, ik vraag me af hoe mensen de jaren '80 overleefd hebben zonder die dingen aangezien ze door bedrijven worden opgemerkt al "onmisbaar"...Het doet zeer ernstig af aan de menselijkheid en integriteit, net zoals reclame is het een soort landschapsvervuiling aan het worden.
08-02-2024, 06:23 door Anoniem
Totdat het jouw 15-jarige dochter is die elke dag van 12 tot 22 achter de kassa zit voor 3,25 euro per uur.
Waarom een reactie die niet waar is, het wordt steeds erger met die reacties, schrijf toch reacties die waar zijn.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijbaan-vakantiewerk-en-stage-door-jongeren/vraag-en-antwoord/wat-voor-werk-15-jaar
08-02-2024, 06:39 door Anoniem
Je kan ook de zelfscan kassa afschaffen, o, wacht
maar dat is niet in lijn met de gewenste totale controle over de mensheid.
08-02-2024, 07:12 door Anoniem
Ik zie liever dat ze gewoon het personeel betalen en een normale kassa aanhouden. Die zelf scan kassa's zijn naar mijn mening totale onzin. en ik las recent een artikel dat het ze maarliefst 100 miljoen zou kosten per jaar aan diefstal.
Het kassa personeel betalen is dus veel goedkoper dan die achterlijke zelfscan kassas aanhouden.
Ik zelf reken uit principe alleen nog bij de bemande kassa af waar ik met contant geld betaal.
Die opmaak naar een sociaal krediet systeem , central bank digital currency en chip in de rechter hand met persoonlijk Co2 budget wil ik niet en ik zal er alles aan doen om hier niet aan mee te werken.
08-02-2024, 07:17 door Anoniem
Door Anoniem: Die zelfscan kassa's gaan vanzelf weer weg en dat iedere klant als een potentiële dief wordt gezien, blijft.

Het viel mij al op dat in de Jumbo hier in het dorp vol hangt met camera's en het is gewoonweg een woud aan het plafond met die dingen.

Ik reken uit principe alleen af bij bemande kassa's met contant geld.
Die opmaak naar een digitale dictatuur met chinees sociaal krediet systeem met centralbank digital currency en persoonlijk co2 budget wil ik niet en ik zal mij er ook altijd tegen blijven verzetten.
Ze betalen het personeel voor de bemande kassa maar dat is goedkoper dan die zelf scan kassas en al die AI algorithmes en apparatuur die daar voor nodig is.

Als genoeg mensen zich er tegen verzetten alleen dan wordt het terug gedraaid.
Anders gaat die waanzin gewoon door.
08-02-2024, 08:44 door Anoniem
Iedereen een petje op met extra grote flap en (vanwege nog aanwezige vrees voor corona) een extra groot mondkaP tot je wenkbrauwen. Dan is iedereen verdacht en moeten ze A.I. het herkennen van verdachten-der onder de verdachten gaan proberen aan te leren.

Of mogen ze dan bij de ingnag posters ophangen met huisregels dat er geen hoofddeksels gedragen mogen worden en geen gezichtsbedekkend matriaal,
net zoals de Dirk aangeeft dat ze bij het verlaten van de supermarkt, bij de kassa, een tassencontrole uitvoeren (waar je je ook dient te houden, anders kunnen ze een winkelverbod opleggen vanwege het niet naleven van hun huisregels)
08-02-2024, 09:09 door Anoniem
Door Anoniem: Iemand bij voorbaat verdenken en voor eigen agentje gaan spelen moet je echt niet willen in Nederland, overheid, doe hier wat aan alstublieft, maak hier wetten tegen!!!
Wat gaat Jumbo doen als je verdachte bent; je uit de zaak gooien, mensen discrimineren door ze bij voorbaat te weigeren?
Wat doet men met de metadata?

Een deel van de overheid wil toch juist dat winkeliers zelf boetes gaan uitdelen zodat de politie weer nuttige dingen kan doen.
08-02-2024, 09:20 door Xavier Ohole
Door Bond-James-Bond: Camera aan en vastleggen wie wat doet. We gaan meer capaciteit inzetten voor steekproeven! Waarom zelfscan niet gewoon weg en kassa’s erbij? Gewoon de verantwoordelijkheid nemen Jumbo!

Ja dáág! Zelfscankassa's zijn de beste uitvinding sinds het wiel! Normale kassa's kunnen net als contant geld worden afgebouwd. Misschien eentje per supermarkt houden voor bejaarden, etc.
08-02-2024, 09:33 door Anoniem
Door Anoniem:
Eigenlijk best gek dat iedereen die het over AI heeft, en niemand werkelijk zo intelligent is om dat als A.I. te schrijven,
zodat je AI niet als Al leest. Al zou dat best makkelijk zijn.
Hehehe good one
08-02-2024, 09:43 door Anoniem
Door Xavier Ohole:
Door Bond-James-Bond: Camera aan en vastleggen wie wat doet. We gaan meer capaciteit inzetten voor steekproeven! Waarom zelfscan niet gewoon weg en kassa’s erbij? Gewoon de verantwoordelijkheid nemen Jumbo!

Ja dáág! Zelfscankassa's zijn de beste uitvinding sinds het wiel! Normale kassa's kunnen net als contant geld worden afgebouwd. Misschien eentje per supermarkt houden voor bejaarden, etc.

Daarna er achter komen dat je gedag word geanaliceerd voor meer gepersonaliseerde advertenties.
Nu tegen diefstal maar ook handig om die informatie te verhandelen.
Ik betaal net zo veel voor een product aan de zelfscan als bij de normale kassa. Ik kies er voor dat iemand de baan kassière kan behouden.
08-02-2024, 09:55 door Anoniem
Door Anoniem: Veel verwacht, weinig over nagedacht. Begin eerst eens met de privacy en discriminatie. Die AI gebeurt niet ergens in een filiaal en de kans is groot dat mensen mensen met een afwijking (kleur, gedrag, bewegingen) onterecht worden vastgehouden.

Er zijn al toezichthouders, dat zijn gewoon mensen met ogen en ervaring. AI kan dat niet overnemen.
De machinelearning gebeurt bij het scannen niet via cameras. Dat wordt nu ook al gedaan maar voor marktonderzoek. Stel iemand haalt cornflakes dan is de kans groter dat deze ook melk pakt. Je kan dan op waarde van product en zichtbaarheid een inschatting maken op het risico tot niet gescanned artikel. Kaasplankje + wijn. Spagetti + sauzen. naast oneven aantallen zoals 5 bier ipv 6 in de scan.

Of je kan nog geavanceerder gaan met beacon tracking van de zelfscan hardware. Iemand lange tijd stikgestaan bij drank afdeling of grote schommeling in gyroscoop data maar bij afrekeken geen artikel uit die zone dan alert.

Ik zeg niet dat ze het op die manier doen want weet niet of deze scanners deze telemetrie bevatten maar dit zij wat truukjes die je redelijk eenvoudig kan in programeren. congestion management met heatmapping wordt al bij meeste gedaan dat is ook de reden waarom ze soms schappen omwisselen als ze zien dat er een drukte daling is in een voorheen duurder segment.

Zouden ze echter scannen op camera niveau hebben ze een rechtzaak aan de broek. De false positives van handscans liggen veel hoger dan menig methode met CNN maar die kun je plaatsen onder steekproef (wat het eigenlijk dus niet is) En met foefjes zoals een klant gebonden kaart kun je ook een risico profiel aan een klant hangen. Daar heb je geen leeftijd gegevens etniciteit etc voor nodig. Naast dat CNN data veel meer rekenkracht kost en trainingdata dus waar je het kan overslaan doe je dat ook liever. tweehonderduizend plus afbeelding voorbeelden vs een database table van kwart grote in ascii.


Het is heel simpel om dit soort sht te voorkomen gewoon geen zelfscans meer doen. Simpelweg bij bediende kassa aansluiten en laat die rij maar ellenlang worden waardoor ze in paniek schieten. Ik wordt niet betaald door de supermarkt om hun werk te doen dus waarom zou ik een vinger uitsteken en ook nog zelf ervoor moeten betalen. Mijn uur tarief buiten kantoor uren is 178 ex btw dus zouden ze rond de 18 euro eraf halen van mijn kosten dan kunnen we praten over zelf scannen anders niet.

En als je dat egoistisch vind wel ik kan daar prima mee leven ik werk corpo maar hier iets om je geweten te strelen als mensen kappen met die zelfscan kassas neemt de onderhandeling positie van de medewerkers en salaris kansen. Want als opertunist manager rob maar 1 frontdesk positie hoeft in te laten vullen vs vijf hoef je ook een stuk minder druk te maken om de bereidwilligheid van je medewerkers.

After all psychisch gezien heb je maar 1 topspot qua werk frontdesk dan ipv van vijf en dat werkt onbewust ook in gedachten van de medewerkers. Zie het als de employee of the month manipulatie bshit. Anne wordt de kassa toevertrouwd maar pietje is niet slim genoeg en mag enkel bewakertje en chatbot spelen zonder het salaris dat erbij hoort. En Anne heeft hogere baan garantie dan pietje in dit geval want minder verantwoordelijkheden makkelijker te vervangen. En dat vervangen staat al in de startblokken geef het 5 jaar en dan ga je de eerste talkiing bots zien naast de zelfscan punten. En voila nog meer pressie middel tegen salaris onderhandeling.

Want laten we wel wezen die zelfscan kassas zijn er om huh kosten te drukken niet voor de klant nog medewerkers. Dat mensen zo onwetend zijn dat niet te snappen moeten ze zelf maar weten. Maar dat winkeliers zo dom zijn niet te snappen dat als je mensen de kans geeft om je optelichten ze dat ook doen is het domste van alles.

Afterall ze hebben marketing kennis als het goed is. Anders hadden we ook niet al die nep korting prijzen, prijzen van frisdrank zonder de taks vemeldt of geen krimpende verpakkingen met de zelfde prijs als de eerdere. En ja dat is gedoogde oplichting maar het is en blijft oplichting we hebben het simpelweg een vriendelijkere naam gegeven en ons er bij neergelegd.

Hetzelfde dat de huidige generatie niet eens weet dat we vroeger onderhandelden in winkels over prijzen. Wat grappige taferelen altijd geeft zodra ik wel ga onderhandelen met een verkoper ergens en dat het zweet ze nog net niet uitbreekt als ik de inkoop prijs van ze opnoem in de winkel. Maar serieus mensen ga eens vaker onderhandelen tijdens je koop dan wordt je of als iritante koper gezien of fellow entepreneur maar iedergeval niet weer als die hersenloze consument die alles maar slikt.
08-02-2024, 10:04 door Anoniem
Tja dat gaat niet werken,misschien worden dan bepaalde individuen die boodschappen doen met een beperking voor niets gestraft. Dat tast gewoon de privacy aan in zijn algemeenheid ook voor andere winkelende klanten.
08-02-2024, 10:13 door Anoniem
Door Anoniem:
Eigenlijk best gek dat iedereen die het over AI heeft, en niemand werkelijk zo intelligent is om dat als A.I. te schrijven,
zodat je AI niet als Al leest. Al zou dat best makkelijk zijn.
Met een ander lettertype is het verschil wel duidelijk. In mijn ogen geeft dat aan waar het probleem zit: de polulariteit van lettertypes waarin sommige tekens vrijwel niet van elkaar te onderscheiden zijn. In "A.l." zie je nog steeds niet wat die tweede letter nou precies is (ik heb een kleine L gebruikt).
08-02-2024, 10:28 door Anoniem
Jumbo is een dystopie aan het najagen.
Een paranoïde maatschappij waar ieder bij voorbaat wordt wantrouwd door computers, "big brother is watching you"...
Dit geeft mensen ook en onbehaagelijk gevoel en dit is een vorm van terreur.
08-02-2024, 11:50 door Anoniem
eh afwijking wat dachtje van de familie jumbo zelf....de grootste dief
08-02-2024, 13:31 door Anoniem
Door Anoniem: Jumbo is een dystopie aan het najagen.
Een paranoïde maatschappij waar ieder bij voorbaat wordt wantrouwd door computers, "big brother is watching you"...
Dit geeft mensen ook en onbehaagelijk gevoel en dit is een vorm van terreur.

Onzin, onzin en onzin. Het geeft jou misschien een onbehagelijk gevoel, maar spreek niet voor mij. En ik heb helemaal niet het gevoel dat big brother mij in de gaten aan het houden is als er nu met camera's gekeken wordt (want in een winkel wordt je per definitie al in de gaten gehouden).

Voel jij je ook onbehagelijk als er een 2m lange beveiliger over je schouder staat mee te kijken? Of als er detectiepoortjes staan in de winkel die gaan piepen als je naar buiten loopt? Dan zijn de poortjes op de stations waarschijnlijk helemaal een doorn in het oog?
08-02-2024, 16:25 door majortom - Bijgewerkt: 08-02-2024, 16:25
Door Anoniem:
Door Anoniem: Jumbo is een dystopie aan het najagen.
Een paranoïde maatschappij waar ieder bij voorbaat wordt wantrouwd door computers, "big brother is watching you"...
Dit geeft mensen ook en onbehaagelijk gevoel en dit is een vorm van terreur.

Onzin, onzin en onzin. Het geeft jou misschien een onbehagelijk gevoel, maar spreek niet voor mij. En ik heb helemaal niet het gevoel dat big brother mij in de gaten aan het houden is als er nu met camera's gekeken wordt (want in een winkel wordt je per definitie al in de gaten gehouden).

Voel jij je ook onbehagelijk als er een 2m lange beveiliger over je schouder staat mee te kijken? Of als er detectiepoortjes staan in de winkel die gaan piepen als je naar buiten loopt? Dan zijn de poortjes op de stations waarschijnlijk helemaal een doorn in het oog?
Als ik voor mezelf spreek geeft elke vorm van digitale shouldersurfing me een veel groter gevoel van onbehagen dan wanneer dat analoog gebeurt. Voornamelijk vanwege het feit dat ik bij een digitale meekijk niet weet wat er met mijn data gebeurt (de bedrijven vertrouw ik niet meer op hun blauwe ogen). Zeker camera's en microfoons vallen in de categorie zeer groot onbehagen (die disable ik dan ook zoveel mogelijk fysiek in apparatuur die ik zelf bezit).

De trein an sich geeft me al een gevoel van onbehagen vanwege het woud van camera's in treinen en op stations. Dus de trein mijdt ik zoveel mogelijk.

RFID, cq Wifi tracking vermijd ik door mijn telefoon zo min mogelijk bij me te hebben. En als ik deze al meeneem dan staat deze vaak op de vliegtuigstand.
08-02-2024, 16:41 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Jumbo is een dystopie aan het najagen.
Een paranoïde maatschappij waar ieder bij voorbaat wordt wantrouwd door computers, "big brother is watching you"...
Dit geeft mensen ook en onbehaagelijk gevoel en dit is een vorm van terreur.

Onzin, onzin en onzin. Het geeft jou misschien een onbehagelijk gevoel, maar spreek niet voor mij. En ik heb helemaal niet het gevoel dat big brother mij in de gaten aan het houden is als er nu met camera's gekeken wordt (want in een winkel wordt je per definitie al in de gaten gehouden).

Voel jij je ook onbehagelijk als er een 2m lange beveiliger over je schouder staat mee te kijken? Of als er detectiepoortjes staan in de winkel die gaan piepen als je naar buiten loopt? Dan zijn de poortjes op de stations waarschijnlijk helemaal een doorn in het oog?

Waarom voelen mensen zich onbehagelijk bij het zien van vergelijkbare situatues zoals in het boek van George Orwell?
Waarom is big brother slecht?
Dit heeft een reden, en die reden is genoemd door anoniem van 10:28
08-02-2024, 18:07 door Anoniem
Kijk nog mooier zou het zijn als bij de ingang A.I. al kan vaststellen,
wie mogelijke dader van winkeldiefstal zou kunnen zijin.
Dan kunnen die, eer ze hun slag gaan slaan, uit de winkel worden geweerd.

Let maar op, daar wil men op de duur A.I. voor gaan gebruiken, predictief analyseren,
Om erachter te komen, wie op een bepaald moment er zou overgaan toteen strafbaar feit.

Een voorspellende A.I. zegt ons, dat u een potentieel winkeldiefstal risico bent.
U mag alleen boodschappen gaan doen onder begeleiding, maar u moet wel zelf gaan afrekenen.

Zie je ineens de mogelijkheden van de macht van Artificial Intelligence?

Ik zou het fijn vinden, als ze zo de mogelijke cybercriminelen offline kunnen halen.
Maar dat zal nog wel even een utopie blijken te zijn.
Want die gebruiken namelijk ook hun Kunstmatige Intellect. ;)

#laufer
09-02-2024, 08:36 door Anoniem
Kijk nog mooier zou het zijn als bij de ingang A.I. al kan vaststellen,
wie mogelijke dader van winkeldiefstal zou kunnen zijin

Er zijn er die denken dat ze dat kunnen, misschien wordt dit wel als model voor A.I gebruikt.
Moet je dat echt willen, vreemd dat er nu zoveel criminaliteit is, of is het niets meer dan een
verdienmodel.

https://www.businessinsider.nl/zo-weet-je-of-iemand-liegt-simpelweg-door-naar-zijn-gezicht-te-kijken/
09-02-2024, 18:54 door Anoniem
(..) Het winkelpersoneel moet gewoon weer wat beter opletten of klanten iets in de zak steken. Wie daar geen scherp oog voor heeft is ongeschikt voor de detailhandel. En zoals anderen ook al zeggen, weg met de zelfscankassa's. Veel te onhandig en nodigt zelfs uit tot stelen, bij een gewone kassa is diefstal veel moeilijker omdat je alles op de band moet leggen.
Ik had laatst een kassajuffrouw die zéér oplettend was.
Ik legde één stuks verpakte vis uit het AH-mandje op de band en wilde mijn tot aan de nok gevulde boodschappentrolley (hoog, smal model) met spullen uit een biologische supermarkt - de biologische prei stak er bovenuit - vóór langs de kassa trekken om die aan het eind van het vak waar je je betaalde spullen weer oppakt te placeren. Zij keek mij aan en vroeg: "en die spullen?" (ogen richting volle trolley)
Ik heb haar eerst gecomplimenteerd met haar alertheid voor winkeldiefstal en heb haar vervolgens de vraag voorgelegd, hoe ik onder het (toeziend) oog van passanten, vakkenvullers en ander winkelpersoneel en ongeveer 80 (?) plafondcamera's deze trolley had kunnen vullen met AH-spullen. En of ze de kassabon wou zien.
Het moet wel heel erg zijn met winkeldiefstal ...
En wat erger is, het kassapersoneel heeft blijkbaar zeer weinig vertrouwen in de bewakingsinfrastructuur.
Ik krijg het gevoel dat die camera's er vooral hangen om beeldmateriaal te hebben bij op andere wijze geconstateerde diefstal, dus om bewijs te hebben.
En natuurlijk om het winkelende publiek te intimideren, want dat blijft het, hoe je het ook wendt of keert.
Je loopt dus als klant eigenlijk rond in een ruimte waar het eventueel van toepassing zijnde bewijs tegen jou alvast wordt verzameld. Een beetje onder het mom van "dat hebben we dan alvast".
Als verdachte hoef je niet mee te werken aan je eigen veroordeling.
Dit roept bij mij de volgende vraag op: is het fotograferen of filmen van mijn persoon in een winkel niet een vorm van afgedwongen medewerking van mijn kant aan mijn eigen veroordeling?
09-02-2024, 21:34 door Anoniem
Door Anoniem:
Kijk nog mooier zou het zijn als bij de ingang A.I. al kan vaststellen,
wie mogelijke dader van winkeldiefstal zou kunnen zijin

Er zijn er die denken dat ze dat kunnen, misschien wordt dit wel als model voor A.I gebruikt.
Moet je dat echt willen, vreemd dat er nu zoveel criminaliteit is, of is het niets meer dan een
verdienmodel.

https://www.businessinsider.nl/zo-weet-je-of-iemand-liegt-simpelweg-door-naar-zijn-gezicht-te-kijken/

Dat zien of iemand liegt werkt soms niet met mensen met bepaalde beperkingen zoals sociale angst/fobie en of bepaalde vormen van Autisme, dan krijgt men juist heel vreemde en tegenstrijdige effecten en oan dat leiden tot valse beschuldigingen, die mensen zijn vaak extra gesoannen, of ze nou iets verkeerds hebben gedaan of niet, en al helemaal als ze ondervraagt worden.
Daarnaast zijn er ook sociapatische mensen die er niet angstig van worden een leugen te vertellen, de seriemoordenaar Ted Cowell/Bundy had dit.
Ook mensen die overtuigd zijn van hun onschuld buiten de wet vinden zichzelf ook daadwerkelijk onschuldig, en sommige mensen vermijden praten in het algemeen, of zeggen alleen "ja, nee, en; ik weet het niet".
Forensisch sporenonderzoek en digitale forensische onderzoeken zijn nog het belangrijkste bewijs bij de puntentelling naar een veroordeling van een verdachte.
10-02-2024, 07:01 door Anoniem
Dat zien of iemand liegt werkt soms niet met mensen met bepaalde beperkingen zoals sociale angst/fobie en of bepaalde vormen van Autisme, dan krijgt men juist heel vreemde en tegenstrijdige effecten en oan dat leiden tot valse
Dat vind ik ook, je wordt verdachte als je op een bepaalde manier reageert maar we gaan wel die kant op
ben ik bang en inderdaad sociopathie of psychopathie hebben die kenmerken blijkbaar niet.
12-02-2024, 21:58 door spatieman
Hmm..
https://www.security.nl/posting/828713/Jumbo%3A+slimme+camera%27s+niet+ontworpen+om+specifieke+mensen+te+herkennen
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.