image

Ombudsman start onderzoek naar extremisme- en terrorismeregistraties

maandag 19 februari 2024, 11:14 door Redactie, 5 reacties

De Nationale ombudsman is een onderzoek gestart naar de manier waarop de overheid omgaat met extremisme- en terrorismeregistraties. Het gaat dan specifiek om CTER-registraties, wat staat voor Contraterrorisme, Extremisme en Radicalisering. De politie kan informatie over iemand met een registratie delen met verschillende (veiligheids)instanties, opsporingsdiensten en landen.

Burgers met een dergelijke registratie weten dit vaak zelf niet. Zo kunnen zij onverwachts in de problemen komen, bijvoorbeeld doordat zij op vakantie het land van bestemming niet in mogen of zelfs in het buitenland vast komen te zitten. Ondanks de grote gevolgen van een dergelijke registratie, is het onduidelijk waar burgers terecht kunnen met vragen, waarom ze zijn geregistreerd, wie hiervoor verantwoordelijk is en hoe er bezwaar kan worden gemaakt.

Tientallen burgers klaagden bij de ombudsman omdat ze vermoeden dat ze een zogenaamde CTER-registratie op hun naam hebben staan. De ombudsman wil nu weten of de overheid op een behoorlijke manier omgaat met deze gegevens. "De gevolgen voor burgers kunnen namelijk groot zijn. Als de informatie eenmaal in verschillende systemen terecht is gekomen, kan het moeilijk zijn – ook voor de overheid – om een onterechte signalering te verwijderen. Zo kan een registratie je blijven achtervolgen", zo laat de ombudsman weten.

"Je moet er als burger vanuit kunnen gaan dat de overheid zorgvuldig met je gegevens omgaat. Juist ook als je zelf niet op de hoogte bent dat je gegevens gedeeld worden en met wie. Ik maak mij hier grote zorgen over en wil nu wel eens weten of dit voldoende gewaarborgd is", zegt Nationale ombudsman Reinier van Zutphen. Uit de klachten over CTER-registraties, blijkt dat burgers niet goed weten waar ze terecht kunnen en ze het gevoel hebben van het kastje naar de muur te worden gestuurd.

Reacties (5)
19-02-2024, 13:58 door Bitje-scheef
Het zal mij benieuwen hoever de ombudsman komt.
19-02-2024, 14:13 door Anoniem
Tja Yesilgoz had al aangegeven geen tijd te hebben voor dergelijke kleinigheden.
19-02-2024, 14:27 door Anoniem
Op deze manier komt dhr. van Zutphen zelf nog op een van de lijsten ;-)

Maar wel goed van hem, in ieder geval iemand die zijn werk doet. Hij zal echter ook wel afgscheept worden met nationale veiligheids excusen.
19-02-2024, 15:44 door Anoniem
Door Anoniem: Op deze manier komt dhr. van Zutphen zelf nog op een van de lijsten ;-)

Maar wel goed van hem, in ieder geval iemand die zijn werk doet. Hij zal echter ook wel afgscheept worden met nationale veiligheids excusen.

Een nationale ombudsman die *vid diensten en closed source diensten als politie en ambtenarij uitdaagt.
19-02-2024, 17:38 door Anoniem
Ah, een systeem waar je zelf geen weet van hebt, waar geen verantwoording over wordt afgelegd, waar je je niet tegen kunt verweren, maar gigantische impact op je eigen leven (en die van je naasten; impact op kinderen schijnt niet belangrijk te zijn) kan hebben, en nauwelijks ongedaan te maken is. Waar hebben we dat eerder meegemaakt?

Wie zitten er achter de knoppen van dat systeem? Toch geen geradicaliseerde ideologische personen mag ik hopen? Het soort dat zelf wel bepaalt wie onschuldig is zelfs als er een waslijst van strafbare pleiten is gepleegd, maar een ander schuldig vinden omdat ze slechts een andere mening hebben. We hadden de weigerambtenaar, tegenwoordig de eigenheimer ambtenaar. SyRI, Toeslagenaffaire, Sleepwet, ook goede voorbeelden van hoe zorgvuldig er mee omgegaan wordt. Menig "ambtenaar" die zijn/haar boekje te buiten ging destijds. Is dat nu wel geregeld?

Staat audit logging aan? Is er een "paper trail" onder het "two eyes" principe? Worden betrokkenen hard op de vingers getikt als ze blijven miskleunen? Wie houdt toezicht en legt daar hoe verantwoording over af? Hoe zit het met het onschuldig tenzij het tegendeel bewezen is principe? Waar en hoe is het recht op verdediging gewaarborgd? Let wel, dat zijn Mensenrechten. De betreffende Verdragen (heiliger dan onze eigen Grondwet) zijn ondertekend en bekrachtigd. Dus van hetzelfde niveau als al die andere Verdragen waarmee politici schermen dat ze "ja maar, het is een Verdrag, wij hebben geen keuze, dit moet".

Hoe kan het dat menige terrorist of andere gewelddadige radicaal pas na daad nummer zoveel als "was al bekend bij" gelabeld wordt, maar de ene na de andere vreedzame "andersdenkende met een ongewenste mening" gepiepeld wordt aan allerlei kanten?

Waar staan jullie nu echt voor? Staatsrechtelijk gegrond uitvoeren van je ambt? Of doordrukken van je ideologie ongeacht hoeveel van de democratische meerderheid het daar niet mee eens is? Want jij weet het "beter"? Jij hebt een of andere wet overstijgend recht om het "beter" te weten? Jij bent rechter, jury en beul tegelijk? Maar niemand anders heeft datzelfde recht natuurlijk, want dan weten ze niet waarover ze praten, volgen ze de wet niet, en blah, blah, blah. Wie of wat heeft jouw het recht gegeven om te menen te kunnen beslissen over een overweldigende meerderheid? Het overgrote deel is kots ziek van jouw beterweten. Donder op, vorm een politieke partij en laat op democratische wijze weten hoezeer je een werkelijke democratische meerderheid vormt.

Kun je niet, wil je niet, je wilt alleen maar zuigen en drammen. Subsidie slurpen, dat is je verdienmodel en de enkele reden waarom je dit doet. Verachtelijk. Je trekt allerlei macht naar je toe, weet dat van geen kanten te transformeren in daadwerkelijk preventief resultaat, maar je enkele excuus daarvoor is dat je nog steeds niet genoeg macht hebt. Met andere woorden, zelfs met al die macht presteer je nog steeds niets tot weinig. Kortom, je bent ongeschikt.

Hoog tijd om vervangen te worden door een dienst die wel kan presteren met minder macht.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.