image

DNB: tieners betalen kwart van hun aankopen met contant geld

woensdag 21 februari 2024, 13:26 door Redactie, 9 reacties

Tieners die thuiswonen betalen een kwart van hun aankopen met contant geld, wat vermoedelijk deels door de ouders komt die hun kinderen het zakgeld contant geven, zo stelt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van eigen onderzoek. Gemiddeld wordt volgens DNB 20,5 procent van de aankopen contant afgerekend. Met name onder ouderen is contant geld erg populair. De onderzoekers stellen dat in deze groep 28,3 procent van de aankopen met cash wordt betaald.

"Zij zijn opgegroeid met contant geld en gebruiken het daarom vaak uit gewoonte, of omdat dit voor hen veiliger voelt", zegt onderzoeker Jelmer Reijerink. Dat jongeren ook nog veel contant betalen was een verrassing. "Je zou zeggen dat jongeren die alleen nog maar op hun telefoon zitten, ook alleen maar met hun telefoon betalen." Dat blijkt in de praktijk niet zo te zijn.

Volgens Reijerink hebben tieners het waarschijnlijk deels aan hun ouders te danken dat ze vaak met contant geld betalen. Sommigen ouders geven hun kinderen het zakgeld namelijk contant. Daarnaast doen tieners die thuiswonen vaak kleinere uitgaven waarbij het makkelijker is om die contant af te rekenen. "Een blikje frisdrank reken je iets makkelijker contant af", merkt de onderzoeker op.

Naast ouderen en tieners blijken stedelingen, vaak zonder kinderen, met een beperkt budget hun uitgaven vaak contant te betalen. Dertig procent van de aankopen wordt met cash afgerekend. "Dat kan verschillende redenen hebben", zegt de onderzoeker. "Een ervan is dat ze het op die manier makkelijker vinden om te budgetteren. Contant geld is zichtbaar, je kan het vastpakken en dat maakt het makkelijker om het bijvoorbeeld in porties op te delen."

Reacties (9)
21-02-2024, 14:24 door Anoniem
Logisch... vaak verjaardags- of zakgeld. En voor ouders niet te zien waar ze het aan uitgeven :-)
21-02-2024, 14:51 door Anoniem
Waarom moet perse nu allemaal digitaal zijn ?

En waarom word er dan ook nog(zie citaat) het gebruik van contant negatief gebracht ?
"Volgens Reijerink hebben tieners het waarschijnlijk deels aan hun ouders te danken dat ze vaak met contant geld betalen."

Het gebeurt hier regelmatig dat de stroom in onze wijk uitvalt, jawel in Nederland.
Dan kan ik alleen nog bij de arabische supermarkten terecht omdat de regulier NL supermartken zover geautomatiseerd zijn dat ze noodgedwongen moeten sluiten.

Dat alles bovenop een overheid die vind dat burgers voorbereid moeten zijn op een week geen nuts voorzieningen!
Dit is toch niet te rijmen met elkaar ?

Ik snap dat gewoonb niet.
21-02-2024, 14:52 door Anoniem
verbaast mij niet, redelijk aantal tieners heeft het niet te breed, en het is eenvoudiger om overzicht te houden in hoeveel je uitgeeft met contant geld in plaats van pin, ed.
Heb zelf een periode weinig te besteden gehad en toen ook contant betaalt om te voorkomen dat ik meer kocht dan ik eigenlijk per maand kon besteden aan niet vaste laste. zorgde voor het overzicht dat ik niet had als ik met pin betaalde.
21-02-2024, 15:20 door Anoniem
Ehh,

Met name in de Drugshandel gaat veel Contant Geld om....
En daar hebben we de 'Flappentap' toch voor? Daarna niet meer te traceren, toch?
Zwart Geld is ook wel makkelijk....
Bovendien moet de jeugd met Geld leren omgaan en de waarde ervan leren kennen.
Het groeit niet aan een boom, of op m'n rug, heb ik altijd geleerd.
21-02-2024, 23:01 door Anoniem
Wat generaties betreft is het nèt als met Windows. Komt er een nieuwe uit, meestal rommel. Maar die daarna blijkt dan weel wél bruikbaar.

Hulde aan de tieners. Als ik kind of kleinkind zou zijn van de generaties vóór hun, boomers en Z en zo, dan kan ik me heel goed voorstellen dat je daar een keer moe van wordt.

Vooral als zelfs de DNB verbaasd is dat die tieners beter op hun centjes letten.
22-02-2024, 07:43 door potshot
dus 3/4 NIET..maar de comments zijn alsof ALLE jongeren contant afrekenen..en daar hoera over roepen .over die 1/4 dus.
22-02-2024, 10:34 door majortom
Door potshot: dus 3/4 NIET..maar de comments zijn alsof ALLE jongeren contant afrekenen..en daar hoera over roepen .over die 1/4 dus.
Goed lezen. Er staat dat in die leeftijdsgroep een kwart van de aankopen contant gebeurt. Er staat niet dat een kwart van de jongeren nog contant geld gebruikt.
22-02-2024, 10:35 door Anoniem
Hoe wordt van de 100% betalingen bepaald of er contant danwel 'digtaal' is betaald?
22-02-2024, 11:03 door Anoniem
En het is lekker prive, de overheid kijkt niet met je mee, ook niet als het om 2000 euro gaat
Ook geen last van TMNL dom gedoe
https://www.trending.nl/zakelijk/wetswijziging-transacties-bank/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.