image

Minister moet reactie op verhuizing SIDN met meerdere ministeries afstemmen

donderdag 22 februari 2024, 15:54 door Redactie, 5 reacties

Demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken moet antwoorden op vragen van de Tweede Kamer over de verhuizing van SIDN naar Amazon met meerdere ministeries afstemmen, waardoor de reactie langer op zich laat wachten. Dat schrijft de bewindsvrouw aan de Tweede Kamer. De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de organisatie die de .nl-domeinnamen beheert, kondigde vorige maand aan dat het de complete ict-omgeving, inclusief het domeinregistratieplatform, gaat verhuizen naar Amazon.

GroenLinks-PvdA, Nieuw Sociaal Contract (NSC) en D66 vroegen de minister op 31 januari om opheldering. "Deelt u de mening dat de verhuizing van het .nl-domein zorgt voor een onwenselijke afhankelijkheid van de Verenigde Staten?", zo vroegen Kamerleden Kathmann, Six Dijkstra en Sneller. "Deelt u de mening dat het .nl-domein een essentieel onderdeel is van de digitale infrastructuur van Nederland?", wilden ze verder weten. In totaal werden 22 vragen over de verhuizing gesteld.

Kamervragen moeten normaliter binnen drie weken worden beantwoord, hoewel het vaak voorkomt dat deze termijn niet wordt gehaald. Ook nu zullen de antwoorden later verschijnen. "De reden van het uitstel is dat interdepartementale afstemming noodzakelijk is. Ik zal u zo spoedig mogelijk de antwoorden op de Kamervragen doen toekomen", laat Adriaansens weten (pdf). Michel van Eeten, beveiligingsexpert en hoogleraar aan de TU Delft, noemde de verhuizing onlangs nog een slecht doordacht plan.

Reacties (5)
22-02-2024, 16:09 door Anoniem
Ach waarom niet, iedereen doet het zowieso toch. Alle gegevens waarvan je bang bent dat ze hiermee in verkeerde handen vallen, zijn alreeds in verkeerde handen gegeven. Wat valt er nog te beschermen op het moment.

https://noyb.eu/en/23-years-illegal-data-transfers-due-inactive-dpas-and-new-eu-us-deals
22-02-2024, 16:27 door Anoniem
De SIDN heeft nog steeds geen enkele uitleg gegeven over hoe ze in vredesnaam bij Amazon terecht is gekomen. Het schijnt dat die manager liever Azure had gehad maar hij weigert elke uitleg en blijft dus speculaties voeden.
In de statuten van de SIDN staat ook dat de diensten voor en vanuit Nederland moeten worden aangeboden.
Hoe moeilijk kan het zijn om dan antwoord te geven als minister? en wie zitten er in de raad van toezicht die zo hebben zitten slapen? Ik hoop dat er snel wetgeving komt om de SIDN te nationaliseren.
23-02-2024, 09:33 door Anoniem
En weer uitstel met onbenullige reden 'dat ze niet geheel voorzien is van de juiste danwel totale info' om het plaatje in te vullen om met goed geargumenteerde antwoorden te komen.
Of een strategische uitstelactie om het maar lekker aan 't commerciele bedrijfsleven over te laten... en het dus zonder politieke inmenging door te laten gaan, zodat politiek achteraf geen verantwoording hoeft af te leggen.

Net zo goed deed ze het met de 5G frequentie-veilingen, óók niet up2date, om op het laatste moment dan maar te proberen inmarsat het land uit te werken. Tevens ook hierbij wéér niet voorzien van alle info dat dat niet zo makkelijk zou lukken.
knullig in het kwadraat, #Fail, #Ongeschikt

ps. waarom vrijwel altijd de eerste keer via tor #unexpected failure!?
23-02-2024, 14:34 door Anoniem
Wellicht kan het Adviescollege ICT-toetsing hier een rol in spelen. Het gaat immers in de kern over beheersbaarheid van informatie.

En informatie die je moedwillig uit handen geeft aan een derde partij, dat is evident geen beheersing.
24-02-2024, 11:09 door Anoniem
Ach de VVD. We moesten het allemaal aan de markt over laten met als resultaat zelfverrijking van enkele lieden en een hoop toekomstige puinzooi zonder actieve herinneringen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.