image

Brits recreatiebedrijf gebruikte illegaal gezichtsherkenning als prikklok

vrijdag 23 februari 2024, 13:16 door Redactie, 0 reacties

Een groot Brits recreatiebedrijf heeft illegaal gezichtsherkennings- en vingerafdruktechnologie ingezet om de aanwezigheid van personeel te monitoren. Medewerkers konden door middel van hun gezicht of vingerafdruk in- en uitklokken. Op deze manier is van meer dan tweeduizend medewerkers op tientallen locaties op illegale wijze biometrische data verwerkt, aldus de Britse privacytoezichthouder ICO. Die heeft het bedrijf, Serco Leisure, opgedragen om met het gebruik van de biometrische prikklok te stoppen.

Volgens de ICO kon het recreatiebedrijf niet aantonen waarom het noodzakelijk en proportioneel was om gezichtsherkenning en vingerafdrukscans als prikklok te gebruiken, terwijl er ook minder ingrijpende oplossingen zijn, zoals een identiteitskaart of sleutelhanger. Werknemers werd niet proactief een alternatief voor de biometrische prikklok aangeboden en het werd gepresenteerd als een vereiste om betaald te worden. Vanwege de machtsverhouding tussen werkgever en werknemer is het onwaarschijnlijk dat personeel bezwaar maakte tegen het verzamelen en gebruik van hun biometrische data, aldus de ICO.

'Iemand gezicht kun je niet resetten'

De Britse privacytoezichthouder heeft Serco Leisure opgedragen om het verwerken van biometrische gegevens voor het monitoren van de aanwezigheid van personeel te stoppen. Tevens moet alle illegaal verkregen biometrische data worden vernietigd. Dit moet binnen drie maanden zijn uitgevoerd. "Biometrische data is uniek voor ieder persoon, dus het risico op schade in het geval van onnauwkeurigheden of een datalek is veel groter. Je kunt niet iemands gezicht of vingerafdruk resetten zoals bij een wachtwoord kan", zegt de Britse informatiecommissaris John Edwards.

Edwards voegt toe dat het bedrijf niet goed de risico's heeft overwogen voordat het de biometrische prikklok introduceerde, waarbij het de eigen zakelijke belangen boven de privacy van personeel plaatste. Tegelijkertijd met de actie tegen Serco Leisure heeft de ICO ook advies gepubliceerd hoe organisaties de biometrische data van personen moeten verwerken.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.