image

Jumbo: slimme camera's niet ontworpen om specifieke mensen te herkennen

donderdag 8 februari 2024, 09:49 door Redactie, 44 reacties

De slimme beveiligingscamera's die Jumbo in verschillende winkels test om het gedrag van klanten te monitoren zijn niet ontworpen om specifieke mensen te herkennen en er vindt er geen gezichtsherkenning plaats, zo laat de supermarktketen in het privacybeleid weten. Daarin staat Jumbo een gerechtvaardigd belang heeft om de camera's in te zetten, namelijk het beschermen van haar eigendommen tegen diefstal.

"Wanneer Jumbo gebruikmaakt van slimme camera’s, wordt op basis van beweging een inschatting gemaakt of door een mens een product in een jas of tas wordt geplaatst. De slimme camera’s zijn niet ontworpen om specifieke mensen te herkennen of templates te creëren van gezichten, lichaamshoudingen of tred. Er is geen sprake van verwerking van biometrische gegevens", zo laat het privacybeleid verder weten.

De camera's die Jumbo test kunnen bepaald gedrag herkennen, zoals het snel pakken van verschillende producten op een rij of wanneer beide handen in het schap worden geplaatst. Wanneer het product vervolgens wordt verhuld krijgt een Jumbo-medewerker een melding van de camera, waarin staat dat er een bepaalde kans is dat een bezoeker een product in zijn tas heeft gestopt. Ook wordt er een clip van de videobeelden meegestuurd. De Jumbo-medewerker bepaalt vervolgens de vervolgactie, zoals het aanspreken van de persoon.

Jumbo zegt dat het met de cameraleverancier heeft afgesproken dat het de camerabeelden niet voor eigen doeleinden mag gebruiken, waaronder het trainen van het systeem voor andere winkels. De supermarktketen stelt verder dat het geen informatie met de leverancier over vervolgacties deelt op basis van de melding, zoals aanhoudingen. Wie wil weten in welke winkels de slimme camera's worden gebruikt moet dit via het serviceformulier op de website van Jumbo opvragen, aangezien de supermarkt dit niet direct duidelijk maakt.

Reacties (44)
08-02-2024, 10:11 door Anoniem
Jammer dat Jumbo hier een podium krijgt op een nb security platform.
Jumbo dat in het verleden bewezen heeft moeite te hebben met corrrect gedrag, gat hier haar nieuwe manier van diefstal bestrijden in de vorm AI pluggen.
Hoe is het met bestrijden van omgekeerde diefstal, waar Jumbo klanten benadeeld met kassabonnen die niet kloppen?
08-02-2024, 10:33 door Anoniem
Ik ga in ieder geval even naar de Jumbo, handig dat ze het verdacht gedrag wat ze detecteren mee delen.

Lekker met beide handen in de schappen ;-)
08-02-2024, 10:36 door Anoniem
...En nog steeds is dit een vorm van terreur.
08-02-2024, 10:51 door Anoniem
Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten, dat gaat hier dus echt op. Gelukkig zijn er nog meer winkels
waar je boodschappen kunt doen.
08-02-2024, 10:54 door Anoniem
Yeah, sure...... Bij Jumbo ben je bijvoorbaat crimineel
zodra je hun winkel binnenloopt.
08-02-2024, 11:01 door Anoniem
Door Anoniem: Jammer dat Jumbo hier een podium krijgt op een nb security platform.
Nieuws over is nog geen podium voor. Het klopt dat weergegeven wordt wat Jumbo erover meldt, maar dat is ook de enige informatiebron over wat Jumbo van plan is. Moet security.nl er dan maar helemaal niet over berichten? Het onderwerp past wel in waar de redactie over schrijft (het raakt mogelijk aan privacy bij verwerking van persoonsgegevens). Het is dankzij het bericht gisteren dat ik er weet van heb en dankzij het bericht vandaag dat ik er nu wat meer over weet. Dat dient voor mij een doel, ik volg niet de websites van alle denkbare organisaties om op de hoogte te blijven.

Hoe is het met bestrijden van omgekeerde diefstal, waar Jumbo klanten benadeeld met kassabonnen die niet kloppen?
Het onderwerp van het bericht is niet Jumbo in het algemeen maar de AI-toepassing waar ze een proef mee gaan doen. Ik moest even een zoekactie afvuren om eraan herinnerd te worden waar je eigenlijk op doelt, en kwam als eerste zoekresultaat tegen dat de Consumentenbond halverwege vorig jaar meldde dat Jumbo zich goed aan de gemaakte afspraken ter verbetering houdt, en AH niet:
https://www.consumentenbond.nl/nieuws/2023/fouten-op-kassabon-bij-jumbo-en-plus-nagenoeg-verdwenen-albert-heijn-komt-beloftes-niet-na
Dat is niet op dit moment nieuws en ook niet een onderwerp waar deze website over gaat. Ik snap wel dat de redactie dat niet noemt, dus.
08-02-2024, 11:03 door Anoniem
In de jaren '80 overleefden mensen het ook zonder al die extra camera's en "A.I." (Algoritmes)
Vraag me af waarom mensen er nu A.I.-terreur moet worden gepleegd?
Misschien wordt het tijd om Jumbo beter te handhaven op millieuquesties?
08-02-2024, 11:08 door Anoniem
Ze volgen dus de producten in plaats van de personen.
En als ze iets vermoeden moet een medewerker de beelden checken.

Dit lijkt mij de meest privacy vriendelijke manier om zo iets digitaal aan te pakken.
Veel beter dan vol-geautomatiseerde gezichtsherkenningstroep die ze in de VS gebruiken.
08-02-2024, 11:18 door Anoniem
Dat worden leuke rechtzaken wegens onrechtmatige inzage van. niet gekwalificeerd personeel lekken van data naar derde partijen door onbedoelde telemetrie als mede onverwacht hoge false positives.

Ik weet iedergeval exact nu hoe ik ze het leven zuur kan maken. Voortaan wijzend naar elk product langs lopen de schappen elk product twee keer oppakken wat je wilt hebben .F them je wilt klanten bij voorbaat als verdachte zien dan krijg je exact wat je verwacht.
08-02-2024, 11:34 door Anoniem
Wij rijden 10km verder naar een dorp waar een grote Lidl is. Die is sowieso goedkoper en fijne groenten afd. en geen zelfscan kassa's en niet allemaal dat rare gedoe.
08-02-2024, 11:51 door Anoniem
Door Anoniem: Dat worden leuke rechtzaken wegens onrechtmatige inzage van. niet gekwalificeerd personeel lekken van data naar derde partijen door onbedoelde telemetrie als mede onverwacht hoge false positives.

hoezo? Jumbo zal zeggen dat de medewerker die een seintje krijgt geautoriseerd is om die beelden te beoordelen (dus menselijke beslissing, geen volautomatisch besluit) en getraind is (dus gekwalificeerd). Tijdens een audit of rechtzaak zal Jumbo dat ook moeten kunnen onderbouwen.

onbedoelde telemetrie e.d. ja dat is een risico wat Jumbo met de partij die het camerasysteem levert moet oplossen.

Ik weet iedergeval exact nu hoe ik ze het leven zuur kan maken. Voortaan wijzend naar elk product langs lopen de schappen elk product twee keer oppakken wat je wilt hebben .F them je wilt klanten bij voorbaat als verdachte zien dan krijg je exact wat je verwacht.

ja dit is leuk als je het zelf ook leuk vindt om steeds weer een false positive te zijn. Mogelijk wordt de medewerker die de beelden moet beoordelen er beter van, of kan Jumbo het systeem beter afstellen. Win-Win! :D
Of je doet het zo veel dat Jumbo er maar mee stopt.
08-02-2024, 11:56 door Anoniem
Door Anoniem: Wij rijden 10km verder naar een dorp waar een grote Lidl is. Die is sowieso goedkoper en fijne groenten afd. en geen zelfscan kassa's en niet allemaal dat rare gedoe.

Lidl geen raar gedoe!? Kassa die geen contant geld willen accepteren en gaat er een extra kassa open dan is dat een pin kassa. De rij staat er nog bij niet bij de normale kassa als die extra kassa weer sluit door gebrek aan klanten bij de pin kassa.

Verder zijn er aanbiedingen die alleen gelden als de Lidl APP op ook jouw telefoon hebt staan.

Ik weiger al bijna een jaar nog boodschappen bij hun te doen en ga wel naar Jumbo en Aldi die beiden op 100 meter loopafstand zitten hier het dorp.

Blijft dan straks alleen de Aldi over waar je nog gewoon boodschappen kunt doen?
08-02-2024, 12:07 door Anoniem
Kentekens zijn ook niet ontworpen om mensen mee te volgen. En toch lukt het best aardig.
Over telefoons hebben we het dan maar niet eens.
De schaapjes zullen het wel gewoon accepteren. Laat iedereen een week weg blijven bij Jumbo, dan is het over. Maar nee... Niks te verbergen enzo.
08-02-2024, 12:11 door Anoniem
L.S.,

Er was eens een tijd, dat de "klant koning was".

Zeg, 'was', want dat is al lang niet meer zo, je hoort nu als klant nu mede tot de "deplorables".

Dat zo'n uitspraak je de verkiezingen kon kosten, is al eens bewezen in de USA.

A.I. wordt dus nu ook door Grootgrutgraai & Co ontdekt, of is het er al mede voor ontworpen?

Gewoon weer terug naar de papieren zakjes boven de toonbank en de kazen geregeld borstelen en omkeren.

Nu zit het platsic dopje al vast aan de fles; zodat je ze samen in de statiegeld automaat worden gegooid.

Hoeveel meta-data geef je af als je eerst je klantenkaart of appje scant.

Dit als inzet op de routine van de zelfscan-kassa? De vooruitgang, toch?
08-02-2024, 12:58 door Anoniem
Door Anoniem: Kentekens zijn ook niet ontworpen om mensen mee te volgen. En toch lukt het best aardig.
Over telefoons hebben we het dan maar niet eens.
De schaapjes zullen het wel gewoon accepteren. Laat iedereen een week weg blijven bij Jumbo, dan is het over. Maar nee... Niks te verbergen enzo.

Als ik me zo paranoide zou opstellen kan ik nergens meer naartoe. Camera systemen hangen al decennia in winkels; loop eens een gemiddelde Media Markt binnen. Sterker nog; daar mag je je tas vaak niet eens mee de winkel in nemen of wordt hij op voorhand al gecontroleerd.

Het controleren van jaszakken en/of tassen is ook al decennia lang het geval. Ik maar me daar geen zorgen over, ik zorg wel dat als ik bij de Action een pak Snickers koop ik de bon van de Action netjes in mijn tas heb zitten als ik de AH of Jumbo in loop, voor het geval ik een controle krijg.

Of ik nu een controle krijg bij een winkel omdat een andere klant iets heeft ingefluisterd, en zelfscan me er uit pikt voor een controle of een A.I. camera vind dat ik verdacht lang bij de chocola heb gestaan; het zal me biet zijn. Ik jat niet in een winkel, dus ik heb geen issue met een controle. Net zoals ik ook geen probleem heb met de security checks op Schiphol, of de trajectcontrole op de snelweg.
08-02-2024, 13:07 door Anoniem
Wat een gezeur hier.

Ik werk bij een Jumbo en deze KI-toepassingen zijn een welkome aanvulling op de standaard beveiliging binnen de winkel. Ik kan niet alles zien, mijn collega ook niet, en mijn leidinggevende evenmin. Als zo'n camera iets opmerkt en het goed functioneert ter bescherming tegen diefstal, dan heeft Jumbo gewoon een rechtvaardig belang. Misschien moeten mensen gewoon minder stelen bij de kassa; het begint ook een beetje bij jezelf, mensen.

Privacy is natuurlijk belangrijk. Maar een beetje minder privacy in ruil voor meer veiligheid is acceptabel, aldus mijzelf.
08-02-2024, 13:17 door Anoniem
Zoals ik al zei;
Jumbo is een dystopie aan het najagen.
Een paranoïde maatschappij waar ieder bij voorbaat wordt wantrouwd door computers, "big brother is watching you"...
Dit geeft mensen ook en onbehaagelijk gevoel en dit is een vorm van terreur.
08-02-2024, 13:21 door Anoniem
Als zo'n camera iets opmerkt en het goed functioneert ter bescherming tegen diefstal, dan heeft Jumbo gewoon een rechtvaardig belang. Misschien moeten mensen gewoon minder stelen bij de kassa; het begint ook een beetje bij jezelf, mensen.
Dat er wordt gezegd dat er veel wordt gestolen bij Jumbo kan ook zijn om te verantwoorden wat ze aan het doen zijn,
zo betrouwbaar zijn ze zelf blijkbaar ook niet.

https://nos.nl/artikel/2445073-jumbo-topman-van-eerd-op-vrije-voeten-hoofdverdachte-witwaszaak-nog-wel-vast
08-02-2024, 13:25 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een gezeur hier.

Ik werk bij een Jumbo en deze KI-toepassingen zijn een welkome aanvulling op de standaard beveiliging binnen de winkel. Ik kan niet alles zien, mijn collega ook niet, en mijn leidinggevende evenmin. Als zo'n camera iets opmerkt en het goed functioneert ter bescherming tegen diefstal, dan heeft Jumbo gewoon een rechtvaardig belang. Misschien moeten mensen gewoon minder stelen bij de kassa; het begint ook een beetje bij jezelf, mensen.

Privacy is natuurlijk belangrijk. Maar een beetje minder privacy in ruil voor meer veiligheid is acceptabel, aldus mijzelf.

Benjamin Fraklin zei ooit; "iemand die vrijheid opoffert voor een beetje (tijdelijke) veiligheid verdiend geen van beide."
Daarnaast is het makkelijk gezegd door een medewerker van de Jumbo.
Misschien wordt u ooit zelf ontslagen vanwege al die geautomatiseerde kassa's, dan bent u zelf ook de dupe van een computer systeem.
08-02-2024, 13:27 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een gezeur hier.

Ik werk bij een Jumbo en deze KI-toepassingen zijn een welkome aanvulling op de standaard beveiliging binnen de winkel. Ik kan niet alles zien, mijn collega ook niet, en mijn leidinggevende evenmin. Als zo'n camera iets opmerkt en het goed functioneert ter bescherming tegen diefstal, dan heeft Jumbo gewoon een rechtvaardig belang. Misschien moeten mensen gewoon minder stelen bij de kassa; het begint ook een beetje bij jezelf, mensen.

Privacy is natuurlijk belangrijk. Maar een beetje minder privacy in ruil voor meer veiligheid is acceptabel, aldus mijzelf.
Dat is een lulkoek verhaal aangezien er altijd een personeelslid bij die kassas staan en steekproefsgewijs controleren.
08-02-2024, 13:39 door Anoniem
Door Anoniem: Yeah, sure...... Bij Jumbo ben je bijvoorbaat crimineel
zodra je hun winkel binnenloopt.
Vrijwel alle supermarkten houden hun winkel in de gaten Jumbo is niet de enige en zeker niet de eerste.
08-02-2024, 13:39 door Anoniem
Door Anoniem: In de jaren '80 overleefden mensen het ook zonder al die extra camera's en "A.I." (Algoritmes)
Vraag me af waarom mensen er nu A.I.-terreur moet worden gepleegd?

Rond de vorige eeuw konden we ook prima uit met paard en wagen, waarom moeten we nu zo nodig allemaal een auto? Veertig jaar geleden had niemand een computer; waarom moet iedereen er nu zo nodig een in hun broekzak? 20 jaar geleden ging alles nog met contant geld; waarom nu overal pinnen.

Het heet vooruitgang. A.I. kan in heel veel gevallen een behoorlijke meerwaarde bieden. We worden alleen bang als we misschien wel op ongewenst gedrag aangesproken kunnen worden waar we jarenlang gewoon mee weg kwamen... Net als iedereen die nog net even door dat iets te donker oranje stoplicht reden en nu ineens geflitst worden omdat er een camera staat. Stel je voor dat je straks gepakt wordt met die batterijen in je binnenzak die je even was vergeten te scannen.
08-02-2024, 14:01 door Anoniem
Ach, dit lost zichzelf wel op. Jumbo gaat er uiteindelijk wel achter komen dat het heel makkelijk is om goede klanten kwijt te raken maar dat het heel moeilijk is ze weer terug te winnen.
08-02-2024, 14:25 door Anoniem
Door Anoniem: In de jaren '80 overleefden mensen het ook zonder al die extra camera's en "A.I." (Algoritmes)
In 1936 werd gemiddeld 29% van het inkomen van een huishouden uitgegeven aan voeding. In 1980 was dat ongeveer 22%. In 2018 was nog maar 8%. In 2020 was het weer hoger, ongeveer 13%, maar dat is nog altijd beduidend lager dan het in de jaren '80 was.

Dat onze uitgaven aan voedsel nu een stuk lager zijn dan toen betekent dat de hele productie- en distributieketen van voedsel steeds efficiënter is gaan werken, en de druk om daar nog verder in te gaan is voortdurend aanwezig, en dat werkt weer dingen als AI in camera's om winkeldiefstal te herkennen tevoorschijn.

Natuurlijk kan je terug naar de jaren '80 qua werkwijze, als je ook de hogere voedselprijzen die daaruit voortkomen accepteert. We zitten nu in de situatie waarin we nu zitten, met de afwegingen die deze tijd met zich meebrengt. Jumbo wil AI toepassen, en de vraag is of wat ze willen doen te ver gaat of niet.

Zoals Jumbo het presenteert lijkt het wel mee te vallen. Het oordeel daarover moet niet alleen worden overgelaten aan het bedrijf dat de toepassing wil. Ik houd op dit moment zowel rekening met de mogelijkheid dat dit heel vervelend uitpakt als met de mogelijkheid dat dit een voorbeeld is van hoe onder druk van de AVG nieuwe technieken op een manier worden ingezet die niet dystopisch uitpakt. Ik weet nog lang niet genoeg voor een definitief oordeel hierover.
08-02-2024, 14:43 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een gezeur hier.

Ik werk bij een Jumbo en deze KI-toepassingen zijn een welkome aanvulling op de standaard beveiliging binnen de winkel. Ik kan niet alles zien, mijn collega ook niet, en mijn leidinggevende evenmin. Als zo'n camera iets opmerkt en het goed functioneert ter bescherming tegen diefstal, dan heeft Jumbo gewoon een rechtvaardig belang. Misschien moeten mensen gewoon minder stelen bij de kassa; het begint ook een beetje bij jezelf, mensen.

Privacy is natuurlijk belangrijk. Maar een beetje minder privacy in ruil voor meer veiligheid is acceptabel, aldus mijzelf.
Jouw mening gaat niet boven de actieve privacy wetgeving en wat jij acceptabel vind heeft geen enkele waarde bij werkeljke uitvoering. Daar is alles mee gezegd.

Hoop dat je filiaal een up to date DPIA heeft voor invoering van enige A.I met data subject verwerking.
08-02-2024, 14:47 door Anoniem
Door Anoniem: Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten, dat gaat hier dus echt op. Gelukkig zijn er nog meer winkels
waar je boodschappen kunt doen.

De gasten hebben overduidelijk laten zien dat ze niet te vertrouwen zijn en voor tientallen miljoenen uit de schappen roven. Alsof ik mensen uitnodig voor een garage sale en aan het einde van de dag ook de familiejuwelen, mijn fiets en mijn autvelgen pleite zijn. De berichtgeving hierover toont vooral aan dat veel Nederlanders hypocriet en onbetrouwbaar zijn.
08-02-2024, 15:26 door Anoniem
"Wanneer Jumbo gebruikmaakt van slimme camera’s, wordt op basis van beweging een inschatting gemaakt of door een mens een product in een jas of tas wordt geplaatst. De slimme camera’s zijn niet ontworpen om specifieke mensen te herkennen of templates te creëren van gezichten, lichaamshoudingen of tred. Er is geen sprake van verwerking van biometrische gegevens

Hieruit blijkt dat men niet weet waar het over gaat. Ze begrijpen niet wat "verwerken van biometrische gegevens" betekent in de zin van de wet (artikel 4.2). Zodra je iemand filmt en ook nog eens zodra je die beelden door AI heen stuurt ben je bezig met verwerken van biometrische gegevens. Daarvoor zul je toch echt vooraf geinformeerde toestemming moeten vragen. Verder zul je vooraf moeten aangeven hoe lang de gegevens worden bewaard en exact met wie het wordt gedeeld, waar het is opgeslagen, etc. Je mag het niet opslaan buiten de EU waar geen gelijkwaardige wetgeving geldt.

Je mag dus ook niet er voor kiezen om niet te informeren waar dit plaats vind. Informeren is altijd verplicht. Dat moet in duidelijke bewoordingen, als er in vage termen wordt gesproken is er niet geinformeerd.

Alles bij elkaar zie ik niet hoe je het voor elkaar kan krijgen dan mensen die naar de supermarkt komen kan informeren. Dat betekent effectief dat er geen toestemming of andere grondslag is.
08-02-2024, 15:32 door Anoniem
Door Anoniem: Jouw mening gaat niet boven de actieve privacy wetgeving en wat jij acceptabel vind heeft geen enkele waarde bij werkeljke uitvoering. Daar is alles mee gezegd.

De Jumbo zal de verwerking ongetwijfeld toetsen bij de AP. En dat is in NL de enige instantie die er iets van zou mogen vinden.

[/quote]Hoop dat je filiaal een up to date DPIA heeft voor invoering van enige A.I met data subject verwerking.[/quote]
Dat hoop ik niet; ik hoop dat het moederbedrijf die heeft, en niet elk individueel filiaal.
08-02-2024, 16:02 door Anoniem
Het zaait nu al verdeling achterdocht en terechte privacyzorgen, de schade is al gedaan.
En die teoep wil men overal ophangen, overal "AI's" die mensen in de gaten houden, als dat big brother scherm die ieder aankijkt in de film 1984 uit 1984..Willen we dat nou echt?
08-02-2024, 16:42 door Anoniem
Het heet vooruitgang.
Vertel mij eens wat vooruitgang de mens zelf heeft gemaakt, kom je op niets uit wij moeten nog steeds
het zelfde doen om te overleven als de oermens of wat dat mag zijn.
08-02-2024, 16:47 door karma4
Door Anoniem: Jouw mening gaat niet boven de actieve privacy wetgeving en wat jij acceptabel vind heeft geen enkele waarde bij werkeljke uitvoering. Daar is alles mee gezegd.
Hoop dat je filiaal een up to date DPIA heeft voor invoering van enige A.I met data subject verwerking.

De privacywetgeving gaat niet boven de gewone wetgeving met burgerrecht en strafrecht.
Dat privacy zelfs boven grondrechten en mensenrechten gesteld wordt is gewoon te triest voor woorden.

Oproepen tot diefstal oplichtingen en erger onder het mom van privacy is de ondermijning van recht op privacy.
08-02-2024, 16:47 door Anoniem
Door Anoniem:
"Wanneer Jumbo gebruikmaakt van slimme camera’s, wordt op basis van beweging een inschatting gemaakt of door een mens een product in een jas of tas wordt geplaatst. De slimme camera’s zijn niet ontworpen om specifieke mensen te herkennen of templates te creëren van gezichten, lichaamshoudingen of tred. Er is geen sprake van verwerking van biometrische gegevens

Hieruit blijkt dat men niet weet waar het over gaat. Ze begrijpen niet wat "verwerken van biometrische gegevens" betekent in de zin van de wet (artikel 4.2). Zodra je iemand filmt en ook nog eens zodra je die beelden door AI heen stuurt ben je bezig met verwerken van biometrische gegevens. Daarvoor zul je toch echt vooraf geinformeerde toestemming moeten vragen.
Sla nooit over om even de definities te lezen. Dit is de definitie van biometrische gegevens uit de AVG (nadruk door mij toegevoegd):
„biometrische gegevens”: persoonsgegevens die het resultaat zijn van een specifieke technische verwerking met betrekking tot de fysieke, fysiologische of gedragsgerelateerde kenmerken van een natuurlijke persoon op grond waarvan eenduidige identificatie van die natuurlijke persoon mogelijk is of wordt bevestigd, zoals gezichtsafbeeldingen of vingerafdrukgegevens;
Als de eenduidige identificatie of bevestiging daarvan ontbreekt valt het niet onder wat de AVG onder biometrische gegevens verstaat. Dat het op zich best als biometrie te bestempelen valt doet er niet toe, binnen de AVG geldt de geciteerde definitie, dat is de wat de AVG bedoelt als er "biometrische gegevens" staat.
08-02-2024, 16:48 door Anoniem
De Jumbo zal de verwerking ongetwijfeld toetsen bij de AP. En dat is in NL de enige instantie die er iets van zou mogen vinden
Bij Jumbo kennen ze volgens mij de privacy regels nog niet maar beweren zich hier wel aan te houden. Ik ga er
van uit dat dit een reactie van een Jumbo medewerker, de meeste op deze site kennen de regels wel.

https://commission.europa.eu/law/law-topic/data-protection/data-protection-eu_nl
08-02-2024, 16:58 door Anoniem
De berichtgeving hierover toont vooral aan dat veel Nederlanders hypocriet en onbetrouwbaar zijn.
Dit geloof ik niet, ik heb bij mijn reactie een link bij gedaan dat wil dus niet zeggen dat die geldt voor alle Nederlanders.
De meeste Nederlanders zijn echt betrouwbaar maar die link bewijst dat dit niet voor iedereen geldt, zie hier onder,
ik heb deze er nog maar bij gezet.

https://nos.nl/artikel/2445073-jumbo-topman-van-eerd-op-vrije-voeten-hoofdverdachte-witwaszaak-nog-wel-vast
08-02-2024, 16:59 door Anoniem
Door karma4: Oproepen tot diefstal oplichtingen en erger onder het mom van privacy is de ondermijning van recht op privacy.
Niemand roept op tot diefstal, oplichting of erger. Dit gaat alleen maar over de vraag of een specifieke preventiemaatregel door de beugel kan of niet. Als er bezwaren zijn tegen deze aanpak zijn er ook andere preventiemaatregelen mogelijk.

En stop eens met eeuwig te doen alsof iedereen die voor privacy opkomt bezig is privacy te ondermijnen. Dat slaat nergens op.
08-02-2024, 17:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: In de jaren '80 overleefden mensen het ook zonder al die extra camera's en "A.I." (Algoritmes)
Vraag me af waarom mensen er nu A.I.-terreur moet worden gepleegd?

Rond de vorige eeuw konden we ook prima uit met paard en wagen, waarom moeten we nu zo nodig allemaal een auto? Veertig jaar geleden had niemand een computer; waarom moet iedereen er nu zo nodig een in hun broekzak? 20 jaar geleden ging alles nog met contant geld; waarom nu overal pinnen.

Het heet vooruitgang. A.I. kan in heel veel gevallen een behoorlijke meerwaarde bieden. We worden alleen bang als we misschien wel op ongewenst gedrag aangesproken kunnen worden waar we jarenlang gewoon mee weg kwamen... Net als iedereen die nog net even door dat iets te donker oranje stoplicht reden en nu ineens geflitst worden omdat er een camera staat. Stel je voor dat je straks gepakt wordt met die batterijen in je binnenzak die je even was vergeten te scannen.
Adolf vond zijn werk ook vooruitgang, veel mensen waren het er terecht mee oneens.
Het ligt er maar net aan wat mensen als vooruitgang zien, maar dit heeft meer te maken met een schending dan vooruitgang.
De Chinese Social credit Score is ook nieuw, maar tegelijkertijd absoluut geen vooruitgang, meer apparatuur dat wordt misbruikt om mensen in de gaten te houden en ze te bespioneren.
Als ze fout oversteken komen ze op een schandpaalscherm aan de overkant van de weg met hun naam en adres.
Dit is een beetje in die richting, ik zie de vooruitgang er niet van in, het zijn middeleeuse praktijken.
08-02-2024, 17:33 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Jouw mening gaat niet boven de actieve privacy wetgeving en wat jij acceptabel vind heeft geen enkele waarde bij werkeljke uitvoering. Daar is alles mee gezegd.
Hoop dat je filiaal een up to date DPIA heeft voor invoering van enige A.I met data subject verwerking.

De privacywetgeving gaat niet boven de gewone wetgeving met burgerrecht en strafrecht.
Dat privacy zelfs boven grondrechten en mensenrechten gesteld wordt is gewoon te triest voor woorden.

Oproepen tot diefstal oplichtingen en erger onder het mom van privacy is de ondermijning van recht op privacy.
Privacy wetgeving *is* gewone wetgeving.
Leg jij maar eens uit welke wetgeving het mogelijk maakt om dit als bedrijf zonder toetsing door te voeren.

Ze zijn in 2020 op de vingers getikt, 2023 individuele filiaen ook om exact hetzelfde en dat gaat in 2024 niet veranderen behalve dat ze mogelijk boete krijgen als ze het weer niet getoetst hebben. En gezien het ontbreken van een AP bulletin over dit vermoed ik al wel wat het antwoord gaat zijn op die vraag.
08-02-2024, 17:35 door Anoniem
Camera's zoals vroeger okee, die werden vaak nadat er niks was gebeurd gewist, maar zodra ze aan een cloud-netwerk worden gekoppeld evenals ad-netwerken, big-tech en sleepwetten dan gaat men te ver.
Uiteraard voelen mensen zich hier zeer onbehagelijk bij, dat lun je niemand kwalijk nemen, privacy is immers een grondrecht om een goede reden.
08-02-2024, 18:50 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een gezeur hier.

Ik werk bij een Jumbo en deze KI-toepassingen zijn een welkome aanvulling op de standaard beveiliging binnen de winkel. Ik kan niet alles zien, mijn collega ook niet, en mijn leidinggevende evenmin. Als zo'n camera iets opmerkt en het goed functioneert ter bescherming tegen diefstal, dan heeft Jumbo gewoon een rechtvaardig belang. Misschien moeten mensen gewoon minder stelen bij de kassa; het begint ook een beetje bij jezelf, mensen.

Privacy is natuurlijk belangrijk. Maar een beetje minder privacy in ruil voor meer veiligheid is acceptabel, aldus mijzelf.
Het maakt mij niet zoveel wat jij denkt of doet bij Jumbo,
helaas zijn niet alle Jumbo medewerkers zo begripvol als jij.
Hier een staaltje van eerst de klant van diefstal beschuldigen, vervolgens die dezelfde klant niet willen geloven, om over te gaan tot ongepast geweld.
https://nos.nl/op3/artikel/2035957-jumbo-ontslaat-personeel-na-geweld-tegen-klant
09-02-2024, 09:31 door Anoniem
Door Anoniem: In 1936 werd gemiddeld 29% van het inkomen van een huishouden uitgegeven aan voeding. In 1980 was dat ongeveer 22%. In 2018 was nog maar 8%. In 2020 was het weer hoger, ongeveer 13%, maar dat is nog altijd beduidend lager dan het in de jaren '80 was.

Dat onze uitgaven aan voedsel nu een stuk lager zijn dan toen betekent dat de hele productie- en distributieketen van voedsel steeds efficiënter is gaan werken, en de druk om daar nog verder in te gaan is voortdurend aanwezig, en dat werkt weer dingen als AI in camera's om winkeldiefstal te herkennen tevoorschijn.


Dit is echt de grootste onzin allertijden...
Dat is als zeggen dat dinosaurussen door iphones uitsterven, immers, nu zijn er meer iphones dan vroeger en nu zijn er minder dinosaurussen...

Als ervaringsdeskundige (iemand die in de jaren 80 daadwerkelijk geleefd heeft) kan ik zeggen dat de reden dat men in 1980 22% zou uitgeven aan eten, niet was omdat eten duur was, maar omdat er een gigantische inflatie was op dat moment. Dan geeft men relatief veel uit aan eten en veel minder aan de rest, want die wordt minder geraakt door inflatie of zelfs goedkoper. Dus de rest van de uitgaven minder om die producten door inflatie goedkoop was. Een groot huurhuis kostte 200 gulden, aka 90 euro per maand... Nu ben je 1300 euro voor een rijtjeshuis kwijt.

Efficientie in de voedselindustrie is overigens niet altijd goed... Ik haal dan altijd een ervaring aan met een grote nederlandse supermarkt... Stel je voor een diepvriespizzabakker... deze maakt goede diepvriespizzas (ja, kan schijnbaar)... en deze wordt benaderd door een grote supermarkt. Willen jullie diepvriespizza's voor ons maken? Bedrijf zegt na enige aarzeling ja, want werken voor zo'n grote supermarkt lijkt in eerste instantie geweldig.... Na een poosje diepvriespizza's te maken voor zo'n supermarkt zegt zo'n supermarkt... "jullie maken nu een paar pizza's voor ons, wat nu als jullie voor efficientie ipv 1 nu 8 smaken voor ons gaan maken?"... bedrijf denkt.. hmm, meer omzet, waarom niet? dus pizzaboer gaat 8 pizza's maken voor de grote supermarkt... betekent wel dat de kleine klantjes nu niet meer geleverd kunnen worden maar de grootgrutter wel... en dat lijkt belangrijk... na een poosje komt de supermarkt met de vraag.. waarom maken jullie niet AL onze diepvriespizza's? lastige keuze maar pizzaboer doet het toch... grote klant, moet je blij houden... alle kleine klantjes wordt nu verteld dat ze geen ruimte meer hebben om hen te leveren... de grote supermarkt wordt nu de enige klant... op een gegeven moment komt er een incident... een onzin incident, een bs argument en de supermarkt zegt 'jullie moeten nu voor 10% goedkoper produceren want (vul in: economie slecht, grondstofprijzen omhoog, staking vakkenvullers, winterbanden voor de 3e porsche, any onzin will do)
Dus je teert in op je marge en doet het voor 10% goedkoper... Daarna komt de supermarkt met de melding.. jullie moeten nu voor de helft van de prijs produceren want (vul andere drogreden in: concurentie moordend van andere supermarkten, inflatie, zomerbanden voor de 2e ferrari)... en dan ga je bedenken dat dit niet goed gaat vliegen... de helft betekent geen marge, en bij elk probleem heb je meteen dikke shit... dus ga je de kaas vervangen door analoog, de bodem bijmengen met bloem ipv tarwe, de tomatensaus aanlengen, 10% minder groente op de pizza, de fruit uit china ipv zuid-amerika enz enz... De 'geweldige' pizza is nu door de 'efficientie'molen van de supermarkt om zeep geholpen...
Ik hoef je niet te vertellen dat de pizzabakker inmiddels niet meer bestaat en waarom diepvriespizza's nu als karton smaken met tomatensnot en een paar verdwaalde onidentificeerbare dingen wat groenten moet voorstellen..
09-02-2024, 10:52 door Anoniem
Wat er op den duur dreigt is, een volledig verbod op ‘verkeerd denken’
en dat met strenge straffen bij niet-naleving. Ook bij de Jumbo.

Dat zoals nu al in wetgeving wordt vastgelegd in Canada en
als je niet "netto-nul" denkt over fossiele brandstoffen bijvoorbeeld,
kun je in het gevang belanden.

Het anders denken dan men van hogerhand wenst, dat zal strafbaar gesteld worden
en uitgebannen. Knettergek, daar niet van, maar daar wil men heen. Ook de EU.
Globaal denken dus en volgens de voorschrigften der elitaire voorstanders.

George Orwell als manual gebruikien, maar het kan altijd nog een graadje erger.

Het leest als een regel uit het boek Openbaringen van Johannes van Padmos (Apokalyps)
over een helse eindtijd met een bedreiging van/voor een derde der mensheid.
Is die tijd nu reeds aangebroken of staat die al voor de deur?

Waar is nog enige vrijheid van meningsuiting? Hier nog wel dus, houden zo!

#laufer
09-02-2024, 16:43 door Anoniem
Beetje idiote gedachtegang bij de Jumbo.

We verzinnen een oplossing voor een probleem dat niet bestaat in de vorm van een zelfscan kassa. Vervolgens lopen mensen met producten naar buiten zonder ze af te rekenen en gaan we er nog meer geld tegen aan smijten om dat probleem weer op te lossen, terwijl die kassamedewerkers in dienst houden juist ervoor zorgde dat mensen een inkomen hadden en niet hoeven te stelen. Uiteraard moeten de producten dan nog duurder worden zodat nog meer mensen gaan overwegen iets zonder betalen mee te nemen. En als eerlijke klant mag je dus op geen enkele manier afwijken van het gedrag van een voorgeprogrammeerde kudde, omdat je anders direct een verdachte bent met kwade bedoelingen, ook al ben je juist iemand die principieel en correct is en gewoon zichzelf wil zijn en niet moet gaan nadenken over hoe zijn gedrag geintrepeteerd zal worden door iets vaags ergens in een cloud. Voor klanten die wel leven naar fatsoensnormen en -waarden is dit discriminatie en intimidatie.

Wat een mafkezen daar in de top, ik gun ze in ieder geval geen rode cent meer!

Misschien moeten ze bij de ingang alleen mensen binnenlaten met een geldig Europees ID bewijs.
12-02-2024, 14:33 door Anoniem
Wie wil weten in welke winkels de slimme camera's worden gebruikt moet dit via het serviceformulier op de website van Jumbo opvragen, aangezien de supermarkt dit niet direct duidelijk maakt.

Je kan het opvragen omdat ze niet duidelijk maken of er camerra's aanwezig zijn. Huh? Hiervoor bestaat wetgeving
De winkeleigenaar of de werkgever moet duidelijk aangeven dat er een videocamera hangt. Is het niet duidelijk dat er cameratoezicht is? Dan is hij in overtreding.

bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overvallen-straatroof-en-woninginbraak/regels-cameratoezicht
13-02-2024, 11:20 door Anoniem
Wat we hier even uit het oog verliezen is dat Jumbo meewerkt aan totale controle.

Het probleem van totale controle is dat mensen geen fouten meer mogen maken.

En daar dus ook niets meer van leren.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.