image

Brussel start onderzoek naar verslavend ontwerp en leeftijdsverificatie TikTok

maandag 19 februari 2024, 16:55 door Redactie, 10 reacties
Laatst bijgewerkt: 21-02-2024, 11:03

De Europese Commissie is onder de Digital Services Act (DSA) een onderzoek naar TikTok gestart, waarbij naar verschillende zaken wordt gekeken, waaronder de bescherming van minderjarigen, transparantie bij advertenties, datatoegang voor onderzoekers, gebruik van algoritmes, 'verslavend ontwerp' en 'schadelijke content'.

Als onderdeel van de DSA gelden er verschillende regels voor grote platforms. Zo moeten risico's worden weggenomen die bepaalde ontwerpen met zich kunnen meebrengen, zoals het gebruik van algoritmes die verslavend gedrag kunnen bevorderen en tot 'rabbit hole effecten' kunnen leiden. Ook moeten maatregelen worden getroffen om kinderen extra te beschermen, met name met betrekking tot standaardinstellingen en aanbevelingen.

De beschermingsmaatregelen die TikTok heeft genomen, en dan noemt de Europese Commissie met name de gebruikte leeftijdsverificatie om toegang tot ongepaste content te voorkomen, zijn volgens Brussel mogelijk niet redelijk, proportioneel en effectief. Mocht blijken dat TikTok op deze gebieden mogelijk tekort is geschoten, dan heeft verschillende bepalingen van de DSA overtreden. De Europese Commissie zegt een diepgaand onderzoek hiernaar te zullen uitvoeren.

Update

TikTok laat in een reactie aan Security.NL weten: "TikTok heeft functies en instellingen geïntroduceerd om tieners te beschermen en kinderen onder de 13 jaar van het platform te houden, problemen waarmee de hele industrie worstelt. We zullen blijven samenwerken met industrie-experts om jonge mensen op TikTok veilig te houden en kijken ernaar uit om nu de kans te krijgen om dit werk in detail aan de Commissie uit te leggen."

Reacties (10)
19-02-2024, 17:03 door Anoniem
Heeft ook lang genoeg geduurd hé.
19-02-2024, 17:03 door Anoniem
Want de ouders zitten zelf zo met hun hoofd in hun telefoon dat het ze volledig ontgaat waar hun kinderen mee bezig zijn.
19-02-2024, 19:17 door Anoniemand
Alsof er geen 'verslavend ontwerp' in alle andere "sociale media" zit, maar dit is van Chinese makelij dus extra erg nietwaar?
19-02-2024, 20:22 door Anoniem
Door Anoniemand: Alsof er geen 'verslavend ontwerp' in alle andere "sociale media" zit, maar dit is van Chinese makelij dus extra erg nietwaar?
Alle verslavende rotzooi komt uit de VS maar he dat is een bondgenoot dus dan mag alles. Meeste mensen zijn veel te goedgelovig en anderen hebben boter op hun hoofd. Maar als het ministerie van waarheid van de EU zegt dat het waar is dan is het waar toch?
19-02-2024, 22:09 door Anoniem
Tencent heeft het grootste aandeel in TikTok...
The Secret Chinese Company That Owns Everything
https://youtu.be/51fWzJ-A5w4&t=591
19-02-2024, 22:56 door Anoniem
Unilaterale wereld versus multilaterale.
De neergang van een westerse Hegemon,
net als alle voorafgaande imperia.

Geen actie tegen eigen verslavende
en alles monitorende sociale media.

Komt er ook nog een tegenstelling
tussen unilaterale en multilaterale A.I. ook?
19-02-2024, 23:04 door Anoniem
20-02-2024, 10:13 door Anoniem
Door Anoniemand: Alsof er geen 'verslavend ontwerp' in alle andere "sociale media" zit, maar dit is van Chinese makelij dus extra erg nietwaar?
Ze zijn in december een formeel onderzoek gestart naar X, en dat is niet Chinees. Aan de persberichten erover te zien wordt zo'n formeel onderzoek gestart na een vooronderzoek waarbij er al informatie is opgevraagd bij die bedrijven. De grootste is Facebook, en dat (tegenwoordig Meta) heeft zich altijd al een meester getoond in rekken en uitstellen door bij elke stap die er gezet wordt (ongetwijfeld doelbewust) regels te misinterpreteren en vanuit die misinterpretatie verkeerde informatie te geven. Dat zou heel goed kunnen verklaren waarom het bij hun het punt nog niet bereikt is dat er tot de formele procedure wordt overgegaan.
Door Anoniem: Alle verslavende rotzooi komt uit de VS maar he dat is een bondgenoot dus dan mag alles. Meeste mensen zijn veel te goedgelovig en anderen hebben boter op hun hoofd. Maar als het ministerie van waarheid van de EU zegt dat het waar is dan is het waar toch?
Ik gaf net een alternatieve verklaring die in mijn ogen ook heel plausibel is. Ik heb de indruk dat de DSA en DMA vooral zijn bedacht omdat de handhaving van de AVG niet opgewassen blijkt te zijn tegen de (voornamelijk Amerikaanse) techreuzen.

Wat botst met jouw verklaring is dat er al een procedure tegen X loopt, dat komt uit de VS. Wat Facebook betreft voorspellen beide verklaringen iets: de jouwe dat daartegen geen formele procedure gestart wordt; de mijne dat die later gestart wordt.

Het aardige is dat we voorspellingen kunnen doen. Als jouw verklaring klopt zal het nooit tot een formele procedure tegen Facebook/Meta komen, als de verklaring die mij plausibel lijkt klopt duurt het alleen langer voor die begint. Zullen we zien wat de toekomst gaat brengen en of dat strookt met wat we nu denken?
20-02-2024, 11:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniemand: Alsof er geen 'verslavend ontwerp' in alle andere "sociale media" zit, maar dit is van Chinese makelij dus extra erg nietwaar?
Alle verslavende rotzooi komt uit de VS maar he dat is een bondgenoot dus dan mag alles. Meeste mensen zijn veel te goedgelovig en anderen hebben boter op hun hoofd. Maar als het ministerie van waarheid van de EU zegt dat het waar is dan is het waar toch?
Voor bede Annoniemand's:
Burgemeester van New York ziet 't echter wel !
https://www.youtube.com/watch?v=Kk5mZEsTAPw
(doorspoelen(!) naar 5m:18s)
20-02-2024, 14:06 door Anoniem
Maar de DSA wordt breder ingezet - niet alleen over kinderrechten en algoritmes
die verslaving in de hand werken, maar geeft ook handvatten voor het opsporen van kp,
opruiend en hatelijk materiaal of desinformatie.

Google en Meta voldeden ook niet, maar waarom juist de focus op TikTok?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.