image

AP ontvangt veel klachten over deurbelcamera's: groot deel hangt illegaal

vrijdag 23 februari 2024, 11:49 door Redactie, 38 reacties

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft het afgelopen jaar veel privacyklachten ontvangen over deurbelcamera's en andere camera's die burgers plaatsen. Het gros van de videodeurbellen hangt er illegaal, aldus de toezichthouder. Bij de AP kwamen vorig jaar ruim duizend telefoontjes binnen van burgers die het vermoeden hadden dat een camera in hun buurt meer filmt dan volgens de AVG is toegestaan, zo meldt de Volkskrant. Een jaar eerder werd de AP nog achthonderd keer gebeld over camera's. Het gaat dan zowel om deurbelcamera's als andere beveiligingscamera's.

Volgens Multiscope zijn er 1,2 miljoen 'slimme deurbellen' in Nederland, wat neerkomt op zo'n vijftien procent van de huishoudens. In 2021 telde Nederland nog 640.000 deurbelcamera's. Na een melding worden burgers meestal door de AP geinformeerd over de regels en kan er ter plekke worden onderzocht of de AVG wordt overtreden. Door een gebrek aan capaciteit en de vele klachten komt de toezichthouder daar nu niet aan toe.

"De belangrijkste privacyregel is dat u alleen uw eigen bezittingen mag filmen. Dus niet de eigendommen van uw buren of de openbare weg. Zorg dus dat u een camera koopt die u zo goed mogelijk kunt afstellen. Zodat u niet – of zo min mogelijk – de eigendommen van uw buren of de openbare weg filmt", zo stelt de toezichthouder in het 'Stappenplan camera bij huis' (pdf). Daarin staat ook dat een videodeurbel die is bedoeld om te zien wie er voor de deur staat en aanbelt een ander doel dient dan het filmen van bezittingen tegen diefstal. "Het is ook niet noodzakelijk om continu te filmen bij een videodeurbel."

Op basis van de wel uitgevoerde onderzoeken concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens dat 'het gros van de videodeurbellen er illegaal hangt'. In de meeste gevallen wordt er ook een deel van de openbare ruimte gefilmd, terwijl dat niet is toegestaan. Door het capaciteitstekort voor handhaving draaien burenruzies over camera's geregeld uit op een rechtszaak. Vorig jaar gebeurde dat minstens 38 keer. "Dit is voor mensen heel belastend en het kost de samenleving geld", zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. "Handhaving zou beter zijn."

Reacties (38)
23-02-2024, 12:00 door Anoniem
en laat wel duidelijk zijn, jouw bezit is niet automatisch belangrijker dan andermans privacy en rechten voor een rechter!
23-02-2024, 12:04 door Anoniem
Weet je moet moeilijk het is om een deurbel camera op te hangen die de openbare ruimte niet filmt als je voordeur direct aan de stoep grenst ;)

Is de deurbelcamera wel het probleem of is de bewaartermijn van de beelden en wat er mee gebeurd een probleem? Is het filmen van de openbare ruimte het probleem of het filmen van de buren / overburen. Dat laatste zou ik als een probleem kunnen zien.
Nederland hangt inmiddels vol met camera's waarbij we moeten hopen dat de overheid zich aan de bewaartermijn houdt.

Met de camera techniek van nu zou het technisch geen probleem hoeven te zijn om een deel van het beeld te blurren of zwart te maken. De politie zal dan bij een opsporing een grotere uitdaging hebben omdat ook de politie daarbij gebruik maakt van de "illegale" deurbel camera's.

Misschien wordt het tijd om de wetgeving aan te passen.
23-02-2024, 12:05 door Anoniem
@ dus niet de eigendommen van de buren of OPENBARE WEG....

Hierin gaat het team van dhr Engelfriet toch een foutje maken, denk ik, en is het tegenstrijdig wat zij in een eerder artikel plaatsten, namelijk dat het filmen van je eigen auto OP STRAAT mag.

Helaas moet ik constateren dat ook de twijfel aanwezig is bij het team van dhr Engelfriet , en er dus niets gezegd kan worden over of het nu wel of niet mag, tenzij het bij de deurbel NIET mag en bij de camera WEL (wat vervolgens om andere redenen onlogisch zal zijn )

Enfin de meeste mensen interesseert het niet, die denken alleen aan hun eigen gemak, maar als ze zelf gefilmd worden klagen ze over privacy. Hypocriet is dit. De politie vind het ook vooral "handig" dat ze overal hangen en gedogen dit. Sterker nog ze runnen een camera-in-beeld aanmeld punt voor hun eigen gemak.

Dus die wetten van dit land op privacy gebied voor consumenten/mkb zijn of totaal redundant (want verwarring op alle niveaus, en geen handhaving ) of er iets iets anders aan de hand, namelijk:.......
23-02-2024, 12:10 door Anoniem
Deurbelcamera’s filmen bijna altijd de openbare weg.
Zeker bij rijtjeshuizen.
Of ze staan gericht op de deur van de buren.
De politie vindt het wel handig al die camera’s dus die zullen niet snel actie ondernemen.
23-02-2024, 12:15 door Anoniem
Het "slimme" van deurbelcamera's ligt vooral op een ander niveau, namelijk dat je burgers aanleert om elkaar (bij voorkeur) digitaal in de gaten te houden.
Sociale controle (van vroeger) maar dan op een manier die is afgestemd op de huidige technische mogelijkheden.

Ik vermoed dat de bereidheid van burgers om op deze manier als een soort hulppolitie te fungeren ook toeneemt in tijden van toenemende spanningen, zoals nu, waarin van hogerhand actief gewerkt wordt om het gevoel van onveiligheid van (Nederlandse) burgers te vergroten (oorlogspropaganda).
23-02-2024, 12:40 door Anoniem
De politie is juist blij dat er steeds meer camera’s bij voordeuren hangen, omdat de beelden nuttig zijn bij opsporing. Inmiddels staan er 314 duizend particuliere camera’s geregistreerd bij het project Camera in Beeld. Zo’n 60 duizend daarvan hangen aan huizen. De politie weet zo waar ze kan aanbellen als ze naar videomateriaal zoekt.

https://www.volkskrant.nl/binnenland/slimme-deurbel-leidt-tot-hausse-aan-privacyklachten~b521e5d0/
23-02-2024, 12:43 door Anoniem
ze moeten zo bij de hand zijn om meer politie op straat te krijgen.....
23-02-2024, 13:24 door Anoniem
Ja ik vindt dit ook lastig, ik heb twee overburen met beide een oprit van ongeveer 4 meter. Beide maken ze gebruik van zo'n camera waar ik in princiepe geen probleem me heb. Echter staan die dingen zo gericht dat ze ook compleet mijn huis filmen. Ik weet niet tot hoe hoog dit is en of dit inclusief de tweede verdieping is van mijn huis. Ik zou ook niet weten hoe je hierover in gesprek gaat zonder het te laten escaleren naar een rechter.

En in feit is als hun auto's op de oprit staan is het geen probleem want dan film je bezit maar grootste deel van de dag staat er niks.
23-02-2024, 13:25 door Anoniem
Door het capaciteitstekort voor handhaving draaien burenruzies over camera's geregeld uit op een rechtszaak. Vorig jaar gebeurde dat minstens 38 keer. "Dit is voor mensen heel belastend en het kost de samenleving geld"

Vreemd dat als je dit vergelijkt met de 350.000 bezwaren voor geautomatiseerde verkeersboetes, dit aantal van 38 ineens niet zo heel erg belangrijk meer voelt... Dat het wel gebracht wordt als 'ACHT-EN-DERTIG-KEER!!!!' geeft mij dan ook aan dat ik de rest van de argumentatie niet meer serieus kan nemen.

Aleid... 350.000, zegge, DRIE-HONDERD-VIJFTIG-DUIZEND.... als je daar die 38 af haal, heb je nog steeds 350.000 bezwaren... Gaan we nu ons echt druk maken over 38 keer? Mafkees.
23-02-2024, 13:33 door Anoniem
Het zou al helpen als het AP niet tegen de (illegale, en daarmee slechte) adviezen die de politie aan burgers geeft in hoeft te gaan.
23-02-2024, 13:42 door Anoniem
Hoe kunnen we straks dan ooit nog kijken naar TV programma's als 'hunted' ?
23-02-2024, 14:04 door Anoniem
Door Anoniem: Mafkees

Lees eens wat over argumenteren, het argument dat jij gebruikt heet een "whataboutism" en dat is een drogreden. Heeft dus niets met de voorliggende onderwerp te maken.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Drogreden

De vergelijking die je trekt is bovendien onzinnig omdat er bij het een gaat om een geldboete van de overheid en bij de andere om een klacht over wangedrag van buren.
23-02-2024, 14:17 door Anoniem
De mensen die klagen over de camera's, hebben geen zuiver geweten.
23-02-2024, 14:37 door Anoniem
Door Anoniem: De mensen die klagen over de camera's, hebben geen zuiver geweten.

Zou een uitspraak van Poetin kunnen zijn.
Zo in de trend van; als je niet voor mij bent dan ben je tegen mij en dan ga je naar Siberië.
23-02-2024, 14:38 door Anoniem
Door Anoniem: De mensen die klagen over de camera's, hebben geen zuiver geweten.

Wie zonder zonden is werpe de eerste steen. Zo jouw zin is zonder waarde omdat die voor iedereen opgaat die zich bewust is.
23-02-2024, 15:13 door Anoniem
Door Anoniem: en laat wel duidelijk zijn, jouw bezit is niet automatisch belangrijker dan andermans privacy en rechten voor een rechter!
Totdat je huis in brand wordt gestoken, zoals bij ons in de buurt is gebeurd.
Dan piep je wel anders denk ik!
23-02-2024, 15:43 door Anoniem
Heel vervelend. Maar juridisch wel een lastige. Je kunt namelijk van buitenaf niet zien of die camera aan staat. Noch of er binnen een apparaat staat om opnames op te slaan. Noch om te weten of wat via die camera zichtbaar zou kunnen zijn digitaal is afgedekt waar het de openbare ruimte betreft.

Daar zul je eerst voor naar binnen moeten bij iemand. Terwijl ook het hebben van een slimme deurbel niet komt met de verplichting om open te doen en iedereen maar binnen te laten. Enkel omdat je ergens een lens ziet. Met eventueel een ledje ernaast dat aan of uit is. Dan moet je echt toch nog steeds van goede huize komen om zonder slim aan te bellen de deur te forceren om ontbrekende bewijzen van eventuele vermoedens te komen stelen.

Het doet me denken aan automobilisten, de mensen die over zulke deurbellen helemaal op hoge poten naar de AP stappen. Met name als ik op een rotonde rij en iemand in mijn dooie hoek zijn richtingaanwijzer aanzet om van baan te wisselen. Uit de gedachte dat als hìj mijn auto kan zien, dat ik hém dan ook zie. En dan soms nog boos toeteren ook, vanuit die dooie hoek.
23-02-2024, 16:12 door karma4
Door Anoniem: en laat wel duidelijk zijn, jouw bezit is niet automatisch belangrijker dan andermans privacy en rechten voor een rechter!
Dat is zeer problematisch wat je stelt. Je mag bestolen gemolesteerd worden het maakt niet uit, Het belang van de misdadiger via privacy gaat boven alles. Het is deze argumentatie waarmee helaas hoe de AP privacy ten gronde richt.
23-02-2024, 16:22 door majortom - Bijgewerkt: 23-02-2024, 16:23
Door karma4:
Door Anoniem: en laat wel duidelijk zijn, jouw bezit is niet automatisch belangrijker dan andermans privacy en rechten voor een rechter!
Dat is zeer problematisch wat je stelt. Je mag bestolen gemolesteerd worden het maakt niet uit, Het belang van de misdadiger via privacy gaat boven alles. Het is deze argumentatie waarmee helaas hoe de AP privacy ten gronde richt.
Nee het ligt anders: de privacy van de 99% burgers die geen kwaad in de zin hebben hoeft niet ten koste te gaan aan maatregelen die tbv 1% van de misdadigers wordt ingezet. Iets met proportionaliteit.
23-02-2024, 16:33 door Anoniem
Er is niets op tegen om de deurbel in je kozijn in plaats van erop te hangen. Dan filmt hij niet de openbare weg maar de deuropening.

En als je een ruime voortuin hebt, plaats een heg tussen de voordeur en de openbare ruimte.


Er zijn de nodige oplossingen te bedenken, maar de meeste mensen hange dat ding op de plaats van de oude.
Ongeacht waar die camera dan vervolgens naar kijkt.

Zitten er geen folders bij zo'n bel, met richtlijnen waar mensen rekening mee moeten houden?
Begin dan daar maar mee.
En daarna handhaving door de BOA's.
Ik wist het niet, is dan geen excuus meer.
23-02-2024, 16:37 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: en laat wel duidelijk zijn, jouw bezit is niet automatisch belangrijker dan andermans privacy en rechten voor een rechter!
Totdat je huis in brand wordt gestoken, zoals bij ons in de buurt is gebeurd.
Dan piep je wel anders denk ik!

Dus die gastjes zijn zo dom dat ze voor die deurbel camera gaan poseren?
Afplakken. Spuitverf. Een spiegeltje ervoor. Of zelf een balaklava dragen.
Dan heb je veel aan zo'n slimme camera. Die naar 1 punt kijkt.
23-02-2024, 17:12 door Anoniem
Hoe zit dat met een dashcam met een parkeerstand? (parkeerstand: of opnemen bij bewegingsdetectie, of bv. 1 frame per seconde). Dit is bedoeld als "bewijs" van toebrengen van schade door bv. iemand die tegen je auto aan rijdt terwijl je geparkeerd staat (bv. in een parkeergarage maar kan ook op straat).
Maar die beelden worden al snel (binnen enkele dagen max) overschreven vanwege de grootte van het SD kaartje. Is niet echt opvraagbaar
23-02-2024, 19:07 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: en laat wel duidelijk zijn, jouw bezit is niet automatisch belangrijker dan andermans privacy en rechten voor een rechter!
Totdat je huis in brand wordt gestoken, zoals bij ons in de buurt is gebeurd.
Dan piep je wel anders denk ik!

Dus die gastjes zijn zo dom dat ze voor die deurbel camera gaan poseren?
Afplakken. Spuitverf. Een spiegeltje ervoor. Of zelf een balaklava dragen.
Dan heb je veel aan zo'n slimme camera. Die naar 1 punt kijkt.
Ha! Die gast die dat in brand steken deed, werd juist gepakt door die camerabeelden!
23-02-2024, 19:18 door Anoniem
De handhaving voor het illegaal filmen van de openbare weg is er effectief niet, de AP doet er niets aan en de politie is tegenwoordig alleen nog actief als het klimaatactivisten betreft.

Gewoon eigenrichting wat mij betreft, een bus zwarte verf doet wonderen.
23-02-2024, 20:21 door Anoniem
Door Anoniem: ze moeten zo bij de hand zijn om meer politie op straat te krijgen.....

Ze werken tegenwoordig met "Informatiegestuurd Politiewerk" ... dat betekent dat de blauwe mensen allemaal hetzelfde zijn, uitwisselbaar, niet meer gebonden aan 1 lokatie, en gecentraliseerd.....

Central intelligence police work, heet dat in jargon. Enfin je weet vast wel wat ik bedoel :) Soort van utopische smartcity integratie met sensors in het uitgaansleven zoals in Eindhoven , waar microfoons op straat met een systeempje erachter bepalen of er wordt geruzied , dan wel klappen vallen

Maar hier geldt ook : geen informatie = geen politie.

Doe hier je voordeel mee:)
23-02-2024, 21:21 door Anoniem
Aan 1,2 miljoen voordeuren in Nederland hangt een inmiddels deurbel met een camera. Die filmt vaak dag en nacht, en meestal meer dan volgens de wet mag. Amazon Ring en het Chinese Eufy zijn nu de populairste videodeurbel merken in Nederland. Hoe zijn we tot deze vrijwillige surveillance gekomen? En wat doet dat met een buurt?

Een videodeurbel of camerabewaking leidt niet tot een veiliger gevoel, zegt Marc Schuilenburg, hoogleraar Digital Surveillance aan de Erasmus Universiteit. Integendeel. "Camerabeelden worden regelmatig gedeeld in WhatsApp groepen", zegt hij. "Dat vergroot het gevoel van onveiligheid juist."

onderzoek
Hoe Nederland zichzelf (vaak illegaal) onder surveillance plaatst
door Iva Venneman, Martijn Eerens en Pieter Sabel, 23 februari 2024

https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2024/met-een-miljoen-videodeurbellen-plaatst-nederland-zichzelf-vaak-illegaal-onder-surveillance~v1021420/

Deze verandering heeft zich door ons eigen toedoen onder onze neus plaatsgevonden, en zonder gevolgen is deze niet.
23-02-2024, 22:25 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: en laat wel duidelijk zijn, jouw bezit is niet automatisch belangrijker dan andermans privacy en rechten voor een rechter!
Totdat je huis in brand wordt gestoken, zoals bij ons in de buurt is gebeurd.
Dan piep je wel anders denk ik!

De camera heeft het niet voorkomen!
Dus er gebeuren nog steeds dingen ondanks dat er een camera hangt.
Mogelijk kan je de dader vinden maar je bent nog steeds alles kwijt door de brand.
24-02-2024, 07:41 door Anoniem
Waar maakt iedereen nu toch zo druk om ...overal waar je maar loopt of gaat hangen camera's ..ik zelf denk daar niet meer over na ..privacy dat is er al jaren niet meer ...en wat is er zo erg dat je gefilmd wordt als je langsloopt ..of bij mij op portiek ..de trap gezien wordt ..na paar keer inbraak en junks die hun behoefte doen ..was ik het zat ..en heb een camera opgehangen ..zie nu soms wat ongure types de trap op komen ..met echt geen goede bedoelingen ..maar nu ze de camera zien hangen ..verdwijnen ze snel .

vind het anders ..als je bijvoorbeeld in de tuin of slaapkamer gefilmd kan worden ..maar dat is meestal niet van de orde ..

ook in de supermarkt wordt je continue in de gaten gehouden door camera's ..en bij de parkeergarage .bouwmarkten enz enz

aangezien er meer criminaliteit is ..mag je toch je eigendom beschermen . hoe blij ben je als er door de camera een inbreker of nog erger ..gepakt kan worden .
24-02-2024, 08:56 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: ze moeten zo bij de hand zijn om meer politie op straat te krijgen.....

Ze werken tegenwoordig met "Informatiegestuurd Politiewerk" ... dat betekent dat de blauwe mensen allemaal hetzelfde zijn, uitwisselbaar, niet meer gebonden aan 1 lokatie, en gecentraliseerd.....

Central intelligence police work, heet dat in jargon. Enfin je weet vast wel wat ik bedoel :) Soort van utopische smartcity integratie met sensors in het uitgaansleven zoals in Eindhoven , waar microfoons op straat met een systeempje erachter bepalen of er wordt geruzied , dan wel klappen vallen

Maar hier geldt ook : geen informatie = geen politie.

Doe hier je voordeel mee:)

En als er al poitie is, dan is die geconcetreerd in de grotere steden.
Ziet iemand elders in het land (bv in de dorpen) nog wel eens een agent op straat, of zelfs maar rondrijden?
En was dat in de zomer of winter?
24-02-2024, 08:58 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: en laat wel duidelijk zijn, jouw bezit is niet automatisch belangrijker dan andermans privacy en rechten voor een rechter!
Totdat je huis in brand wordt gestoken, zoals bij ons in de buurt is gebeurd.
Dan piep je wel anders denk ik!

Dus die gastjes zijn zo dom dat ze voor die deurbel camera gaan poseren?
Afplakken. Spuitverf. Een spiegeltje ervoor. Of zelf een balaklava dragen.
Dan heb je veel aan zo'n slimme camera. Die naar 1 punt kijkt.
Ha! Die gast die dat in brand steken deed, werd juist gepakt door die camerabeelden!

Laaghangend fruit.
Die was op een andere manier ook wel tegen de lamp gelopen.

Oh, en hoe lang heeft hij uiteindelijk gezeten voor deze brand?
24-02-2024, 10:50 door karma4 - Bijgewerkt: 24-02-2024, 10:55
Door Anoniem: @ dus niet de eigendommen van de buren of OPENBARE WEG....
Hierin gaat het team van dhr Engelfriet toch een foutje maken, denk ik, en is het tegenstrijdig wat zij in een eerder artikel plaatsten, namelijk dat het filmen van je eigen auto OP STRAAT mag. .......

Nee Dr Engelfriet maakt geen foutje. Het zijn de privacy activisten die hier de mist in gaan.
Wat je beweert:
- Jouw auto op de openbare weg mag vernield, in brand gestoken worden, uit het oogpunt van recht op privacy van anderen.

Aangezien de bewering onzin is, is het tegendeel waar.


Door Anoniem:
Door Anoniem: De mensen die klagen over de camera's, hebben geen zuiver geweten.

Zou een uitspraak van Poetin kunnen zijn.
Zo in de trend van; als je niet voor mij bent dan ben je tegen mij en dan ga je naar Siberië.

Een zelfde bewering van niet kunnen omgaan met meerdere kanten in het verhaal.
Jouw eigendom jouw woonruimte is jouw privacy. Vanuit privacy activisme wordt dat met absoluutheden ontkend waarmee de privacy door het activisme onderuit gehaald wordt.
Als je die tegenstrijdigheid niet zit ben je geschikt als Putin volgeling.
24-02-2024, 11:26 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe kunnen we straks dan ooit nog kijken naar TV programma's als 'hunted' ?
Laat dat een eye opener zujn over hoe de samenleving steeds meer een surveillance samenleving wordt.
De hoofddoek wordt eerder een brede mode trend dan iets om je te onderscheiden in godsdienst.
24-02-2024, 11:35 door majortom
Door karma4:
Door Anoniem: @ dus niet de eigendommen van de buren of OPENBARE WEG....
Hierin gaat het team van dhr Engelfriet toch een foutje maken, denk ik, en is het tegenstrijdig wat zij in een eerder artikel plaatsten, namelijk dat het filmen van je eigen auto OP STRAAT mag. .......

Nee Dr Engelfriet maakt geen foutje. Het zijn de privacy activisten die hier de mist in gaan.
Wat je beweert:
- Jouw auto op de openbare weg mag vernield, in brand gestoken worden, uit het oogpunt van recht op privacy van anderen.

Aangezien de bewering onzin is, is het tegendeel waar.
Zo ken ik er ook wel een paar. Dus jij bent dan ook van mening dat je camera's in iedere kamer in ieder huis zou moeten ophangen, aangezien er anders wel eens iemand zou kunnen wegkomen in het kader van huiselijk geweld.
26-02-2024, 10:06 door Anoniem
tja je merkt hier min of meer twee type mensen. De pessimisten die denken dat iedereen in de gehele wereld er op uit is HUN auto / huis te slopen. De optimisten die denken dat er nooooit wat gebeurt. Efin, de voorbeelden dat de camera de crimineel vastgelegd heeft zijn natuurlijk ook voorbeelden waarbij de overtreding toch heeft plaatsgevonden. We hebben vooralsnog geen enkele inzage of begrip in hoeveel overtredingen NIET hebben plaatsgevonden door al die domme cameras. Wel weet ik zeker dat een groter deel van de bevolking in meer angst leeft. mooi hoor al die technologie. Jammer dat menig mens er eigenlijk nog niet 'klaar' voor is.
26-02-2024, 13:11 door Anoniem
Mijn voornaamste angst zit 'm wederom in het vermoeden dat de overheid z'n bevoegdheden weer eindeloos gaat uitbreiden.
In dit specifieke geval zal de drempel om de beelden op te kunnen eisen steeds verder verlaagt worden totdat er praktisch geen enkele voorwaarde meer is. We hebben hier heel veel voorbeelden van zoals het slepen van data.

We zullen wel een punt bereiken waarbij de politie hier preventief in kan kijken want dat is zo lekker veilig voor iedereen.
26-02-2024, 17:49 door Anoniem
Ook belangrijk is dat GDPR enkel van toepassing is voor rechtspersonen. Particulieren mogen naar hartelust persoonlijke gegevens verwerken, zolang dit niet in strijd is met andere wetgevingen. (Vb: publicatie beelden op sociale media)
28-02-2024, 01:09 door Anoniem
Iemand al gekeken naar de opnames die bijvoorbeeld een Tesla maakt, geheel geautomatiseerd, ook in Nederland? Genoeg voorbeelden daarvan op internet te vinden. Maar hè, deurbelcamera's, die zijn pas erg.
09-03-2024, 11:32 door Anoniem
„Best gek,” zegt Lotte Houwing van digitale-burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. Als de overheid zelf een camera wil plaatsen moet eerst de politie en vervolgens de burgemeester uitgebreid motiveren waarom deze specifieke inbreuk op burgerlijke vrijheden gerechtvaardigd is. „Maar burgers kunnen probleemloos een camera naast hun deur hangen.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/07/12-miljoen-slimme-deurbellen-filmen-je-en-je-privacy-heeft-het-nakijken-a4192103

Het ‘touwtje uit de brievenbus’ van Jan Terlouw mocht tot de verbeelding spreken, Nederlanders kiezen voor surveillance.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.