image

Amerikaanse zorgverzekeraars mogen geen zorg op basis van AI weigeren

vrijdag 9 februari 2024, 12:26 door Redactie, 1 reacties

Amerikaanse zorgverzekeraars mogen geen zorg op basis van AI of algoritmes weigeren, zo heeft het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid in een memo duidelijk gemaakt (pdf). Het gaat dan specifiek om behandelingen die door het Medicare-programma van de Amerikaanse overheid worden gedekt. In een richtlijn maakt het ministerie duidelijk dat essentiële medische diensten niet geweigerd mogen worden op basis van technologie-gedreven beslissingen.

Verzekeraars mogen AI wel toepassen bij het vaststellen van dekkingen. De technologie mag echter niet worden ingezet om zorgverzekeringsregels en medisch noodzakelijke standaarden terzijde te schuiven, zo staat in de memo vermeld. Ook maakt het ministerie zich zorgen dat verzekeraars AI gebruiken om dekking voor post-acute zorg en andere medische diensten te weigeren, waarbij naar antidiscriminatiewetgeving wordt gewezen.

Er zijn inmiddels verschillende zaken in de Verenigde Staten waarbij de grootste verzekeraars algoritmes gebruikten om zorg aan patiënten te weigeren, wat voor kritiek en aandacht van de overheid zorgde. Tevens zijn er zorgen dat AI-systemen leiden tot het discrimineren van patiënten gebaseerd op afkomst, geslacht, seksuele oriëntatie en handicaps.

De door het ministerie uitgebrachte memo is vooral bedoeld als verduidelijking van bestaande regels, maar daarin staat ook dat er strenger zal worden gecontroleerd op het naleven van de regels door verzekeraars. Gisteren werd het gebruik van AI in de gezondheidszorg ook door een commissie van de Amerikaanse senaat besproken.

Reacties (1)
09-02-2024, 17:40 door Anoniem
Korte samenvatting en commentaar hierop:

https://arstechnica.com/science/2024/02/ai-cannot-be-used-to-deny-health-care-coverage-feds-clarify-to-insurers/

De betreffende AI-tool 'nH Predict' is ontwikkeld uit een database van zes miljoen patiënten.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.