image

CDA wil opheldering over bankcontrole van ondernemers met contant geld

vrijdag 23 februari 2024, 13:42 door Redactie, 8 reacties

Het CDA heeft demissionair minister Van Weyenberg van Financiën om opheldering gevraagd over de manier waarop banken ondernemers controleren die contant geld storten. Uit onderzoek van Radar blijkt dat hier het nodige aan schort. Zo blijkt dat banken ondernemers om klantgegevens vragen als er met contant geld is betaald. "Ik moest exact de klantennamen doorgeven en de betreffende facturen overhandigen. Heb duidelijk gemaakt dat ik de AVG toepas en niet mijn klantennamen doorgeef", aldus een ondernemer die aan het panel van Radar deelnam.

De uitkomsten zijn aanleiding voor CDA-Kamerlid Van Dijk om de minister vragen te stellen. "Vind u het redelijk dat banken om identiteitsinformatie vragen van degene die met grote bankbiljetten heeft betaald, terwijl ook zo’n biljet een wettig betaalmiddel is, en je als ondernemer bovendien niet zomaar om het identiteitsbewijs van je klant kunt vragen vanwege privacy overwegingen?"

Van Dijk wil ook van Van Weyenberg weten of banken beperkende acties mogen ondernemen, zoals het blokkeren, limiteren of opheffen van bankrekeningen, wanneer zij de door hun gevraagde informatie niet ontvangen, als ondernemers hebben aangegeven dat zij niet wettelijk verplicht zijn zulke informatie aan te leveren, bijvoorbeeld vanwege de AVG of privacyoverwegingen.

"Deelt u de mening dat het witwasonderzoek en de manier waarop klanten van banken in dat kader worden bejegend te ver is doorgeschoten?", vraagt het CDA-Kamerlid verder. Die wil als laatste weten of de minister bereid is om met De Nederlandsche Bank (DNB) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in gesprek te gaan over de signalen en met hen te komen tot een juiste manier van het behandelen van ondernemers. De minister heeft drie weken om met een reactie te komen.

Reacties (8)
23-02-2024, 13:46 door Anoniem
Ik heb geen 3 weken nodig voor een reactie.
Hier: waar staat het kotsemmertje.
23-02-2024, 14:58 door Anoniem
Banken worden door de overheid verplicht om steeds scherper te controleren op witwassen, en dan is ook een bank op een gegeven moment een kat in het nauw die rare sprongen gaat maken. Dit vind ik er althans uitzien alsof ze niet meer weten hoe ze hun controleplicht anders voor elkaar moeten krijgen, en het zal echt niet zo zijn dat ze bij banken blij zijn met een taak die ze steeds meer moeite kost maar geen cent oplevert.
23-02-2024, 15:57 door Anoniem
De overheid is hier de schuld van (n.a.v. Europese regels), niet de banken.
Dus het CDA had ook de volgende suggestie kunnen doen:

Beste minister van Weyenberg. Pak even zo'n rood potloodje (nog over van de verkiezingen) en zet een streep door de excessieve kanten van de witwaswetgeving. Witwassen is een uitzondering, het gros van de mensen is helemaal niet schuldig maar wordt hiermee wel opgezadeld. Dus niet proportioneel.

Naast problemen met het MKB zijn er ook vele particulieren die opeens met een geblokkeerde rekening worden geconfronteerd omdat ze de waarschuwing/melding weggestopt op hun bank-website niet hebben gelezen. Ik kijk daar ook niet elke week op, alleen om te zien dat de rente nog steeds niet is gestegen.
23-02-2024, 17:58 door Anoniem
Hoezo doorgeschoten?

Banken bemoeiien zich zelfs met de nationale en europse veiligheid. Om dat zo moeilijk mogelijk te maken. Is namelijk allemaal "hoog risico" voor ze, zijn ze zelf van mening, want kan zomaar wat witgewassen worden. Of dat er wapens bij verkeerde landen terecht komen.

Daar hebben die stropdassen daar bij de banken allemaal heel heel veel verstand van. Proest! Ze kunnen in Den Haag wel ophouden met formeren, want enkel de banken geven nog blijk van maatschappelijke verantwoordelijkheden. Worden we straks nog onder de voet gelopen door de russen, niet erg, als de boekhouding maar klopt!

Het fijne van mijn klantenvoorwaarden voor banken is dat ik niet eens een USB stick voor nodig heb. Maar ik blijf wel vriendelijk zwaaien als ik erlangs loop. Stel je voor, een hele USB gebruiken om er enkel Doei op te zetten, voor je het weet moet je dan weer ergens geld gaan lenen met zulke kosten.
23-02-2024, 18:00 door Anoniem
Hoezo doorgeschoten?

Banken bemoeiien zich zelfs met de nationale en europse veiligheid. Om dat zo moeilijk mogelijk te maken. Is namelijk allemaal "hoog risico" voor ze, zijn ze zelf van mening, want kan zomaar wat witgewassen worden. Of dat er wapens bij verkeerde landen terecht komen.

Daar hebben die stropdassen daar bij de banken allemaal heel heel veel verstand van. Proest! Ze kunnen in Den Haag wel ophouden met formeren, want enkel de banken geven nog blijk van maatschappelijke verantwoordelijkheden. Worden we straks nog onder de voet gelopen door de russen, niet erg, als de boekhouding maar klopt!

https://nos.nl/artikel/2510081-defensie-bedrijven-hekelen-houding-van-banken-er-zit-een-smet-op-ons

(Sorry, de URL niet geplakt in de vorige!)
24-02-2024, 10:59 door Anoniem
Door Anoniem: Banken worden door de overheid verplicht om steeds scherper te controleren op witwassen, en dan is ook een bank op een gegeven moment een kat in het nauw die rare sprongen gaat maken. Dit vind ik er althans uitzien alsof ze niet meer weten hoe ze hun controleplicht anders voor elkaar moeten krijgen, en het zal echt niet zo zijn dat ze bij banken blij zijn met een taak die ze steeds meer moeite kost maar geen cent oplevert.

ze zijn veroordeeld voor witwassen van het geld van enkele oligarchen ondanks de maatregelen tegen witwassen. Nu moet jan met de inkomsten van de top die hiermee gederft wordt compenseren. Ivm "kosten verhoging".
de vraag blijft of de controles altijd worden toegepast of dat het hier alleen om zichtbaarheid gaat.

vooralsnog zie ik geen leegstand op de zuid-as.
26-02-2024, 09:20 door Anoniem
Je kunt in dit land alleen de boel besodemiteren als het om veel geld gaat zoals bijv. met mondkapjes.
Heeft je klant voor de keuken die je geinstalleerd met 10k contant betaald dan is dat natuurlijk heel verdacht en moeten we daar met z'n alle lekker panisch over gaan doen.

Wat ik niet goed begrijp is dat we dit allemaal nog pikken, als makke schaapjes naar 't slachthuis en elk schaap dat dan blaat is een wappie.
26-02-2024, 12:01 door Anoniem
Er zijn heel veel bedrijven die met kontant geld moeten werken en kan zich beter bezig houden met belangrijker zaken
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.