image

Het filmen van de openbare weg is toch niet toegestaan? Hoezo mag Justitie dergelijke beelden dan wel vorderen?

woensdag 14 februari 2024, 14:32 door Arnoud Engelfriet, 9 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Juridische vraag: In je vraag van 31 januari ging je in op de strafbaarheid van camerabeelden wissen. Maar je negeert daarbij dat die beelden per definitie zelf al strafbaar zijn, omdat de openbare weg filmen helemaal niet mag (AVG). Dus volgens mij volstaat het om aan te geven dat je de openbare ruimte die zichtbaar is binnen het beeldgebied van je camera, middels een filter wegfiltert (geblurd of afgedekt) voordat e.e.a. opgenomen wordt, e.e.a. conform de voorschriften van de AP.

Antwoord: Het is natuurlijk prima als je met een filter zorgt dat je niet nodeloos de openbare weg filmt. En als de politie dan beelden bij je vordert, dan is dat vrij simpel: u mag de blokjes hebben maar meer heb ik niet. De enige echte eis is natuurlijk dat je ook echt een filter hébt – niet bluffen als oom agent aan de deur staat met een vordering, en ook niet snel naar boven rennen en een blurretje doen.

Dat je de openbare weg “helemaal niet” mag filmen, is wat mij betreft wel echt te kort door de bocht. Als die openbare weg onvermijdelijk is bij je bewakingstaak, of het anderszins noodzakelijk is dat je ook die opneemt, dan mag dat prima. Denk aan een juwelier die camera's ophangt na een ramkraak: je moet dan de weg wel filmen om de gezichten van de inzittenden in beeld te krijgen.

Veel mensen die de openbare weg filmen met een aangebrachte camera zullen de AVG schenden, al is het maar omdat ze geen duidelijke waarschuwing hebben (of een privacyverklaring). Het is alleen niet strafbaar om de AVG te overtreden (dat is bestuursrecht, iets heel anders). En de AVG zegt nergens dat wie beelden in strijd met die wet maakt, ze niet mag afgeven aan Justitie. Noncompliance is gewoon jouw probleem, eventueel krijg je boetes (niet bij particulieren) maar dat is het.

Geen duidelijke waarschuwing geeft wel een ander probleem: het is strafbaar om met een aangebrachte camera de openbare weg te filmen als dat niet duidelijk is aangekondigd (art. 441b Strafrecht). Als de camera zelf niet pontificaal zichtbaar is, dan ben je dus strafbaar als je geen bordje ophangt. Alleen, dan geldt de algemene regel dat wetsovertreding door een burger geen reden is om bewijs uit te sluiten. Alleen wetsovertreding door de politie kan die discussie starten. En dan nog: in Nederland zegt de rechter dan ‘foei’ en gebruikt ie het bewijs toch met de toverformule “de verdediging is niet in haar belangen geschaad”.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (9)
14-02-2024, 17:02 door Anoniem
Op zich is een vordering een vordering. Het moge zijn dat het strafbaar is als je dan de beelden niet afgeeft. Tenzij die beelden helemaal niet bestaan.

De vorderaar zal zelf in elk geval bewijs moeten hebben dat je beelden hebt.

Daarnaast is er nog een technisch probleem. Als je bestanden wist, dan blijft van de files niks meer over. Dus ook geen bewijs over wanneer de beelden zijn gewist. Ik denk dus dat als de politie verschijnt met een vordering aan de deur, je die beleefd kunt aannemen en belooft te gaan kijken wat je voor de vordering kunt doen. Je hoeft dus echt niet naar boven te hollen. Hoe vaak ik zelf wat dat betreft niet wist hoe snel een graag ik mee wou werken, terugbelde naar de politie, om te horen dat de bewuste rechercheur op cursus was, enkel halve dagen werkte, die dingen... Zo een haast is er meestal niet bij. Van die kant. Als het enkel brengen van een vordering aan de deur is, kun je ook rustig zeggen dat je straks even gaat kijken. Want soms doet ie het niet. En je hebt even dringend wat meer te doen, u valt mij wel op dak op een ongelukkig moment. Dan kan en mag een agent echt niet de pepperspray of de taser pakken. Hij kan enkel wachten bij de deur.

Dan is er nog een technisch probleem. Namelijk dat je wel apparatuur aangeschaft kunt hebben. Maar niet verplicht die hele handleiding erbij uit je hoofd moet kennen. Zelfs al ken je die wel uit je hoofd, dan heb je nog altijd zwijgrecht. Dat je niet wist dat die rooie knop voor wissen was, omdat je die nog nooit gebruikt heb, en er in je zenuwen op gedrukt hebt, ga dan maar bewijzen dat dat gelogen is.

Tussen vorderen en leveren kun je er rustig een nachtje over slapen. Wellicht ook even juridisch advies vragen bij je huisadvocaat (als er nog lijnen bestaan waar je veilig met je advocaat kunt spreken). Heb je dan zelf redenen om er liever geen gevolg aan te geven, dan heb je ruim tijd om vanalles te wissen. Of gewoon een factory reset op de hele boel te doen. En later eenvoudig verklaren dat je niets meer hebt kunnen vinden. je kan ook het hele kastje ergens in een container gooien, en verklaren dat je apparatuur mogelijk gepikt is. Het enige waar je mee moet oppassen is dat je niet verklaart dat je bewust gewist hebt. Want enkel dan riskeer je dat dat gelijk strafbaar is. En dat je het zelf nog bekend hebt ook.

Een zwaardere stap is namelijk ook gewoon voorhanden: Een inval doen en de apparatuur meteen in beslag te nemen. Wat enkel weer kan als er voldoende onderbouwde verdenkingsgronden bestaan tegen een brave camerabezitter. Dan hoeft de politie ook niet meer netjes aan te bellen.

Met boetes opleggen valt het ook mee hoor. Die kunnen wel uitgescheven worden. Maar als er geen enkel bewijs van kwade opzet is, dan gaan die zo weer van tafel. Vervelend is dat daar tijd in gaat zitten voor jezelf, en geld. Maar ook boetes mogen niet worden misbruikt als pepperspray of taser. Om je bang te maken.

Tot slot wel saillant dat het wissen van je eigen beelden strafbaar is, terwijl zowel de staat, maar zeker ook alle big techs straffeloos op je data in kunnen breken. Wat dat betreft rijst toch wel de vraag wie hiero dan echt boter op zijn heefd heeft. En vanuit welke ongelijkheidsprincipes zulke strafwetten worden gemaakt. Ik wil niet vragen welke gekken dat hebben bedacht en aangenomen. Zou misschien onbeleefd over kunnen komen.
14-02-2024, 18:27 door Anoniem
Wij zijn een paar maanden geleden begonnen met een deurbelcamera. Lo and behold een week later vreet een vuilniswagen onze vuilnisbak op. Gemeente wilde eerst 2 weken wachten met nieuwe want ze komen doorgaans weer terecht. Maar wij hadden sluitend bewijs middels camerabeeld. Een nieuwe was daardoor een dag later al geregeld. Dat was toevallig nog voor ik de dead zones in had gesteld. Nog steeds niet gedaan want we hebben ook overlast van bijvoorbeeld vuurwerkbommen en luidruchtige buren.
14-02-2024, 19:41 door Anoniem
Nog een andere: grappig, dat 'vorderen'. Maar ben ik dan weer onbezoldigd voor de overheid aan het werk? Dat doe ik al meer dan teveel...
14-02-2024, 19:49 door Anoniem
Door Anoniem: Wij zijn een paar maanden geleden begonnen met een deurbelcamera. Lo and behold een week later vreet een vuilniswagen onze vuilnisbak op. Gemeente wilde eerst 2 weken wachten met nieuwe want ze komen doorgaans weer terecht. Maar wij hadden sluitend bewijs middels camerabeeld. Een nieuwe was daardoor een dag later al geregeld. Dat was toevallig nog voor ik de dead zones in had gesteld. Nog steeds niet gedaan want we hebben ook overlast van bijvoorbeeld vuurwerkbommen en luidruchtige buren.

Ik ben ook al een paar keer mijn bak kwijtgeraakt.
Onze gemeente kent het probleem en brengt zonder morren een nieuwe bak.
En verder, ik wil absoluut geen camera’s aan mijn huis.
Het is al erg genoeg dat een aantal buren wel een of meerdere camera’s heeft.
Ik voel me juist onveiliger met al die camera’s om mij heen.
Maar dat zal wel tussen mijn oren zitten…. ;-)
15-02-2024, 10:57 door MathFox
Daarnaast is er nog een technisch probleem. Als je bestanden wist, dan blijft van de files niks meer over. Dus ook geen bewijs over wanneer de beelden zijn gewist.
Ik weet dat onder Linux inodes (het deel van het bestandssysteem dat bestandsmetadata bijhoudt) ook een "verwijdertijd" bijhouden. Het is dus niet zo moeilijk om aan te tonen dat er op een bepaalde tijd bestanden verwijderd zijn.
16-02-2024, 08:22 door Anoniem
Door MathFox:
Daarnaast is er nog een technisch probleem. Als je bestanden wist, dan blijft van de files niks meer over. Dus ook geen bewijs over wanneer de beelden zijn gewist.
Ik weet dat onder Linux inodes (het deel van het bestandssysteem dat bestandsmetadata bijhoudt) ook een "verwijdertijd" bijhouden. Het is dus niet zo moeilijk om aan te tonen dat er op een bepaalde tijd bestanden verwijderd zijn.
De meeste camera 's en opname apparaten werken met Windows, ben er nog geen tegen gekomen die met linux werken, helaas.
16-02-2024, 11:26 door Anoniem
Wat is dit voor bullshit verhaal. De politie komt met die vordering om criminelen te pakken en deze idioot geeft allemaal manieren om onderuit te komen. Ze willen die beelden echt niet hebben om te kijken of je jouw schoenveters wel gestrikt had. En bovendien is dat de vraag niet.

Het antwoord is. De camera moet zijn voor de beveiliging. Je mag dus filmen langs je gevel en daarbij mag je dus opnamen maken van delen van de openbare weg. En die kunnen dus strafbare feiten opnemen en dus interessant zijn voor de politie.
27-02-2024, 15:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door MathFox:
Daarnaast is er nog een technisch probleem. Als je bestanden wist, dan blijft van de files niks meer over. Dus ook geen bewijs over wanneer de beelden zijn gewist.
Ik weet dat onder Linux inodes (het deel van het bestandssysteem dat bestandsmetadata bijhoudt) ook een "verwijdertijd" bijhouden. Het is dus niet zo moeilijk om aan te tonen dat er op een bepaalde tijd bestanden verwijderd zijn.
De meeste camera 's en opname apparaten werken met Windows, ben er nog geen tegen gekomen die met linux werken, helaas.

Euh Hikvision en Ubiquiti bijvoorbeeld? Die laatste heeft slicke apps en portals, maar onder de motorkap gewoon linux hoor.
29-02-2024, 12:00 door Anoniem
Door Anoniem:
De meeste camera 's en opname apparaten werken met Windows, ben er nog geen tegen gekomen die met linux werken, helaas.
Ja, je kunt camera software op Windows draaien. Doe je het professioneel dan zet je een NVR neer en zo'n beetje iedere NVR draait op (embedded) Linux.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.