image

AP verleent vijfhonderdste vergunning voor zwarte lijst met winkeldieven

maandag 12 februari 2024, 11:47 door Redactie, 6 reacties

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de vijfhonderdste vergunning verleend waarmee winkels een zwarte lijst met winkeldieven kunnen bijhouden en delen, zo laat de privacytoezichthouder vandaag weten. Winkeliers met zo’n vergunning kunnen elkaar in een afgebakend gebied waarschuwen voor winkeldieven en mensen die overlast geven.

Winkeliers die een vergunning voor een collectief winkelverbod hebben, mogen met elkaar namen en foto’s delen van mensen die meerdere keren hebben gestolen uit winkels in een bepaald winkelgebied. Of die vaker voor overlast hebben gezorgd. "Winkeliers moeten elkaar kunnen waarschuwen’, zegt AP-vicevoorzitter Monique Verdier. "Jij kunt als drogist de dief die jij al twee keer hebt betrapt wel weren uit jouw winkel, maar je wilt natuurlijk niet dat diezelfde dief het dan bij een collega-ondernemer probeert. Ondernemers willen op elkaar kunnen letten en samen voor een veilige buurt zorgen."

Er gelden wel voorwaarden aan het gebruik van de zwarte lijst. Winkeliers mogen niet zomaar foto's van winkeldieven delen via bijvoorbeeld e-mail of WhatsApp. Er zitten namelijk grote risico’s aan het delen van dit soort persoonsgegevens, zegt Verdier: "Als jij bekend komt te staan als een dief, dan kun jij daar de rest van je leven last van hebben. Bijvoorbeeld bij het vinden van een baan. Zeker als die informatie op internet belandt." Winkels moeten daarom een vergunning bij de privacytoezichthouder aanvragen.

Bij vergunningaanvragen is het verplicht om een protocol en risicoanalyse (DPIA) op te sturen. In een protocol staat onder andere hoe de ondernemer de gegevens verwerkt en onder welke voorwaarden een ‘raddraaier’ op de zwarte lijst terecht kan komen. "Het is niet nodig zomaar foto’s van overlastgevers op de winkelruit te plakken. Dat is een veel te grote inbreuk op de privacy. Zoiets valt veel beter te regelen. Namelijk met een vergunning en een goed doortimmerde, collectieve aanpak", aldus Verdier.

Reacties (6)
12-02-2024, 14:18 door Bond-James-Bond
Mevrouw Verdier doet nu precies wat ze niet moet willen doen. Het is niet aan winkeliers om deze gevoelige persoonsgegevens te delen. We hebben de mond vol van China en hun totale grip op de bevolking en hier gaat de Autoriteit Persoonsgegevens ook op deze stoel zitten en geeft toestemming om de gegevens van vermeende boeven te delen onderling. Bizar en verontrustend dat dit zo maar kan. De taak van boevenvangen of uitsluiten is niet aan de winkeliers. Dit is aan de staat of gemeente. De overheid kan zijn taken niet meer aan en dan gaan we op deze bizarre manier taken uitdelen. Precies om de reden die mevrouw Verdier zelf aangeeft, bij het lekken van deze gevoelige persoonsgegevens kunnen mensen voor hun leven beschadigen om de belangen van de winkeliers te laten prevaleren. Dat moet je niet op deze wijze willen organiseren.
12-02-2024, 16:45 door Anoniem
Door Bond-James-Bond: Mevrouw Verdier doet nu precies wat ze niet moet willen doen. Het is niet aan winkeliers om deze gevoelige persoonsgegevens te delen. We hebben de mond vol van China en hun totale grip op de bevolking en hier gaat de Autoriteit Persoonsgegevens ook op deze stoel zitten en geeft toestemming om de gegevens van vermeende boeven te delen onderling. Bizar en verontrustend dat dit zo maar kan. De taak van boevenvangen of uitsluiten is niet aan de winkeliers. Dit is aan de staat of gemeente. De overheid kan zijn taken niet meer aan en dan gaan we op deze bizarre manier taken uitdelen. Precies om de reden die mevrouw Verdier zelf aangeeft, bij het lekken van deze gevoelige persoonsgegevens kunnen mensen voor hun leven beschadigen om de belangen van de winkeliers te laten prevaleren. Dat moet je niet op deze wijze willen organiseren.

Als je niks steelt, heb je ook niks te vrezen ! Kortom.... het is aan jezelf of je op zo'n lijst komt of niet ! Effe los van wat je beschrijft !
12-02-2024, 18:43 door Anoniem
Door Anoniem:
Als je niks steelt, heb je ook niks te vrezen ! Kortom.... het is aan jezelf of je op zo'n lijst komt of niet ! Effe los van wat je beschrijft !

Dus je hebt een ongelimiteerd vertrouwen in bedrijven dat die niets fout doen.

Dat mag, maar je hebt wel te respecteren dat andere mensen het anders zien dan jij.
12-02-2024, 18:47 door Anoniem
Als jij bekend komt te staan als een dief, dan kun jij daar de rest van je leven last van hebben

kijk, en DAAR gaat het al mis... we vinden het schijnbaar normaal in nederland dat mensen stelen, met vuurwapena van groenlinksers woonboten overvallen enz... en je moet er als je dan ook nog zo dom bent dat je betrapt wordt ook geen 'last' van kunnen krijgen...

zonder gevoel van schuld (of schaamte) is er geen rechtstaat mogelijk... en als je ermee weg komt 'scott free' dan is er geen schuldgevoel... en waarom zou je er dan mee ophouden...

mein dein is bij de makro-terroristen niet ingegoten tijdens de opvoeding...
12-02-2024, 21:26 door Anoniem
Lol, winkeliers doen soms rare dingen hoor!
Ook als men zoch alleen al "vreemd" gedraagd (anders dan andere mensen) worden mensen al snel geweerd via zo'n systeem, hoef je helemaal niets verkeerds voor te doen... Bewijslast is niet vereist, alleen maar een screenshot van de video-opname van je gezicht.
Het is geen politie ofzo die zich aan allerlei regels houd. (Voor het groitste gedeelte)
Het is gewoon Jan en alleman die voor rechter gaan spelen.
Stelen is verkeerd, en daar kan men gewoin de politie voor bellen, en deze personen een straatverbod geven, maar dan wel via officiele wegen.
13-02-2024, 06:19 door Anoniem
Door Anoniem: Lol, winkeliers doen soms rare dingen hoor!
Ook als men zoch alleen al "vreemd" gedraagd (anders dan andere mensen) worden mensen al snel geweerd via zo'n systeem, hoef je helemaal niets verkeerds voor te doen... Bewijslast is niet vereist, alleen maar een screenshot van de video-opname van je gezicht.
Het is geen politie ofzo die zich aan allerlei regels houd. (Voor het groitste gedeelte)
Het is gewoon Jan en alleman die voor rechter gaan spelen.
Stelen is verkeerd, en daar kan men gewoin de politie voor bellen, en deze personen een straatverbod geven, maar dan wel via officiele wegen.

Als dat zo goed zo werken denk je dan echt dat winkeliers op zoek zijn naar alternatieven?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.