image

Nederlandse bedrijven 147 keer slachtoffer ransomware: 18 procent betaalde

donderdag 22 februari 2024, 12:21 door Redactie, 4 reacties

Grote Nederlandse bedrijven en instellingen zijn vorig jaar 147 keer slachtoffer van ransomware geworden, waarbij achttien procent het gevraagde losgeld betaalde. Dat komt neer op zo'n 26 bedrijven. De getallen zijn afkomstig van Melissa, een samenwerkingsverband tussen politie en securitybedrijven dat als doel heeft om Nederland een onaantrekkelijk doelwit te maken voor ransomwarecriminelen. Dat meldt het AD vandaag. De cijfers hebben betrekking op ondernemingen en instellingen met meer dan honderd medewerkers. Waarschijnlijk werden vorig jaar veel meer organisaties slachtoffer. "Niet alle bedrijven doen melding van een aanval, uit vrees voor reputatieschade", laat Willem Zeeman van Fox-IT aan de krant wetten.

Vorige maand verscheen onderzoek van de Universiteit Twente naar 481 ransomware-aanvallen. Van de organisaties die slachtoffer werden gingen er 121 over tot het betalen van losgeld. Bij elkaar ging het om een bedrag van ruim 50 miljoen euro. Het gemiddelde losgeldbedrag bedroeg 431.000 euro. Het losgeldbedrag dat organisaties bij ransomware-aanvallen betalen is vaak hoger wanneer er ook gegevens zijn gestolen of er een verzekering is.

Reacties (4)
22-02-2024, 13:33 door Anoniem
Waarschijnlijk nog steeds goedkoper dan dat de overheid security zou moeten afdwingen.
Zeg wat je er van wil maar zo gaan die bedrijven hun zaakjes wel wat strakker regelen.

Voor elk probleem is een markt en die markt is altijd efficienter dan de overheid :)
Kom er maar in ambtenaartjes en andere D66 stemmers.
22-02-2024, 14:56 door _R0N_
Als die bedrijven allemaal hetzelfde bedrag, als dat aan losgeld betaald wordt, ook in een fonds voor nationale cybersecurity (of zo iets) moeten storten gaan ze wel nadenken.
22-02-2024, 14:59 door Anoniem
We weten wel onderhand op wie het afgewenteld gaat worden en dat gaat altijd zo.

De eindgebruiker betaalt altijd, ook voor crime en cybercrime.

luntrus
22-02-2024, 16:16 door Anoniem
De ICT dienstverleners die deze troep allemaal blijft fasiliteren moeten ze aanpakken want die nemen hun verantwoordelijkheid niet. Het is namelijk hun verdienmodel.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.