image

Reddit hoeft ip-adressen gebruikers niet met filmbedrijven te delen

zaterdag 10 februari 2024, 09:34 door Redactie, 8 reacties

Reddit hoeft ip-adressen van gebruikers die piraterij op het platform bespreken niet met filmbedrijven te delen, zo heeft een Amerikaanse rechter opnieuw geoordeeld. Filmbedrijven Voltage Holdings en Screen Media Ventures wilden zeven jaar aan logbestanden met ip-adressen van zes Reddit-gebruikers die piraterij-gerelateerde reacties hadden geplaatst.

De filmbedrijven willen niet de Redditors voor de rechter slepen, maar hun internetprovider. De gebruikers stellen op Reddit namelijk dat hun internetproviders weinig doen tegen piraterij. Bij de eerdere dagvaardingen verstrekte Reddit gegevens van één gebruiker die zijn internetprovider bij naam noemde. Gegevens van de andere Redditors werden niet verstrekt, omdat de website zo het recht op anonieme meningsuiting van gebruikers wil beschermen. De rechter ging daar destijds ook in mee en stelde dat het recht op anonieme meningsuiting zwaarder weegt dan het belang van rechtenhouders om aanvullend bewijsmateriaal te verkrijgen.

In de nieuwste aanklacht hebben de filmbedrijven verschillende reacties van Redditors vermeld waaruit zou moeten blijken dat hun internetprovider weinig doet tegen recidivisten, of dat de lakse houding juist potentiële piraten aantrekt. De filmbedrijven hadden een dagvaarding bij Reddit ingediend. In tegenstelling tot eerdere dagvaardingen waarbij namen, e-mailadressen en ip-adressen werden gevraagd, verzocht de laatste dagvaarding alleen ip-adressen van Redditors. Het populaire discussieplatform reageerde echter niet op de dagvaarding. Daarop stapten Voltage Holdings en Screen Media Ventures naar de rechter, in de hoop dat die Reddit zou dwingen om alsnog de gevraagde gegevens te verstrekken.

Wederom oordeelde de rechter dat het recht op anonieme meningsuiting zwaarder weegt dan de belangen van rechtenhouders. Daarbij stelde de rechter ook dat het verzoek om alleen ip-adressen ten opzichte van de identiteiten van de Redditors alleen een onderscheid zonder verschil is. Verder merkte de rechter op dat de filmbedrijven ook de reacties van de Redditors kunnen printen en gebruiken in een rechtszaak tegen de internetproviders, zo melden TorrentFreak en Ars Technia.

Reacties (8)
10-02-2024, 22:21 door Anoniem
Ruikt naar juridisch geweld gebruiken om providers af te dwingen dat ze kleuterjuf gaan spelen (en dus ook eigen klanten weg te jagen). Platprocederen. Wat in de USA enorm in de papieren kan lopen. En tref je de verkeerde rechter je ook nog exorbitant hoge claims moet betalen. Die regelmatig helemaal niet in verhouding staan met de reëel "geleden" schade.

Wat magertjes dat de rechter enkel de anonieme vrijheid van meningsuiting erbij haalt en zwaarder laat wegen. Als mijn eigen provider zich daarmee zou bemoeien ben ik gelijk weg.

Daarnaast kunnen uitingen op internet ook niks met meningsuiting te maken hebben, maar met expressie. Wat heel iets anders is. Zo heeft de nachtwacht nog nooit een mening gehad. De mona lisa ook niet. Je kunt die laatste wel irritant vinden omdat je niet weet wat ze daar zo stom geheimzinnig zit te lachen. Maar ze gaat er gewoon mee door. Het zelfde geldt voor gedichten en romans. Maar kan ook net zo goed een tekst op internet zijn. Een commentaar kan ook creatief zijn, en helemaal niet de bedoeling hebben om een eigen gelijk af te dwingen. Sailliant is wel; ik heb onze grondwet er nog eens op nageslagen. Maar het lijkt erop onze vrijheid van expressie daarin een ondergeschoven kindje van de vrijheid van meningsuiting is. Terwijl de vrije expressie een hoeksteen van onze vrijheid is. Hoe steviger de dictatuur, hoe meer kunstenaars, schrijvers en zelfs journalisten er in de bak zitten. Stel je voor dat de vrije doorgang van expressie via internet providers aan banden gelegd zou worden.
10-02-2024, 23:15 door Anoniem
Misschien als ze betere films maken verkopen ze ook beter, evenals het dumpen van Blackrocks ESG ratings, het helpt echt. (-;
10-02-2024, 23:16 door Anoniem
niet om piraterij goed te praten, maar de filmindustrie is zelf ook niet voorbeeldig te noemen.

Kijk bijvoorbeeld hoe Disney de Amerikaanse copyright termijn op Disney figuren
keer op keer heeft laten oprekken door grof te lobbyen:
https://www.theiplawblog.com/2016/02/articles/copyright-law/disneys-influence-on-united-states-copyright-law/

mijn moeder zei vroger wel: 'waar twee kijven hebben er twee schuld'...
11-02-2024, 15:04 door Anoniem
Dit is gewoon de eerste stap naar wereldwijde censuur op basis van kapitalisme
11-02-2024, 15:51 door Anoniem
Inderdaad

- patenten maximaal 20 jaar beschermd (en terecht)
- waarom dan een copyright tot 70 jaar na de dood van de maker

Inderdaad: lobby. Lobby. Lobby.
Alsof een maker van kunst, boek, film niet zou kunnen rondkomen van rechten voor 20 jaar.
Scheefgroei dat internationaal moet worden recht gezet.
12-02-2024, 08:50 door Anoniem
Door Anoniem: Inderdaad
Alsof een maker van kunst, boek, film niet zou kunnen rondkomen van rechten voor 20 jaar.
Scheefgroei dat internationaal moet worden recht gezet.

Volgens mij is dit ook een deel van het probleem, natuurlijk niet voor de Disney’s van de wereld maar voor de kleine partijen/individuen. Dat je voor acteren in een wereldberoemde tv show maar een paar honderd dollar aan “residuals” ontvangt per jaar. Dan kan je het keer 20 doen maar is het nog steeds niet iets waar je van kan rondkomen.
12-02-2024, 14:19 door Anoniem
"Verder merkte de rechter op dat de filmbedrijven ook de reacties van de Redditors kunnen printen en gebruiken in een rechtszaak tegen de internetproviders, zo melden "

Ik denk dat dit doorslag gevend was.
12-02-2024, 17:05 door Anoniem
Die film bedrijven kunnen mij de pot op ik kijk al jaren geen hollywood fims en series meer. En dat bevalt mij prima.
Al die woke propaganda komt mij de spuigaten uit. Wat ze produceren is voornamelijk lege bagger. Geen titels die je na een jaar of 2 nog herinnerd als goed of iconisch.
De betere films werden nog in de jaren 80 gemaakt naar mijn mening.
Maar die kun je ook kijken met een ziggo, netflix of videoland abonnement mocht je dat willen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.